Skocz do zawartości

Sezon 2014/15 Liga II East

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe, że chciał 4 zdrowych starterów do składu za 2 kontuzjowanych zawodników i jednego, który powiedział, że nie chce już grać w koszykówkę? :nevreness: Tak samo bylibyście oburzeni gdyby w miejscu Jamesa pojawił się inny zawodnik z jego okolic w rankingu? DeAndre Jordan albo Jeff Teague? Oni przynajmniej są zdrowi  :nevreness:  Widzę, że magia nazwiska zadziałała :nevreness:

Po drugie, podobną ofertę wysłałem do Szulima, jak tylko pojawiło się info o kontuzji Jamesa i jego 2 tygodniach przerwy, ale jako że pozostała bez odpowiedzi, to ją wycofałem. A aktualnie klepniętą ofertę zaproponował Szulim, a nie ja :nevreness:

Edytowane przez fluber

Argumentacja trade jest podobna do tego co napisał Fluber.

Oddaje LBJ ktory aktualnie chwile posiedzi w zamian za paczkę starterów plus demara ktory niedługo ma wrócić, a zbiórki i tak tankuje ewidentne i mimo prób nic z tym nie dało sie zrobic :)

Moze to desperacki ruch, ale patrząc na moja pozycje wole wykonywać takie ruchy i spróbować odmienić los niż kisić drużyne i czekać aż samo sie odmieni :)

Poza tym aktualnie kazdy jest do wyjęcia ode mnie, oczywiście za w miare rozsądna ofertę :)

Argumentacja trade jest podobna do tego co napisał Fluber.

Oddaje LBJ ktory aktualnie chwile posiedzi w zamian za paczkę starterów plus demara ktory niedługo ma wrócić, a zbiórki i tak tankuje ewidentne i mimo prób nic z tym nie dało sie zrobic :smile:

Moze to desperacki ruch, ale patrząc na moja pozycje wole wykonywać takie ruchy i spróbować odmienić los niż kisić drużyne i czekać aż samo sie odmieni :smile:

Poza tym aktualnie kazdy jest do wyjęcia ode mnie, oczywiście za w miare rozsądna ofertę :smile:

DeRozan wraca już na najbliższy mecz Raptors z tego co mi wiadomo :nevreness:

Dlaczego bardziej stronniczy ?

Wall - zdrowy, młody, głodny zwycięstw

Melo - stary, zrezygnowany, ma ch**owa tankujący drużyne i bolące kolana i prawdopodobnie zrobi sobie do końca sezonu przerwę

A

LBJ - średni, sezon, wiadomo 20/7/6 ale póki co, ok mc siedzi

DeRozan - all star, młody, dobry zespół, 20+ pkt bedzie robił juz w tym tygodniu

Nie widzę tutaj ani stronniczości, ani dobrego porównania do trade Wall - Melo :)

Motywacja rozsądna a wykonanie dramatyczne :D

Cóż dla mnie tak nie wyglada, ale zobaczymy co bedzie dalej :)

Edytowane przez Szulim

Spoko Fluber,ja tam na nic nie narzekam, po prostu jestem ciekaw jak wygladalaby reakcja gdyby istniala realna szansa zeby Cie dogonic. Taka ostatnio dyskusja byla o Wall-Melo, a ten trade jest imo duzo bardziej stronniczy od tamtego ;)

Moim zdaniem wymiana jest wyrównana, natomiast jej efekt dla obu drużyn jest niewspółmiernie różny. Pytanie, czy powinno się brać to uwagę przy ocenie trejdu, czy nie, bo prawda jest taka, że moja drużyna zyskuje na wymianie sporo, ale tylko dlatego, że mam mnóstwo meczów w zapasie i bardzo wyrównany skład. Zarówno Plumlee, Muhammad, jak i Ross grają u mnie na okrągło. DeRozan w tym momencie wraca po kontuzji - to są 4 gracze, którzy będą starterami u Szulima i w połowie drużyn tej ligi byliby nimi w komplecie. Natomiast dla mnie to żadna strata, bo oddaję 3 z 5 najsłabszych w mojej drużynie i 5 najlepszego zawodnika.

Statystycznie tracę wolne, steale, trójki i straty, FG i punkty wychodzą mniej więcej równo. Zbiórki, asysty i bloki wzmacniam zdecydowanie. Natomiast w praktyce zgarniam Jamesa do pierwszego składu w miejsce DeRozana -zysk jest dla mnie ogromny.

Nie wiem, czy Szulim dostałby w tej chwili za Jamesa więcej. Jak pójdzie weto, to może będzie okazja się przekonać :nevreness:  Chociaż paradoksalnie to dla Szulima weto będzie bardziej odczuwalne, bo przedłuży się okres, w którym żaden z wymienianych przez niego graczy nie gra i nie ma nikogo sensownego w zamian :nevreness:

Edytowane przez fluber

W zadnym przypadku nie mam zamiaru tego vetowac, spokojnie. Oboje powinniscie na tym zyskac, obojgu Wam sie to oplaca. Dla mnie ok, co nie zmienia faktu ze imo ten trade wyglada gorzej niz Washkowy w LM ;)

A ja zawetowałem. Przyjmuję argumentację flubera i zakładam, że tak właśnie przedstawił swoją koncepcję Michałowi. Trzyma parametry logiczne. Kudos. Aczkolwiek gdy popatrzymy na faktyczną wartość zawodników których Michał kupuje sprawa nie wyglada juz tak zajebiscie. Zwłaszcza, ze nie ma dramatu w składzie na takim poziomie ktory by wymuszał rozmienianie najlepszego zawodnika na drobne. Z tego co widzę Michał nie ma 30 gier do nadrobienia, right?

Ma kilka kontuzji? W porzadku - po to mamy mozliwosc działania na waiverach.

Po pierwsze mozna spokojnie wyrzucic Nelsona, ktory zupelnie nie radzi sobie z małą rolą w tankujących Celtach. A on zamiast tego wyrzuca będącego w dołku Chalmersa? Come on! Facet ma minuty (w przeciwienstwie do Nelsona) i bedzie produkował na wyższym poziomie niż teraz. Czemu? Bo co roku ma takie jazdy i co roku się odbija tak, ze w skali sezonu jest zawodnikiem rotacyjnym.

Ale popatrzmy na zawodników których Michał kupuje i ich "projekcje" na resztę sezonu:

- D.DeRozan - kontuzja pachwiny. Tego typu kontuzje maja wredną tendencję do ciągnięcia się za zawodnikiem przez cały sezon. Dlatego jesli nawet wróci w tym tygodniu, to mozna byc w miare spokojnym, ze nie zacznie grac na poziomie Top120. Ponadto jego powrot raczej bedzie oznaczal nieco mniejsza role w ataku dla Rossa, ktorego Michal rowniez kupuje (razem z jego rankingiem w Top110). Słowem to mi pachnie w kanibalizacją statsów.

- S. Muhammad - zawodnik z Top150. Mozna powiedziec, ze jak na drugoroczniaka to calkiem niezle. Pamietajmy jednak, ze w chwili obecnej jego 23 mpg jest w znacznym stopniu pochodną zdziesiątkowanego składu. A niebawem wracają Rubio, Martin i Pekovic. Zgadnijcie co się stanie z jego minutami oraz rolą? I nawet jesli w perspektywie najblizszych 3 tygodni moze sie obronic to w skali sezonu spodziewam się spadku do poziomu Top200. Słowem to żaden steal.

- M. Plumlee. Dostalismy ostatnio bardzo dobre newsy, ze bedzie starterem bez wzgledu na stan zdrowia Lopeza. Super. Bomba! Kupować!? A skąd. W czym lezy problem Plumlee? W jego profilu statystycznym ktory pasuje Michałowi tak samo jak świni pasuje siodło. Dramatyczny FT% okraszony garścią strat i całkiem sporą ilością zbiórek.

Czemu się czepiam? Z tego prostego względu, że w zbiórkach Michał jest ostatni z dużą stratą. Plumlee tego nie nadrobi. NFW. A co zrobi? Na pewno popsuje FT%. Plumlee jest w Top3 największych szkodników w FT% - tuż obok Dwighta i Drummonda, ale nie oferuje tego samego co oni w pozostałych kategriach. Czyli to zawodnik ktory nie da zysku w Reb, a przyniesie dotkliwą startę w FT%. Czemu nie wspominam o zysku w FG%? Bo go nie będzie dzięki niskiej skutecznosci z gry DeRozana i Rossa.

Podsumowując paczka którą otrzymuje Michał jest nie tylko ryzykowna ze względu na ich podziewane role, ale również statystycznie nie odpowiada na jego największe potrzeby. A dodajmy do tego ze sam LeBron zalicza więcej asyst niż cała czwórka flubera razem wzięta.

Patrząc na wygląd tabeli na srednich - Michałowi do ucieczki ze strefy spadkowej brakuje circa 25 punktow roto. Czy ktokolwiek mający się za osobę przy zdrowych zmysłach moze z czystym sumieniem twierdzić, że ten deal daje mu chociaż cien szansy na poprawę miejsca w tabeli? NFW.

Dlatego zdecydowałem się zawetować ten deal. Nie dlatego ze jestem wrednym hooyem, ktory robi na zlosc fluberowi, a dlatego, ze jesli faktycznie Michal chce opchnąć LeBrona, to powinien wrocic (lub zacząć) do analizy danych i przynajmniej pogadac z innymi managerami. Bo tym dealem tylko strzela sobie w stopę. W obie stopy. I w kolana.

Moim zdaniem wymiana jest nierówna, na korzyść Flubera. Za LBJ chciałbym otrzymać więcej w zamian.

Jednak nie mam zamiaru korzystać z veta, które według mnie jest dopuszczalne tylko w przypadku wymian ewidentnie niezrozumiałych (np. A.Davis za E.Brand).

Jedyne co mi pozostaje, to pozazdrościć Fluberowi kreatywności i daru przekonywania podczas "trejdowania". O to tu przecież chodzi. Po to są wymiany - zawsze ktoś będzie wygranym, a ktoś przegranym. 

Chociaż paradoksalnie, Dragon Mike też nie powinien być słabszy po tej wymianie i może mu to wyjść na dobre. 

Ej,a można złośliwie nie zawetować trejdu, bo się on menedżerowi opłaca? ;) Czy też jeśli trejd jest wg niego dalece nierówny to ma taki obowiązek? :-)

LOL. Pewnie, ze mozna. Tylko, ze w takim wypadku łatwiej jest włączyć racjonalizację poprzez nagłe odkrycie w sobie niezbadanych pokładów zrozumienia i miłości dla wolności handlu, wymian i wszelkiej maści liberalizmu ;-)

A

LBJ - średni, sezon, wiadomo 20/7/6 ale póki co, ok mc siedzi

DeRozan - all star, młody, dobry zespół, 20+ pkt bedzie robił juz w tym tygodniu

Nie widzę tutaj ani stronniczości...

ROTFL. Faktycznie zero stronniczosci :-)

Podobnie jak tutaj:

LBJ - sredni sezon, Top15 ligi.

DeRozan - "robiacy 20+ pkt" oraz AllStar z Top120.

Nic tylko wymieniac ;)

@Leszczur

Wymiana powoduje ze będę miał aktualnie wszystkich grających zawodników powodujących ze moja drużyna nadal bedzie zbierać jakieś punkty Roto.

A to LBJ aktualnie siedzi nie pomaga :)

Dostaje zadaniowego, grupę która nadal mogę dalej wymieniać aż w końcu znajdę złoty środek żeby cos zmienić w swojej sytuacji :)

Jak sie nie uda no to będę walczył w przyszłym roku o powrót do 2 ligi i tyle ;)

@Leszczur

Wymiana powoduje ze będę miał aktualnie wszystkich grających zawodników powodujących ze moja drużyna nadal bedzie zbierać jakieś punkty Roto.

Hmmm. Identyczny efekt mozna osiagnac zastępując złamasów z końca ławki zawodnikami z puli FA. Zbierać _jakieś_ punkty mozna nie tylko poprzez sprzedaż gwiazd.

A to LBJ aktualnie siedzi nie pomaga :smile:

Dostaje zadaniowego, grupę która nadal mogę dalej wymieniać aż w końcu znajdę złoty środek żeby cos zmienić w swojej sytuacji :smile:

LBJ bedzie siedział jeszcze circa 10 dni. A DeRozan wróci za 2 dni albo za tydzień. I cholera wie w jakiej formie. To naprawdę tak istotna różnica???? Nie lepiej zaczekac az faktycznie wroci i dopiero ewentualnie klepac?

Jak sie nie uda no to będę walczył w przyszłym roku o powrót do 2 ligi i tyle ;)

W zasadzie po tej wymianie zmienia sie jedynie szansa na Twoj spadek z "mozliwy" na "pewny".

I nie to, ze jestem takim dobrym wujkiem - jak chcesz sobie robic krzywde i potwierdzasz, ze robisz to swiadomie - to prosze bardzo. Ot bedzie jeden znak zapytania mniej.

Hmmm. Identyczny efekt mozna osiagnac zastępując złamasów z końca ławki zawodnikami z puli FA. Zbierać _jakieś_ punkty mozna nie tylko poprzez sprzedaż gwiazd.

Przepraszam bardzo, ale zarówno Plumlee, Muhammad, jak i Ross mają u mnie stałe miejsce w składzie i nie trzymam ich na ławce, więc nie mogą być tacy słabi, nie? :nevreness:

Przepraszam bardzo, ale zarówno Plumlee, Muhammad, jak i Ross mają u mnie stałe miejsce w składzie i nie trzymam ich na ławce, więc nie mogą być tacy słabi, nie? :nevreness:

Czytamy ze zrozumieniem. Pisałem o zawodnikach Szulima, ktorych mozna spuscic na drzewo zmiast przetrącać sobie kark sprzedając LeBrona.

A odnosnie potencjalu Twoich na przyszlosc juz pisalem, wiec sie nie bede powtarzal.

No dobra - wymiana którą zjechałem jak burą sukę (między fluberem i Szulimem gdzie Bron szedł za szrot) przeszła, więc byłem w swoim zdaniu w zdecydowanej mniejszości. Ale żeby mój wewnętrzny analityk miał poczucie dobrze spełnionego obowiązku (i aby przetesować wartość predykcyjną mojego własnego zdania) poniżej wrzucam średnie Szulima w dniu finalizacji trade'u. W nawiasach punkty Roto w danej statystyce.

Dragon Mike: G=363, FG%=45.8(8), FT%=75.9(5), Pts=12.89(3), 3pm=0.97(8), Reb=4.68(1), Ast=2.54(3), Stl=0.94(3), Blk=0.61(7), TO=1.76(10).

Suma punktów=48 i 15 miejsce.

Zobaczymy jako to się zmieni za miesiąc-dwa. Jesli nie miałem racji, to odszczekam, ale jesli miałem.... :smile:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.