Skocz do zawartości

Minnesota Timberwolves 2026/2027

DamianOItalianO

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Mich@lik napisał(a):

Coby White? Proszę poczytać porównania jak wygląda gra z nim a gra z Ballem.

White to nie jest PG. To SG w ciele PG. Moze jakeis minuty z nim byly plusowe ale on nie poprowadzi gry. Dobry trener ustwi to jakos z team offense ale opcje wtedy sie zmniejszają. 

Edytowane przez marceli73

18 godzin temu, Kubbas napisał(a):

Mitchellowi sie nalezy c*** do dupy za te playoffy i powinno tu byc jechane z nim do spodu @Denis Bad Boy Załęcki

to ze on z takimi dobrymi chlopakami dookola, z utalentowanymi 2ma lob threatami robil 3 asysty na mecz to jest pierdolony skandal

Z Cweldenem nikt nic nie ugra, w ogóle to Cavs to są takie miękiszony, że c***ów by nie starczyło gdyby wszystkich potrakować jak należy

dwie frakcje sie scieraja:  dla jednych  lamelo to lol syn balla a drudzy troche go poogladali w drugiej polowie tamtego sezonu, naleze do tych co ogladali  i nawet doceniam gre balla i jego wplyw na wygrane hornets ale nadal mam duzy problem z decyzyjnoscia lamelo, typowi regularnie zdarzaja sie dziwne decyzje na parkiecie. takie z serii WTF?. Na rs to calkiem fajny klepacz ale czy w contenderze chcialbym miec lamelo? , no chyba nie. 

W wilkach na szczescie bedzie tym drugim i to edwards bedzie czesto podejmowal najwazniejsze decyzje na parkiecie. 

W dniu 25.06.2026 o 15:33, ely3 napisał(a):

BREAKING: The Charlotte Hornets are trading star guard LaMelo Ball and Josh Green to the Minnesota Timberwolves for Naz Reid, a 2033 unprotected first-round pick, three first-round pick swaps (2028, 2029, 2030) and three second-round picks (2029, 2032, 2033), sources tell ESPN.

No to się narobiło...nie zdążyłem nawet skomentować pierwszej wymiany i zrzuceniu Randla do Nets, a tutaj BOMBA. Planowałem sobie skomentować tą wymianę Randla bardzo pozytywnie i napisać jak mocno mnie zaskoczyło Timberwolves w noc draftu. Myślałem, że z tym numerem #33 będą robili wymiany i schodzili coraz niżej i niżej ile się da, a tutaj trafił im się typowany w mockach na  #20-#25 pick ciekawy gracz Isaiah Evans. Bardzo dobry strzelec, któremu nie brak pewności siebie. Brakuje mu jednak kilku kilogramów mięśni, ale to chyba "głowa" wystraszyła inne kluby najmocniej. Ta biżuteria w noc draftu, filmiki ze szkoły średniej zamieszczone w internecie mogły być przyczyną, że drużyny się wystraszyły. A teraz w Minnesocie będzie dwóch takich gagatków...nawet trzech.

Ta wymiana z Ballem, cholernie interesująca. Zupełnie zmieniające grę ofensywną drużyny. Edwards dostaje najlepszego rozgrywającego z jakim przyszło mu grać, te długie minuty przestojów w ofensywie powinny zniknąć. Jednak koszt może być wysoki, bo o utrzymywanie ciągłej presji w obronie, też może być trudno.

Cena też wysoka bo Randle i ulubieniec kibiców Reid. Kolejny utracony niechroniony pick w 2033 i kolejne drugorondowe picki. Te swapy nie powinny tak boleć, ale koniec końców dostali za to wszystko Ball, Josh Green i możliwość przedłużenia Ayo Dosunmu.... no i tego LaVara. Ehhh... za taki pakiet spodziewałby się lepszego zwrotu.

Liczyłem, że uzyskując elastyczność finansową po wymianie Randla, nacieszą się ją trochę. Będą aktywni w plotach i wybiorą kogoś z kolejnych gwiazd, które będą żądały transferu. Gdzieś też sobie myślałem, że może Grizzlis będą zmuszone do wymiany Moranta i coś dopłacą, a Conelly to wykorzysta. A tutaj szybko zrobili transfer i... rozumiem cel tej wymiany, bo odmłodzili znacząco skład (większość graczy w wieku 25-27lat),  jest też szansa, że to kliknie i odblokuje ofensywę, ale chyba nie na tyle, aby wygrać w końcu finał konferencji. 

Przed Finchem duże wyzwanie nauczyć Balla systemowego grania i ograniczyć złe decyzje rozgrywającego. Będzie gorąco na linii Finch-Ball, ale Finch ma jaja i potrafi rozmawiać z graczami. Dużo zyskał po ostatnim sezonie trener w moich oczach. Jedno "ale" sztab stracił Micah Nori, który miał bardzo dobre relacje z zawodnikami i jego rola w komunikacji trener-zawodnicy była nieoceniona.

Ciekawe co teraz, bo został im z tych 3 silnych graczy pod koszem z zeszłego sezonu, tylko jeden i to najstarszy. Gobert mimo, że zawsze do tej pory świetnie przygotowany fizycznie do sezonu, to....już 34lata. Muszą wzmocnić się pod koszem, a mają już chyba około 209mln w kontraktach. Młody Beringer powinien dostać więcej minut, a Zikarsky mimo iż w Iowa Wolves dobrze się prezentuje, to jeszcze nie ten poziom.

Conelly deklaruje, że nie chcą wymieniać Dante DiVincenzo, co mnie mocno dziwi, gdyż przez tą nieszczęsną kontuzję straci cały sezon, kończy mu się kontrakt i trzeba będzie go przedłużyć w ciemno, a nie wiadomo w jakiej formie wróci. Do tego 30stka już mu stuknie. Tim nie jest sentymentalnym gościem i mnie osobiście dziwi ta stanowcza deklaracja. Jeśli to nie zasłona dymna to może tego Greena gdzieś dalej przesuną, bo trochę tłoczno na obwodzie, może z Shannon Jr bo to młody wartościowy asset po ostatnich play-offach.

Tylko kogo... jest jeszcze szansa, że jednak Goberta przetransferują. Aż sam dziwię się swojej opinii na ten temat, ale obawiam się, że wtedy zatracą całkiem swoją tożsamość defensywną. Z drugiej strony za rok, jego wartość już całkiem spadnie. Jedyny na tą chwilę, kto mi przyszedł do głowy to Turner z Bucks w jakimś trójzespołowym dealu, w którym byłby właśnie Gobert do trzeciego zespołu,

Narzekałem po wymianie po Goberta i to mocno narzekałem. Nie narzekałem i doceniałem wymianę ze Spurs po 7 pick i wydraftowanie Dillinghama. Narzekam na wybór Balla, ale jestem ostrożniejszy w swoich negatywnych komentarzach, bo widzę oczami wyobraźni, że to może otworzyć grę Edwardsowi. Koniec z podwajaniem Edwardsa, a sam Gobert czy Beringer kilka alley oop'ów od Balla też otrzyma.

Edytowane przez DamianOItalianO

29 minut temu, DamianOItalianO napisał(a):

Przed Finchem duże wyzwanie nauczyć Balla systemowego grania i ograniczyć złe decyzje rozgrywającego. Będzie gorąco na linii Finch-Ball, ale Finch ma jaja i potrafi rozmawiać z graczami. Dużo zyskał po ostatnim sezonie trener w moich oczach. Jedno "ale" sztab stracił Micah Nori, który miał bardzo dobre relacje z zawodnikami i jego rola w komunikacji trener-zawodnicy była nieoceniona.

Niestety - dobrzy trenerzy szybko łapią lepsze fuchy...

31 minut temu, DamianOItalianO napisał(a):

Conelly deklaruje, że nie chcą wymieniać Dante DiVincenzo, co mnie mocno dziwi, gdyż przez tą nieszczęsną kontuzję straci cały sezon, kończy mu się kontrakt i trzeba będzie go przedłużyć w ciemno, a nie wiadomo w jakiej formie wróci. Do tego 30stka już mu stuknie.

On grał najlepsze PO w Socie, trudno oddawać taki asset, bo to tacy gracze decydują potem o tym, czy ekipa wygrywa...

33 minuty temu, DamianOItalianO napisał(a):

jest jeszcze szansa, że jednak Goberta przetransferują

Chyba nie. Musi byc póki Beringer i Zikarsky nie dojrzeją. Jedynie może PO odpuścić w zamian za 2 letni deal, żeby spiąc lepiej finanse, a...

38 minut temu, DamianOItalianO napisał(a):

Turner z Bucks

niestety jest słaby na deskach i ekipa kompletnie by w tym aspekcie poległa. 

Poza tym tak jak pisałeś, warto aby z Melo pograł.

Podobno Rui w tej chwili rozważa albo Golden albo Sotę z czego chyba Sota ma bardziej realne szanse na pozyskanie niego. Z ich punktu widzenia to akurat idealne wzmocnienie na pozycję na której mają spore braki

Po tym jak SloMo podpisał TOR, to idealne rozwiązanie, tylko Sota chyba nie może już dać nic więcej niż min. - ewentualnie SNT z Lakers, więc to max. 1+1 PO byłby kontrakt.

W międzyczasie Clark fajny kontrakt, Hyland zgodnie z oczekiwaniami.

W dniu 23.06.2026 o 08:21, january napisał(a):

Bo nie wiem, czy kiedyś gorzej się zestarzało oddanie swojego lojalnego franchise playera (Towns) w ciągu 2 lat.

He? Luka? Harden? Butler? To nawet nie jest blisko topki, zwlaszcza, ze...

W dniu 23.06.2026 o 08:21, january napisał(a):

KAT z tytułem w NYK, Randle oddany jako zrzutka finansowa, DiVincenzo połamany, damn.

Podstawowe pytanie brzmi co by sie stalo gdyby zostawili KATa zamiast tego trejdu? Jeszcze wiekszy bol finansowy i raczej nie lepsze wyniki...

W dniu 23.06.2026 o 08:34, BMeF napisał(a):

Faktycznie straszna ta spirala po tradzie Goberta z oszczędnościami/chaotycznym wzmacnianiem składu.

Przeciez po drodze byli 2 razy w finale konferencji... czyli wiecej niz przez cala historie istnienia!
Wymiana za Goberta byla kontrowersyjna bo duzo zaplacili [zwlaszcza ten Kessler im sie odbil czkawka], ale jak mozna nie uznac ostatnich lat za sukces organizacji?

W dniu 25.06.2026 o 15:33, ely3 napisał(a):

Big bang

BREAKING: The Charlotte Hornets are trading star guard LaMelo Ball and Josh Green to the Minnesota Timberwolves for Naz Reid, a 2033 unprotected first-round pick, three first-round pick swaps (2028, 2029, 2030) and three second-round picks (2029, 2032, 2033), sources tell ESPN.

Ruch fascynujacy bo szklanka w polowie pelna to wyrwali allstara w prime na potrzebnej pozycji pozbywajac sie wypelniacza Randla, a szklanka w polowie pusta to maja lamliwego head case i gorsza glebie co bedzie ostatnim gwozdziem do trumny Anta w Minny. Tu mozna argumentowac wlasciwie na wszystkie mozliwe scenariusze...

W dniu 25.06.2026 o 16:32, Stryder napisał(a):

Dla mnie Melo nie jest wygrywając graczem

Takie rzeczy zawsze sie pisze o mlodych graczach dopoki nie trafia do dobrej druzyny... a potem nagle jakis Love/KAT/KG jest mistrzem, a nie wiecznym loserem

W dniu 26.06.2026 o 04:19, człowiek...morza napisał(a):

to akurat wyglada spoko jezeli tak sumarycznie wyglada

Niezbyt dokladnie bo jesli juz to KAT, Reid i horda pickow za Lamelo, Donte, Ayo i Josh Green.

Joan byl z ich picku, wiec to mogli zrobic rowniez z KATem. 

10 minut temu, dannygd napisał(a):

po 3 latach w końcu zmienileś zdanie co do łamliwości LaMelo 😜

Ciezko dyskutowac z rozegranymi meczami na poziomie 36+22+47 

W dniu 27.06.2026 o 00:31, DamianOItalianO napisał(a):

Narzekałem po wymianie po Goberta i to mocno narzekałem. Nie narzekałem i doceniałem wymianę ze Spurs po 7 pick i wydraftowanie Dillinghama. 

IMO to byl najwiekszy blad biezacej ery Wolves bo dostali mniej niz zero z tej wymiany, a gdyby mieli te picki i spakowali teraz wygasajace kontrakty to spokojnie by sobie zalatwili starterowego winga... Ewentualnie wystarczylo wydraftowac tam Ware lub Jaylona Tysona.

Edytowane przez wiLQ

7 minut temu, wiLQ napisał(a):

IMO to byl najwiekszy blad biezacej ery Wolves bo dostali mniej niz zero z tej wymiany, a gdyby mieli te2 picki i spakowali teraz wygasajace kontrakty to spokojnie by sobie zalatwila starterowego winga...

Tu ewdientny błąd ich scoutingi bo musieli mieć raporty opisujące Dillinghama jako super stara skoro oddali za niego tyle a to był przecież draft 24 jeden z najgoszych o ile nie najgorszy draft ostatnich 30 lat

28 minut temu, ely3 napisał(a):

Tu ewdientny błąd ich scoutingi bo musieli mieć raporty opisujące Dillinghama jako super stara skoro oddali za niego tyle a to był przecież draft 24 jeden z najgoszych o ile nie najgorszy draft ostatnich 30 lat

AFAIR pisalem na forum w 2024, ze Rob ma profil max rezerwowego i w FBXie z tego samego draftu wzialem Ware z #9 tuz przed Robem... takze ta wtopa Wolves byla akurat bardzo przewidywalna.

21 minut temu, dannygd napisał(a):

Błędem było branie gracza, który był 3 lata przed NBA Ready i w mocnej PO ekipie oczekiwać, że sie rozwinie w 1,5 ;)

To blednie zaklada, ze po 3 sezonach cos z niego bedzie...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.07.2026 o 11:21, wiLQ napisał(a):

IMO to byl najwiekszy blad biezacej ery Wolves bo dostali mniej niz zero z tej wymiany, a gdyby mieli te picki i spakowali teraz wygasajace kontrakty to spokojnie by sobie zalatwili starterowego winga... Ewentualnie wystarczylo wydraftowac tam Ware lub Jaylona Tysona.

sama wymiana picku za kilka lat wzamian za pick na teraz mi się podobała, trzeba było wzmacniać drużynę mającą takiego gracza jak Edwards. Czy wybór Dellinghama mi się podobał? Mało śledzę młode talenty, ale wybór wyglądał na przemyślany, Conley się starzał i pozycja rozgrywającego wymagała odmłodzenia. Zdarza się,.... nie trafili z tym wyborem w bardzo ważnym momencie dla rozwoju drużyny.

tegorocznego ostatnie ruchy:

Jaylen Clark 10mln na 3 lata, bardzo fajny kontrakt.

Hyland - 1 rok za minimum. 

Lyles - 3,88mln na rok. Rok grał w Madrycie, ale z tego co go pamiętam radził sobie w ofensywie, ale miał problemy z defensywą. Jak to się nieładnie zestarzało, Tim Connelly pozyskał go ponad 10 lat temu w noc draftu za wybranego w tym samym drafcie Donovana Mitchella. GM, nie zapomina o swoich wyborach, dał drugą szansę Hylandowi teraz daje Lylesowi.

Mam nieodparte wrażenie, że Tim Connelly nie przygotował się należycie do tego offseason. Te ruchy są jakieś chaotyczne jednak nutka nadziei się tli, że  może ta sytuacja z Lebronem, opóźnia kolejne ruchy wzmocnienia strefy podkoszowej. Nie wierzę w Lebrona w zimnej Minnesocie. Moim zdaniem 76ers są faworytem do podpisu i GM powinien się skupić na wymianie Josha Greena na  lepszego PF.

Edytowane przez DamianOItalianO