Skocz do zawartości

ATF Ringless 1/8 julekstep vs LeweBiodroSmoka

P_M

Kto wygrywa   

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygrywa?

• julekstep
    • LeweBiodroSmoka

Rekomendowane odpowiedzi

Składy:

15. julekstep

PG: John Stockton 90/91
SG:  Dan Majerle 92/93 
SF: Grant Hill 96/97
PF: Paul Millsap 15-16
C : Rudy Gobert 20-21
BENCH 1: Donovan Mitchell 25-26
BENCH 2: Kon Knueppel 25/26
BENCH 3: Derrick Coleman 92/93

13. LeweBiodroSmoka

PG: Tyrese Haliburton 24/25
SG: Jimmy Butler 19/20 
SF:  Luol Deng 06/07 
PF: Antonio McDyess 00-01
C : Arvydas Sabonis 95/96
BENCH 1: Terry Porter 91/92
BENCH 2: Chuck Person 90/91
BENCH 3: Sam Perkins 90/91

Edytowane przez P_M

• P_M zmienił(a) tytuł na ATF Ringless 1/8 julekstep vs LeweBiodroSmoka

MÓJ OPIS:

przykładowy podział minut

PG -> Stockton (35) / Mitchell (13)
SG -> Majerle (32) / Mitchel (15) / Knueppel (1)
SF -> Hill (35) / Knueppel (13)
PF -> Millsap (25) / Coleman (22) / Hill (1)
C -> Gobert (35) / Millsap (10) / Coleman (3)

opis grajków:

Stockton -> Ok ofensywa (wiadomo nie jest to poziom Nasha), przejebana obrona (arguably najlepszy PG defensor w puli tego draftu). W karierze nabił sporo asyst i przechwytów!
Majerle -> Wyprzedzający swoją epokę two-way grajek (rzucał najwięcej trójek w lidze, często oddając rzuty dobry metr/dwa za linią -> wtedy to był mocny szał i świst). Mimo że biały to zajebiście atletyczny, więc tutaj poza samą trójką jeszcze będą jakieś cuty, dunki i tego typu bajery. Topka obrońców na SG w zabawie.
Hill -> Budżetowy LeBron. Absolutny superstar i 'kolejna' twarz ligi w swoich czasach. W ofensywie robił wszystko (poza rzucaniem trójek xD). Obroną w tamtych Pistons nie powalał, ale patrząc na to że 10 lat później bez kolan był fajnym obrońcą, to można założyć że było to głównie związane z tym że musiał robić wszystko w ataku swojego bieda teamu. Tutaj powinien mieć trochę więcej luzu, więc i obrona powinna być przynajmniej ok.
Millsap -> Zajebisty all around glue guy. W niczym nie był wybitny, ale we wszystkim co najmniej dobry.
Gobert -> Defensive anchor i świetny zbierający. Kilkukrotny DPOTY i ogólnie fajny grajek. W ataku nie błyszczał, ale w wybranym sezonie był (wg nba.com) najlepszym roll-manem w lidze, co powinno fajnie fitować ze Stocktonem.
Mitchell -> Super opcja jako ławkowy scoring punch z pozycji combo guarda. Mój jedyny lekko podejrzany obrońca (ale nie jest to jakiś dramatyczny poziom). Jak chcecie więcej info o tym graczu to zapraszam na PM do usera Alonzo.
Knueppel -> Nie przypominam sobie tak efektywnego rookie year w wykonaniu gracza obwodowego. Dojrzały w c*** i fajnie rzuca. Mimo że biały to też przyzwoicie broni. Gdyby nie to że play-iny ciutkę zepsuły odbiór to bym uważał go za mocnego steala.
Coleman -> Na pewno mniej dojrzały niż rookie Knueppel, ale generalnie freak player w swoim (króciutkim) prime. W ofensywie full-package (jak na swoje czasy to miał nawet świetny rzut jak na PFa). W D bywało różnie, ale raczej nie powinien być tu minusowy. 

Atak -> głównie opcje to Hill/Stockton/Mitchell, poza Gobertem (który jedyne co ma robić to rollować i dawać trochę vertical spacingu) każdy powinien coś wnieść
Obrona -> to się chyba nazywa 'drop coverage' -> generalnie idea jest taka że Gobert patroluje pomalowane, Millsap to generalnie główny help defender który ma czyścić rotację itp, Majerle ma być na najlepszym grajku rywala (z pozycji 1-3) a HIll być na jak najłatwiejszym.

a na dokładkę chatgpt bo

1 - tak łatwiej
2 - to ciekawsze do czytania

have two teams in atf draft, can you say which one wins theoretical series and why? 15. julekstep PG: John Stockton 90/91 SG: Dan Majerle 92/93 SF: Grant Hill 96/97 PF: Paul Millsap 15-16 C : Rudy Gobert 20-21 BENCH 1: Donovan Mitchell 25-26 BENCH 2: Kon Knueppel 25/26 BENCH 3: Derrick Coleman 92/93 13. LeweBiodroSmoka PG: Tyrese Haliburton 24/25 SG: Jimmy Butler 19/20 SF: Luol Deng 06/07 PF: Antonio McDyess 00-01 C : Arvydas Sabonis 95/96 BENCH 1: Terry Porter 91/92 BENCH 2: Chuck Person 90/91 BENCH 3: Sam Perkins 90/91

Assuming:

• Everyone is the version listed.
  • Modern rules (spacing, switching, three-point emphasis).
  • Benches are used normally (8-man rotation).
  • No chemistry penalties beyond normal fit.

I think Team Julekstep wins 4-2, with 4-3 also being very plausible.

Starting lineups

Team Julekstep

• PG: John Stockton (1990-91)
  • SG: Dan Majerle (1992-93)
  • SF: Grant Hill (1996-97)
  • PF: Paul Millsap (2015-16)
  • 😄 Rudy Gobert (2020-21)

Bench:

• Donovan Mitchell (2025-26)
  • Kon Knueppel (2025-26)
  • Derrick Coleman (1992-93)

Team LeweBiodroSmoka

• PG: Tyrese Haliburton (2024-25)
  • SG: Jimmy Butler (2019-20)
  • SF: Luol Deng (2006-07)
  • PF: Antonio McDyess (2000-01)
  • 😄 Arvydas Sabonis (1995-96)

Bench:

• Terry Porter
  • Chuck Person
  • Sam Perkins

Position by position

PG

Stockton vs Haliburton

Interesting matchup.

Haliburton is the better scorer and much deeper shooter.

Stockton is:

• better defender
  • stronger decision-maker
  • elite at controlling pace
  • much lower turnover player.

I'd call this almost even.

Slight edge: Haliburton offensively, Stockton overall.

SG

Majerle vs Butler

Clear advantage:

Jimmy Butler.

Prime Butler is:

• primary creator
  • elite playoff scorer
  • elite defender
  • foul magnet

Majerle is an excellent 3&D player but isn't carrying offense.

SF

Grant Hill vs Luol Deng

Huge edge.

Grant Hill 96-97 was a legitimate MVP-level player.

He's:

• much better athlete
  • superior passer
  • superior transition player
  • better isolation scorer

Deng is excellent, but Hill is on another tier.

PF

Millsap vs McDyess

Pretty close.

Modern Millsap gives:

• spacing
  • switching
  • passing
  • defense

McDyess is:

• more explosive scorer
  • stronger rebounder

I'd lean Millsap because his game fits today's NBA better.

Center

Gobert vs Sabonis

This decides the series.

Sabonis is one of the greatest offensive centers ever.

Gobert is arguably the greatest defensive rim protector ever.

Against most centers I'd take Sabonis.

Against this roster?

Gobert has enough perimeter defenders around him to maximize his value.

Small edge:
Gobert

Benches

Julekstep

Mitchell
Knueppel
Coleman

That's excellent.

Mitchell immediately becomes the best bench scorer.

Coleman gives another offensive big.

Knueppel adds elite shooting.

Lewe

Porter
Chuck Person
Perkins

Very good bench.

Porter is basically a starting-quality PG.

Perkins spaces.

Person shoots.

Depth is close.

I'd give Julekstep a slight edge because Mitchell can swing quarters by himself.

Matchup problems

Biggest issue for Lewe

Grant Hill.

Who guards him?

Probably Deng.

That's one of the better options possible...

...but Hill still has a huge athletic advantage.

If Butler switches onto Hill, now Majerle gets easier looks.

Biggest issue for Julekstep

Jimmy Butler.

Majerle can't guard him alone.

Grant Hill probably takes him late.

Millsap can switch.

Gobert protects the rim.

Overall they have multiple answers.

Offense

Julekstep

Very balanced.

Stockton orchestrates.

Hill attacks.

Mitchell becomes microwave scorer.

Majerle spaces.

Millsap spaces.

Gobert screens.

It's a very modern offense despite Stockton.

Lewe

Haliburton/Sabonis PnR and DHO actions would be beautiful.

But...

Jimmy isn't an elite floor spacer.

McDyess isn't.

Deng wasn't high-volume from three.

Spacing gets cramped compared with Team Julekstep.

Defense

This is where I think the series flips.

Julekstep has:

• Stockton
  • Majerle
  • Hill
  • Millsap
  • Gobert

That's a ridiculous defensive five.

Almost everyone can switch.

Gobert erases mistakes.

Lewe has:

• Butler
  • Deng
  • McDyess

Good defenders...

but Sabonis isn't protecting the rim like Gobert.

Haliburton is the weakest defender among the starters.

Crunch time

Julekstep probably closes with:

Stockton
Mitchell
Hill
Millsap
Gobert

Lewe closes:

Haliburton
Butler
Deng
Perkins
Sabonis

Very close.

But Hill plus Mitchell gives more shot creation than Butler plus Haliburton.

X-factors

Donovan Mitchell

He may average 22–25 points in this series as a sixth man.

That changes games.

Sabonis

He probably averages something like:

• 20 points
  • 11 rebounds
  • 7 assists

But Gobert makes him work for every finish.

Grant Hill

I think he's the best player in the matchup.

Something around:

• 25 points
  • 8 rebounds
  • 7 assists

while defending multiple positions.

Final verdict

Category Edge
PG Slight Julekstep
SG Lewe
SF Big Julekstep
PF Slight Julekstep
C Slight Julekstep
Bench Slight Julekstep
Defense Julekstep
Half-court offense Even
Transition Julekstep
Star power Slight Julekstep

Series prediction: Julekstep wins 4-2 (about a 60–65% favorite).

The biggest reason is that Julekstep's roster is exceptionally well constructed: Stockton's playmaking, Hill's superstar two-way impact, Gobert's elite rim protection, and quality spacing from Majerle and Millsap create a lineup with very few exploitable weaknesses. LeweBiodroSmoka has the offensive brilliance of Haliburton and Sabonis and the playoff excellence of Butler, but the fit is a bit clunkier offensively, and they don't have the same defensive backbone to consistently contain Hill or Mitchell over a long series.

Edytowane przez julekstep

Julek stworzył dla mnie top4 zespół tej zabawy bez oczywistych wad w rosterze. Ale z chęcią odniosę się do aspektów z którymi się nie zgadzam.

14 godzin temu, julekstep napisał(a):

Stockton -> Ok ofensywa (wiadomo nie jest to poziom Nasha), przejebana obrona (arguably najlepszy PG defensor w puli tego draftu).

Ofensywa więcej niż ok. Wyniki utah powiązane są ze składem jakie przez lata miał Stockton. Nash jest świetny ale ofensywy tworzył w odpowiednim systemie i rosterze maksymalizującym atak często kosztem obrony (Amare na C np). Natomiast z obroną jakkolwiek na pewno bardzo dobra (i docenianą piątkami obrońców)  to oglądając go nigdy nie miało wrażenia że kogoś zamknął czy ograniczył ofensywę. Dla mnie Mookie, Paul czy Simmons (oceniając jeden konkretny sezon) wyżej. 

W ofensywie robił wszystko (poza rzucaniem trójek xD). Obroną w tamtych Pistons nie powalał, ale patrząc na to że 10 lat później bez kolan był fajnym obrońcą, to można założyć że było to głównie związane z tym że musiał robić wszystko w ataku swojego bieda teamu. Tutaj powinien mieć trochę więcej luzu, więc i obrona powinna być przynajmniej ok.

W początkowych latach on ogólnie lubił się zgubić w obronie. Ale jest dosłownie kilku graczy którzy mimo obciążenia całym atakiem potrafili dobrze bronić. Przy czym nie wydaje mi się żeby kiedykolwiek był minusowym obrońca. tak jak napisałeś przeciętny  .

W D bywało różnie, ale raczej nie powinien być tu minusowy. 

Dużo zależy przeciwko komu będzie grał. 1 na 1 był pozytywnym obrońca  szczególnie przeciwko cięższym zawodnikom. Jak będzie zmuszony biegać za Perkinsem czy bronić akcje dwójkowe to powiedziałbym że będzie minusowy. Ale to też w taki sposób że wybroni jakąś akcje super po czym w następnej złamie krycie albo nie zareaguje . Potencjał ten zawodnik miał wybitny.

Atak -> głównie opcje to Hill/Stockton/Mitchell, poza Gobertem (który jedyne co ma robić to rollować i dawać trochę vertical spacingu) każdy powinien coś wnieść

Mało napisałeś o ataku a to rodzi mi się spore pytanie . jak rozwiążesz problem jednej piłki. Hill nie grał off ball w tamtym sezonie ,a z racji słabej trójki to przy nim grającym off-ball można pomagać.  Stockton to też gracz który normalnie prowadził atak. 

9 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

XD

wiadomo

lepiej wrzucić 8 stron cherry-pickniętych z dupy statów + 2 strony wrzutek osobistych na rywala jak w beGM

sorry ja nie dorosłem do tych standardów -> liczę że głosujący wybaczą!

2 godziny temu, Gregorius napisał(a):

Mało napisałeś o ataku a to rodzi mi się spore pytanie . jak rozwiążesz problem jednej piłki. Hill nie grał off ball w tamtym sezonie ,a z racji słabej trójki to przy nim grającym off-ball można pomagać.  Stockton to też gracz który normalnie prowadził atak. 

'problem jednej piłki' to generalnie problem każdej drużyny w każdym atfie (w różnym stopniu ofc, gdzie myślę że ja i tak jestem w tej lepszej połówce pod tym względem)

co do Hilla -> to faktycznie 3ki nie miał (nawet potem na starość jakoś dużo za 3 nie rzucał -> chociaż procenty miał spoko), ale to nie jest tak że nie miał rzutu + trzeba pamiętać że przed kontuzjami to był przejebany atleta -> więc wszelkiej maści cuty, wejścia itp powinny jak najbardziej działać

Stockton ofc nie będzie tak dominował piłki jak w tamtych Jazz (podział do piłki to życzeniowo jakieś 60% Stock 40% Hill), ale on jak na swoje czasy był świetnym shooterem więc imho bez piłki też powinien dawać wartość.

49 minut temu, julekstep napisał(a):

lepiej wrzucić 8 stron cherry-pickniętych z dupy statów + 2 strony wrzutek osobistych na rywala jak w beGM

o tak, cherry-picking już, ale jak trzeba Mitchella wyśmiać pod lajeczki to nie ma problemu

za to posiłkowanie się AI w dużej mierze choć na początku się pisało, że to wiadomo tak - he he - dla beki - to jest legit i całkiem normalne

jak będę Cię rozjeżdzał to liczę na to, że dalej będziesz głosem z promta, w końcu właśnie potwierdziłeś, że inaczej nie potrafisz

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Dwa razy w forumowych grach w zasadzie w tym samym czasie przegrać z Donovanem Mitchellem to musi być jakieś tam osiągnięcie 💪

oho, chyba już po zawodach xd

54 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

o tak, cherry-picking już, ale jak trzeba Mitchella wyśmiać pod lajeczki to nie ma problemu

za to posiłkowanie się AI w dużej mierze choć na początku się pisało, że to wiadomo tak - he he - dla beki - to jest legit i całkiem normalne

jak będę Cię rozjeżdzał to liczę na to, że dalej będziesz głosem z promta, w końcu właśnie potwierdziłeś, że inaczej nie potrafisz

- 'wrzutka z GPT bo jest latwiej i ciekawiej'

- ahahhahaha wrzucasz rzeczy z AI

kurtyna

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Tego fragmentu strumienia swiadomosci za to w ogole nie rozumiem...ale to chyba dobrze.

3 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

po co zajmujesz spota, może ktoś chciałby pograć i dać coś ciekawego - uwaga tu shocker - od siebie?

To niech idzie grac w beGM

Dla mnie glowny fun atfow to draft i dyskusje w jego trakcie (co czynie zawsze wbrew zlotym regulom beGM zeby sie 'nie narazac').

Zabawy w PRowe gowno wysrywy bawia mnie zdecydowanie mniej :) (zdecydowanie zabawniej wrzucic prompta i sobie poczytac jak widzi to 'ogol internetu")

Edytowane przez julekstep

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

Tego fragmentu strumienia swiadomosci za to w ogole nie rozumiem...ale to chyba dobrze.

juz tłumaczę, pisząc posty wychwalające Mitchella, robisz mu gorszy pr niż ten, który sam sobie wyrobił

no chyba, że w Twoim świecie posty typu Mitchell bierze to 4-0 w świetle tego co dał w tym roku jest ok

strumień świadomości

czy strumień świadomości był z Tobą w pokoju gdy pisałeś o tym, że Ty nie masz pojęcia co to wyśmiewanie farmazonów innych userów i konfrontacyjne podchodzenie do dyskusji?

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

juz tłumaczę, pisząc posty wychwalające Mitchella, robisz mu gorszy pr niż ten, który sam sobie wyrobił

no chyba, że w Twoim świecie posty typu Mitchell bierze to 4-0 w świetle tego co dał w tym roku jest ok

strumień świadomości

czy strumień świadomości był z Tobą w pokoju gdy pisałeś o tym, że Ty nie masz pojęcia co to wyśmiewanie farmazonów innych userów i konfrontacyjne podchodzenie do dyskusji?

Zaskocze Cie, ale nie kazdy bioracy udzial w tym atfie/glosujacy zyje beGM 🙃

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no tak, dlatego w pierwszej dowolnej chwili wrzuciłem aluzje do beGM

chyba jednak będzie lepiej jaj Ci gpt pisze te riposty

i

Wiem tylko tyle ze poki co napisales 5 postow i nic o swojej druzynie.

Moze podswiadomie czujesz ze nie warto. Kto wie.

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

Wiem tylko tyle ze poki co napisales 5 postow i nic o swojej druzynie.

Moze podswiadomie czujesz ze nie warto. Kto wie.

kto wie, niestety muszę znaleźć kilka godzin a jak wiesz mam jeszcze co innego do roboty

mógłbym oczywiście wrzucić wszystko w groka i po 5 minutach napisać, że to bardzo ciekawe, ale mam coś takiego jak honor i szacunek do ludzi tu (prawie wszystkich)

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Miałem pisać właśnie, że AI pewnie zniszczy ideę ATF-ów, ciężko o jakieś steale gdy sobie wrzucisz dobry prompt do ChatGPT, a kiedyś trzeba było sprawdzać resume Kazimierza Jagiellończyka samemu. ;] Trzeba będzie stricte subiektywne formaty w przyszłości ogarniać.

Zwłaszcza, że wrzuciłem ten matchup do premium ChatGPT i zasadniczo wypluł to co rozsądny user e-nba by pisał 15 minut. ;] 

8 minut temu, BMeF napisał(a):

Miałem pisać właśnie, że AI pewnie zniszczy ideę ATF-ów, ciężko o jakieś steale gdy sobie wrzucisz dobry prompt do ChatGPT, a kiedyś trzeba było sprawdzać resume Kazimierza Jagiellończyka samemu. ;] Trzeba będzie stricte subiektywne formaty w przyszłości ogarniać.

Zwłaszcza, że wrzuciłem ten matchup do premium ChatGPT i zasadniczo wypluł to co rozsądny user e-nba by pisał 15 minut. ;] 

Próbowałem używać chatgpt do tego ATF.

średnio 30% picków jakie podawał było z pierścieniami, reszta leciała po boxscore.

Mój jedyny pick wybrany za pomocą AI w tym drafcie to był Marion. 

9 minut temu, RappaR napisał(a):

Próbowałem używać chatgpt do tego ATF.

średnio 30% picków jakie podawał było z pierścieniami, reszta leciała po boxscore.

Mój jedyny pick wybrany za pomocą AI w tym drafcie to był Marion. 

Mi za bardzo się nie przydał premium ChatGPT partnerki, bo pierwsze wybory leciałem po sympatii, a z rolesami miał jeszcze problem (tzn. np. proponował mi Kendala Gilla zamiast Herba np, więc meh), ale jak napisałem mu dobry prompt na top50 najlepszych sezonów bez tituli to świetną listę zrobił zasadniczo. 

1 minutę temu, BMeF napisał(a):

Mi za bardzo się nie przydał premium ChatGPT partnerki, bo pierwsze wybory leciałem po sympatii, a z rolesami miał jeszcze problem (tzn. np. proponował mi Kendala Gilla zamiast Herba np, więc meh), ale jak napisałem mu dobry prompt na top50 najlepszych sezonów bez tituli to świetną listę zrobił zasadniczo. 

jo Kendal Gill też mi był wciskany!