Skocz do zawartości

Fatalne zakończenie czyli czas na zmiany w LAL

sadek69

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie. Jak lokout wplynie na offseaon? Bo wiadomo, pod koniec czerwca draft, transfery otwarte, nastepnie od lipca mamy przerwe. Jak przerwa sie skonczy to zapewne szybko nastapi wznowienie gry. I co np z kampem treningowym? Jak to bylo ostatnio?

np . kemp "przyjebal" do ok 125 a vin baker do 135 kg wiec na dobrych kampach byli :D

a wklejenie dwóch obrazków jest akcentem humorystycznym :mrgreen:

rozpisują się na lakers.com jak to Bynum ma w końcu normalne wakacje bez rehabu i co to będzie jak się będzie przygotowywał a nie leczył. To cieszy, ale mój złośliwy umysł mi od razu podpowiada, że skoro na rehabie pracował jak poniżej to co będzie jak jest zdrowy :P

Dołączona grafika

My tu o wymianach, a Stern zajebał propozycje 45mln hard capu :lol:

LOL, hardcap + drastyczna obnizka limitu ? jesli ta suma to nie kaczka dziennikarska, to nie spodziewalbym sie kolejnych meczy wczesniej niz w listopadzie ... 2012

Nie wiem jak to wygląda z ekonomicznego punktu widzenia, ale jak ktoś ma hajs to jego sprawa czy wyda 100mln na LeBrona czy na Joe Johnsona :roll:

tym bardziej że NBA zarabia dużo pieniędzy za luxury tax, wiec nie bardzo rozumiem to

zalozenie twardego capu jest dobre, bo powoduje, ze wieksze szanse maja na sciagniecie gwiazd takie osrodki jak minnesota czy inne badziewie.

ale nie wiem jak chca zrobic transformacje, bo tacy lakers sa ujebani samym kontraktem kobego i gasola na 45 baniek. czyli co beda grali we 2?

nie beda mogli podpisac nikogi innego?

a rookies, reszta?

mnie tam idea sie podoba, bo wyrownuje i nie powoduje kolejnych wzrostow plac, ktore juz sa niebotyczne nawet jak na warunki amerykanskie,

pewnie bedzie coś na zasadzie (o ile to przejdzie) pierwszy sezon - 70 mln hard capu, drugi - 65 mln, trzeci i kolejne ~60 bo nie wierze w te 45 mln, tak czy inaczej to będzie ciekawsze lato niż poprzednie

Raczej tak nie zrobią. Po prostu kontrakty podpisane przed lockoutem i tak będą wazne i do ich "zakończenia" będzie można mieć wydatki ponad cap. A jeśli będzie brakowało zawodników w rosterze to pewnie za minimum będzie trzeba ich dokoptować.

Więc nawet jak teraz wprowadzą hard capa to w LA, Miami czy NY bedzie on tak naprawdę obowiązywał za 5 lat.

That's the point...chodzi właśnie o to, żeby wyrównać szansę, a nie, że jedni płacą po 80 baniek a drudzy po 45.

A czy obniżenie pensji graczy nie zadziała wprost przeciwnie? W gruncie rzeczy jeśli np. w Nowym Jorku taka supergwiazda dostanie 5 mln $ i ma szansę na 8 mln $ od sponsorów, to oferta Timberwolves gdzie będzie to 8 mln $ + 4 mln $ opłaca się jednak mniej. Poza tym przy mniejszych różnicach w zarobkach większą rolę zacznie chyba odgrywać to gdzie jest wygodniej mieszkać danemu zawodnikowi.

Podobno według aktualnej propozycji okres przejściowy miałby wynosić tylko 2 lata.

Jeśli faktycznie Stern pójdzie w zaparte i takie sztywne propozycje przejdą, to takie kluby jak LAL z zapchanymi kontraktami i te płacące luxury tax bez kiwnięcia placem będą miały problem.

Osobiście jednak nie wierzę, żeby Stern chciał urwać kurom złote jaja i udupić takie metropolie jak LA czy NYC, bo w ten sposób podcinał by gałąź na której siedzi.

Mysle, ze jak zawodnicy z NBA zaczna uciekac do Europy po lepsze kontrakty to Stern szybko zmieni swoją polityke. 45mln hard capu na 14 zawodników to jest srednia zarobkow troche ponad 3 banki rocznie. Mysle ze topowe druzyny z Europy spokojnie stac na przebijanie tego typu ofert a w jakiejs Barcelonie prawdziwe gwiazdy marketinkowo wcale nie beda mialy gorzej. W sumie jakby nie patrzec jest to szansa dla Europy zeby Basket podgonil troche kopana.

wydaje mi sie że najwieksze gwiazdy beda dostawały kase "pod stołem" :mrgreen: a do europy przyjdzie kilku mało znaczących graczy, watpie zeby chciało im sie ruszać dupska z florydy albo long beach :P

mółgby ktos wydzielic temat ? przyda sie na najblizszy okres

wydaje mi sie że najwieksze gwiazdy beda dostawały kase "pod stołem" a do europy przyjdzie kilku mało znaczących graczy, watpie zeby chciało im sie ruszać dupska z florydy albo long beach

Myśle, że ten pierwszy sort zawodników jak Durant, Lebron czy Howard pomimo tego, że na tym najbardziej ucierpi to ich maks bedzie pewnie i tak poza zasiegiem europejskich klubow ale juz takie drugie czy tym bardziej trzecie opcje jak Odom, Igoudola mogą liczyć na taką przebitke finansową, że skuszą się na granie w Europie.

wydaje mi sie że najwieksze gwiazdy beda dostawały kase "pod stołem" a do europy przyjdzie kilku mało znaczących graczy, watpie zeby chciało im sie ruszać dupska z florydy albo long beach

Myśle, że ten pierwszy sort zawodników jak Durant, Lebron czy Howard pomimo tego, że na tym najbardziej ucierpi to ich maks bedzie pewnie i tak poza zasiegiem europejskich klubow ale juz takie drugie czy tym bardziej trzecie opcje jak Odom, Igoudola mogą liczyć na taką przebitke finansową, że skuszą się na granie w Europie.

jakies 2 czy 3 lata temu byl exodus z usa do europy zawodnikow sredniego kalibru - czyli takich, ktorzy spokojnie mogli sie, i finansowo i ze wzgledu na poziom gry utrzymac w NBA, ale chcieli zarabiac wiecej w europie [bo akurat byla hossa jakas i padaly wariackie sumy]

linux kleiza czy josh childress czy carlos delfino, z czego jak widac duza czesc to nie-amerykanie, ktorym pewnie europejski styl zycia bardziej odpowiadal

i co ? i szybciutko po roku - dwoch wrocili do NBA, zobaczyli ze padajace kluby, obrazajacy sie sponsorzy itp itd to jednak nie taki luxus jak gwarantowany kontrakt w NBA, i lepiej zarobic netto na rok mniej a pewniej

wiec na exodus do europy to bym szczegolnie nie liczyl