Skocz do zawartości

Ciekawostki...

danp

Rekomendowane odpowiedzi

Aż 31 procent koszykarzy występujących w lidze NBA wskazało Steve'a Nasha (Phoenix Suns) jako zawodnika, z którym najbardziej chcieliby występować na parkiecie. W sondażu wzięło udział 216 graczy.

Nash to dwukrotny MVP sezonu zasadniczego. W bieżących rozgrywkach prowadzi na liście najlepiej podających graczy - ma średnio 12 asyst na mecz. Jego Suns (25 zwycięstw - 11 porażek) prowadzą w Konferencji Zachodniej.

Drugi wśród asystentów jest Jason Kidd z New Jersey Nets (10,7). On też zebrał 17 procent głosów i zajął drugą lokatę w sondażu. Rozgrywający triumfował w głosowaniu zawodników starszych niż 30 lat - otrzymał 23 procent głosów.

Na kolejnych miejscach uplasowali się Kevin Garnett (Boston Celtics; 9 procent), LeBron James (Cleveland Cavaliers; 9 procent), Dwight Howard (Orlando Magic; 6 procent), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers; 5 procent), Tim Duncan (San Antonio Spurs; 5 procent), Shaquille O'Neal (Miami Heat; 5 procent), Chris Paul (New Orleans Hornets; 2 procent) oraz Allen Iverson (Denver Nuggets; 2 procent).

BYŁO? :roll:

z tym celowym rzutem i zbiórka było o tyle ciekawie że po decyzji o zabraniu zbiórki (trochę poźno ale lepiej .......) sam zainteresowany potwierdził celowość zagrania i zgodził się zę prawidłowo zabrano cyferkę

z tego co pamiętam nie tylko potwierdził, ale przepraszał, mówiąc, że nie chciał nikogo oszukać itd - bo co by nie mówić zdeczka nie fair jest takie granie (żałosny był ten celowo przestrzelony layup) i nawet od samych zawodników powinien na dobrą sprawę dostać za takie zagranie w czapę :wink: choć także lubiłem gościa i myślałem, ze w Hou będzie solidnym rollsem

W sumie nie wiedzialem gdzie to wpisac ale jako ze jestem swierzo po wizycie w ksiegarni to w "The Sporting News" znalazlem liste najwiekszych niewypalow (poki co) obecnego sezonu:

1.Miami Heat-jako ze niekt nie spodziewal sie az takiego upadku niedawnego jeszcze Mistrza ligi, najwieksze zainetersowanie wzbudza teraz problem kto zastapi prawdopodobnie w niedlugim juz czasie Pata Riley'a jako HC Heat

2.Eddy Curry-rok temu dokladnie w styczniu powstalo lobby zeby Edek wystapil w ASG, teraz nikt tego nie wspomina, srednia ppg spadla o 5, w zbiorkach jest na 24 miejscu... ale wsrod centrow :)

3.Bulls-mieli podbijac lige (przynajmniej na Wschodzie), poki co w druzynie jest balagan, tajemnica poliszynela jest ze gracze nie lubia Tyrusa Thomasa ze wzgledu na jego osobowsc, Noah wlasnie decyzja graczy zostal odsuniety od druzyny za jakas utarczke z asystentem trenera, Big Ben slaby i przeplacony

4.Larry Hughes-no nie tego oczekuje sie gracza ktory mial byc druga bronia Cavs, zarabia ponad 12mln usd za sezon, daje mniej niz 10 pkt na mecz i rzuca na poziomie 33% z pola

5.Minnesota-tu chyba w ogole nie trzeba komentarza, no moze poza udanym wzmocnieniem Celtow :)

Aha i dostalo sie tez Kobasawi, ale to w Sports Illustrated, pytaja go czy wciaz chce wytrejdowac Bynuma :)

• 2 tygodnie później...

Miesieczne wydatki Shaqa wynosza bagatela 875 015 USD :!:

Na ta drobna sume skladaja sie:

$156,116 in mortgages on three homes (including his $20 million mansion on Miami Beach's Star Island), plus $31,299 in homeowners insurance;

$110,505 for vacations;

$26,500 a month for child care;

$24,300 for gas;

$17,220 for clothing;

$12,775 for food;

$10,065 for electricity;

$10,000 for temporary child support;

$10,000 for alimony;

$6,730 for dry cleaning;

$5,000 for car payments;

$3,345 for phone bills;

$2,305 for pets;

$1,610 for lawn and pool maintenance;

$1,495 for cable TV

Taki to sobie pozyje :)

To, ze z pozwu rozwodowego, nie znaczy wcale, ze nie wyssane z palca. Moze celowo tak to przedstawil, zeby miec z tego jakies korzysci ?? Nie wiem, ale nie wierze w takie cos... W takim tempie wydawania $$$ to kontrakt z Miami musialby miec jeszcze przez jakies 20 lat, zeby na emeryture kontynuowac swoja rozrzutna dzialalnosc :P

Wcale nie, z tego co przedstawił danp wynika, że wydaje on ponad $800 tysięcy miesięcznie, a zarabia $20 mln za sezon plus kontrakty reklamowe itp.

Także jeszcze mu zostaje na czarną godzinę :wink: małe co nieco. Nie ma się chłopak czym przejmować, chociaż też nie wiem jakim cudem on wydaje tyle kasy na kablówkę czy na paliwo.

No wlasnie 800 tys. miesiecznie. Czyli rocznie wyjdzie ok 10mln? Zalozmy teraz, ze Shaq chce tak zyc do 70 to wyda za ten czas ponad 400 mln $ czyli wychodzi, ze jeszcze jakies 20 lat musialby miec taki kontrakcik. Ale to byly wstepne obliczenia, bo jak se tak pomysle, to on ma pewnie jakies restauracje i inne takie, dlatego i tak wiecej zarabia niz wydaje nie liczac kontraktow(no i ma kupe kasy z LA i zeszlych sezonow z Miami... chyba ze przepil, przegral w karty, whateva).

Oczywiscie ze nie musza byc te liczby prawdziwe, nie ja go sprawdzalem i nie ja je podliczalem. To ze z pozwu rozwodowego dodaje im jakiejs prawdziwosci, bo nie sadze zeby Shaq chcial cos ukryc, gdyby wyszla nieprawda (a zona, czy tez byla zona moglaby go nie niezle udupic). Patrzac na poszczegolne zestawienia, zadne z nich nie wydaje mi sie nieprawdopodobne, troche smierdza mi te comiesieczne wakacje za 100k, ale cholera wie co tam jest wliczone, moze wczasy dla babci i dziadka, wyjazd kuzyna do sanatorium itd., ubrania, jedzenie, oplata za prad, za kablowke (pamietajmy ze to sa trzy domy), wszystko to jest jak najbardziej mozliwe, zwierzaki, czyszczenie basenow, opieka nad dziecmi, nie widze tam nic takiego co mogloby byc zawyzone o tysiace dolarow. Ale jak jest naprawde to pewnie wie najlepiej sam zainteresowany.

Dzisiaj kończy się kara zaiweszenia na dwa lata Chrisa Andersena, którego ostatnim klubem było NOH. Podobno bardzo sie zmienił i skonczył z wszelkimi używkami oraz jest w świetnej formie :P (przynajmniej tak zapewnia jego agent :wink: ).

Ja tam za gościem wcale nie tęskniłem. Tak naprawdę to pamiętam go tylko z jakichś pojedyńczych meczów w których nic ciekawego nie zaprezentował. Poza tym pamiętam, że dwa razy z rzędu występował z Konkursie Wsadów i za każdym razem się tylko zbłaźnił, a o awansie do drugiej rundy nawet nie było mowy. Aha, jeszcze pamiętam jego tragiczne fryzury. Pajac. :P

Hornets maja teraz 30 dniowe prawo pierwokupu na niego jesli sie okaze ze Nba nie odrzuci jego podania o powrot do ligi. Podobno istnieje taka mozliwosc i przytaczana jest sprawa Rona Tarpleya ktorego nba nie przywrocilo po jego karze (bodajze potem podal lige do sadu nawet).

Jesli chodzi o samego Andersena to tak jak mowi Grabos nie ma tu duzo do pamietania, jednak do waznych aspektow mozna zaliczyc to ze jest on takim Hustle player i mimo tego ze nie ma ani dobrego rzutu ani jakiegos pokazowego zagrania (lol) to potrafi do zespolu wniesc duzo energii z lawki. Podobno Hornets bardzo sie zastanawiaja nad podpisaniem z nim kontraktu w ciagu tych 30 dni, mimo ze maja juz na lawce takiego zawodnika w postaci Ryana Bowena, ktory doskonale wpasowal sie w ta role w obecnym sezonie.

Jednak argumentem dosc waznym w tej sprawie moze byc problem z kontuzjami jaki Hornets mieli np w zeszlym sezonie. Przy ilosci minut jakie rozrgrywa pierwsza piatka mozliwe jest wystapienie wlasnie kontuzji badz mniej powaznych urazow u takich zawodnikow jak David West i zespolowi przydalby sie wtedy wlasnie Chris Andersen zeby walczyc pod tablicami i dorzucic te 2-4 punkty z jakis tam put-backow.

Jednak jak narazie nie wiadomo w jakiej on jest wogole formie i ile w tym wszystkim jest marketingu a ile prawdy. W zespole z zawodnikow, ktorzy grali z nim 2 lata temu pozostali tylko Chris Paul i David West, ale sam Andersen byl strasznie lubiany w Nowym Orleanie i mozliwe, ze kontrakt bedzie podpisany zeby sprzedac te kilka dodatkowych biletow.

Ja osobiscie widzialbym jednak kontrakt z Pj Brown'em ktory niby zakonczyl kariere ale tak na 100% to nie wiadomo. Brown nie dosc ze mieszka w stanie Louisiana i stad pochodzi to jeszcze w Nowym Orleanie byl ulubiencem fanow i wielu kibicow widzialo go konczacego kariere wlasnie w Hornets (nawet byly spekulacje o pozniejszej mozliwosci pracy w zespole). Brown nie dosc ze dodal by troche swojej weteranskiej madrosci to i napewno by dodal duzo sprzedanych biletow na mecze Hornets, ktore sa teraz tak niesamowicie wazne po podpisaniu nowej umowy ze stanem.

własnie Fartman poruszyles bardzo wazna kwestie Szerszeni. Brak im odpowiedniej ławki, o ile jeszcze na obwodzie tą dziure łata niezle grajacy w tym sezonie Pargo, to pod koszem jest raczej cienko. Bo o ile dobrze gra duet: West/Chandler, to z ławki ich pierwszym wchodzacym jest niechciany w kilku klubach (m. in. Bobcats czy Spurs)- Melvin Ely. który moze i na 10-15 minut do obrony jest przydatny, taki duzy kolcek, o tyle juz w ofensywie jest juz praktycznie bezuzyteczny i wtedy cale punktowanie spada na obwod. Mi sie wydaje, ze jesli Chris Andersen wroil w niezlej formie, to moglby walnie wzmocnic sile podkoszowa Hornets. Wkoncu jak nie wyjdzie z nim eksperyment to nic sie nie stanie, bo bedzie mozna zrzucic wine na koks czy inny specyfiki :wink:

Plusem jest tez to ze nie beda musieli z nim podpisac kontraktu za pelna sume jaka musieli by mu wyplacic jesli calego incydentu z narkotykami by nie bylo. Nie powiem teraz dokladnie ile to jest ale napewno nie wyszli by poza cap wiec moze i warto.

Co do Melvina to on wcale nie jest klockiem pod koszem. Jak go kupili to myslalem ze to bedzie taki 12 zawodnik tam na 2 minuty, ale on calkiem dobrze gra i jest takim zawodnikiem ktorego Scott lubi bo zawsze walczy. Byron Scott ma taki swoj typ graczy ktorych sam promuje w swoich zespolach, nawet jesli nie rzucasz albo nie wnosisz niesamowitych statystyk do zespolu to mozesz okazac sie przydatny dla niego wlasnie jak Melvin Ely i Ryan Bowen. Oczywiscie nie oszukujmy sie ze to jest jakis Beast podkoszowy, ale w tym roku naprawde jest dosc duzym zaskoczeniem dla fanow Hornets bo kazdy myslal ze juz Hilton Armstrong w koncu zwroci troche tych pokladanych w nim nadzieji, ale on jakis przestraszony wychodzi zawsze na parkiet i wyglada jakby chcial zrobic za wiele a nie skupia sie na podstawowych zagraniach. Tylko nie zgodze sie z tym ze Andersen moze przyniesc temu zespolowi wieksza ilosc punktow z lawki bo on poprostu jakby to powiedziec, nie ma ani range ani jakiegos arsenalu zagrac podkoszowych czy z pol dystansu. To jest taki pan na jakies tam dobitki czy czasem na dunka z kontry, co tez jest wielkim "?" w momencie gdy dwa lata wlasciwie nie gral i tylko agent mowi ze jest fajnie i rozowo.

Dodatkowo nie wiem czy nie bylby przeszkoda w transferze o ktorym sie mowi juz od lata bo Hornets chca pozyskac Mikaela Pietrusa z Golden State najlepiej w 3-zespolowym transferze. Nie wiem jak sie teraz Warriors na to zapatruja ale do niedawna mowilo sie o tym dosc duzo w obozie Hornets szczegolnie jak Jackson i Pargo grali strasznie nierowno.

Edit: No i Melvin Ely okazal sie jeszcze bardziej przydatny niz mowilem, wczoraj vs. Denver Nuggets -> 16 punktow (7-9 shooting) i do tego jeszcze 9 zbiorek, bardzo solidnie lawka zagrala, zarowno Ely jak i Bowen. Nie wiem czy Scott bedzie chcial dodawac w takim wypadku Andersena, mogloby to troche "chemie" w zespole zmienic ktora na dzien dzisiejszy jest doskonala.