Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.03.2018 o 20:32, RappaR napisał(a):

Aleś myśmy dali konstruktywne argumenty, tylko je olałeś tłucząc coś o sprawiedliwości społecznej i potrzebie specjalnej troski.

Nie pisalem nic o zadnej sprawiedliwosci spolecznej i potrzebie specjalnej troski. To wy wpadacie w jakies skrajnosci z powodu drobnej regulacji prawa pracy na korzysc pracownikow.

W dniu 14.03.2018 o 20:32, Koelner napisał(a):

prosiłbym Cię abyś nie używał słów których nie znasz znaczenia.

To juz tu jestesmy?:)

W dniu 14.03.2018 o 20:39, ptak napisał(a):

likwidujmy prawo pracy. co państwo będzie narzucać coś ludziom. kodeks karny również. po co się ograniczać

przy tym prawie pracy, przepisach bhp, działaniach pipy jakieś wygłupy z wolnymi niedzielami to tani rzucony żart aby nakarmić trolle oraz bawić się w dobrego opiekuna. czekam teraz na prohibicje o której coś wspominają. interes się kręci Edytowane przez Koelner

W dniu 14.03.2018 o 20:39, ptak napisał(a):

likwidujmy prawo pracy. co państwo będzie narzucać coś ludziom. kodeks karny również. po co się ograniczać

Niedługo zakończą pracę nad zmianami w kodeksie Pracy i wiele zapowiada:  etat dla każdego, bo za dużo jest nie oskładkowanych umów, a czarna dziura ZUS ma swoje potrzeby.

W dniu 14.03.2018 o 21:03, Mirwir napisał(a):

Niedługo zakończą pracę nad zmianami w kodeksie Pracy i wiele zapowiada: etat dla każdego, bo za dużo jest nie oskładkowanych umów, a czarna dziura ZUS ma swoje potrzeby.

No przeciez, po co komu etaty?:)

W dniu 14.03.2018 o 21:02, Koelner napisał(a):

przy tym prawie pracy, przepisach bhp, działaniach pipy jakieś wygłupy z wolnymi niedzielami to tani rzucony żart aby nakarmić trolle oraz bawić się w dobrego opiekuna. czekam teraz na prohibicje o której coś wspominają. interes się kręci

Tyle argumentow:)

W dniu 14.03.2018 o 21:02, Koelner napisał(a):

czekam teraz na prohibicje o której coś wspominają. interes się kręci

Ja też! Rozsądnie wprowadzona (czyli np zakaz sprzedaży po 22) powinna w prosty sposób zlikwidować część miejskiej patologii (zbierającej się pod nocnymi).

Piona!

W dniu 14.03.2018 o 21:10, julekstep napisał(a):

Ja też! Rozsądnie wprowadzona (czyli np zakaz sprzedaży po 22) powinna w prosty sposób zlikwidować część miejskiej patologii (zbierającej się pod nocnymi).

Piona!

to jak mi ktoś sprzeda po 22 alkohol z pod lady jak bede trzezwy to wtedy dostanie kare albo zabiora koncesje? :( pozwol mi przynajmniej samemu pedzic
  W dniu 14.03.2018 o 21:11, ptak napisał(a):

po co państwo? podatki, przepisy, nadzór. koelner widzę, że skrajny anarchista z ciebie

szczegolnie ze tych podatkow troche place :(

W dniu 14.03.2018 o 21:14, fluber napisał(a):

Plan jest taki zeby dac takie prawo samorzadom.

Tak samo samorządy powinny decydować o zakazie handlu w niedziele.Dla przykładu w Cieszynie taki zakaz potrzebny jest tylko po to żeby Czesi zarobili,a miasto po naszej stronie się wyludniło w niedziele.Podobnie w wielu miasteczkach przygranicznych taki zakaz spowoduje ,że Niemiec nie przyjedzie w niedziele po kostkę masła,a jak nie przyjedzie do Biedronki to i nie zajrzy do agencji  . 

W dniu 13.03.2018 o 13:09, RappaR napisał(a):

No nie, inaczej - oni mają prawo do korzystania z mojej pracy, a ja z ich nie, więc mają lepiej.

Właściwie to jest śmieszne, że twierdzisz, że to ja piszę o sprawiedliwości społecznej:)

W dniu 14.03.2018 o 21:25, mayor napisał(a):

Tak samo samorządy powinny decydować o zakazie handlu w niedziele.Dla przykładu w Cieszynie taki zakaz potrzebny jest tylko po to żeby Czesi zarobili,a miasto po naszej stronie się wyludniło w niedziele.Podobnie w wielu miasteczkach przygranicznych taki zakaz spowoduje ,że Niemiec nie przyjedzie w niedziele po kostkę masła,a jak nie przyjedzie do Biedronki to i nie zajrzy do agencji  . 

Większość sklepów przygranicznych będzie otwartych, bo większość sklepów przygranicznych to małe sklepy, w których w niedzielę będzie pracował właściciel.

Pisanie o zakazie handlu to jest mylenie pojęć, bo według szacunków ustawa o "zakazie handlu" spowoduje, że... 20% sklepów będzie zamknięta w niedziele. A 80% pozostanie otwarta. 

W dniu 14.03.2018 o 21:15, Koelner napisał(a):

to jak mi ktoś sprzeda po 22 alkohol z pod lady jak bede trzezwy to wtedy dostanie kare albo zabiora koncesje? :(

To nawet teraz jak ktoś ci sprzeda alkohol spod lady nieważne o której godzinie to dostanie karę, albo straci koncesję:)

szczegolnie ze tych podatkow troche place :(

bo musisz:)

W dniu 14.03.2018 o 21:32, fluber napisał(a):

Większość sklepów przygranicznych będzie otwartych, bo większość sklepów przygranicznych to małe sklepy, w których w niedzielę będzie pracował właściciel.

Jak znam życie to nie właściciel tylko samozatrudniony były pracownik,który awansuje z najmity na małego przedsiębiorcę-biznesmena.

W dniu 14.03.2018 o 21:35, mayor napisał(a):

Jak znam życie to nie właściciel tylko samozatrudniony były pracownik,który awansuje z najmity na małego przedsiębiorcę-biznesmena.

Czyli właściciel:)

Wszyscy jesteśmy pracownikami i każdy z nas powinien podchodzić do przepisów prawa pracy przede wszystkim patrząc na to jak odbierałby je, gdyby był pracownikiem. Nawet jeżeli to nie my, to ktoś z rodziny, znajomych, przyjaciół pracuje bądź kiedyś będzie pracował w handlu. Tworzymy pewną wspólnotę, pewną zbiorowość i powinniśmy traktować się z szacunkiem i zrozumieniem. 

Edytowane przez fluber

to jak mi ktoś sprzeda po 22 alkohol z pod lady jak bede trzezwy to wtedy dostanie kare albo zabiora koncesje? :( pozwol mi przynajmniej samemu pedzic

Bimbru to chyba już teraz nie możesz pędzić legalnie mój drogi :D

Tak czy siak - egzekwowanie praw związanych z pędzeniem a praw związanych ze sprzedażą w określonych porach to dwie różne bajki.

Zawsze miło też się czyta jak "wolnościowcy" pewne rzeczy mają już wpojone ("jak będę trzeźwy") :)

W dniu 14.03.2018 o 21:43, fluber napisał(a):

Czyli właściciel:)

Nie właściciel sklepu, tylko właściciele jednoosobowych firm i kurzu na półkach. Właściciel sklepu zyska ,gdyż nie będzie musiał im płacić za urlopy i zamiast płacić pełne zusy pracownikom zwróci zleceniobiorcom za małe zusy

W dniu 14.03.2018 o 21:55, julekstep napisał(a):

Jak to nie mozna? Mozna jak najbardziej.

W dniu 14.03.2018 o 21:56, mayor napisał(a):

Nie właściciel sklepu, tylko właściciele jednoosobowych firm i kurzu na półkach. Właściciel sklepu zyska ,gdyż nie będzie musiał im płacić za urlopy i zamiast płacić pełne zusy pracownikom zwróci zleceniobiorcom za małe zusy

Przeciez ta ustawa wyklucza taka mozliwosc.

W dniu 14.03.2018 o 21:55, julekstep napisał(a):

Tak czy siak - egzekwowanie praw związanych z pędzeniem a praw związanych ze sprzedażą w określonych porach to dwie różne bajki.

Zawsze miło też się czyta jak "wolnościowcy" pewne rzeczy mają już wpojone ("jak będę trzeźwy") :)

wiadomka, tylko dlaczego nie mogę iść do kogoś po 22 kupić wódki jak chce mi sprzedać i ma na to zgodę? tym bardziej że u mnie na starym osiedlu były petycje aby zamknąć sklep 24 h z powodu meneli . sklep jest teraz od 6 do 22 i jest wszystko ok, takie działania jak najbardziej szanuje i niech powstają inicjatywy obywatelskie które cenię. ale centralnym działaniem się brzydzę ponieważ Pan w Wawie gówno wie co boli Pana z Gdańska czy Pan z Rzeszowa co boli Pana ze Szczecina. byłbym nawet za zakazem handlu w niedziele gdziekolwiek i czegokolwiek ale niech to wychodzi od grupy interesariuszy , niech zadziała rynek i społeczeństwo , u mnie na osiedlu nie działa pizzeria w poniedziałek bo pewnie się im nie opłacało ale w weekendy jak najbardziej. Edytowane przez Koelner

W dniu 14.03.2018 o 21:59, fluber napisał(a):

Jak to nie mozna? Mozna jak najbardziej.

Ta strona była chyba dla Ciebie autorytetem, więc ten link daję:

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/867137,bimbrownia-w-domu-czy-w-polsce-mozna-na-wlasny-uzytek-produkowac-alkohol.html

W dniu 14.03.2018 o 20:43, fluber napisał(a):

Nie pisalem nic o zadnej sprawiedliwosci spolecznej i potrzebie specjalnej troski. To wy wpadacie w jakies skrajnosci z powodu drobnej regulacji prawa pracy na korzysc pracownikow.

A ja wolę przepisy na korzyść konsumentów. 

W dniu 14.03.2018 o 21:32, fluber napisał(a):

Właściwie to jest śmieszne, że twierdzisz, że to ja piszę o sprawiedliwości społecznej:)

Jeśli wolny handel nazywasz sprawiedliwością społeczną, to niech będzie

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.