Skocz do zawartości

ATF Ringless 1/8 BMeF vs agresywnychomik

P_M

Rekomendowane odpowiedzi

Składy:

11. agresywnychomik

PG: Derek Harper 93-94
SG: Allan Houston 99-00
SF: Anthony Mason 96-97
PF: Carmelo Anthony 12-13 
C : Patrick Ewing (1992/93)
BENCH 1: Bernard King 90/91
BENCH 2: Courtney Lee 17-18
BENCH 3: Julius Randle 20-21

14. BMeF

PG: Anfernee Hardaway 95/96
SG: Brandon Roy 08/09
SF: Tracy McGrady 02/03
PF: Larry Johnson 92/93
C : DeMarcus Cousins 16/17
BENCH 1: Victor Oladipo 17/18
BENCH 2: Larry Nance 91/92
BENCH 3: Herb Jones 2024

Edytowane przez P_M

• P_M zmienił(a) tytuł na ATF Ringless BMeF vs agresywnychomik
  • P_M zmienił(a) tytuł na ATF Ringless 1/8 BMeF vs agresywnychomik
2 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

Generalnie ten skład chomika nie jest taki zły. Jednak zjebales z courtney Lee w c***, wziąłbyś crawforda ciulu i zamiast Kinga jakiegoś defensora sg/sf i byłoby gites majonez. 

Dziękuję przyjacielu, jak tylko zobaczyłem że King miał spoko sezon który się łapał.... to musiałem, mount Rushmore Knicks, to tak jakby Larry Bird grał dla Pacers ;)

Resztę poruszę w opisie 💪

Edytowane przez agresywnychomik
MR aż do tego sezonu.

Witam w ATFie, który zostal poprzedzony mistrzowskim runem New York Knicks, aby to uczcić wybierałem tylko zawodników jednoznacznie kojarzonych z NY (King sezon w WSH, czy Mason który swój najlepszy sezon zagrał w Hornets) lub takich którzy dany sezon zagrali w NY,  graczy którzy konczyli kariery w NY (np. Baron Davis) lub osiągneli swój peak gdzie indziej (np. Doug Christie) nie brałem pod uwage. Mimo tego że ”koledzy” notorycznie podbierali mi zawodników, jestem w zadowolony z ”końcowego produktu”.

Pozdrawiam rowniez mojego szanownego oponenta, tak zdaje sobie sprawe z kim gram, żeby to zobrazować jakby @BMeF wybral Muggsy Bougsa i Danne Barrosa na pozycje 1-2 to wiemy że to bylby 2 największe steale tego draftu😋

”Brunson’s Bitches”:

PG: Derek Harper 93-94

SG: Allan Houston 99-00

SF: Anthony Mason 96-97

PF: Carmelo Anthony 12-13 

C : Patrick Ewing 92-93

BENCH 1: Bernard King 90-91

BENCH 2: Courtney Lee 17-18

BENCH 3: Julius Randle 20-21

Kilka slow o wybranych zawodnikach, szczegolnie dla mlodszych uzytkownikow forum (pozdrawiam @LAF).

PG. Derek Harper:

Jeden z najlepszych on-ball obrońców swoich czasów 3x top10 Dpoy i 2x All-def.

W wybranym sezonie ściągnięty ze wzgledu na kontuzje Doca Riversa, zagrał z Knicks w finalach gdzie po 5 meczach byl ”frontrunnerem” do nagrody Finals MVP, sam o sobie mowi ze jest Mavs by heart ale styl gry Knicks mu najbardziej leżał. Głównie broni 1/2 na b. dobrym poziomie.

Defensywny PG, kreator, slasher, z dobrym-b dobrym rzutem.

37% za 3 w Knicks 93-94.

SG. Allan Houston

Najładniejszy rzut w NBA, Allan Houston rule, kat Miami.

To chyba to z czego najbardziej można go wspominac. U mnie biega po zaslonach, kąsi z dystansu, rozciąga obrone - ultimate spajsing machine, nie jest jakims wybitnym obroncą ale też daleko od tego żeby go ukrywac w obronie.

44% za 3 w Knicks 99-00

SF: Anthony Mason

RIP Mase.

Odszedl 28.02.2015, nie mogl świętowac w tym roku, a na 100% by tam był.

115 kg mięśni, ultra atletyczny skrzydłowy, kryje zawsze najlepszego kreatora przeciwnika.  U mnie kluczowy dla ataku s5 – gra point forwarda, system Rilesa który ”brylantowy Pat” stosował wcześniej a jego disciples poźniej. Tak, nie ma rzutu za trzy, coż życie, przecież nie można mieć wszystkiego, w obronie na spokojnie 2/3/4 a sytuacjnie 1 i 5.

W wybranym sezonie

9 w MVP, All NBA 3rd team, 2nd All DEF

33% za trzy 😉

PF: Carmelo Anthony

Sam mam problem z tym graczem bo jego okres w NY to jednak rozczarowanie, Brooklyn born, gwiazda Syracuse (NY again, won FF). Nigdy mu nie wybacze ze wymusił ten trejd do Knicks, którzy powinni poczekać te pare miesięcy i wziąć go z FA, a farme wysłac za 3ciego superstara...

W wybranym sezonie król strzelców, pięknie fituje do wolnej iso-ofensywy, bully ball / power wing / czyli tak jak u mnie PF.

3 w głosowaniu na MVP, All NBA 2nd team,

38% za trzy.

😄 Patrick Ewing

Niepodważalnie jeden z topowych środkowych przełomu 80s & 90s, jego najlepszy sezon nie załapał się do zabawy ale jego peak (88-97) był w miare równy. Rzutowo spokojnie semi streach big do 5.5 metra ale to nie jest tak ważne jak to że on jest 2 way big manem i anchoruje elitarną defensywe  98.2 DRTG co jest ~top5 wynikiem za okres naszej zabawy a z drużyn niemistrzowskich ~top3.

4 w głosowaniu na MVP, 5 w Dpoy, All NBA 2nd team.

BENCH 1: Bernard King

Tu wchodzimy w zupelnie inny wymiar koszykarski, King to ~3top scorer 80s, podobnie jak Melo, Brooklyn born, symbol NY. Niestety mega kontuzja zakonczyła jego przygode z Knicks, szkoda bo Ewing + King to jest jedno z wiekszych ”what if” w tym timelinie NY.

Wybrany sezon, 16 w głosowaniu na MVP, 3rd All NBA, 28.4 ppg.

BENCH 2: Courtney Lee

Potrzebny był jakiś obwodowy obrońca + tu mamy gracza ktory otarł sie o 40/50/90 w wybranym sezonie. Calkiem przyzwoity w clutch, nie zabiera miejsca dla innych, broni i gra bez piłki, fit. 41% za 3

BENCH 3: Julius Randle

Kluczowy gracz dla mistrzostwa w tym roku, jego gra w Knicks pozwoliła na ściagniecie KATa, sezon 20-21 był zdecydowanie najlpeszy dla Juliusa, lider Knicks, wrocili do PO po 7-8 sezonach.

8 w głosowaniu na MVP, MIP (winner) , 2nd All NBA.

41% za 3.

Przejdzmy do opisu.

Atak:

prosta gra / talent / mismatche

S5:

Harper - Houston - Mason - Melo – Ewing

Mason jako point forward, dostaje pilke na ”Top of the key” organizuje grę, moze zejść do lini osbistych w etapie kreacji, Ewing na low post, Houston biega po zasłonach, Harper  moze stać w rogu, Melo stretch 4. Prosta gra, oparta na talencie i tworzeniu przewag. Mason dużo widzi i świetnie to potrafi wykorzystać.

Ten atak nie moze mieć elitarnego spacingu ale jest lepiej niż wielu mogłoby się spodziewać, każdy z nominalnych strzelcow (Harper, Houston, Melo) nie może zostać sam na obwodzie, Ewing jak pisalem też jest w stanie rozciagnać swoim rzutem, tworząc cała strefe dla Melo, drużyna wykorzystuje mismatche, glownie dla iso Melo albo Ewing na low post.

2 słowa o Melo strong side/weak side.

Melo karci rywali na dwa sposoby: albo przejmuje piłkę na strong side, gdzie niszczy obrońcę w izolacjach albo odciąga uwagę na weak side jako stretch 4, gdy obrona rywali probuje pomóc przy Ewingu. Melo na SS moze tez zagrać z Masonem ktory ścina pod kosz, pozdro w obronie tej masy mięsni.

Pick & Pop  Harper z Melo. Harper robi zasłonę dla Melo (lub odwrotnie). Ponieważ obaj potrafią rzucać z dystansu i obaj dobrze ooperują piłką, obrona u BMeF (LJ i Roy/Penny) ma problem. Jeśli zmienią krycie to mam mismatch. Jeśli się spoźnią to Melo siepie 3.

Small Ball

1.       (5-out)

Harper - Lee - Houston - Melo - Randle

To jest sytuacyjne ustawienie gramy tak w momencie kiedy przeciwnik daje odpoczac swojemu podstawowemu srodkowemu, średnia za 3 tej piątki to ~40%, tu nikt nikomu nie może zostawić miejsca, Melo, Randle po przeciwnych stronach to znowu mismatche jak obrońca nie wyjdzie to 3 jak wyjdzie za blisko to wjazd pod kosz bo tam jest pustynia, jezeli jest podwojenie to piłka na obwód i 3.

2.       Balansik

Harper - Lee - Houston - Melo - Ewing

To jest chyba najnowoczesniejsza piątka, pod Ewinga na low post, grane ”inside - outside” ktore zabilo Knicks w finałach z Houston, róznica taka że Ewing w tej zabawie nie ma przeciwko sobie gracza formatu Olajuwona.

Prawdopodobnie takim ustawieniem bede zamykał mecze (wymóg nowoczesnej koszykówki), ewentualnie jezeli potrzebuje wiecej fizycznosci to Lee siada i gra Mason.

Obrona.

Mam 3 graczy tej elitarnej obrony 98.2 DRTG wiec łatwo już było 😊.

Harper – Hardaway

Mason – Tmac

Nie, ani Harper ani Mason nie zatrzymaja swoich odpowiedników tu celem jest ich spowlnienie, to zeby każdy punkt to była cieżka praca, nie ma łatwej gry.

Roy – Houston

Tu teoretycznie jestem najslabszy ale nie ma az takiego problemu, jezeli Houston miałby sobie nie radzic w obronie zawsze jest Lee.

Melo – Cousins

Ewing – LJ

Cousins to point C z dobra 3, jak wychodzi na obwód to niech rzuca przez ręce Melo wole to niż zostawić pustą trumne na ewentualne wjazdy. Jezeli postupuje z Melo to Ewing zawsze moze pomóc albo zrobić switch. LJ nie jest grozny za 3 – trafil 18 razy w sezonie na 25% wiec nie jest streach 4 w tym przypadku.

Generalnie Ewing jak najczesciej w okolicach obreczy, pomaga przy kazdym drive przeciwnika.

Pennego i Tmaca spycham do środka, jezeli miną obronców to Ewing czeka w środku. W zależnosci jakie ustawienie,  moge grac handchecking i fizycznie jak w Knicks w 90s albo nowoczesna obrone, i tu i tu Ewing to anchor.

Zakończenie

Mój przeciwnik ma mase talentu ale jeżeli Penny ma byc 3 & D a Roy biegać po zasłonach to ok ale cieżko to sobie wyobrazić, wiekszosc zawodnikow BMF grała z pilką i z nią w rekach była najefektywniejsza, a ta jak wiemy jest tylko jedna...

Chciałbym grać wolno, tzw. błoto, każda akcja ofensywna vs moja obrona to ból, każdy punkt to hektolitry potu, zabijam flow. W długiej serii T-mac i Penny w końcu opadną z siły. Wyraźnie wygrywam deske i punkty z ponowień. 

Zaczynam mecz grą przez Ewinga, Cousins szybko łapie faule (może sędziowie pomogą jak vs KAT w tym roku :P), moze jakis technik albo flagrant wiadomo ze Boogie (4.5 straty/g) niczym LBS nie utrzyma emocji :P 

Pozdrawiam wszystkich uczestników, dziękuje @P_M owi za oragnizację ta była topowa ;)

Opis zrobilem z szacunku dla przeciwnika please nie ciągnijcie mnie za język mamy weekend.

Peace out.