Skocz do zawartości

NFL

macias

Rekomendowane odpowiedzi

Ostry pocisk na Scobee po meczu. Nie ma się co dziwić, bo to nie były kicki z ponad 50 yardów (aczkolwiek meczu nie oglądałem i nie wiem czy w czymś nie przeszkadzał wiatr). Niestety, może stety, ale kickerzy nie mają prawie żadnego marginesu błędu. Według mnie najbardziej stresująca pozycja w American football bo nawet od "głupiego" 1pt conversion mogą zależeć losy meczu. Od nich jeśli nie ma ulewy, śnieżycy, huraganu, kopów z ponad 50-55 yardów zawsze oczekuje się celnego kopu.

No żeby taką tezę postawić to trzeba oglądać wszystkich QB w historii przede wszystkim więc pytanie powinno raczej tego dotyczyć.

Tak już mniej prowokacyjnie, to rozumiem, że chodzi o średnią występów w RS. To dość dziwne kryterium, ale tylko przy nich ta teza może się ostać.

Edytowane przez Kily

Szybko myśli, szybki na nogach, szybko i precyzyjnie podaje, idealnie zarządza czasem.

Ma on jakieś wady wg Ciebie?

W tym sezonie do swojego arsenału dodał korzystanie z flag rzucanych naprzeciw innych defensyw.

Do tego cały czas spokój, opanowanie. Takiego zestawu jeszcze nigdy nie widziałem.

Z roku na rok coraz lepszy.

U siebie GB jest absolutnie nie do tknięcia przez kogokolwiek.

Ponadto masa statystyk, która za tym przemawia.

Np. stosunek TD do INT:

Aaron ma 4 do 1 a drugi jest Marino z 3.1 do 1.

No brainer absolutny.

Edytowane przez AirForceNine

Wszystko się zgadza, tylko problem polega na tym, że przychodzi do starcia z najlepszymi defensywami jak w ostatnich latach Giants, 49ers czy Seahawks (z tym zestawem się mierzył w ostatnich 4 latach w PO) i czar pryska. Nie potrafię wymienić żadnej wady w grze Rodgersa, jest kozak jak sam skurwesyn.

Byli jednak QBs trudniejsi do zatrzymania. Porównaj sobie chociażby z ostatnich playoffs mecze Rodgersa przeciwko Seahawks i Brady'ego przeciwko Seahawks. Ten sam zabieg, z nieco mniej widocznym efektem, można powtórzyć chociażby do meczów z Giants w playoffs 2011/12. Nie mówiąc o porównywaniu gry tych dwóch przeciwko Bills z ostatniego RS. Na poziomie RS można by znaleźć dużo więcej takich przykładów.

W każdym razie tu jest moim zdaniem pies pogrzebany. Rodgers pomimo najszerszego arsenału (najmniejszej ilości wad) nie jest najtrudniejszym do powstrzymania QB ever.

A tak poza tym to zwykle do nazwania kogoś best ever potrzebne były ogromne sukcesy. Na tym opierało się zawsze wielkość Montany i zostawiało się w szafie Marino. Na tym oparte są ostatnie głosy o przebiciu Montany przez Brady'ego itd.

Edytowane przez Kily

Rodgers ma kupę lat gry przed sobą.

Już jeden SB w dorobku, nie wierzysz że zdobędzie jeszcze dwa?

Kto wg Ciebie jest trudniejszy do zatrzymania?

Ile meczów GB widzialeś W TYM sezonie?

Ja sobie każdą niemal jego akcję puszczam po kilka razy, bo tak wspaniale się na niego patrzy.

Jeden z lepszych pass rushów w NFL - KC - praktycznie bezsilne przy nim.

Nigdy się specjalnie rozgrywającymi nie jarałem bo wolę obserwować defensywę ale to co ten gość wyczynia to jest jakiś absurd.

Wymień proszę ten szeroki zestaw wad Rodgersa bo chcę uwierzyć, że śnię

Zresztą daj spokój, Kily, o czym mu dyskutujemy.

Masz i idź na śniadanie:

http://m.jsonline.com/sports/packers/119635674.html

Wymień proszę ten szeroki zestaw wad Rodgersa bo chcę uwierzyć, że śnię

AirForce, plz weź idź się wyśpij, albo rzeczywiście śpisz i piszesz przez sen.

Napisałem:

Nie potrafię wymienić żadnej wady w grze Rodgersa, jest kozak jak sam skurwesyn.

Napisałem też, że nie to jest dla mnie wyznacznikiem tego, kto jest najlepszym QB, tylko gra przeciwko najlepszym defensywom. I jak podajesz tu za przykład zdziesiątkowanych Chiefs, którzy pozwolili sobie wbić 3 razy taki sam TD tego samego receivera z podania na wysokość LoS no to dla mnie to jest tylko zabawne.

Jeżeli już mielibyśmy szukać jakiegoś występu z tego RS, który pokazywałby to, o czym ja mówię (czyli nie do zatrzymania dla absolutnie najlepszych) to byłby to występ Brady'ego, a nie Rodgersa. Mam na myśli oczywiście 466 jardów przy 40-punktowej zdobyczy przeciwko Bills. Tym Bills, którzy pod koniec ostatniego RS zrobili z Rodgersa taką dziwkę, że... a z resztą zobacz sobie sam.

No tak, dla Ciebie w tym sezonie Bills są wyznacznikiem jakości w defensywie i zawsze dyskusję sprowadzisz do gry przeciwko nim.

Za Rodgersem już dwie elitarne defensywy NFL, nawet biorąc pod uwagę, że Seahawks grali bez Kama.

Z kolei wreszcie Rodgers zmienił swoje statsy na rzucanie w stronę Shermana.

MCo do najmniejszej ilości wad - my bad - przeczytałem 'niemniejszej'.

Wcześniej jeszcze wspomniałeś o Montanie. Pomijając już przytoczoną przeze mnie stronę, przypominam, że miał on Jerrego Rice'a. Najlepszego wr ever.

W tym sezonie Rodgersowi wypadł Nelson, który de facto nie jest obecnie NAJLEPSZYM wr'em.

Na moje oko nie grał przeciwko żadnej elitarnej obronie w tym sezonie (dobrze, że przynajmniej z Bears nie robisz elitarnej obrony). Seahawks bez Kama to i z Rams stracili 34 punkty. Z nim to zupełnie inny defense, przeciwko któremu zobacz sobie sam jak wyglądał Rodgers w zeszłym sezonie (i w RS, i w PO). O Chiefs ze zdziesiątkowanym secondary już pisałem.

Bills nie są wyznacznikiem samym w sobie. Po prostu to jedna z najlepszych defensyw w lidze obecnie. Odwoływałem się do różnych prawdziwie elitarnych defensyw z ostatnich lat. I zawsze przy nich czar Rodgersa przygasał. I to jest głównym powodem tego, że - nie licząc jednego sezonu, w którym drabinka ułożyła mu się wyjątkowo korzystnie z pominięciem najlepszych defensyw - w playoffach brakuje tego szału. A nie zgadzam się, że on się w tym sezonie stał kimś innym. On już wcześniej potrafił grać absolutny kosmos (sezon 2012 w jego wykonaniu to jeden z najlepszych sezonów, jakie kiedykolwiek rozegrali QB).

Pytałeś jeszcze czy nie wierzę, że jeszcze zdobędzie ze 2 mistrzostwa Rodgers. Odpowiem tak: rozmawiamy o Twoim stwierdzeniu, że on (już) jest najlepszym ever. W tym kontekście nie ma znaczenia czego on może dokonać. Znaczenie ma to, że stawiasz go ponad gości, którzy mają np. po 4 mistrzostwa, 6 udziałów w Super Bowl i 9 finałów konferencji (dla porównania Rodgers ma 1, 1 i 2). BTW akurat te 4-6-9 też jest z widokiem na poprawę, a Rodgers bądź co bądź nie jest jakimś żółtodziobem, tylko ma 32 lata.

Montana z kolei rzeczywiście miał Rice'a, który potrafił złapać w jednym sezonie 22 z 31 podań na TD Montany i był zdecydowanie najefektywniejszym WR w historii, ale miał go przez połowę kariery w 49ers i bez niego zdobył 2 z 4 mistrzostw. Montana ma generalnie całkowicie inne atuty niż Rodgers w takich dyskusjach. Może nie miał ogólnych statsów z kosmosu (inna sprawa, że porównywanie go z Rodgersem pod tym względem to lipa, bo w ostatnich latach, na które akurat przypada kariera Rodgersa, jest łatwiej o kręcenie statsów z podania*), za to potrafił zagrać najlepsze w najważniejszych momentach co zaskutkowało 4 historycznymi runami po mistrzostwo (zwłaszcza występy z Super Bowli imponują).

*Co pokazuje też jaką manipulacją jest Twój link, gdzie tylko Romo grał te swoje pierwsze 117 meczów w porównywalnych warunkach. Obecność Romo w tym gronie zresztą pokazuje też dobitnie, że takie opieranie się na statsach z RS to lipa, bo Romo z jego karierą playoffową wygląda po prostu komicznie w rozważaniach o najlepszych QB ever, a opierając się na tych statsach trzeba go uwzględnić.

Edytowane przez Kily

Pittsburgh – Baltimore; typ: Pittsburgh

Miami – New York Jets; typ: NY Jets

Indianapolis – Jacksonville; typ: Indianapolis

Buffalo – NY Giants; typ: Buffalo

Tampa Bay – Carolina; typ: Carolina

Washington – Philadelphia; typ: Washington

Chicago – Oakland; typ: Oakland

Atlanta – Houston; typ: Atlanta

Cincinnati – Kansas City; typ: Cincinnati

San Diego – Cleveland; typ: San Diego

San Francisco – Green Bay; typ: Green Bay

Arizona – St.Louis; typ: Arizona?

Denver – Minnesota; typ: Denver

New Orleans – Dallas; typ: Dallas

Seattle – Detroit; typ: Seattle

#aaronrodgerstonajlepszyqbever

Jak bym napisał tak, to byłoby lepiej? Gra kosmos i jeśli będzie tak dalej to nie ma innej opcji aby było inaczej.

On ma ledwie 30 lat i tylko utwierdasz mnie w przekonaniu, że jest na dobrej drodze skoro stawiasz obok niego Montanę czy Marino, biorąc pod uwagę że mają dopełnione legacy.

BTW nie wierzę, że Rodgersa jako doskonałego qb, stara się zdyskredytować ktoś, kto wziął Kaepernicka w fantasy po jego boskim występie:)

Nikogo nie dyskredytuję. Niech wygra jeszcze kilka istotnych rzeczy w tej lidze to wrócimy do rozmowy. Na razie to możemy co najwyżej wyrażać opinię w stylu "jeśli będzie grał tak jak myślę, to skończy karierę jako najlepszy QB ever". Na dzień dzisiejszy to ma najlepsze średnie statsy w karierze ever i tyle. Pod względem sukcesów nie ma startu do Montany czy Brady'ego.

Marino nie ma dopełnionego legacy. Brakuje mu sukcesów bardziej niż Rodgersowi. On generalnie był takim Peytonem, tylko że Peyton miał to szczęście mieć elite defense w 2006.

Rodgers ma 32 lata, a nie 30.

Kopernika wziąłem przed tym jego występem :P poza tym siedzi grzecznie na benchu, więc bez szydery proszę :D

Rodgers ma kupę lat gry przed sobą.

Już jeden SB w dorobku, nie wierzysz że zdobędzie jeszcze dwa?

Takie przewidywania przewijały się przez ostatnie 10 lat o wiadomo o kim. Peyton Manning. Wygrywał 2,3,4 Super Bowls, bo był potencjał, a wiemy teraz jak przwidywania się skończyły.