Skocz do zawartości

Typowanie PO (z nagrodami pieniężnymi)

Artlan

Rekomendowane odpowiedzi

Artlan obserwuje twoje posty dot. typowania, zachowujesz się jakbyśmy grali o milion. To jest zabawa, za dużo energii tracisz na jakieś nowe teorie i zasady.

System był znany od startu zabawy a wpłata oznaczała zgodę na taką formę. Nie wchodzę w jakieś zmiany systemu punktowania czy obstawiania nowych faworytów. Myślę, że Luki mnie poprze

Punktacja taka jak tutaj jest stosowana od kilku lat i do tej pory nikt nie narzekał. Jak chcecie to sobie poszukajcie i możecie sprawdzić czy duży wpływ na końcową tabele miało wytypowanie mistrza.

@ignazz, myślałem że chcesz włączyć się do zabawy za kasę :D jak dla zabawy to nawet nie powinieneś tutaj pytać tylko od razu wrzucać typy ;)

Przecież ja nie chce zmieniać żadnych zasad, mózgu (a wręcz przeciwnie).

Co nie zmienia faktu, że jak dla mnie to trochę jest za dużo punktów za wytypowanie mistrza (ale jednocześnie nie zgadzam się na zmianę punktacji po rozpoczęciu gry). I nie ma to żadnego związku z tym o co gramy, bo nawet w przypadku nie grania o kasę bym miał takie samo zdanie.

Nie ma się nad czym zastanawiać, kombinować czy sprawdzać jak to było 5 lat temu. Wg mnie ogólnie jak już w jakimkolwiek przypadku chcemy wprowadzać zmiany zasad to powinno być to jednogłośne - koniec końców klarowny regulamin jest i był podczas zapisów.

Też macie taki problem z typowaniem serii SAS-OCT? Bo dla mnie każdy wynik wchodzi w rachubę, poza zasweepowaniem SAS (ale w drugą stronę to całkiem realne). Z tego co widzę to połowa osób typuje wygraną Spurs, połowa Thunder i praktycznie każdy typuje inny wynik (ale nikt nie obstawia sweepa). Jak dla mnie to wytypowanie tej serii może okazać się kluczowe w naszej zabawie.

Ogólnie to cały system punktowania jest taki sobie, ten co podał lorak jest zdecydowanie lepszy bo bardziej promuje precyzję typowania. No ale już mniejsza z tym...

Co do wskazania mistrza to niekoniecznie będzie to kluczowe dla naszej zabawy:

- jeżeli wygrają Heat, to na pewno typowania wygra ktoś, kto ich wskazał na mistrza, no ale że takich osób było aż 6 to i tak zwycięzcę rozstrzygną typowania serii

- jeżeli wygrają OCT to bonus za mistrza otrzyma tylko szoszon ale on ma dość średnie typowania serii i nawet te 10 punktów bonusu niekoniecznie mu starczą do wygranej

- jeżeli wygrają SAS to nikt nie dostanie bonusu, bo nikt ich nie wskazał

Tak więc to, kto zostanie mistrzem nie ma aż tak dużego znaczenia dla końcowej klasyfikacji.

Faktycznie, w naszej sytuacji tak to wygląda.

System Loraka jest oczywiście precyzyjniejszy, ale ja też proponowałem pewne zmiany, polegające na tym, że każda kolejna runda jest wyżej punktowana tzn. im wyższa stawka tym więcej punktów. Myślę, ze mogłoby być to niegłupie.

Wyniki drugiej rundy:

obywatelPP - 14

Boowka - 14

Luki - 11

theo001 - 11

KotBehemot - 11

szoszon - 11

Artlan-11

matek - 10

artur86- 10

rahu - 8

karlossg - 7

Tomek4 - 6

liv - 6

Pendriu- 4

I jeszcze ile osob trafiło dokładne wyniki poszczególnych serii:

Boston Celtics - Philadelphia 76ers - 2

Miami Heat - Indiana Pacers - 5

San Antonio Spurs - Los Angeles Clippers - 2

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers - 5

KLASYFIKACJA GENERALNA:

1. Boowka - 34

2. Luki - 32

theo001 - 32

4. rahu - 31

5. Tomek4 - 29

obywatelPP - 29

Szoszon - 29

8. Artlan - 28

artur86 - 28

10. liv -27

11. KotBehemot-26

12. matek-25

13. karlossg - 22

14. Pendriu - 22

Klasyfikacja generalna wg. systemu loraka:

1. rahu 7,5

2. Artlan 7,25

Boowka 7,25

4. szoszon 7,0

5. obywatelPP 6,75

6, Luki 6,5

7. Tomek4 6,25

theo001 6,25

9. KotBehemot 5,25

10. artur86 5,0

11. liv 4,75

12. pendriu 4,25

13. karlossg 3,75

matek 3,75

Kto traci/kto zyskuje na danym systemie?

Generalnie większość osób w obu systemach wypada podobnie poza paroma wyjątkami.

Pierwszy system jest korzystniejszy głównie dla theo001 i lukiego, którzy w drugim wypadają przeciętnie.

Drugi system zdecydowanie promuje mnie - w pierwszym jestem dopiero 8, w drugim wiceliderem. No i jeszcze rahu, który tutaj jest liderem, natomiast w pierwszym systemie też w czołówce ale nie na podium.

Edytowane przez Artlan

k**** miałem problemy małe i nie zdążyłem podać typów przed g1 w SA.. podałem w połowie 3 kwarty, może żeby mnie nie dyskwalifikować to -1 przy trafionym zwycięzcy serii i -2 przy DW? coś w tą deseń, nie wiem jak się na to zapatrujecie, ale niestety nie mogłem ogarnąć tego wcześniej ;/

e: problem rozwiązał się trochę sam, bo jak stawiałem to Okla prowadziła i gram na ich zwycięstwo w serii, więc ktoś mógłby mi zarzucić, że wiedziałem, że Thunder prowadzą i mają szanse wygrać g1, ale Spursi wygrali, więc można powiedzieć, że "zgodnie z planem" i żadnych korzyści z typowania w połowie nie odniosłem, ale jeszcze oceńcie sami.

Edytowane przez theo001

Co z tego ze niby nie miał korzyści. Ciekawe jak to ocenisz.

Gośc miał tydzień na oddanie głosu. Tak to jest jak sie zostawia na ostatnią chwilę. Jak uznacie jego głos to osoby z poprzedniej rundy które też się spóźniły będą mogły czuć się oszukane. Zasada to zasada.

Ciekawe jak chciałbyś uzyskać obiektywną ocenę od któregokolwiek z uczestniczących w grze. To że Boowka powiedział co powiedział nie stawia go w świetle "nic mu to nie dalo ale wyjebiemy go, moze akurat dzieki temu wygram".

Aha i tu nie powiesz że nie jestem obiektywny bo nie gram z Wami.