Skocz do zawartości

na kogo głosujesz w ełrowyborach?

metlik

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. na kogo pójdzie twój głos 25 V?

• Donald
      2
    • Jarek
      3
    • sld
      0
    • Jasiek Palikot
      1
    • pesel
      0
    • Korwin
      26
    • NARODOWE SIŁY
      1
    • Gowinowcy
      0
    • Ziobryści
      0
    • NIE IDĘ!!!
      10

Rekomendowane odpowiedzi

w ogóle mnie ciekawi jak oni to wszystko liczą dla Chin. wykładowca na uczelni wspominając o kryzysie z 1929 mówił, że tylko związek socjalistycznych republik radzieckich ominął kryzys bo był tam zawsze ;]

Ale serio, ogólnie dane twoje dla Chin się zgadzają, ale za cholerę nie wiem skąd wzięli dane dla Polski...Toż są absurdalne...

Rappar, a jak Ci wielcy ekonomiści wyliczają te wszystkie dane jeśli środki na zbrojenie są tajne?

Same środki chyba tajne nie są, dokładny rozkład wydatków jest raczej ciężko poznać, ale sam budżet nie jest tajny. Nie wiem jak dokładnie w Chinach, ale w Europie i USA, jest to w upublicznione. Zresztą takie dane same w sobie dość ciężko ukryć, widać będzie ich brak.

Nie chce mi się angażować w kolejną internetową dyskusję o wolnym rynku, ale jak ktoś pisze że człowiek, który od 30 lat pierdoli to samo przy 1,5% poparciu jest populistą to mam ochotę wydłubać mu gały i w to miejsce wsadzić jego wyrżnięte jaja.

A zbrodnie kapitalizmu z XIX w. świetnie potwierdza masowy eksodus z USA do Europy...

tylko przypatrz się na emigrację i prawa socjalne jakie były nadawane w poszczególnych krajach jak Wielka Brytania, kraje niemieckie, Francja, Rosja ,kraje włoskie czy Austria.

w pierwszej połowie XIX wieku można jeszcze nazwać kolonizacją wyjazdy do USA i wyjeżdżały narody z państw przeludnionych jak Niemcy, Wielka Brytania (Irlandczycy to z innych powodów) aby zasiedlać nowe tereny, bogate w surowce i wolne ziemie. w drugiej połowie już z tych bogatszych państw ludność nie wyjeżdżała właśnie z powodu wprowadzania praw socjalnych. emigrowały narody biedne, nieuprzemysłowione jak włosi z południa, uciskani politycznie jak Polacy ,Czesi, żydzi rosyjscy. 

więc do końca to nie było tak, że ludzie uciekali tam masowo bo był raj.

przede wszystkim nowe tereny, surowce naturalne, sprzyjający klimat i nade wszystko rozwój technologiczny czyli rozwój transportu morskiego i kolei przyczynił się do emigracji.

dzisiaj nasza emigracja zachodnia czy bezrobotni w Polsce jakby usłyszeli, że odkryto nowy kontynent ze sprzyjającym klimatem gdzie rozdaje się ziemie albo gdzie powstaje rynek pracy to od razu by wyjechali.

to prawda Koelner, ale trzeba zauważyć, że dzięki temu dzikiemu kapitalizmowi (no i czynnikom które wymieniłeś) USA to dziś taka potęga i wolny rynek raczej nie przeszkadzał, a pomagał Amerykanom w dynamicznym rozwoju gospodarki

Jakoś żaden inny kraj nie powtórzył Amerykańskiego snu. Socjalne przywileje na przykład zrujnowaly Wenezuelę, kiedyś prawie że najbogatszy kraj świata, obecnie synonim nędzy.

Z tego co zauważyłem, to zawsze gospodarka planowana potrafi sobie znaleźć usprawiedliwienie. Jak nie kryzys, to stonkę ziemnaczaną podsyłają.

Ok Koelner, ale dlaczego ignorujesz zalety libertariańskiego systemu, który panował w Ameryce? Zgadzasz się, że pozwolił on garstce biedaków stworzyć potęgę? Właśnie to bogactwo pozwala teraz Stanom wprowadzać socjalne rozwiązania. Kopiujmy metody bogatych państw, których używały one ZANIM stały się bogate, a nie teraz, kiedy przepuszczają pieniądze. Czy ,,rozdawanie ziemi" nie jest pochodną libertariańskiego myślenia? Poza tym w drugiej połowie XIX w. dużo więcej Niemców wyjechało do USA niż w I połowie.