Skocz do zawartości

Typowanie PO (z nagrodami pieniężnymi)

Artlan

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy zobaczyć na klasyfikacje, a później na zdanie boowki...ocena subiektywna, którą można wywalić do śmieci.

Jak każda opinia jest to opinia subiektywna, ale poparta obiektywnymi przesłankami, zgodna i konsekwentna (zobacz, że przy poprzedniej rundzie miałem to samo zdanie, a wcale nie prowadziłem).

Nie ma nic wspólnego z moją pozycją w typowaniach i oczywiście nie ma nic wspólnego ze stosunkiem do Theo (lubię czytać jego posty).

Zresztą zobaczymy jak wypowiedzą się inni - jeśli za tym, żeby normalnie przyznać punkty to naturalnie akceptuję taki wybór.

nie zostawiam na ostatnią chwilę, tylko tak jak napisałem, po prostu nie mogłem podać wcześniej, bo byłem w szpitalu. Za bardzo chyba się spinacie na to wszystko, to nie sąd, że nawet w najgłupszej sytuacji musi przestrzegać prawa. Jakby Thunder wygrali to rzeczywiście byłaby bardziej skomplikowana sytuacja, a przy winie Spurs myślę, że te punkty ujemne, które zaproponowałem są całkiem na miejscu. Albo nawet już nie liczmy DW, bo ktoś może powiedzieć, że dałbym 4:0 dla OKC, ale typowanie zwycięzcy? Przecież na razie jestem dalej swojego typu niż bliżej..

No ale jak uważacie, jeśli to rzeczywiście taki problem to trudno.

W poprzedniej rundzie artur86 trafił serię Celtics z 76ers, jednak typował już po game 1 więc dostał 0 punktów zamiast 5 (bo tak ustaliliśmy, że spóźnialskim nie liczymy tej serii). Nie rozumiem dlaczego mielibyśmy teraz inaczej potraktować theoo. Jest drobna różnica, że on typował nie po zakończeniu game 1 ale w jego połowie ale moim zdaniem to większego znaczenia nie ma.

Zresztą najpierw osoby spóźnialskie w ogóle miałyby być zdyskwalifikowane z zabawy, dopiero później uznaliśmy, że te sankcje są zbyt ostre i należy jedynie nie liczyć im punktów za te serie, które się rozpoczęły po ich typowaniu. Tak więc i tak dla spóźnialskich jesteśmy łagodni. ;)

• 2 tygodnie później...

Gratulacje theo, jako jedyny trafiłeś dokładny wynik. Gdybyś się nie spóźnił to całkiem możliwe, że byłbyś liderem (wszyscy z czołówki typowali SAS). ;]

Tak w ogóle to typowanie finału robimy tajne? Mi to zwisa, bo po wtopie SAS w tej chwili typuję tylko dla zabawy ale mimo wszystko tak byłoby sprawiedliwiej i ciekawiej.

Wyniki 3 rundy:

theo001 - 5

karlossg - 4

Szoszon - 4

Luki - 2

matek - 2

Artlan - 2

artur86 - 2

Tomek4 - 2

KotBehemot - 2

rahu - 2

Boowka - 2

liv - 2

obywatelPP - 0

Nikt nie trafi wyniku WCF, a tylko jedna osoba (theo) trafiła dokładny wynik ECF.

KLASYFIKACJA GENERALNA

1. theo001 - 37

2. Boowka - 36

3. Szoszon - 35

4. Luki - 34

5. rahu - 33

6. Tomek4 - 31

7. Artlan - 30

artur86 - 30

9. obywatelPP - 29

liv -29

11. KotBehemot-28

12. matek-27

13. karlossg - 26

14. Pendriu - 22

Paradoksalnie chociaż Theo jest liderem to nie ma żadnych szans na wygraną. ;] Jeżeli finał wygrają OKC to na pewno zwycięży szoszon. Jeżeli wygrają Miami to wygra ktoś z trójki Boowka, Luki, rahu (wtedy zadecyduje trafienie dokładnego wyniku serii finałowej). Boowka ma najłatwiej, bo wystarczy, że wytypuje tak samo jak Luki i wtedy na pewno będzie pierwszy nawet jak nie trafi. ;] Tak więc od niego zależy, czy będzie typował w zgodzie ze swoim hm... sumieniem czy jednak postawi na typowanie taktyczne (wiem, że już wysłał typ ale zawsze jest możliwość edycji ;)).

No a teraz bardziej prestiżowa klasyfikacja czyli The lorak's system:

1. szoszon 8,5

2. rahu 7,75

3. Artlan 7,5

Boowka 7,5

5. theo001 7,25

6, Luki 6,5

7. Tomek4 6,25

8. obywatelPP 6,0

9. KotBehemot 5,5

10. karlossg 5,25

artur86 5,25

12. liv 4,75

13. pendriu 4,25

14. matek 3,75

Edytowane przez Artlan

Paradoksalnie chociaż Theo jest liderem to nie ma żadnych szans na wygraną. ;] Jeżeli finał wygrają OKC to na pewno zwycięży szoszon. Jeżeli wygrają Miami to wygra ktoś z trójki Boowka, Luki, rahu (wtedy zadecyduje trafienie dokładnego wyniku serii finałowej). Boowka ma najłatwiej, bo wystarczy, że wytypuje tak samo jak Luki i wtedy na pewno będzie pierwszy nawet jak nie trafi. ;] Tak więc od niego zależy, czy będzie typował w zgodzie ze swoim hm... sumieniem czy jednak postawi na typowanie taktyczne (wiem, że już wysłał typ ale zawsze jest możliwość edycji ;)).

Już wysłałem typ i go nie zmienię (chyba, że pojawi się przełomowa informacja jak kontuzja LeBrona na treningu czy coś :grin:). Gram fair ;]

Już wysłałem typ i go nie zmienię (chyba, że pojawi się przełomowa informacja jak kontuzja LeBrona na treningu czy coś ). Gram fair ;]

Heh, ale twoje typowanie wygranej OCT jest nieco dziwne jak dla mnie. ;]

Załóżmy, że OCT zostają mistrzami - wtedy na pewno nie wygrasz nawet jak trafisz poprawnie wynik serii, bo szoszon zgarnie 10 punktów za wytypowanie mistrza (ty typowałeś Heat). No ale masz przynajmniej pewność, że będziesz drugi.

Gdy z kolei Heat wygrają to niby możesz być pierwszy ale tylko wtedy gdy luki i rahu źle wytypują wynik (z tego co widzą obaj typują 4-2). Jeżeli oni trafią to nie będziesz nawet drugi.

Czyli jak dla mnie typując OCT poważnie zmniejszasz swoje szanse na zwycięstwo. Typując jakąkolwiek wygraną Heat miałbyś 100% pewności, że będziesz co najmniej drugi, nawet gdyby mistrzami zostali Thunder. Oczywiście rób jak chcesz, jestem jednak ciekaw czy gdyby gra była poważniejsza (czyli o jakąś większą kasę a nie o te drobne o które gramy ;)) to byś zrobił to samo? W ogóle to trochę bez sensu jest mówienie, że takie typowanie jakie ja ci podpowiedziałem jest "nie fair". Skoro zgodziliśmy się na typowanie jawne to tym samym każdy zgodził się na dopuszczalność typowania taktycznego, które uwzględnia sytuację w tabeli oraz typowania rywali.

Tu nie trzeba nic szczególnie analizować, bo przy tak mało zaawansowanym systemie punktacji gołym okiem widać, który typy zwiększają prawdopodobieństwo wygranej a które je poważnie zmniejszają. No ale oczywiście nic nie mam przeciwko "radosnemu typowaniu", choć ja jestem przyzwyczajony, że w grach hazardowych ważną rolę odgrywa kalkulacja i matematyczna analiza szans na powodzenie konkretnych ruchów. Postępowanie sprzeczne z tym mnie po prostu dziwi i tyle (nawet jeżeli gra jest tylko dla zabawy lub za niewielkie pieniądze), bo kto wygra to mnie średnio obchodzi. ;]