Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Kler chyba robi co miał. Miał wywołać zamieszanie i wywołał. Strzelam, że pojdzie za tym kasa z biletów i wszyscy (producenci) happy.

Sam na film nie pójdę, i to nie dlatego, że godzi jakoś we mnie jako katolika czy coś. Ja po prostu raczej chodzę do kina lub oglądam filmy dla wrażeń artystycznych, a Kler nie leży w mojej estetyce, to nie jest coś co by przykuło moja uwagę. Ale tyle co z opisu filmu i trailera wywnioskowałem.

Akurat sytuacja z wiecznie zbierajacym hajs proboszczem była u mnie na wsi, do tego miał on problem z piciem i wkońcu na wniosek(a raczej wiele wnioskow i złapanie go za rękę pijanego podczas mszy) został odsuniety z parafii(po 40 latach ponad). Czy to skrajny przypadek to nie wiem, ja chodze do kościoła raczej u siebie i słabo znam inne parafie, poza tymi najbliższymi ościennymi lub tymi z moich poprzednich miejsc zamieszkania. W każdym razie pod nowym proboszczem nagle są remonty kościoła, jest nowy parking i nawet spotkania parafialne na jakieś okazje.

Kościół u nas jest mocno na świeczniku, tu bez 2 zdań, z drugiej strony wielu postronnych po prostu bardziej boli sprawa gdzie ksiądz, ktory teoretycznie wyznaje pewne wartości świadomie je łamie, podobnie z resztą jest kiedy policja łamie prawo z premedytacją. Aczkolwiek trzeba rozrożnić media i ludzi, bo "na ulicy" większość zdecydowana księży jest darzona szacunkiem i to sporym nawet pośród niewierzacych, z kolei media pokazuja to co lepiej się sprzedaje i jest jak jest. Nie ma co się koniec końców podniecać, unosić i wyzywać od gorszych polaków przez jakiś film. Patologie są w każdej grupie społecznej, a pewni ludzie, by coś sprzedać, pokażą to co wzbudzi po prostu jakiś krzyk w społeczenstwie.

Z moich sources wynika że największym problemem wsrod księży jest alkohol i jest to problem narastajacy w ostatnich latach z powodu spadku liczby powolan. Coraz wiecej parafii to tylko proboszcz. To powoduje silne poczucie samotnosci i w konsekwencji prowadzi do alkoholizmu.

Istnieje tez problem wspolzycia z kobietami, natomiast to nie odbywa sie na zasadzie romansu z gosposia bo ksieza prawie nigdy nie maja romansu z parafiankami. Zwykle odbywa sie to poza parafia, najczesciej za pieniadze, choc zdarza sie ze ksiadz z powodu kobiety porzuca stan kaplanski. Zreszta znam kilkudziesieciu ksiezy, ale nie znam zadnego z gosposia.

Problem z kasa nalezy do rzadkosci gdyz zaleca sie by to rada parafialna sie tym zajmowala i kontrolowala zbiorki. Jezeli to robi, pieniadze nie maja prawa zginac. A jak zgina to proboszcz znika w jakims domu emerytow.

Problem pedofilii to absolutny margines. W mojej diecezji byl jeden taki przypadek. A z tego co mi wiadomo to zwykle dotyczy to mlodziezy 14 plus.

Zwiazki z mafia czy handel ludzmi ( caly czas odnosze sie do postaci z filmu) to absolutne oszolomstwo ze strony smarzowskiego. W kosciele nie ma takich ludzi i watpie nawet zeby poza nim tacy byli.

3 ksieza z kleru to jest, mam wrazenie, obraz jakichs 10 najgorszych w polsce kaplanow ever. Skomasowanych w 3 osobach.

Co do arcybiskupa, jest ponoc postac ktora jest zblizona do tego z filmu, niestety. Srodowisko wie kogo przedstawiono.

Natomiast film tylko wzmocni fale hejtu wobec ksiezy ktora i tak przybrala w ostatnich latach olbrzymie rozmiary. I to mnie w zwiazku z tym filmem najbardziej niepokoi.

Ci co nie wierzę, niech popatrzą na życiorysy tych i wielu innych kapłanów, ich poświęcenie w walce o prawdę, o wolność, o Polskę. 

Śliski tematy, zobacz co zwariowane nastolatki po szkołach gadają

https://sciaga.pl/tekst/81620-82-konstytucja_3_maja_targowica_wieszanie_biskupow_zdrajcow_i_insurekcja

Natomiast film tylko wzmocni fale hejtu wobec ksiezy ktora i tak przybrala w ostatnich latach olbrzymie rozmiary. I to mnie w zwiazku z tym filmem najbardziej niepokoi.

Mieliśmy hejt na górników ze trzeba do nich dopłacać, mamy wciaż hejt na polityków, zdarzał się hejt na nauczycieli ze nieroby maja tak długie urlopy.

Cierpienie księżom też nie zaszkodzi, w końcu to chwalebne cierpieć za wiarę.

nie chcę brać w tym pseudoteoloficznym wątku udziału

Ale nie trzeba być księdzem żeby być tym kogo tu przedstawiłes

Ok. znajdziesz pewnie przykłądy z polskiej historii zasłużonych patriotów, nawet i masonów, ale zrozumieć trzeba jedno. "Istotą Polskości jest katolicyzm". Można być ateistą, żydem, buddystą, ale nie można negować faktu, że to taki kościec bez którego nie czytałbyś dziś pięknych biografii polskich patriotów. Możesz nie kochać KK, ale nie można odbierać KK zasług. Możesz się z KK spierać, polemizować, ale nie stosować wobec niego nieczystje Goebbelsowsko-Urbanowskiej propagandy.

Dla wielu tych zaciekłych film Kler jest po prostu przeniesieniem na ekran ich fantazji i opowiastek z targów, gdzie jedna baba drugiej babie.

Problem z kasa nalezy do rzadkosci gdyz zaleca sie by to rada parafialna sie tym zajmowala i kontrolowala zbiorki. Jezeli to robi, pieniadze nie maja prawa zginac. A jak zgina to proboszcz znika w jakims domu emerytow.

To mogę potwierdzić. Rady parafialne są jak brygady pancerne. Nie jeden ksiądz na wiosce z ciemnogrodu poległ w starciu z radą.

A ten arcybiskup to który, wszyscy wiedzą oprócz mnie ;)

Śliski tematy, zobacz co zwariowane nastolatki po szkołach gadają

https://sciaga.pl/tekst/81620-82-konstytucja_3_maja_targowica_wieszanie_biskupow_zdrajcow_i_insurekcja

Mieliśmy hejt na górników ze trzeba do nich dopłacać, mamy wciaż hejt na polityków, zdarzał się hejt na nauczycieli ze nieroby maja tak długie urlopy.

Czekałem tylko na hasełko Targowicy. O plebanach na wioskach nie wspomnisz. Jeszcze tylko czekać na jeden cytacic z Kościuszki.

Policjant za CHWDP da w mordę na komendzie albo w radiowozie, gónik przyjedzie do Warszawy i podemoluje, nauczyciele wyjdą na ulice, Żydzi uruchomią redakcję z Czerskiej i Grossa za oceanem, za muśniętym gejem stanie cała Bruksela. Ksiądz nie odda, nie będzie narzekał. Pewnie tak, i kiedyś księżą cierpieli za wiarę na tych ziemiach, pocierpią i dziś.

Edytowane przez DeltaCenter

A ten arcybiskup to który, wszyscy wiedzą oprócz mnie ;)

Według moich zródeł chodzi o arcybiskupa głodzia.

Cierpienie księży zaszkodzi przede wszystkim wiernym.

biedron był najaktywniejszym posłdem w tamtm sejmie, zajmowałsie rzetelnie sprawami którymi obiecywał ze chce sie zająć, płynął przy okazji KK ale to częściowo chyba było przez partię w której grał a częściowo dlatego jak Kościół a raczej wierni traktują jgo i jemu podobnych

Właśnie główny doradca Biedronia i osoba, która pisze Biedroniowi program, uchyliła rąbka tajemnicy, odnośnie programu ( za gazetą wyborczą)

Limit na podróże lotnicze. Żeby nie było tak, że każdy lata tyle, ile ma pieniędzy, tylko każdy ma ileś kilometrów do wylatania w roku. Nie wiem, 15000 kilometrów na przykład. Jak jest bogaty i wylata, to koniec, niech jedzie samochodem. To buduje pewne poczucie, że jedziemy na tym samym wózku. Oczywiście też likwidacja private jetów i takiego badziewia. Wszyscy mamy to samo. Wszyscy mamy ograniczenia. To jest bardzo łatwe do przeprowadzenia.

Smarzowski zbiłby na nim fortunę na rynku polskim

Myślę, że Smarzowski zbije fortunę na Klerze i będzie to najlepiej oglądany polski film w kinach, nie licząc lektur szkolnych, po 1989 roku. Prześladowanie Palestyńczyków przez Żydów nie miałoby żadnych szans, żeby się z tym wynikiem równać.

Film Jan Paweł 2 z Voightem w roli głównej obejrzało w kinach 2 miliony ludzi. Na Kler pójdzie więcej, zobaczysz.

Myślę, że Smarzowski zbije fortunę na Klerze i będzie to najlepiej oglądany polski film w kinach, nie licząc lektur szkolnych, po 1989 roku. Prześladowanie Palestyńczyków przez Żydów nie miałoby żadnych szans, żeby się z tym wynikiem równać.

Film Jan Paweł 2 z Voightem w roli głównej obejrzało w kinach 2 miliony ludzi. Na Kler pójdzie więcej, zobaczysz.

dokładnie, dlatego dobrze dla niego , że zrobił taki film.

Raczej taki film byłby hitem wśród europejskiej antyizraelskiej lewicy. Lepszy byłby film oparty na wspomnieniach Calka Perechodnika albo historii Szamy Grajera.

jeśli tak uważasz to się tym zajmij, jeśli nikt takiego filmu nie zrobił to nie było takiej potrzeby.

są filmy jak CIA torturuje muzułmanów, sam oglądałem film o dwóch Palestyńczykach co wysadzają się po drugiej stronie muru (izraelskiej) i chyba był nawet jakiś motyw tortur ale te filmy nie przebiły się , ten film był niszowy ,ściągnąłem kiedyś z nudów na studiach i nawet nie pamiętam jak się nazywa

ok, wyszło że szukacie dziury w całym jak Pawłowicz

O plebanach na wioskach nie wspomnisz.

Czekałem tylko na hasełko o plebanach na wioskach, o ratowaniu hitlerowców nie wspomnisz

:P

https://jarek-kefir.org/2013/02/18/zakazana-historia-kosciol-katolicki-a-rozbiory-polski/

Przeczytajcie tego kato-żercę, wyszukajcie błędy, ale później zamiast te błędy wytykać przeczytajcie jeszcze raz fragmenty w których błędów nie znaleźliście, tyle powinno wystarczyć.

Też zawsze myślę ze pedofili statystycznie jest w kościele tyle ile w społeczeństwie, ale Franciszek podaje ze to aż 2%

https://jarek-kefir.org/2014/07/19/papiez-franciszek-2-ksiezy-to-pedofile/

To nie wiem czy zaniżam księżom czy społeczeństwu.

Też zawsze myślę ze pedofili statystycznie jest w kościele tyle ile w społeczeństwie, ale Franciszek podaje ze to aż 2%

https://jarek-kefir.org/2014/07/19/papiez-franciszek-2-ksiezy-to-pedofile/

To nie wiem czy zaniżam księżom czy społeczeństwu.

Szacuje się, że około 5% mężczyzn ma skłonności pedofilskie.

ale to chyba przy zalozeniu ze 90% z tych 5% ma sklonnosci w strone malolat w przedziale 16-18 (kiedy sami ci mezczyzni to przedzial 18-22).

Nie, chodzi o skłonności pedofilskie, tzn. obiekt seksualny musi być dzieckiem i jak dziecko wyglądać. Te 4-5% to są wyniki z badań naukowych badających reakcje fizjologiczne organizmów mężczyzn na zdjęcia dzieci. Oczywiście większość z nich nigdy nie realizuje swoich "fantazji".

Te 2% to u księży całkiem realna wartość, bo po pierwsze w tej grupie jest istotna nadreprezentacja homoseksualistów, którzy 10 razy częściej mają skłonności pedofilskie niż osoby heteroseksualne, a po drugie mają częstsze niż w większości zawodów okazje do kontaktów z dziećmi.

Edytowane przez fluber

Czekałem tylko na hasełko o plebanach na wioskach, o ratowaniu hitlerowców nie wspomnisz

:tongue:

https://jarek-kefir.org/2013/02/18/zakazana-historia-kosciol-katolicki-a-rozbiory-polski/

Te wszystkie tytuły typu "Zakazana historia", "tajemna" to takie XXI-wieczne "Bezbożniki" oparte w większości na radosnej twórczosći Karlheinza Deschnera, mistrza od zmyślania cytatów.

Edytowane przez DeltaCenter

Wysoki poziom rozmowy na temat sztuki filmowej :)

Dywagacje na temat filmu którego nikt nie obejrzał.

Wszyscy doskonale wiedzą o czym jest film, jakie problemy podnosi, jaka jest rzeczywistość, co autor miał na myśli, jaka jest puenta, kto powinien dostać nagrodę a kto nie. Każdy obejrzał wszystkie filmy i dokładnie je przeanalizował.

Tacy naczelni komentatorzy, którzy na każdy temat się wypowiedzą, choć nie wszystko wiedzą.

Jest coś o księżach pokazanych w negatywnym świetle to oczywiście trzeba atakować bezmyślnie, bezrefleksyjnie z automatu.

Sztuka pokazuje często problemy przejaskrawiając je by lepiej je unaocznić. Nie każdy film jest filmem dokumentalnym.

Skoro sami piszecie, że masa ludzi pójdzie na ten film to znaczy, że jest takie zapotrzebowanie, to znaczy, że jest coś na rzeczy czy po prostu traktujecie ludzi jak idiotów sterowanych przez jakiegoś mitycznego lewaka? 

W sumie to możliwe, że NBA też nie oglądacie, wystarczą Wam jakieś highlity i przeświadczenie, że wszystko najlepiej wiecie. 

Sztuka pokazuje często problemy przejaskrawiając je by lepiej je unaocznić. 

Wskaż mi jeden film, gdzie nieuzasadnione nagromadzenie patologii odbyło się z korzyścią dla sztuki.

Skoro sami piszecie, że masa ludzi pójdzie na ten film to znaczy, że jest takie zapotrzebowanie, to znaczy, że jest coś na rzeczy czy po prostu traktujecie ludzi jak idiotów sterowanych przez jakiegoś mitycznego lewaka? 

Najchętniej oglądanym filmem w 2017 był Botoks

W 2016 Pitbull. Niebezpieczne Kobiety

W 2015 Listy do M 2

Sam sobie odpowiedz na swoje pytanie.

W sumie to możliwe, że NBA też nie oglądacie, wystarczą Wam jakieś highlity i przeświadczenie, że wszystko najlepiej wiecie. 

Skoro już od dawna na forum panuje przeświadczenie, że advanced stats > eye test, to może przeczytanie 15 recenzji różnych krytyków filmowych i opisu fabuły > obejrzenie filmu?

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.