Skocz do zawartości

Bryant, jego klasa i miejsce w historii

Jendras

Rekomendowane odpowiedzi

Oruss

Po pierwsze - sam widzisz że tych meczy jest statystycznie mniej.

Po drugie - mecze z sezonu 2007 możesz pominąć - kobe zagrał w tej serii 1 słabe spotkanie (G2) ale cała obrona była skupiona na nim, spójrz jaki skład miało wtedy LAL - mieli 1 zawodnika rzucającego powyżej 50% z gry i był nim kwame brown .... Jeśli ktoś teraz narzeka na skład Dirka to niech go porówna do tego z LAL

Po trzecie - to nie ja wymyśliłem tezę, że dirk jest PO performerem w przeciwieństwie do kobego. a to niemiec zawala statystycznie więcej meczy.

Po czwarte - większość meczy kobego o których piszesz miała miejsce w finale czy dalszych rundach PO gdzie siłą rzeczy przeciwnicy są silniejsi. Dirk był chokerem wiele razy w 1. rundzie.

Mameluk

jasne - 7 spotkań w ciągu 2 lat, tyle że to daje 7/46 czyli jakieś 15%. u dirka to 3/16 a jeśli wypisujesz takie rzeczy jak g2 vs boston to ja spokojnie mogę dorzucić g4 vs SAS z tego roku (17 pkt 4/10) czyli ponad 23%. I to wszystko w I rundzie.

rambis

Po drugie - mecze z sezonu 2007 możesz pominąć - kobe zagrał w tej serii 1 słabe spotkanie (G2) ale cała obrona była skupiona na nim

nie wiem, czy czytałeś poprzednie wypowiedzi w tym temacie, ale m.in dobrze zorganizowana obrona na Dirku była powodem jego słabszych meczy przeciw GSW

Jeśli ktoś teraz narzeka na skład Dirka to niech go porówna do tego z LAL

nie przeczę, że Kobe nie miał wtedy prawie żadnego wsparcia, więc o tamtym roku nie mówmy. Spójrzmy jednak na poziom gry partnerów Dirka i Kobego w tym, czy poprzednim roku. Nie trzeba odwoływać się do bardziej złożonych statystyk, żeby pewne rzeczy widzieć.

Mianowicie jak tylko Dirk ma słaby mecz, to Mavs przegrywają, bo nikt nie potrafi wziąć ciężaru gry na siebie poza nim.

Kobe w meczu finałowym trafia 6 z 24 rzutów, przy którym mecze Dirka z GSW wyglądają jak epic performance, a Lakers i tak wygrywają i to z Bostonem. To mówi wszystko o wsparciu Kobego. Wystarczy spojrzeć na występ Gasola i jego 18 zbiórek.

Po trzecie - to nie ja wymyśliłem tezę, że dirk jest PO performerem w przeciwieństwie do kobego

nikt tak nie napisał

Po czwarte - większość meczy kobego o których piszesz miała miejsce w finale czy dalszych rundach PO gdzie siłą rzeczy przeciwnicy są silniejsi. Dirk był chokerem wiele razy w 1. rundzie.

to też nie do końa prawda

nie wiem, czy czytałeś poprzednie wypowiedzi w tym temacie, ale m.in dobrze zorganizowana obrona na Dirku była powodem jego słabszych meczy przeciw GSW

Czytałem, ba -nawet oglądałem 2 mecze z tej serii. I rzeczywiście obrona gsw była wtedy skupiona na dirku, tyle że on w przeciwieństwie do bryanta miał do kogo odegrać. dla przypomnienia: josh howard 21-10 ts% 57.7, terry 17 pts ts% 51.0 czy stack 14 pts ts% 53.4.

Kobe mógł odegrać do odoma, luka waltona, kwame browna i jordana farmara. are we clear?

Mianowicie jak tylko Dirk ma słaby mecz, to Mavs przegrywają, bo nikt nie potrafi wziąć ciężaru gry na siebie poza nim.

Kobe w meczu finałowym trafia 6 z 24 rzutów, przy którym mecze Dirka z GSW wyglądają jak epic performance, a Lakers i tak wygrywają i to z Bostonem. To mówi wszystko o wsparciu Kobego. Wystarczy spojrzeć na występ Gasola i jego 18 zbiórek.

dla porównania - G4 vs SAS dirk 12 pts, josh howard 28 pts, kidd 17-7-7 i zwycięstwo mimo wszystko.

nikt tak nie napisał

kilkukrotnie padało, że dirk gra w PO lepiej, a kobe gorzej.

to też nie do końa prawda

prawdą jest że WIĘKSZOŚĆ słabych meczy bryanta miała miejsce w wyższych rundach (z tych które wymieniłeś tylko okl to 1st round), a ze słabych meczy dirka które wymieniłem WIĘKSZOŚĆ była w 1. rundzie.

A czy mozecie sie zgodzic na takie cos:

wprawdzie to, czy Kobe > = < Nowik jest sprawa do dyskusji,

ale miejsce Kobego w historii (temat watku) jest wyzsze (lepsze?) w ten chwili niz Nowika (nie wnikajac ktory jest lepszy I ktory ma lepszy support/coacha/gm'a/kibicow)??

Czy to tez jest dyskusyjne?

A czy mozecie sie zgodzic na takie cos:

wprawdzie to, czy Kobe > = < Nowik jest sprawa do dyskusji,

ale miejsce Kobego w historii (temat watku) jest wyzsze (lepsze?) w ten chwili niz Nowika (nie wnikajac ktory jest lepszy I ktory ma lepszy support/coacha/gm'a/kibicow)??

oczywiście. jak nie ulega wątpliwości, że Kobe i Dirk to porównywalni zawodnicy pod względem poziomu, wpływu na grę, tak samo nie ulega wątpliwości, że historyczne miejsce Bryanta jest znacznie wyższe.

ps

do wątku Fishera jeszcze wrócę.

oczywiście. jak nie ulega wątpliwości, że Kobe i Dirk to porównywalni zawodnicy pod względem poziomu, wpływu na grę, tak samo nie ulega wątpliwości, że historyczne miejsce Bryanta jest znacznie wyższe.

ja również się z tym zgadzam

rambis

prawdą jest że WIĘKSZOŚĆ słabych meczy bryanta miała miejsce w wyższych rundach (z tych które wymieniłeś tylko okl to 1st round), a ze słabych meczy dirka które wymieniłem WIĘKSZOŚĆ była w 1. rundzie.

zgadzam się, mi chodziło o coś zupełnie innego. Mianowicie nieprawdą jest, że przeciwnicy w pierwszej rundzie są najłatwiejsi, a poziom trudności rośnie wraz z kolejnymi etapami.

Jazz nie mieli żadnej odpowiedzi na Kobego bo nigdy jej nie mieli i to, że zagrali z LA w 2 rundzie nie znaczy, że byli trudniejszym przeciwnikiem niż Thunder.

Podobnie było z Mavs. Spurs pokonali ich, po czym zostali rozgromieni przez Suns. Nie znaczy to jednak, że Suns nie byliby dużo łatwiejszym przeciwnikiem dla Mavericks

G4 NOH 2008 22 pkt (8/18 fg, 4/7 ft)

8/18 fg to kiepsko? zobacz co w tym meczu zrobili partnerzy Dirka ;D

Terry 6/16

Kidd 1/16

Howard zabójcze 3/16.

faktycznie Dirk zawalił na całego ;]

G5 SAS 2010 15 pkt (7/14)

blowup 22 pkt przewagi, Mavs wygrali mecz w cuglach.. Dirk nie musiał duzo grac i rzucac ( 31 minut 50 % fg, ) kolejny fake.

Z wczesniej podanych meczów Brayanta mozna wykreslic ze 2-3 mecze.

Przy słabych meczach Kobego Lakersom czesto ratował dupe support. I tym rozni sie "wielkosc" Kobego nad Nowitzkim. On moze zagrac kiespi mecz, a Gasol, Odom, czy Bynum wszystko naprawią.

Z ciekawosci sprawdziłem jak wygladaly poszczegolne mecze Jordana w PO. Przeglądałem te sezony w ktorych zdobywal Misia. Co zauwazylem ? Że takie słabe mecze zdarzały mu sie niezwykle rzadko, szczególnie w ostatnich meczach co u Kobego jest ostatnio normą ;)

Przy słabych meczach Kobego Lakersom czesto ratował dupe support. I tym rozni sie "wielkosc" Kobego nad Nowitzkim. On moze zagrac kiespi mecz, a Gasol, Odom, czy Bynum wszystko naprawią.

Postawiłeś tezę, prove it

Pokaż mi, że trójka, która wymieniłeś uratowała więcej razy mecz niż nie wiem, Terry, Butler, Kidd

Butler nie raz wybuchał gdy Nowika nie było z tego co pamiętam, ofensywnie

przeciez Kidd odkad trafil do Mavs to nie zrobil NIC dobrego w playoffach. kazdy go ruchal niemilosiernie a sam Kidd ceglil i tracil jak zwykle.

Butler ? nigga please.

ja bym sie chcial zapytac naszych forumowych krytykow zaawansowanych statsow czy ktokolwiek ma o nich w ogole jakies pojecie ze podejmuje sie takowej krytyki ? z tego co wiem to oprocz mnie zainteresowanymi bardziej tymi sprawami sa Lorak i Chytruz ktorzy chetnie ich uzywaja, a tak poza tym to jeszcze Van kreuje sie na znawce a potem uzywa PER jako argumentu :mrgreen: ciezko krytykowac cos czego sie nie zna, wiec moze najpierw powinniscie sie z nimi zapoznac, a dopiero potem prowadzic ze mna czy Lorakiem polemike ?

automatycznie odrzucajac wyniki nie zdajac sobie sprawe z tego jak sie do nich doszlo na pewno nie pomaga obiektywnemu spojrzeniu na jakas sprawe.

przeciez Kidd odkad trafil do Mavs to nie zrobil NIC dobrego w playoffach. kazdy go ruchal niemilosiernie a sam Kidd ceglil i tracil jak zwykle.

Butler ? nigga please.

ja bym sie chcial zapytac naszych forumowych krytykow zaawansowanych statsow czy ktokolwiek ma o nich w ogole jakies pojecie ze podejmuje sie takowej krytyki ? z tego co wiem to oprocz mnie zainteresowanymi bardziej tymi sprawami sa Lorak i Chytruz ktorzy chetnie ich uzywaja, a tak poza tym to jeszcze Van kreuje sie na znawce a potem uzywa PER jako argumentu :mrgreen: ciezko krytykowac cos czego sie nie zna, wiec moze najpierw powinniscie sie z nimi zapoznac, a dopiero potem prowadzic ze mna czy Lorakiem polemike ?

automatycznie odrzucajac wyniki nie zdajac sobie sprawe z tego jak sie do nich doszlo na pewno nie pomaga obiektywnemu spojrzeniu na jakas sprawe.

Przeczytaj dokładnie co napisałem Batalionku :)

Też mogę napisać, Odom w niewidce nigga please, koleś postawił tezę, że support ratuje dupe Kobe'mu więcej razy niż Nowikowi niech to udowodni.

siedząc na kolejnym forum ,kolejne lata to nawet jakby ktoś nie chciał to już ma wykute te wszystkie pierdolniki

tylko nie każdemu chce się iść na łatwiznę i ich podpinać bo jak widzę każdą dyskusję ,która kończy się na niczym ,bo dalej X panowie dalej brnął ku swojemu mimo rzucania statystyk z wielu stron. jest parę osób na forum ,którzy bez żadnej cyferki potrafią tak napisać ,że nic nie trzeba dodawać.

tych osób nie będę wymieniał "imiennie".

czyli jak rozumiem najlepiej jest napisac wszystko bez podawania statystyk, bo one nie mowia prawdy, mimo ze tak naprawde niewiele osob wie czy mowia czy nie, bo nie znaczna wiekszosc po prostu nie ma o nich bladego pojecia. moze najpierw sie z nimi zaznajomicie a potem je krytykujcie ? jak na razie nikt nie przedstawil rzeczowej krytyki advanced stats a wszyscy tylko pierdola ze cos tam przeceniaja.

Kubbas, Odom w niewidce robil na Suns chyba z 20/10 na bdb % i efficiency wiec byl lepszy niz Kidd Marion Butler i Terry razem ;] you get the point

Postawiłeś tezę, prove it

Pokaż mi, że trójka, która wymieniłeś uratowała więcej razy mecz niż nie wiem, Terry, Butler, Kidd

Butler nie raz wybuchał gdy Nowika nie było z tego co pamiętam, ofensywnie

No to zaczynamy.

Sezon 2010. Dirk i jego Mavs wygrali 2 mecze.

G1 z SAS. Nowitzki miał 12/14 fg 7 zbiorek i 12/12 ft. 36 pktów

Kolejnym wygranym jest G5, który Mavs wygrali 22 pkt.Dirk zdobyl co prawda tylko 15 pktów, ale na normalnej 50 % skutecznosci i miał 9 zb 2 as 2 st 2 blk. Wogole nie wiem czy można uznac że mecz ten wygrał support bo SAS zagrali wyjatkowo słabe spotkanie - niecale 36 % z gry.

W pozostałych meczach serii Dirk rzucal 24, 35( 56,5 % z gry), 17, 33 (62 % z gry). Mimo zajebistej gry Nowitzkiego w conajmniej 2 z tych meczów wszystkie były przegrane

Dla porownania Kobe i LAL 2010 rok.

G1 z OKL. Kobe gra 6/19 z gry. Zdobywa 21 pkt, a Lakersi mimo wszystko wygrywają. Gasol 19pkt - 13 zb 3 blk, Bynum odpowiednio 13-12-4

G5 z OKL. Kobe rzuca 4/9. Gasol gra 25-11-5as Bynum 21-11-2 blk, Artest 14 pkt i zatrzymany Durant. Farmar 14 pkt w 18 min.

G7 z BOS. Kobe 6/24fg. Gasol doklada 19-18 i Artest 20 pkt oraz cluth shot.

w 2010 roku mamy 3-0 dla supportu Bryanta lub na upartego 3-1.

Rok 2009

Dirk.

Seria z SAS

Wygrane 4 mecze z ktorych support wygrał mu tak naprawde game 4 gdy Dirk mial 4/9 12 pkt i 13 zbi.

W game 1 miał dużą pomoc zespolu lecz sam zagrał calkiem przyzwoity mecz

Seria z DEN

WYgrany jeden mecz G4, Dirk ma 14/25 fg 16/17 ft 13 zb i 44 pkt.

Reszta meczow to porazki mimo iż Dirk zdobywal 28pkt, 35pkt, 33-16zb, 32pkt-10zb-7as na skutecznosciach 47. 53 i dwa po ok 55 %. 4 zajebiste mecze, a mimo to zadnej wygranej. Support dał dupy w kazdym z nich

Kobe

G7! z HOU. Przypominam ostatni mecz. Kobe 4/12 i 14 pkt. . Gasol robi 21-18, Ariza dokłada 15 Bynum 14. LAL wygrywają awansują do finału zachodu. Kobe nie jest chokerem. Kobe przechodzi dalej. Kobe ma szanse walczyc o mistrzostwo

W tym roku wychodzi remis, ale jakby nie patrzec waga zwyciestwa jest bardzo rozna. Dirk miał to pomoc przy stanie 3-0, Kobe gra ciape w G7, czyli w meczu o być czy nie być.

rok 2008

Dirk wygrywa jeden mecz gdy zalicza 32 -19. W reszczie meczów pomimo bardzo dobrych wystepow przegrywa z NOH. Support zawodzi, gra padake jakich mało. H****** Howard i Kidd ( ktorego Paula robi jak chce)

Kobe

G5 z BOS. Kobe 8/21 25 pkt i 6 strat. Gasol dodaje 19-13-6 ( na dobrej 60 % skutecznosci) Odom 20-11-4blk przy 8/10fg i 3/3ft, Fischer doklada 15 pkt.

Znów support Kobego wygrywa mu mecz.

Kolejna przewaga sypportu. Nie dość ze jest lepszy overall od odpowiednika Mavs to jeszcze zdarzają się mecze gdy łata dziury po liderze.

Kubbas, Odom w niewidce robil na Suns chyba z 20/10 na bdb % i efficiency wiec byl lepszy niz Kidd Marion Butler i Terry razem ;] you get the point

A Butler wpierdolił 35 pkt w Game 5 ze Spurs :)

możemy się tak wyliczać

No to zaczynamy.

Sezon 2010. Dirk i jego Mavs wygrali 2 mecze.

G1 z SAS. Nowitzki miał 12/14 fg 7 zbiorek i 12/12 ft. 36 pktów

Kolejnym wygranym jest G5, który Mavs wygrali 22 pkt.Dirk zdobyl co prawda tylko 15 pktów, ale na normalnej 50 % skutecznosci i miał 9 zb 2 as 2 st 2 blk. Wogole nie wiem czy można uznac że mecz ten wygrał support bo SAS zagrali wyjatkowo słabe spotkanie - niecale 36 % z gry.

yyyy no dobra, to teraz mam podawać wszystkie mecze, które wygrali Lakers a Kobe zagrał dobrze? :lol:

Dla porownania Kobe i LAL 2010 rok.

G1 z OKL. Kobe gra 6/19 z gry. Zdobywa 21 pkt, a Lakersi mimo wszystko wygrywają. Gasol 19pkt - 13 zb 3 blk, Bynum odpowiednio 13-12-4

G5 z OKL. Kobe rzuca 4/9. Gasol gra 25-11-5as Bynum 21-11-2 blk, Artest 14 pkt i zatrzymany Durant. Farmar 14 pkt w 18 min.

G7 z BOS. Kobe 6/24fg. Gasol doklada 19-18 i Artest 20 pkt oraz cluth shot.

Kobe całą serię z OKC gra kontuzjowany, w g5 schodzi z parkietu jeszcze przed końcem meczu za poradą stuffu LA

G7 z Bostonem? R u fucking kiddin me? Zbiórek już nie wypisałeś i ile Kobe zbiera w całych finałach? ;> :lol:

Rok 2009

Dirk.

Seria z SAS

Wygrane 4 mecze z ktorych support wygrał mu tak naprawde game 4 gdy Dirk mial 4/9 12 pkt i 13 zbi.

W game 1 miał dużą pomoc zespolu lecz sam zagrał calkiem przyzwoity mecz

Seria z DEN

WYgrany jeden mecz G4, Dirk ma 14/25 fg 16/17 ft 13 zb i 44 pkt.

Reszta meczow to porazki mimo iż Dirk zdobywal 28pkt, 35pkt, 33-16zb, 32pkt-10zb-7as na skutecznosciach 47. 53 i dwa po ok 55 %. 4 zajebiste mecze, a mimo to zadnej wygranej. Support dał dupy w kazdym z nich

Kobe

G7! z HOU. Przypominam ostatni mecz. Kobe 4/12 i 14 pkt. . Gasol robi 21-18, Ariza dokłada 15 Bynum 14. LAL wygrywają awansują do finału zachodu. Kobe nie jest chokerem. Kobe przechodzi dalej. Kobe ma szanse walczyc o mistrzostwo

W tym roku wychodzi remis, ale jakby nie patrzec waga zwyciestwa jest bardzo rozna. Dirk miał to pomoc przy stanie 3-0, Kobe gra ciape w G7, czyli w meczu o być czy nie być.

rok 2008

Dirk wygrywa jeden mecz gdy zalicza 32 -19. W reszczie meczów pomimo bardzo dobrych wystepow przegrywa z NOH. Support zawodzi, gra padake jakich mało. H****** Howard i Kidd ( ktorego Paula robi jak chce)

Kobe

G5 z BOS. Kobe 8/21 25 pkt i 6 strat. Gasol dodaje 19-13-6 ( na dobrej 60 % skutecznosci) Odom 20-11-4blk przy 8/10fg i 3/3ft, Fischer doklada 15 pkt.

Znów support Kobego wygrywa mu mecz.

Kolejna przewaga sypportu. Nie dość ze jest lepszy overall od odpowiednika Mavs to jeszcze zdarzają się mecze gdy łata dziury po liderze.

Co do Drika obejrzyj sobie series closer z Suns i jego dyspozycje rzutową, z tego co pamiętam jakieś 35% z pola support zagrał dobrze ;]

G1 NBA Final jeszcze ciekawiej wygląda, ile wtedy Terry wpierdolił? 40? A Dirk 30% z pola.

Wiesz jakby miał wrzucać tak jak ty to wszystko fajnie, wygląda Terry 10, Stack 15 itd itp

My point is nie pisz tak jakby support Kobasowi ciągle ratował dupę a Dirk grał z jakimiś patałachami z D-League i nie spierdolił żadnego meczu. Jak lubię Dirka tak taka dyskusja mi go obrzydza

a tak poza tym to jeszcze Van kreuje sie na znawce a potem uzywa PER jako argumentu :mrgreen: ciezko krytykowac cos czego sie nie zna, wiec moze najpierw powinniscie sie z nimi zapoznac, a dopiero potem prowadzic ze mna czy Lorakiem polemike ?

ech dalej nie widzisz, że zrobiłem to tylko i wyłącznie z twojego powodu ? zobaczyłem, że pod względem efektywności support Paul'a wypadał w PO lepiej od Bryantowego więc wybrałem właśnie to by pokazać, że byli lepsi. Zrobiłem dokładnie to samo co robiłeś ty w przypadku Nasha wybrałem sobie to co mi najbardziej pasowało :)

Lorak przynajmniej jest konsekwentny w swoim zaślepieniu statystykami, ty za to jesteś najgorszym możliwym typem bo nie dość, że kłamiesz - Ortg to jeszcze zachwycasz się jakimiś zaawansowanymi statystykami jak WP, ale jak nie pokazują domniemanej wielkości twojego ulubieńca to je olewasz. Nie mogę oceniać supportów na podstawie widzimisie to wybrałem sobie PER bo tak mi się podoba.

a tak poza tym to jeszcze Van kreuje sie na znawce a potem uzywa PER jako argumentu :mrgreen: ciezko krytykowac cos czego sie nie zna, wiec moze najpierw powinniscie sie z nimi zapoznac, a dopiero potem prowadzic ze mna czy Lorakiem polemike ?

ech dalej nie widzisz, że zrobiłem to tylko i wyłącznie z twojego powodu ? zobaczyłem, że pod względem efektywności support Paul'a wypadał w PO lepiej od Bryantowego więc wybrałem właśnie to by pokazać, że byli lepsi.

fajnie, tylko jest jeden szkopuł (i jeden z powodów dlaczego walnąłeś takiego babola wybierając sobie PER do oceny siły supportu) - PER, wbrew swojej nazwie, nie jest metryką pozwalającą określić, który zawodnik jest efektywniejszy. wystarczy, że ktoś rzuca za dwa ze skutecznością powyżej 30,4% lub powyżej 21,4% za trzy i jego PER zawsze będzie rósł. czyli aby mieć wysoki PER wystarczy dużo rzucać i trafiać mniej niż co trzeci rzut. innymi słowy ta metryka faworyzuje nieefektywnych scorerów.

Dla porównania Kobe ;D

yeah!!! porownajmy!

G5 OKC 2010 - 4/9 fg 13 pkt

blowout dla lakers kobe nawet nie musial grac w pewnym momencie

G2 PHO 2010 - 8/19 fg 21 pkt

wygrana lakers. kobe zaliczyl w tym meczy kilkanascie asyst rozbijajac obrone suns kiedy chcial i jak chcial. slaby mecz, faktycznie:D tak slaby, ze suns poczuli sie do tego stopnia bezsilni, ze musieli zmienic krycie na strefe

G7! BOS 2010 - 6/24 fg 23 pkt

rzutowo owszem slabo. ale zrobil 15 desek, dodal swietny defense i kiedy trzeba bylo trafil daggera

G7! HOU 2009 - 4/12fg 14 pkt

+20 do przerwy, blowout dla lakers. nie wiem czy gral w ogole w 2 polowie

G5 DEN 2009 - 6/13 fg 7 strat 22 pkt

wygrana lakers, 8 asyst kobego, 5 desek slaaaabo

G3 DEN 2008 - 9/19 fg 22 pkt

20 punktowy blowout dla lakers

seria z c's'08 wiadomo

seria 07 z suns tez wiadomo co mozna bylo zrobic przy takim wsparciu gdy defensywa suns skupiona byla tylko na kb. g2 z suns skonczyl sie juz praktycznie w 2 kwarcie, w g5 kobe rzucil 34 punkty i to juz pomijasz

to ile tak naprawde kobe mial tych slaabych spotkan w ostatnich latach? i jak to sie mialo na sukcesy lakers?

znajdziesz jakies pojedyncze spotkania, nie wiem z rockets, thunder ale to byly raczej wypadki przy pracy.