jack 1901 Napisano 18 Listopada 2022 35 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał: I jeszcze jedno - wielu tu chyba zapomina, że wiele wypowiedzi stron konfliktu to element propagandy i walki politycznej, Właśnie wydaje się, że to Ty tego nie rozumiesz. Bo nie jest wcale ważne czyja to rakieta. I to z 2 powodów. Winni tego, że jakiekolwiek rakiety latają nad Ukrainą (a część wylatuje poza nią) są rosjanie. Tylko i wyłącznie rosjanie. Każda ze stron opowiada na temat tych rakiet to co jest dla danej strony korzystne. A jaka jest prawda jest sprawą drugorzędną. Każda ze stron ma swoje cele i obiera wersję dla niej korzystną więc nie mam obaw, że USA, NATO czy Polska przyjmie retorykę Ukrainy, jeżeli będą mieć swoją, lepszą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptak 903 Napisano 18 Listopada 2022 13 godzin temu, DRK napisał: Coraz bardziej to Forum napawa mnie optymizmem i napełnia nadzieją. Obecnie pewnie blisko w 100% światowego przekazu informacyjnego i w niewiele mniejszym odsetku w Polsce byłoby napisane : ,,Naziści w 1941 mówili podobnie". A tu nikt poprawności politycznej się nie kłania, tylko normalnie nazywa się rzeczy po imieniu. No ja w przeciwieństwie do ogółu nie używam dziwacznego określenia "Austriacy" nie ma takiej narodowości, to są NIEMCY. Zresztą obywatele Austrii nie chcą się przyznać do swojego najbardziej znanego obok Straussa rodaka Mógłbym użyć określenia NAZIŚCI ale wtedy byłby problem o jakich nazistów chodzi. Bo bohaterowie z NSZ spokojnie się na to określenie łapią Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lorak 5448 Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) 3 godziny temu, jack napisał: sorry ale oburzanie się na niego, że od czasu do czasu pierdolnie coś nie tak jest po prostu głupie. nie jest. za to lekceważenie tych jego lekkomyślnych słów o rosyjskich rakietach jest nierozważne. ty może tego nie dostrzegasz, ale na szczęście administracja USA tak i to jest najważniejsze. 10 minut temu, DRK napisał: 2. Rakietę wystrzelili Rosjanie, a nasz rząd, Amerykanie ogolnie NATO dobrze o tym wiedzą a zwalają winę na Ukraińców. Dlaczego? Dla swojej wygody. Lepiej, łatwiej popłakać nad rzekomym błędem Ukraińców niż próbować iść na full kurs kolizyjny z Rosją. tylko to by był trochę strzał w stopę, bo przecież rosjanie w takim przypadku wiedzieliby, że to ich rakieta, a więc dawałoby to im upper hand. Edytowane 18 Listopada 2022 przez lorak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeweBiodroSmoka 10208 Napisano 18 Listopada 2022 7 minut temu, jack napisał: Winni tego, że jakiekolwiek rakiety latają nad Ukrainą (a część wylatuje poza nią) są rosjanie. Tylko i wyłącznie rosjanie szczerze? mam to totalnie w dupie skoro giną nasi ludzie, a ja mam przyjąć, że to wina Rosjan bo tak jest którejś ze stron na rękę, cała strona Wschodnia żyje w strachu a ludzie nie mogą się dowiedzieć co się dzieje bo komuś się plany popierdolą gardzę tym i proszę mnie w to nie mieszać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptak 903 Napisano 18 Listopada 2022 Co to za różnica jacy ludzie giną? Jak Ukraińcy to chój z tym? Co Ty masz wspólnego z ludźmi mieszkającymi na drugim końcu Polski. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LeweBiodroSmoka 10208 Napisano 18 Listopada 2022 3 minuty temu, ptak napisał: Co to za różnica jacy ludzie giną? Jak Ukraińcy to chój z tym? Co Ty masz wspólnego z ludźmi mieszkającymi na drugim końcu Polski. a Ty leki wziąłeś? nie jesteśmy w stanie wojny więc śmierć polskich obywateli w takich okolicznościach to nieprawdopodobny skandal i priorytetem powinno być wyjaśnienie tego i wskazanie winnych a nie usprawiedliwianie ofiar innymi ofiarami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sewer 690 Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) 16 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał: szczerze? mam to totalnie w dupie skoro giną nasi ludzie, a ja mam przyjąć, że to wina Rosjan bo tak jest którejś ze stron na rękę, cała strona Wschodnia żyje w strachu a ludzie nie mogą się dowiedzieć co się dzieje bo komuś się plany popierdolą gardzę tym i proszę mnie w to nie mieszać Polityka nie ma nic wspólnego z moralnością LBS, sam tym gardzę wewnętrznie ale tak jest, to się nie zmieni i łatwiej jest się z tym pogodzić.We wszystkich wzajemnych interesach mocarstw i wewnętrznych zależności nikt nie zmieni planów ze względu na te dwie zmarłe osoby, jak na prawdę było być może się już nie dowiemy.Gdybyśmy mieli silniejszą władzę to pewnie wzięłaby to na klatę i COŚ zrobiła, mamy to co mamy i to daje do myślenia. Edytowane 18 Listopada 2022 przez Sewer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoolifan 1243 Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał: Gdy na samym początku zasugerowałem, że to może być pocisk UA to zostałem tu zje***y od góry do dołu, a tak naprawdę poza szczegółami nic nie wskazuje na to, że sprawa zostanie kiedykolwiek wyjaśniona i dla mnie to wygląda na celową próbę pchnięcia nas i sił NATO do wojny, na to aby to odbywało się w taki sposób, że cokolwiek Żeleński nie zrobi/nie powie to dupa cicho bo "on walczy o dobro swojego narodu" mojej zgody nie będzie, a jeśli Wam też się marzy eskalacja lub jesteście na wszystko wstanie przymykać oczy bo Supergwiazda ma taki akurat kaprys, to już Wasza sprawa, dla mnie to śmierdzi na kilometr inaczej sprawa czyj to był sprzęt zostałaby wyjaśniona już dawno. Moim zdaniem po pierwszych dniach wojny i błagalnych apelach o pomoc, Zełenski jest w pełni świadomy, że NATO nie wyśle swoich sił na Ukrainę i nie zmieni tego ani kolejny atak na ukraińskich cywilów, ani też przypadkowy ostrzał terytorium państwa należącego do sojuszu (jeśli zakładamy, że to faktycznie była rosyjska rakieta). Były w historii poważniejsze incydenty z udziałem państw NATO i zawsze rozchodziło się to po kościach (zamieszani byli w to zwykle Turcy). Ukraińcy przez te kilka miesięcy nauczyli się tego, że nawet drobnym incydentom trzeba nadawać najwyższą rangę i krzyczeć o nich na cały głos, bo tylko w ten sposób są w stanie wyegzekwować na państwach zachodnich stosowną reakcję w postaci zwiększenia pomocy militarnej. Przerabiali to już wielokrotnie i najlepszym przykładem będzie to, że po zmasowanych ostrzałach, w których ucierpiała infrastruktura krytyczna oraz ludność cywilna, państwa takie jak Niemcy, Francja, Włochy i Hiszpania zapowiedziały przyspieszenie lub zwiększenie dostaw sprzętu przeciwlotniczego. Wcześniej ustami Zełenskiego, Reznikova czy Arestovicha przekazywane były prośby o ciężki sprzęt, żeby móc chronić życie żołnierzy i taki sprzęt udało im się w naprawdę sensownych ilościach dostarczyć (m.in. z Polski). Wielokrotnie nakładano też presję na Niemców, którzy długo opierali się przed wysyłaniem pojazdów na wschód, ale w ostatnim czasie dziwnym trafem udało im się dostarczyć także ten sprzęt, który przez wiele miesięcy był Bundeswehrze rzekomo niezbędny lub nie nadawał się do przekazania bez gruntownych remontów. Presja i naciski mają sens, nawet jeśli są one oparte o dość bezczelną propagandę. Nasz rząd zamiata sprawę pod dywan, bo nam też przecież zależy na tym, żeby dostawy sprzętu przeciwlotniczego na Ukrainę były zwiększane. Gdyby okazało się, że w Przewodowie spadł rosyjski pocisk, to dla Ukraińców byłby to przedwczesny prezent na Gwiazdkę, bo wymuszałby jakąkolwiek reakcję sojuszu. Wiadomo, że o uruchomieniu artykułu 5 nie byłoby mowy, więc co innego można zrobić, żeby pogrozić Rosjanom palcem? Przemieścić więcej natowskich systemów przeciwlotniczych do Polski i dostarczyć więcej sprzętu na Ukrainę, żeby następnym razem pocisk lecący w stronę naszej granicy został strącony już na wysokości Kijowa. Sytuacja win-win dla nas i Ukraińców, dlatego nie dziwi mnie postawa rządów obu państw, bo ewidentnie starają się ugrać dla siebie jak najwięcej. W to. czyja rakieta faktycznie spadła na nasze terytorium wolę nie wchodzić i cieszę się, że byłem w ostatnich dniach na tyle wyłączony z forumowego życia, że nawet nie bardzo miałem czas, żeby włączyć się w dyskusję na wcześniejszym etapie. Szanownym forumowiczom zalecam chłodniejszą głowę, choć w porównaniu z tym co dało się wyczytać w innych mediach społecznościowych tutaj i tak kultura wypowiedzi została zachowana. Tego się trzymajmy Edytowane 18 Listopada 2022 przez Hoolifan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 523 Napisano 18 Listopada 2022 Teraz, ptak napisał: Co to za różnica jacy ludzie giną? Jak Ukraińcy to chój z tym? Co Ty masz wspólnego z ludźmi mieszkającymi na drugim końcu Polski. Nie zgadzam się z Toba i bardzo mi żal ludzi na Ukrainie i od początku staram się im pomagać ile jesteś w stanie to Polacy to jednak Polacy (nawet jak są menelami czy głosują niezgodzie z moimi poglądami politycznymi). Co nie zmienia faktu że mam problem z wypowiedzią LBS : 14 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał: szczerze? mam to totalnie w dupie skoro giną nasi ludzie, a ja mam przyjąć, że to wina Rosjan bo tak jest którejś ze stron na rękę, cała strona Wschodnia żyje w strachu a ludzie nie mogą się dowiedzieć co się dzieje bo komuś się plany popierdolą To jest wina rusków bo rakieta s300 nie została by wystrzelona gdyby nie naloty ruskich. To że Ukraina broni swoich ludzi to zupełnie normalne i naturalne. I żadne plany do tego że się ludzie nie mogą dowiedzieć co się dzieje nie mają tu nic do rzeczy. Można rozmawiać o polityce informacyjnej Ukrainy, USA i Polskiego rządu i właściwie żadna z nich nie była właściwa. Ale dla ludzi którzy tam żyją nic to nie zmienia. Powodem wszystkiego co się stało jest ruska agresja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DRK 317 Napisano 18 Listopada 2022 29 minut temu, lorak napisał: tylko to by był trochę strzał w stopę, bo przecież rosjanie w takim przypadku wiedzieliby, że to ich rakieta, a więc dawałoby to im upper hand. W tym sęk. I to jest właśnie złe. Jeśli to rosyjska rakieta i Rosjanie o tym wiedzą, i NATO wie czyja to rakieta, a mimo to obarcza winą UKR to Rosjanie się z tego po cichu śmieją. Co gorsze, mogą nabrać podejrzeń (poniekąd uzasadnionych w tym przypadku) że NATO to miękiszon. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8831 Napisano 18 Listopada 2022 @Hoolifan @Gregorius Widać ,że Kijowa chroni niemiecki IrIS. Jak wczoraj Rosjanie wystrzelili mniej pocisków to system zestrzelił wszystkie. Jak wystrzeliła ok 100 te kilka dni temu to część trafiła. Widać ,że Rosjanie jeśli chcą osiągnać cele to już teraz musza strzelać masowo. A Ukraina wciąz ma raptem 2 niemiecki IRISy i 1 norwskie NASCAM. Za 2 tygodnie mają dostać kolejne 2-3 NASCAMY i jeden Francuski. W styczniu kolejny IRIS i 2 NASCAMY. I wtedy już praktycznie nie będą w stanie trafić głównych miast. Wczoraj wysłali X-55 która jest nośnikiem tylko i wyłącznie głowic nuklearnych ale tym razem wstawili pusta głowiće. Chyba testowali system ukraiński czy mogą trafić pocisk nuklearny Dziś nad ranem zaatakowali Odesse i też większość zestrzeliła obrona plot. Widać ,że skuteczność obrony ukraińskiej rośnie ale jeśli Rosja znowu wystrzelili masowo 100 rakiet to system może sobie nie poradzić a za chwilę mają dojechać irańskie rakiety ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptak 903 Napisano 18 Listopada 2022 17 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał: a Ty leki wziąłeś? nie jesteśmy w stanie wojny więc śmierć polskich obywateli w takich okolicznościach to nieprawdopodobny skandal i priorytetem powinno być wyjaśnienie tego i wskazanie winnych a nie usprawiedliwianie ofiar innymi ofiarami Mogli powiedzieć, że myśleli, że to 2 dziki. Wtedy nie byłoby tematu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8831 Napisano 18 Listopada 2022 5 minut temu, DRK napisał: o gorsze, mogą nabrać podejrzeń (poniekąd uzasadnionych w tym przypadku) że NATO to miękiszon W tej wojnie jedynym miękiszonem sa Rosjanie. Zerwali umowę na dostawy zboża Turcja powiedziała ,że oni nadal będą eskortować statki i Rosja nie zrobiła nic. Podkuliła ogon i szybko się zgodzili. NATO dostarcza sprzęt i Rosjanie jeszcze ani razu nie zaatakowali przejść granicznych. Czy stacji kolejowych którymi to idzie bo nie chcą mieć przypadkowego trafienia w Polske albo jakieś oficera NATO. Oni atakuje te dostawy dopiero jak mają pewnosć ,że przejęła je armia ukraińska. Rosja jak oignia unika nawet mikro cases belli z NATO. Wysadzili Nord Stream co dziś potwierdzili Szwedzi ale to była ich infrastruktura Rosja w tej wojnie pokazała ,że jest zwykłym cieniasiem , który się boi postawić Europie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 523 Napisano 18 Listopada 2022 4 minuty temu, ely3 napisał: Widać ,że Kijowa chroni niemiecki IrIS. Jak wczoraj Rosjanie wystrzelili mniej pocisków to system zestrzelił wszystkie. Jak wystrzeliła ok 100 te kilka dni temu to część trafiła. Widać ,że Rosjanie jeśli chcą osiągnać cele to już teraz musza strzelać masowo. A Ukraina wciąz ma raptem 2 niemiecki IRISy i 1 norwskie NASCAM. Za 2 tygodnie mają dostać kolejne 2-3 NASCAMY i jeden Francuski. W styczniu kolejny IRIS i 2 NASCAMY. I wtedy już praktycznie nie będą w stanie trafić głównych miast. Jak podają zestrzelono około 75 z 90 rakiet. Na ile to prawda nie wiem. Wczoraj czytałem że NASCAM zestrzelił 5 na 5 w okolicach Kijowa. 5 minut temu, ely3 napisał: Wczoraj wysłali X-55 która jest nośnikiem tylko i wyłącznie głowic nuklearnych ale tym razem wstawili pusta głowiće. Chyba testowali system ukraiński czy mogą trafić pocisk nuklearny a drugą interpetacja którą widziałem że już są takie pustki w magazynach że szukają wszystkiego co mogą wysłać. 6 minut temu, ely3 napisał: Widać ,że skuteczność obrony ukraińskiej rośnie ale jeśli Rosja znowu wystrzelili masowo 100 rakiet to system może sobie nie poradzić a za chwilę mają dojechać irańskie rakiety ... Pytanie jak długo będzie ich stać wysyłać50+ rakiet. Dlatego te Iranskie to może być potężna zmiana na plus dla ruskich i zwiększenie zagrożenia dla Ukrainy. A już dziś np. takie Dnipro nie ma prądu i wody od 24h. @ely3 z innej beczki czytałeś coś o froncie Zaporoskim? wczoraj było trochę sprzecznych informacji na temat ataku ruskiego. 11 minut temu, DRK napisał: W tym sęk. I to jest właśnie złe. Jeśli to rosyjska rakieta i Rosjanie o tym wiedzą, i NATO wie czyja to rakieta, a mimo to obarcza winą UKR to Rosjanie się z tego po cichu śmieją. Co gorsze, mogą nabrać podejrzeń (poniekąd uzasadnionych w tym przypadku) że NATO to miękiszon. Problem może być oficjalne wypowiedz USA z marca o tym że jak 1 rakieta celowo czy przypadkowo spadnie na teren NATO to NATO odpowie militarnie. Ogólnie nie wiem gdzie spadła rakieta ruska (ale taka informacja też powinna się pojawić nawet jeśli spadła na/w Ukrainie) którą s300 próbowało przechwycić ale biorąc pod uwagę 2 radary (naziemny i AWACS) w pobliżu (co oznacza że albo one nie działają albo nikomu nie zależy na wyjaśnienia na 100% sytuacji) dziwne jest że NATO używamy bardzo gładkich słów ale zostawiające furtkę na zmianę stanowiska. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DRK 317 Napisano 18 Listopada 2022 4 minuty temu, ely3 napisał: W tej wojnie jedynym miękiszonem sa Rosjanie. Zerwali umowę na dostawy zboża Turcja powiedziała ,że oni nadal będą eskortować statki i Rosja nie zrobiła nic. Podkuliła ogon i szybko się zgodzili. NATO dostarcza sprzęt i Rosjanie jeszcze ani razu nie zaatakowali przejść granicznych. Czy stacji kolejowych którymi to idzie bo nie chcą mieć przypadkowego trafienia w Polske albo jakieś oficera NATO. Oni atakuje te dostawy dopiero jak mają pewnosć ,że przejęła je armia ukraińska. Rosja jak oignia unika nawet mikro cases belli z NATO. Wysadzili Nord Stream co dziś potwierdzili Szwedzi ale to była ich infrastruktura Rosja w tej wojnie pokazała ,że jest zwykłym cieniasiem , który się boi postawić Europie Pełna zgoda. 100% racji, a może i 200. Ja piszę o tym jednym konkretnym przypadku słabości NATO, jeśli to była rosyjska rakieta, a NATO dla świętego spokoju zwala to na Ukraine. A moja wątpliwość jest spowodowana jest uporem WŻ w tym temacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8831 Napisano 18 Listopada 2022 @Gregorius Kijowa broni niemiecki IRIS a nie Nascam i było 9/9. Drugi Iris jest na południu a Nascam to nie wiem czy już działa bo Norwegowie wysłali ale nie wiem czy już ustawili radary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lorak 5448 Napisano 18 Listopada 2022 32 minuty temu, DRK napisał: W tym sęk. I to jest właśnie złe. Jeśli to rosyjska rakieta i Rosjanie o tym wiedzą, i NATO wie czyja to rakieta, a mimo to obarcza winą UKR to Rosjanie się z tego po cichu śmieją. Co gorsze, mogą nabrać podejrzeń (poniekąd uzasadnionych w tym przypadku) że NATO to miękiszon. ano właśnie i dlatego tą opcję uważam za mało prawdopodobną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matek 5065 Napisano 18 Listopada 2022 Mnie to w sumie bawi, jak niektórzy gadają że c*** że ukraińcy jebnęli, najważniejsze że to przecież rakieta produkcji radzieckiej. A WZ przelicytował w tej sytuacji i w sumie wyszedł na głupka i niedoinformowanego, bo jak mógł liczyć na to, że Polska nie zbada akcji tylko uwierzy w jego napuszone pi****lenie że to Rosjanie uderzyli? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DRK 317 Napisano 18 Listopada 2022 2 minuty temu, lorak napisał: ano właśnie i dlatego tą opcję uważam za mało prawdopodobną. Też tą opcję uważam za mniej prawdopodobną. Tym bardziej zagadkowa więc pozostaje postawa Ukrainy. Praktycznie nikt ich nie obwinia za to co się stało, winiąc Rosję. I dobrze. Ale wystarczyłoby ,,przepraszam" czy inne wyrazy ubolewania ze strony UKR i nie ma powodu dalszego grillowania tej smutnej sprawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 523 Napisano 18 Listopada 2022 13 minut temu, ely3 napisał: Kijowa broni niemiecki IRIS a nie Nascam i było 9/9. Drugi Iris jest na południu a Nascam to nie wiem czy już działa bo Norwegowie wysłali ale nie wiem czy już ustawili radary Masz racje. Połączyłem 2 twitty. Jeden o skutecznosci NASCAM drugi o tym 9/9 przy czym to było 5/5 rakiet + 4 drony. 5 minut temu, matek napisał: Mnie to w sumie bawi, jak niektórzy gadają że c*** że ukraińcy jebnęli, najważniejsze że to przecież rakieta produkcji radzieckiej. A WZ przelicytował w tej sytuacji i w sumie wyszedł na głupka i niedoinformowanego, bo jak mógł liczyć na to, że Polska nie zbada akcji tylko uwierzy w jego napuszone pi****lenie że to Rosjanie uderzyli? Ukraincy nie jebneli w Polske a jedynie próbowali trafić rakietę ruska. I WZ może przelicytował ale nawet na logike rakieta ruska powinna spaść blisko granicy . A dziwna cisza panuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach