Skocz do zawartości

Miami Heat 2014/15

MVPrzemek

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież to jest średnia z całego sezonu, a na początku przecież grał o wiele  mniej niż teraz. Zobacz sobie jego staty per36 to jest kosmos. Wiadomo, że nie wiemy czy on taką formę utrzyma, ale na dziś dzień nie widzę możliwości wywalenia Hassana z top10 (a wg mnie jest wyżej ok top5-7), nie ma takiej możliwości po prostu.

Ja w aktualnym top10 mam Boguta, Howarda, Gasola, DMC, Horforda, Noaha, Chandlera, DAJ na pewno przed Hassanem, ktory tak naprawde jeszcze nie rozegral nawet pol sezonu na najwyzszym ligowym poziomie, wiec przed nim jeszcze kilka nazwisk, ktore wczesniej wymienilem.

Utrzyma forme, pokaze dominacje? Ok, ale na ten moment to nie jest ani top5, ani top7, ani nawet top10.

Raz, że mówimy o zestawieniu tu i teraz. Dwa, że średnia 22 minut bierze się głównie z faktu, iż Hassan przed swym boomem noworocznym rozegrał 9 spotkań gdzie średnia minut oscylowała koło 10. Bez tego mówimy o średnio ok 27-28 minutach na mecz, w których Hass robi ok 14/14/2,5 na skuteczności + 60% . Jak dla mnie to wartości za ostatnie 2 miesiące dające miejsce w top 5/top7. 

Hassan wczoraj to był #top 1

oczywiście że można zarzucić mu fakt nie grania cały sezon równo ale obecna forma jest zdumiewajaca i tych wyskoków ma coraz wiecej....

hype IMO mu jesli nastapi za szybko raczej zaszkodzi choć może pozwoli zdobyć doskonały nowy kontrakt bo o ile widzę CY?

Hassan wczoraj to był #top 1

oczywiście że można zarzucić mu fakt nie grania cały sezon równo ale obecna forma jest zdumiewajaca i tych wyskoków ma coraz wiecej....

hype IMO mu jesli nastapi za szybko raczej zaszkodzi choć może pozwoli zdobyć doskonały nowy kontrakt bo o ile widzę CY?

nie jest w CY, Heat mają go jeszcze na przyszły sezon i to za niecały milion 

licząc od pierwszego meczu gdy Whiteside zagrał ponad 20 minut, robi 14-13-3 na 64%TS przez 27 minut średnio. poproszę listę centrów którzy byliby w stanie robić taki statline w słabym ofensywnie zespole będąc wykorzystywanym zdecydowanie mniej niż powinien (ten gracz) być. Jordan robiłby 7-10-2...

Jak dla mnie to może robić nawet 4-12-1, ale by być czołowym centrem musi być bardzo dobrym obrońcom. W przeciwieństwie do takich Jordanów czy Drummondów moim zdaniem robi różnicę w defensywie dużą. I to jest to co budzi mój największy podziw w tym chłopaku.

Na ten moment wygląda na ogromny skarb w rosterze Żarów.

Skarbem jest choć nad obroną nadal musi popracować. Zasadniczo chodzi mi tylko o picki gdzie brakuje mu szybkości. Wiadomo, że wszystkiego mieć nie można, ale to tez da się poprawić. Jezeli chodzi o post-presence, man on man D i obronę pomalowanego z pomocy to HW jest w tym wręcz elitarny. Nie powiem, że jest w tym tak dobry jak Zo, ale jest wyśmienity.

Co do ostatnich meczów - mimo że wygrywamy bardzo mnie niepokoją. Brak Bosha to naprawdę niesamowity cios. MVPs tego zespołu to Wade-Bosh-Hassan i jak brakuje któregokolwiem z nich to zespoł się sypie. Dragic na razie trochę mnie zawodzi... Dam mu jeszcze trochę czasu, ale oczekiwałem więcej, on miał ciągnąć nam atak jak w Suns a jak na razie to ma jedynie zrywy, których mozna oczekiwac od rolesa a nie typa który chce dostac w lato maxa.

Mam ogromne obawy o playoffs najkrócej rzecz ujmując. Obecny zespół nie gra dobrze, nie jest nawet blisko tego co pokazywał skład z Wadem, Boshem i Whiteside na parkiecie. Ale czasu jeszcze trochę jest, może Spo coś wymyśli (wbrew pozorom jest game to game adjustments nie są najgorsze; najwięcej problemów ma z rotacją i in game adjustments)

Ta cała sytuacja tez pokazuje jak wazny jest Bosh, jaki jest dobry i unikalny. Nawet jak robi 14/7/1 to dzięki niemu zawsze jest genialny spacing (z czego Dragic pewnie chętnie by skorzystał), trochę pewnych i łatwych punktów i elitarna obrona, która idealnie uzupełnia się z tym co daje Whiteside. Jeżeli w przyszłym sezonie będą ze sobą grali cały sezon to oczekuję obrony w top5 minimum. Tak dobrze broniliśmy gdy obydwaj byli na boisku,

U Whiteside'a jest ten problem ze nie obsluguje Mid-range, gdyby trafial stamtad chociazby na poziomie 35% to jest top 5ligi w ciemno ale w takim wypadku zostaje mu juz tylko dominacja na desce i niesamowite mozliwosci fizyczne dzieki ktorym nie ma problemu skonczyc z gory kiedy ma tylko taka mozliwosc, a co do jego D to moze jest sie co uczepic ale zasieg ramiona ma wystarczajacy zeby robic tego jednego bloka co kwarte.

Nie róbcie z niego drugiego Lina, bo to zupełnie inna sytuacja. Po Linie można było się raczej spodziewać, że wkrótce znacznie obniży loty, no nikt po tym wybitnym miesiącu raczej nie brał go do TOP 10 rozgrywających w lidze. Hassan jest centrem, w lidze w której dobrych centrów można policzyć na palcach dwóch rąk. Widać, że ma niesamowity instynkt do zbiórek + świetne warunki fizyczne. Ostatnim zawodnikiem, który miał tak wysoki % zebranych piłek, był bodajże Rodman. Do tego ma ogromny wpływ na grę Heat, którzy bez niego wyglądają po prostu słabo. 

Jak dla mnie to może robić nawet 4-12-1, ale by być czołowym centrem musi być bardzo dobrym obrońcom. W przeciwieństwie do takich Jordanów czy Drummondów moim zdaniem robi różnicę w defensywie dużą. I to jest to co budzi mój największy podziw w tym chłopaku.

Na ten moment wygląda na ogromny skarb w rosterze Żarów.

dużom. O ile mod mnie w dupę nie kopnie za to :]

Generalnie Hassan robi ostatnio kosmosy. Wuj ze statystykami, ma średnią pomoc na desce i sam musi dbać o bezpieczeństwo pod koszem. Co dodaje punktów. Jak daleko? Czort wie, zobaczymy do końca roku. Linsanity. Sziijeet. 

porównanie do Linsanity jest o tyle bezsensowne, że niscy siłą rzeczy są nieporównywalnie bardziej ''streaky'' aniżeli podkoszowi - dlatego macie całą rzeszę rolesów z meczami +50 punktów, oczywiście obwodowych. pytanie brzmi czy potraficie znaleźć analogiczny przykład do Whiteside'a jeżeli chodzi o centrów. bo o ile można sobie zadawać pytanie, nawet poczynić przypuszczenie, że jumperkujący Jennings który po kilkunastu meczach rookie season miał staty w stylu 25-4-7 na 60% w końcu przestanie trafiać i jego contestowane rzuty będą cegłami, o tyle Whiteside nie przestanie być atletycznym freakiem z bardzo solidnymi umiejętnościami czysto koszykarskimi. po drugie, samo Linsanity jest przereklamowane - Lin punktował na dobrej skuteczności przeciwko słabym obronom (najlepsze napotkane obrony w trakcie tej serii gdzie nie było Anthony'ego to średnia ligowa Raptors i Lakers) robiąc przy okazji 6 strat na mecz. pod nieobecność Melo Knicks mieli wyśmienitą obronę i to spowodowało Linsanity, ofensywę mieli na poziomie gdzieś średniej ligowej a potem trzeciej dziesiątki ligi. Lin grał bardzo dobrze w bardzo sprzyjających warunkach i zdradzał jasno, że na dystansie sezonu jego gra nie będzie efektywna w takiej formie. jak do tego się ma Whiteside?

Whiteside wygląda na świetnego rim protectora który ma problemy z obroną picków - w ofensywie trudno go ocenić, bo Miami miało łatwy terminarz w ostatnim czasie i nie napotkało dobrych obron, a sam Whiteside nie jest wykorzystywany tak jak powinien jeżeli chodzi o low post. solidny post up, dobre two man game, rewelacyjne kończenie spod kosza, ''soft touch'' i bardzo mało strat wygląda jednak na papierze bardzo dobrze.

problemem z Dragiciem jest po prostu taki, że najwięcej zdobywający punktów w lidze w transition zawodnik przeszedł do drużyny grającej najwolniej w całej lidze. po jego transferze Miami gra już jeżeli chodzi o pace na poziomie średniej ligowej, tyle, że skostniały system Spoelstry to i tak nie jest to gdzie Dragic może najlepiej się odnaleźć. to, że Spo pozwala, żeby ''odkrycie'' Rileya czyli Henry Walker oddawał prawie tyle samo rzutów co Dragić na 45%TS to chyba jednak nie jego wina.

Edytowane przez BigManFan