fluber 10178 Napisano 4 Listopada 2022 10 minut temu, Pablo81 napisał: W końcu to Onet. w Niemczech jest bardzo rozbudowany DRK - czerwony krzyż. Mają 1 oddział na 10-20 tys mieszkańców. Są w nim zatrudnieni również polskojęzyczni pracownicownicy. Pomogą bez problemu wypełnić dokumenty nawet osobie nie mówiącej po Niemiecku. Nie w każdej placówce są osoby dwujęzyczne, ale konsultacje między placowkami są również telefoniczne. W Niemczech panuje chory socjalizm i żeby mieszkać na ulicy, po prostu trzeba tego chcieć. Może Mateusz zorganizuje, jak w przypadku Covid samoloty, które pozwolą alkoholikom na powrót do kraju? Myślisz, że przylecieliby? Jak podaje Niemieckie Stowarzyszenie Pomocy Bezdomnym (BAG), w Niemczech bez dachu nad głową jest ok. 860 tys. osób. Jak pokazują badania, w Polsce od kilku lat systematycznie spada liczba osób bezdomnych. W ub. roku było ich ok. 30 tys., czyli niemal o 6 tys. mniej niż w 2015 r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
julekstep 11641 Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) 25 minut temu, mayor napisał: Mogę się mylić o kilka groszy co do cen w 2005 roku, ale wódka 40% na pewno tyle kosztowała, tańsze były wódki 37,5% bo stawki akcyzy były dużo niższe .Chleb 600g kosztował wtedy 1,25-1,30 zł masło 250g ok 2 zł koski 200g chyba pojawiły się później .Generalnie inflacja omija wódkę i w porównaniu do siły nabywczej można powiedzieć ze jest coraz tańsza. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć że w czasach nieboszczki komuny kiedy byłem już konsumentem butelka 0,5 l najtańszej wódki z czerwoną kartką kosztowała 102 zł. Moja mama jako dyrektor przedszkola zarabiała wtedy 4400 zł ,a sprzątaczka najniższą 1800 zł. o czym Ty piszesz xDDDD? http://www.strony.toya.net.pl/~fixxxer/spis.htm lista wódek z cenami na stronie tworzonej w 2003-2004 (a i tak brakuje tam klasyka z tamtych czasów - Starogardzkiej) dzisiaj ceny wódek lecą od 20PLN wzwyż (mooże na jakiejś promce da się trafić poniżej 20) dodatkowo spożycie wódki w PL utrzymuje się / spada (ale drastycznie za to rośnie spożycie piwa -> ot element gejozy z zachodu ) dodatkowo w Niemczech (jak i w Irliandii, Francji, Czechach itp) przeciętnie spożywa się więcej alkoholu niż w Polsce -> więc, abstrahując już od bzdur z cenami, to robienie z PL jakiegoś kraju pijaków bo taki się ma obraz z komuny/90's to jakiś grubszy mindfuck (ale czego się spodziewać po kimś kto o PL pisze jakby była nową 3cią Rzeszą pod rządami okrutnego dyktatora co nie przeszkadza mu w powrocie do tejże z US&A gdzie wybrano jego 'postępowych' kandydatów i jest już kraina mlekiem i miodem płynąca) Edytowane 4 Listopada 2022 przez julekstep Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10178 Napisano 4 Listopada 2022 32 minuty temu, julekstep napisał: o czym Ty piszesz xDDDD? http://www.strony.toya.net.pl/~fixxxer/spis.htm lista wódek z cenami na stronie tworzonej w 2003-2004 (a i tak brakuje tam klasyka z tamtych czasów - Starogardzkiej) dzisiaj ceny wódek lecą od 20PLN wzwyż (mooże na jakiejś promce da się trafić poniżej 20) dodatkowo spożycie wódki w PL utrzymuje się / spada (ale drastycznie za to rośnie spożycie piwa -> ot element gejozy z zachodu ) dodatkowo w Niemczech (jak i w Irliandii, Francji, Czechach itp) przeciętnie spożywa się więcej alkoholu niż w Polsce -> więc, abstrahując już od bzdur z cenami, to robienie z PL jakiegoś kraju pijaków bo taki się ma obraz z komuny/90's to jakiś grubszy mindfuck (ale czego się spodziewać po kimś kto o PL pisze jakby była nową 3cią Rzeszą pod rządami okrutnego dyktatora co nie przeszkadza mu w powrocie do tejże z US&A gdzie wybrano jego 'postępowych' kandydatów i jest już kraina mlekiem i miodem płynąca) Może w 2005 kupował wódkę za 25 a po powrocie z USA może sobie pozwolić tylko na tę za 17 i stąd pomyłka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo81 1637 Napisano 4 Listopada 2022 54 minuty temu, fluber napisał: Jak podaje Niemieckie Stowarzyszenie Pomocy Bezdomnym (BAG), w Niemczech bez dachu nad głową jest ok. 860 tys. osób. Jak pokazują badania, w Polsce od kilku lat systematycznie spada liczba osób bezdomnych. W ub. roku było ich ok. 30 tys., czyli niemal o 6 tys. mniej niż w 2015 r Odpowiedź jest bardzo prosta. Mają dużo lepszy program pomocy osobom bez dachu nad głową. Lepsze noclegownie, żywienie itp. Ilu jest bezdomnych Niemców w Polsce, a ilu bezdomnych Polaków w Niemczech. To jest bardzo proste. A wiesz, że w Niemczech alkoholizm traktowany jest jak niepełnosprawnosc. Osobom że stwierdzonym alkoholizmem przysługują renty, a także miejsca w zakładach pracy chronionej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10178 Napisano 4 Listopada 2022 37 minut temu, Pablo81 napisał: Odpowiedź jest bardzo prosta. Mają dużo lepszy program pomocy osobom bez dachu nad głową. Lepsze noclegownie, żywienie itp. Ilu jest bezdomnych Niemców w Polsce, a ilu bezdomnych Polaków w Niemczech. To jest bardzo proste. A wiesz, że w Niemczech alkoholizm traktowany jest jak niepełnosprawnosc. Osobom że stwierdzonym alkoholizmem przysługują renty, a także miejsca w zakładach pracy chronionej. Czyli fakt ze mają 25 razy więcej bezdomnych to zaleta? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo81 1637 Napisano 4 Listopada 2022 2 minuty temu, fluber napisał: Czyli fakt ze mają 25 razy więcej bezdomnych to zaleta? To dlaczego jest więcej bezdomnych Polaków w De niż Niemców Pl? Podejrzewam, że Niemcy mają ujemny bilans że wszystkimi krajami świata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10178 Napisano 4 Listopada 2022 8 minut temu, Pablo81 napisał: To dlaczego jest więcej bezdomnych Polaków w De niż Niemców Pl? Podejrzewam, że Niemcy mają ujemny bilans że wszystkimi krajami świata. Nie wiem, pewnie dlatego ze w Polsce nie ma Niemców którzy zachęcają w internecie niewyksztalconych Niemców bez znajomości języka do przyjazdu do Polski mówiąc że każdy znajdzie pracę i mieszkanie od ręki. Zabawne że zarzucasz mi kłamstwa i manipulacje a kiedy próbuje Twoje słowa zweryfikować z danymi statystycznymi i faktami to wychodzi ze jest inaczej niż piszesz w wielu kwestiach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo81 1637 Napisano 4 Listopada 2022 6 minut temu, fluber napisał: Nie wiem, pewnie dlatego ze w Polsce nie ma Niemców którzy zachęcają w internecie niewyksztalconych Niemców bez znajomości języka do przyjazdu do Polski mówiąc że każdy znajdzie pracę i mieszkanie od ręki. Zabawne że zarzucasz mi kłamstwa i manipulacje a kiedy próbuje Twoje słowa zweryfikować z danymi statystycznymi i faktami to wychodzi ze jest inaczej niż piszesz w wielu kwestiach. A tak sobie pisze po twojemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10178 Napisano 4 Listopada 2022 5 minut temu, Pablo81 napisał: A tak sobie pisze po twojemu Piszesz po swojemu. Ewentualnie jesteś germanofilem bo Niemcy dały Ci to czego nie dała Polska i patrzysz całkowicie bezkrytycznie na ten kraj. Także nie przypisuj mi takiego wpływu na swoje życie, bo któregoś dnia pokłócisz się z żoną i powiesz, że to przez Flubera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo81 1637 Napisano 4 Listopada 2022 5 minut temu, fluber napisał: Także nie przypisuj mi takiego wpływu na swoje życie, bo któregoś dnia pokłócisz się z żoną i powiesz, że to przez Flubera. Ok, będę ostrożny Dzieki za sygnał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 1130 Napisano 4 Listopada 2022 2 godziny temu, julekstep napisał: o czym Ty piszesz xDDDD? http://www.strony.toya.net.pl/~fixxxer/spis.htm lista wódek z cenami na stronie tworzonej w 2003-2004 (a i tak brakuje tam klasyka z tamtych czasów - Starogardzkiej) dzisiaj ceny wódek lecą od 20PLN wzwyż (mooże na jakiejś promce da się trafić poniżej 20) dodatkowo spożycie wódki w PL utrzymuje się / spada (ale drastycznie za to rośnie spożycie piwa -> ot element gejozy z zachodu ) dodatkowo w Niemczech (jak i w Irliandii, Francji, Czechach itp) przeciętnie spożywa się więcej alkoholu niż w Polsce -> więc, abstrahując już od bzdur z cenami, to robienie z PL jakiegoś kraju pijaków bo taki się ma obraz z komuny/90's to jakiś grubszy mindfuck (ale czego się spodziewać po kimś kto o PL pisze jakby była nową 3cią Rzeszą pod rządami okrutnego dyktatora Rzeczywiście znalazłeś wiarygodne źródło "strona tworzona" przez dzieciaki w wieku 19-20 lat taka dzieciarnia może mieć pojęcie o oranżadach. Tu masz poważne źródło pisane przez dorosłych : https://forsal.pl/artykuly/1441171,ceny-alkoholu-w-polsce-skutki-spoleczne-akcyza-na-alkohol.html Dzisiaj najtańsza wódka 40% jaką widziałem kosztuje. 17,99 za pół litra w Auchan , jest też w biedrze Spacerowa ,ale chyba nieco droższa 18,50 ale mogę się mylić.Abstrahując od bzdur z przeciętnym spożyciem w innych krajach to bardziej się liczy to ile ludzi się upija do nieprzytomności ,a nie jakie ilości spożywa. Z tym okrutnym dyktatorem to przesadzasz. W najlepszym wypadku można powiedzieć o groteskowym błaźnie,który objeżdża kraj z występami na poziomie Krzysia Kononowicza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
julekstep 11641 Napisano 4 Listopada 2022 4 minuty temu, mayor napisał: Rzeczywiście znalazłeś wiarygodne źródło "strona tworzona" przez dzieciaki w wieku 19-20 lat taka dzieciarnia może mieć pojęcie o oranżadach. Tu masz poważne źródło pisane przez dorosłych : https://forsal.pl/artykuly/1441171,ceny-alkoholu-w-polsce-skutki-spoleczne-akcyza-na-alkohol.html Dzisiaj najtańsza wódka 40% jaką widziałem kosztuje. 17,99 za pół litra w Auchan , jest też w biedrze Spacerowa ,ale chyba nieco droższa 18,50 ale mogę się mylić.Abstrahując od bzdur z przeciętnym spożyciem w innych krajach to bardziej się liczy to ile ludzi się upija do nieprzytomności ,a nie jakie ilości spożywa. Z tym okrutnym dyktatorem to przesadzasz. W najlepszym wypadku można powiedzieć o groteskowym błaźnie,który objeżdża kraj z występami na poziomie Krzysia Kononowicza https://tvn24.pl/biznes/najnowsze/flaszka-bedzie-kosztowac-18-zl-ra79202-4496861 łap inne źródło w takim razie (rok 2008) -> Obecnie półlitrowa butelka najbardziej popularnych wódek kosztuje w sklepie średnio około 16 zł 50 gr. ale to miłe że poza czynem (powrót do kraju) wspierasz też PiS dobrym słowem powołując się tu na artkuły z 2019 i pośrednio propsując pisowskie ustawy z 2021 podwyższające akcyzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10178 Napisano 5 Listopada 2022 W dniu 3.11.2022 o 19:50, P_M napisał: Szczerze powiedziawszy to ja mam zgoła inne poczucie, niewiele rzeczy materialnych jest w stanie sprawić jakąś radość na zasadzie lifechanger i nie przykuwam do nich większej uwagi i bardzo łatwo przychodzi mi oszczędzanie. Obecnie po prostu zbieram cyferki, aby jak najszybciej zapewnić sobie i rodzinie brak kredytu, a następnie niezależność finansową. Jedynie obawiam się ewentualnego wprowadzenia CBDC, co może zniweczyć moje plany, natomiast nie mam na to wpływu ergo robię swoje. Zobacz jak mało ludzi idzie ta drogą: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
P_M 1727 Napisano 5 Listopada 2022 1 minutę temu, fluber napisał: Zobacz jak mało ludzi idzie ta drogą: Czytałem ten artykuł na bankierze i sporo było komentarzy, że ludzie czekają na grudzień, bo ich każda nadplata generuje aneks i koszty. Do wyciągania wniosków poczekalbym do końca wakacji kredytowych i dopiero wówczas sprawdzenie poziomu zadłużenia. Inna kwestia, że droga oszczędzania nie jest łatwa. Mamy tylko jedno życie, a człowiek lubi "cukierki" czyli konsumpcyjne strzały dopaminy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sewer 626 Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) Nie wyobrażam sobie nie odłożyć nic w danym miesiącu, odkąd pracuje a zarobki bywały lepsze czy gorsze to zawsze coś wpada na konto.Jasne że inflacja w tym momencie jest jaka jest ale pieniądz to pieniądz, zresztą część gotówki można zainwestować - tylko najpierw trzeba ją mieć. Może to jakieś łódzkie żydowskie korzenie? Bo u mnie w rodzinie zawsze z głową dysponowało się pieniędzmi, odkąd mieszkam w Warszawie widzę że tutaj wygląda to trochę inaczej, bez względu na zarobki. Edytowane 5 Listopada 2022 przez Sewer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10178 Napisano 5 Listopada 2022 47 minut temu, P_M napisał: Inna kwestia, że droga oszczędzania nie jest łatwa. Mamy tylko jedno życie, a człowiek lubi "cukierki" czyli konsumpcyjne strzały dopaminy Szczególnie te osoby, które mają tendencje do zadłużania się. 40 minut temu, Sewer napisał: Nie wyobrażam sobie nie odłożyć nic w danym miesiącu, odkąd pracuje a zarobki bywały lepsze czy gorsze to zawsze coś wpada na konto.Jasne że inflacja w tym momencie jest jaka jest ale pieniądz to pieniądz, zresztą część gotówki można zainwestować - tylko najpierw trzeba ją mieć. Może to jakieś łódzkie żydowskie korzenie? Bo u mnie w rodzinie zawsze z głową dysponowało się pieniędzmi, odkąd mieszkam w Warszawie widzę że tutaj wygląda to trochę inaczej, bez względu na zarobki. Też zależy, ile się zarabia, ale poduszka finansowa to must have. Teraz trochę ludzie o tym zapominają, bo już nie ma takich problemów z pracą jak kiedyś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reikai 3790 Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Ciężko oszczędzać jak w centrum Wrocławia kupiłem dzisiaj drożdżówkę z budyniem zwykłą za 9 zł w jakiejś małej lokalnej piekarni. Po je ba ne ceny. Totalnie nieadekwatne do zarobków ludzi. Edytowane 6 Listopada 2022 przez Reikai Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10178 Napisano 6 Listopada 2022 9 minut temu, Reikai napisał: Ciężko oszczędzać jak w centrum Wrocławia kupiłem dzisiaj drożdżówkę z budyniem zwykłą za 9 zł w jakiejś małej lokalnej piekarni. Po je ba ne ceny. Totalnie nieadekwatne do zarobków ludzi. W której? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reikai 3790 Napisano 6 Listopada 2022 3 minuty temu, fluber napisał: W której? Chleboteka czy jakoś tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10178 Napisano 6 Listopada 2022 3 minuty temu, Reikai napisał: Chleboteka czy jakoś tak. Tam jest rzeczywiście drogo, ale jakość też jest wysoka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach