Skocz do zawartości
Wyparlo

EuroBasket 2022

EuroBasket 2022  

19 użytkowników zagłosowało

Ankieta została zamknięta
  1. 1. Kto wygra EuroBasket 2022?

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta została zamknięta 31.08.2022 o 21:18

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, rw30 napisał:

myślałem że powie "Poirer przeleciał Cela". ale nie powiedział :( 

btw łabędź to się czasem przejęzyczy, ale ogólnie czuje koszykówkę te głupie 10^6 x lepiej niż Sobczyński. Jest (byłym?) sędzią, więc to żadna w sumie niespodzianka.

P.S. o chooj, zobaczcie to:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ryszard_Łabędź

Człowiek orkiestra, jeszcze brakowało w opisie, że był papieżem.

Trzeba było dać Łabędzia i jako drugiego Noculaka co w studio był parę razy i by się dało tego słuchać przez cały turniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat o Noculaku też czytałem dzisiaj, bo całe życie gdzieś tam ględzi (i to często z sensem, co rzadkie jak na człowieka w podeszłym wieku) ale w sumie nie wiedziałęm co za koleś i skąd poza tym  że kogoś gdzieś kiedyś trenował. Polecam, fajny wywiad: 

https://sport.tvp.pl/47533411/koronawirus-arogant-herszt-niepijacy-alkoholik-trener-miroslaw-noculak-wywiad-rozmowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Wyparlo napisał:

Dla mnie krzywdę nam może dziś robić Yabusele z pozycji czwórki, bo jest o wiele bardziej fizyczny/silny od Cela/Zyskowskiego i powinien ich tam mocno mielić pod koszem, bo oni do siłaczy nie należą i myślę, że gracz tego typu będzie im pasować najmniej.

No i Yabusele zdecydowanie zdominował swój pojedynek na pozycji 4 z Celem/Zyskowskim. Chociaż mi najbardziej też imponował Albicy jako defensywny PG, który wykonał świetną pracę defensywną na Slaughterze i ten nie miał w ogóle chwili wytchnienia w ataku i pressował go jak pitbull. Slaughterowi pozostało tylko odpalać rzuty z trudnych pozycji. Podobnie Tarpey na Ponitce, a wszystkiego pod koszem pilnował Gobert. To była klinika defensywna dla Polski - szczególnie w 1 połowie.

Mimo wszystko tragiczny mecz Polski, bo Francja wyglądała przy nas dziś jak bogowie koszykówki, a oni strasznie męczyli bułę z Turcją/Włochami i najwięcej w tym turnieju wygrali +13 z Bośnią, a dziś praktycznie od połowy drugiej kwarty zrobił się spacer. Tragedia też pod względem kibiców januszy, którzy po takim meczu na pewno nie zostaną fanami koszykówki. Męczenie buły, bardzo mała ilość punktów, wiele tragicznych akcji i rzutów z dupy. Akurat Polska dziś musiała zagrać najgorszy mecz na EuroBaskecie i zapewne koszykówka wraca znowu na swoje miejsce do piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Wyparlo napisał:

No i Yabusele zdecydowanie zdominował swój pojedynek na pozycji 4 z Celem/Zyskowskim.

mimo wszystko uważam, że taktycznie to było słuszne założenie, wysoko hedgować Fourniera by nie dać mu się bujnąć (on w FIBA games jest naprawdę niezły, kiedyś, na IO czy MŚ, prawie wygrał mecz z USA który akurat oglądałem), wiadomo, Goberta też nie można pod kosz samego wpuścić, więc ktoś będzie wolny, no i Milicić postanowił sprawdzić, czy Yabusele jest w formie.

W sumie to szczegół, bo i tak byśmy przegrali dzisiaj bez względu na taktykę, ale decyzja wydaje mi się ok. Zwłaszcza biorąd pod uwagę hard evidence który mówił, że

https://www.basketball-reference.com/players/y/yabusgu01.html

choć zdaje się, że od tego czasu się poprawił, bo na EuroBasket rzuca całkiem solidnie:

https://www.fiba.basketball/eurobasket/2022/player/Guerschon-Yabusele

Edytowane przez rw30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rw30 napisał:

akurat o Noculaku też czytałem dzisiaj, bo całe życie gdzieś tam ględzi (i to często z sensem, co rzadkie jak na człowieka w podeszłym wieku) ale w sumie nie wiedziałęm co za koleś i skąd poza tym  że kogoś gdzieś kiedyś trenował. Polecam, fajny wywiad: 

https://sport.tvp.pl/47533411/koronawirus-arogant-herszt-niepijacy-alkoholik-trener-miroslaw-noculak-wywiad-rozmowa

Noculak z michowiczem był królem wizji tv 

Kiedy przejęła NBA 

Facet ma pojęcie i warsztat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podcast z nim to najlepsza Polska rzecz o nba 

https://open.spotify.com/show/4Tkxzh2fhXtcf1ELtZ4YLT?si=zcpWbjiqTbO7G_xugn5DMA

Bardzo dobry mecz GER ESP 

tez was śmieszy bieg Garuby?

Różnica poziomu co do meczu z POL smuci 

Niemcy maja takiego lidera ze Adolf w grobie się przewraca - on bez kontraktu?

Edytowane przez ignazz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, ignazz napisał:

Bardzo dobry mecz GER ESP 

Różnica poziomu co do meczu z POL smuci 

Powiedziałbym wręcz, że mecz na kapitalnym poziomie i niestety o tym samym pomyślałem. Polska kompletnie tam nie pasuje jeśli chodzi o poziom gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co się dziwić temu bo tak naprawdę mamy tylko CZTERECH graczy na poziomie półfinału Eurobasketu a w czterech nie da się nic zrobić. 

Cóż Francja doskonale wiedziała, że na PF mamy bolączkę i wykorzystali to doszczętnie. 

Gdyby był Sochan to nie wiele by to pewnie zmieniło po za tym, że nie było by takiej różnicy 

No, ale skąd brać tych Polaków ? W lidze na sile robią jakieś durne przepisy typu jeden Polak na boisku przez cały mecz to zamiast walczyć to część graczy „czy się stoi czy się leży na boisku miejsce się należy” no chyba nie muszę mówić, że ten przepis zaniża również poziom ligi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ale oglądam Hiszpanów na tym Eurobaskecie to mam trochę flashbacki Greków na Euro 2004. Nie grają jakoś specjalnie a i tak przepychają te mecze.

Z Niemcami o brąz będzie mega ciężko mając na uwadze, że ostatnio sam Schroeder nas załatwił.

Edytowane przez Pepis21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hiszpania to jednak Hiszpania 

Mam jednak komu kibicować w finale 

Z Niemcami mamy jakieś szanse, bo oni opierają się głównie na obwodowym a z tymi sobie jakoś nasi radzili przez cały turniej 

Sokołowski być może zdejmie kolejny skalp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ignazz napisał:

tez was śmieszy bieg Garuby?

Ano też się uśmiechałem, bo bardzo specyficznie to wyglądało, ale te asysty co rozdawał dzisiaj to była poezja..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co, wracamy na ziemię? Chłopaki zrobił wynik ponad stan i chwała im za to,  jednak realna siła naszej kadry to okolice dziesiątego miejsca w Europie. Takie historie wydarzyć się mogą tylko wtedy, gdy o awansie do następnej rundy decyduje jeden mecz. Dla tego tak bardzo cenię system Best-of-seven, praktycznie nie pozwala on, żeby słabszy wyeliminował mocniejszego.

Taka analiza ostatnich play off NBA. Gdyby o awansie i mistrzostwie decydował jeden mecz, to mistrzami byliby Boston, bo wygrali pierwsze spotkanie. A może jednak nie? Przecież odpadliby w  drugiej rundzie z Milwaukee po porażce 101-89 w pierwszym meczu. Także to pokazuje, jak pojedynczy mecz potrafi wypaczyć wynik. Myślę, że gdyby o mistrzostwie  NBA decydowały pojedyncze mecze a nie wygrane serie, to w zdecydowanej większości, zwycięzcami były by inne zespoły niż te, które w rzeczywistości wygrały tytuł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Thomas Ameryki nie odkryłeś tym postem, każdy zdaje sobie sprawę ze byłoby raczej 1:4 ze Słowenią a nawet 1:9 w dziesięciu spotkaniach. Chłopaki zagrali ze Słowenią po prostu trzy kwarty ich życia i to starczyło żeby ledwo wygrać. Ale chyba nie jesteśmy też tacy słabi jak nasz wczorajszy wynik. Widać było wczoraj po nich ewidentnie, że wszystkie siły zostawili na parkiecie w ćwierćfinale. Bo w pierwszej kwarcie jeszcze bardzo dobrze broniliśmy francuzów, później zabrakło chyba pary w płucach i Francuzi rzucali sobie treningowe trojeczki cały mecz. 

Edytowane przez RonnieArtestics

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jakby nie było znowu tworzymy historię, jest dobrze

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Thomas napisał:

To co, wracamy na ziemię? Chłopaki zrobił wynik ponad stan i chwała im za to,  jednak realna siła naszej kadry to okolice dziesiątego miejsca w Europie.

Gdyby faktycznie "realna siła naszej kadry to okolice dziesiątego miejsca w Europie", to zajęliby okolice dziesiątego miejsca, a nie awansowali do Final Four. 

• gra o brązowy medal = FAKT
  • okolice dziesiątego miejsca w Europie = kocopoły GDYBANIE PRZY KLAWIATURZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, T+?%hZ<A<5ZZB~5L napisał:

Gdyby faktycznie "realna siła naszej kadry to okolice dziesiątego miejsca w Europie", to zajęliby okolice dziesiątego miejsca, a nie awansowali do Final Four. 

Czyli jesteśmy już realnie lepsi niż Serbia, Włosi, Finlandia czy Grecja ? Bo z dwiema z tych drużyn dostaliśmy ostre bęcki. A z Grecja tez dostaliśmy bęcki w sparingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, T+?%hZ<A<5ZZB~5L napisał:

Bierzesz dziesięć najlepszych zespołów Europy w tym Polskę, grają systemem ligowym każdy z każdym, tabela końcowa jest taka, że jesteśmy na ostatnim miejscu, albo przedostatnim, ale na pewno nie w czwórce.

To co napisałem i jak to RonnieArtestics skomentował, że Ameryki nie odkryłem, system rozgrywek wypacza wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Thomas napisał:

Bierzesz dziesięć najlepszych zespołów Europy w tym Polskę, grają systemem ligowym każdy z każdym, tabela końcowa jest taka, że jesteśmy na ostatnim miejscu, albo przedostatnim, ale na pewno nie w czwórce.

To co napisałem i jak to RonnieArtestics skomentował, że Ameryki nie odkryłem, system rozgrywek wypacza wyniki.

Ty, to weź zorganizuj taki turniej - wtedy się okaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myślę o Polsce jako o dziesiątej sile Europy, ale nie jesteśmy też czwartym zespołem 

Tak realnie to jakoś 7-8 

Oczywiście że wynik jest zaskakujący i ponad wszelką wątpliwość powyżej naszej pozycji, ale Słowenia wygrywając ostatnie euro też zrobiła coś ponad swoją pozycję 

Portugalia która odprawiła nas w kopaną w karnych też zdobyła tytuł choć nikt nie nazwałby ich top3 Europy 

Takie prawa turnieju 

Ważne żeby za tym sukcesem poszły dalsze mądre posunięcia i większa liczba dzieciaków z pomarańczową piłką na boiskach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi