Skocz do zawartości

Jazz 26/27 - W końcu koniec tankowania

ely3

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Qcin_69 napisał(a):

Szkoda Kesslera, bo to dobry klocek był,ale 2swapy i 2 unp za niego + potężne TPE to jednak był no brainer, z drugiej strony skoro Pacers dają 5 pick za Zubaca to widać, że ceny za centrów trochę oderwane od wycen forumowych. 

Teraz główne zadanie to odpowiednie spożytkowanie TPE, na szybko to Nuggets, Kings, Magic i Thunder będą pod musem żeby zejść z salary i jest szansa to wykorzystać by jeszcze trochę dobrać trochę assetow 

Ano trzeba poczekac by w pelni ocenic co zrobili bo tylko wiemy jaka byla bramka nr 1 tzn zmatchowac Kesslera i nie miec pickow od LA.
Co bedzie za bramka nr2? Tak sie rozgladam po lidze i srednio widze dostepne zastepstwo... moze Gafford? Moze Kornet skoro SAS wydraftowali centrow?

2 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Ergo jesli Keyonte bedzie mial dobry sezon to juz wiadomo, ze odejdzie - to jest minus sztywnego trzymania sie swoich wycen.

Tyle ,że akurat Keyonte będą chcieli płacić bo za zeszłym rok kręcił się kołó All Star wiec jak pisałem wcześniej za takich graczy mozesz płącić pod maksa. Za Kesslera wszystko ponad 30 mln wepchnęło by Jazz w podatek już teraz czyli za 2 lata by byli . Umową Keyonte wejdzie bez umowy Kesslera co oznacza ,że za rok jeszcze nie będa w podatku potem rok luzu bo nie ma kogo przedłużyć za duze pieniądze a potem dopiero Bailey

Kessler w tej chwili nie mógł być przepłacony bo JAzz ma dwóch zawodników co zjadają 100 mln . Finanse w NBA są brutalne nitk nie itrzyma płacenia podatku czy przekroczenie drugiego Apronu tak szybko . Boston po zdobyciu tyułu musialby płacić 500 mln podatku dlatego praktycznie w dwa lata rzowalili kompletnie zespół

P

16 godzin temu, ely3 napisał(a):

Tyle ,że akurat Keyonte będą chcieli płacić bo za zeszłym rok kręcił się kołó All Star wiec jak pisałem wcześniej za takich graczy mozesz płącić pod maksa

To zobaczymy, ale ostatecznie Kessler podpisal za ciut wiecej niz byl rzekomy max, wiec to moze im sie odbic czkawka.

Wg Ciebie kto bedzie starterem na centrze na poczatku sezonu? 

16 godzin temu, ely3 napisał(a):

Tyle ,że akurat Keyonte będą chcieli płacić bo za zeszłym rok kręcił się kołó All Star wiec jak pisałem wcześniej za takich graczy mozesz płącić pod maksa. Za Kesslera wszystko ponad 30 mln wepchnęło by Jazz w podatek już teraz czyli za 2 lata by byli . 

Tu Cie zupelnie nie rozumiem, Kessler za 28M$ byl akceptowalny, ale jak podpisal za 30,23M$ w LA to juz zbyt ciezkie kary finansowe dla Jazz?
Wyglada wrecz Hardenowato-w-OKC jesli poszlo tylko o pare baniek rocznie.

Przeciez w najbliszym sezonie podatek im nie grozil, a za rok byc moze byliby ciut nad [zakladam odpuszczenie Codego], ale co to niby za problem?
Oczywiscie zakladajac, ze druzyna zalicza dobry sezon, a jak nie to i tak beda potrzebne zmiany.

5 minut temu, wiLQ napisał(a):

Wg Ciebie kto bedzie starterem na centrze na poczatku sezonu? 

Jeśli nie dokonają jakiejś wymiany to Nurkic.  Słyszałem ,że próbują rozszerzyć wymianę z Lakers o 3 zespół i wtedy zamiast TPE do JAzz by trafił jakiś center a Jazz by przerzucił któryś swap od Lakers.  Widziałęm opcję Ware z Bucks albo ALLEn z Csvs ale wtedy pewnie by musiało pójśc z jeden wybór pierwszorundowy

6 minut temu, wiLQ napisał(a):

Tu Cie zupelnie nie rozumiem, Kessler za 28M$ byl akceptowalny, ale jak podpisal za 30,23M$ w LA to juz zbyt ciezkie kary finansowe dla Jazz?

Ogólnie myślałem ,ze te 32 to Ainge by klepnął. Tak do końca nie wiem czemu to zrobili w ten sposób. Widziałem różne teorie.  JEdna z nich że dla nich priorytet to KEyonte i bedą z nim chcieli podpisa przedłużenie juz teraz 

Szczerze myślałem ,że jednak dojdą do porozumienia bo rzeczywiście te kilka milionó więcej nie robi ż takiej różnicy

O ile cena którą dali LAkers jest obłędna bo jeśli LAkers się nie ogarną to za chwila ucieknie im Luka i te wybory bedą niczym złoto to jednak realnie Jazz będzie brakować zbiórki czy rim protection. Bo choć trio- Nurkić-JJJ-Lauri świetnie wyglądało razem to próbka mała i nie wiemy jak to realnie będzie wyglądać. 

I co ważniejsze o ile Nurkić moze da rade na ten sezon to już za rok Jazz potrzebuje młodszego dobrego centra którego lepiej pozyskać teraz w ramch tego s&t bo potem JAzz nie ma jak tego zrobić bo ma tylko TPE za 16 mln do handlu

7 minut temu, ely3 napisał(a):

Ogólnie myślałem ,ze te 32 to Ainge by klepnął. Tak do końca nie wiem czemu to zrobili w ten sposób. Widziałem różne teorie.  JEdna z nich że dla nich priorytet to KEyonte i bedą z nim chcieli podpisa przedłużenie juz teraz 

Jak na moje oko Lakers przekupili Jazz by odpuscili negocjacje z Kesslerem i NIE matchowali takiej kwoty.
Mogli to zalatwic bez pickow, ale pewnie trzebaby rzucic kontrakt rzedu 36-40 M$/y, a tego nie chcieli robic.

Ale skoro pare baniek w pensji robilo roznice dla Jazz to IMO tez sugeruje, ze Ainge go zwyczajnie nie chcial poza jakims tanim kontraktem na dalszy handelek.

Wg mnie to nam zostawia 2 mozliwe sciezki - Jazz zaczna sezon z Nurkic/JJJ na centrze, rozczaruja i beda musieli przeplacic za jakiegos dobrego centra albo sciagna w miare tanie zastepstwo ktore bedzie gorsze od Kesslera, ale tez istotnie tansze i wtedy moze wyjda na tym na plus. 

1 minutę temu, wiLQ napisał(a):

Jak na moje oko Lakers przekupili Jazz by odpuscili negocjacje z Kesslerem i NIE matchowali takiej kwoty.
Mogli to zalatwic bez pickow, ale pewnie trzebaby rzucic kontrakt rzedu 36-40 M$/y, a tego nie chcieli robic

Wg niektórych źródeł tak było tzn Pelinka nie chciał płacić te 36 mln i zadzwonił do Jazz i się zapytał co oni by chcieli w zamian za odpuszczenie. No to Ainge dał cenę jak dał a Pelinka się zgodził. Długotermino to świetne . Krótkoterminowo to jest kłopot 

JA myślę że dużo zależy od rozwoju Petersona bo na razie dziennikarze i ci co mają rodzinę w klubie są zachwyceni bo podobno kolo ternują po 3-4 azy dziennie . Że mu bardzo zależy. Chce się dobrze pokazać. Trenuje rzuty , podania. Ma trenera indywidualnego już mu Hardy zrobił rozpiskę.. 

JJJ na centrze to nie jest zły pomysł tylko ,że on ma fatalną zbiórkę i musiałby mieć obok siebie kogoś kto bardzo dobrze zbiera dlatego Kessler był poniekąd idealny ( poza kwestią podań bo tu było tak sobie) 

Przeciez mają C ;)

S5 Peterson, George, Lauri, JJ, Nurkic to podobno pewniak, chyba, że źle będzie z roookie fitował.

ławka Collier, Brice, Ace, Kyle, Hayes

rotację uzupełnią Konchar, Svi, Cody brakuje na oko vetsa na PG i C za min.

Godzinę temu, ely3 napisał(a):

JJJ na centrze to nie jest zły pomysł tylko ,że on ma fatalną zbiórkę i musiałby mieć obok siebie kogoś kto bardzo dobrze zbiera dlatego Kessler był poniekąd idealny ( poza kwestią podań bo tu było tak sobie) 

Oj nie, na centrze jego tendencja do faulowania by sie tylko wyolbrzymila.

Godzinę temu, dannygd napisał(a):

Przeciez mają C ;)

S5 Peterson, George, Lauri, JJ, Nurkic to podobno pewniak, chyba, że źle będzie z roookie fitował.

ławka Collier, Brice, Ace, Kyle, Hayes

rotację uzupełnią Konchar, Svi, Cody brakuje na oko vetsa na PG i C za min.

Wybacz, ale jesli Jazz zaczna sezon z Nurkiciem na C to bedzie porazka.
Bo jest za slaby zeby grac o cos na teraz [a jak domniemam to mial byc koniec tankowania] i za stary by go traktowac jako cos innego niz tymczasowy wypelniacz.

11 minut temu, wiLQ napisał(a):

Bo jest za slaby zeby grac o cos na teraz [a jak domniemam to mial byc koniec tankowania]

Bo jest.. Tylko ,że bez Kesslera ich sufit na ten moment wyceniam nizej tzn PO ale max 1 runda. 

Czy Nurkic na centrze będzie porażką? Akurat ostatni sezon w JAzz maił dobry. W zaawansowanych wyopadał dobrze. Dobrze kreował. W miarę dobrze bronił. Nie mam zamiaru robić z niego TOP 10 centra ale nie jest szkodnikiem ... Ale jeśli zdroie zawiedzie to JAzz nie ma żadnego zmennika tzn może być nim Filipowski ale to akurat jest dramat w obronie. Filipowski może grac jako PF ale nie center

Więc głównym prolblemem jest brak zmiennikiem .Niepewne zdrowie  ale moim zdaniem to nie będzie taki dramat jak zakładasz.

Co nie zmienia faktu ,że moim zdaniem musza spróbowac rozszerzyć wymianę z LAkers o 3 zespół z którego mogą wyciągnąć centra

Skoro MAvs poszli po Adamę to może JAzz spróbuję Gafforda wyciągnąć? rzucając swap LAkers i np dorzuci Brice'a. Jakieś opcje są 

Brawo dla Utah za wyssanie lakersowego cyca do sucha, niemniej wszechobecna w mediach i wśród kibiców ekstaza z powodu tej wymiany pokazuje, jak bardzo się wszyscy zafiksowaliśmy na ocenianiu przez pryzmat bilansu assetów. Jazz moim zdaniem źle rozegrali całą tę sprawę z Kesslerem, odrzucając przez lata oferty, kiedy tankowali, żeby ostatecznie go odpuścić, gdy w końcu zbudowali zespół na poważne granie. Powinni się dawno dogadać w sprawie extension i teraz wchodzić w sezon z kozackim na papierze defensywnym duetem Kessler-Jackson. A tak to trochę wychodzi, jakby wymienili jednego na drugiego i ja tu kompletnie nie widzę drużyny na playoffy, bo sam JJJ całej obrony nie dźwignie.

Osobiście wolałbym Kesslera niż Jacksona i z perspektywy czasu, gdybym wiedział, że nie zepnie mi się to finansowo, to po prostu w tego drugiego bym nie szedł. Po co ten pośpiech? Można było poczekać do lata i poszukać kogoś z mniejszym kontraktem. Za takie pakiety picków zawsze są dostępne ciekawe opcje. A tak w krótkim okresie robią krok w tył i choć prędzej czy później kogoś sensownego pewnie znajdą, to na teraz nie widać na rynku ciekawych opcji.

40 minut temu, ely3 napisał(a):

Czy Nurkic na centrze będzie porażką? Akurat ostatni sezon w JAzz maił dobry. W zaawansowanych wyopadał dobrze. Dobrze kreował. W miarę dobrze bronił. Nie mam zamiaru robić z niego TOP 10 centra ale nie jest szkodnikiem ... Ale jeśli zdroie zawiedzie to JAzz nie ma żadnego zmennika tzn może być nim Filipowski ale to akurat jest dramat w obronie. Filipowski może grac jako PF ale nie center

Więc głównym prolblemem jest brak zmiennikiem .Niepewne zdrowie  ale moim zdaniem to nie będzie taki dramat jak zakładasz.

Co nie zmienia faktu ,że moim zdaniem musza spróbowac rozszerzyć wymianę z LAkers o 3 zespół z którego mogą wyciągnąć centra

Skoro MAvs poszli po Adamę to może JAzz spróbuję Gafforda wyciągnąć? rzucając swap LAkers i np dorzuci Brice'a. Jakieś opcje są 

Mozliwe, kwestia ceny. Dla jasnosci, nie mam nic przeciwko Nurkicowi za 10 baniek jako backup, ale jako starter to mocno obniza im sufit zarowno przez jego poziom w porownaniu do reszty starterow ligi jak i fatalnej sytuacji minut rezerwowych [o czym wspomniales]. Dlatego traktuje aktualna sytuacje jako tymczasowa i zobaczymy kogo beda mieli w skladzie w preseason by w pelni ocenic ta decyzje.

9 minut temu, Jendras napisał(a):

Brawo dla Utah za wyssanie lakersowego cyca do sucha, niemniej wszechobecna w mediach i wśród kibiców ekstaza z powodu tej wymiany pokazuje, jak bardzo się wszyscy zafiksowaliśmy na ocenianiu przez pryzmat bilansu assetów. Jazz moim zdaniem źle rozegrali całą tę sprawę z Kesslerem, odrzucając przez lata oferty, kiedy tankowali, żeby ostatecznie go odpuścić, gdy w końcu zbudowali zespół na poważne granie. 

Mam dokladnie takie samo wrazenie, na papierze ich sytuacja z przyszlymi pickami wyglada swietnie, ale w swiecie realnym zmarnowali 3 lata i zapowiada sie na 4 meh sezon [zakladajac, ze nie bedzie tu ciagu dalszego bo jesli bedzie to wtedy oczywiscie zmieni sie rowniez moja opinia].

11 minut temu, Jendras napisał(a):

Osobiście wolałbym Kesslera niż Jacksona i z perspektywy czasu, gdybym wiedział, że nie zepnie mi się to finansowo, to po prostu w tego drugiego bym nie szedł. 

Wg mnie to jest wlasne samoograniczanie sie, a nie ze im finanse nie pozwalaly. De facto odpuscili Kessleria robiac miejsce pod maxa dla Keyonte... chociaz nijak nie jest pewne ze go dostanie. Skreci kostke czy zagra slabej i skonczy z Suggsowym kontraktem co by spokojnie zostawialo pole dla Kesslera za 30M$/y.

@Jendras @wiLQ Ja nie uważam by ten nadchodzący sezon był meh ale niewątpliwie ograniczyli sobie sufit. Z Kesslerem mogliby walczyć o druga rundę teraz wejście do PO to ich max 

Ale dlatego powinni zrobic ruch np Magic mają budżet dość trudny i moze dla nich zrzucenie Cartera JR być rozwiązaniem bo w takiej wymianie by zeszli na niewielki podatak i poniżej drugiego Apronu Albo denver Jonasa odda bo muszą sobie zrobić miejsce na Paytona

Jazz jest w tym momencie hard capowane . Podpis Okogie jest dobry bo gościu miał w Rockets dobra trójkę. Jest solidnym obrońcą i kogos takiego na ławce brakowalo. Został Jazz już jeden wakat i pytanie czy poszukają jesszcze centra. Czy zaczną sezon tym co mają i potem będą próbowali wykorzystać TPE 

Dobrze ,że zarówno Hayesa jak i Okogie podpisali na 2 lata ale drugi rok to opcja zespolu. Jak się nie sprawdzi to się pozbędą zadanioca i poszukają nowego.

Czy to jest ten moment kiedy można na bazie meczu SL wróżyć cala kariere w NBA?

Peterson w debiucie w SL: 

28 pkt (11-21 z gry, w tym 4-7 za trzy), 5 zbiórek, 2 asysty, 2 bloki i 8 strat

Filmy: 

krótki:

dlugi: 

Jak tu się nie jarać? Są step back threes, transition, chasedown blocki, przyspieszenia, zwolnienia. Gościu ma niesamowitą lekkość w tworzeniu sobie miejsca. Rzuty są smooth jak cholera. Full package jak nic. 
W sumie mógłby już nie grać w SL. 

Ciekawostka: Keyonte George zawnioskował aby być asystentem na ławce jazz w SL w jednym meczu. Ponoć nikt tego wcześniej nie robił. Chłopaczyna z gościa który miał kiepski start i raczej bez większego potencjału (grał bez głowy) robi mega progres w grze, do tego staje się ulubieńcem kibiców po takich właśnie akcjach, jest blisko tego co się dzieje w drużynie (draft itp).
Niezły skok jakościowy. A pamiętam jak @wiLQ zastanawiał się czy będzie dla niego miejsce w lidze. Teraz pytanie jak duży kontrakt dostanie za rok. 
Niezły backcourt się szykuje na najbliższe lata w SLC.  

Kyle Anderson był kiedyś królem strzelców i MVP takiego czegoś. 

Acuff Jr rzucił 24 punkty ale… 9/29 z gry i 1/9 za trzy to chyba nie jest nic dobrego. 
Ale po sieci latają highlights i super wygląda ta jedyna trójka trafiona 

8 strat Petersona w letnim meczyku też zauważalne ale gracz nam rośnie super 

@karl Jak ktoś wspomniał to tylko liga letnia i na ddodatek miał wsparcie Ace i Codyego ale fakt w ataku wyglądał na pełen pakiet i potrafi zdobywać punkty z każdej pozycji Ale ważniejsze jest to co się wydarzyło po meczu. On powiedział dziennikarzom ,że nie jest zadowolony z meczu bo wielokrtonie nie zauważył ,ze powinien wypychać rywala przez co Jazz nie zebrało piłki Że za łatwo dawał sie mijać i że już dzwonił do Hardyego na wspołne oglądanie meczu by mu pokazał co może poprawić w obronie.

I to akurat więcej mówi dobrego o nim niż ten mecz

Z drugiej strony zarówno Cody jak i Ace wyglądają na sporo silniejszych niż rok .Widać ,że od końca sezonu siedza na siłowni zwłaszcza u Ace ten przyrost masy mięśniowej jest widoczny. Generalnie oni mają być tylko na mecze w Salt Lake taki ukłon dla kibiców 

Ogólnie Jazz ma sufit tam gdzie się się rozwinie Peterson bo chyba tak dobrego zawodnika z draftu to nie mieliśmy nigdy

9 godzin temu, karl napisał(a):

Ciekawostka: Keyonte George zawnioskował aby być asystentem na ławce jazz w SL w jednym meczu. Ponoć nikt tego wcześniej nie robił. Chłopaczyna z gościa który miał kiepski start i raczej bez większego potencjału (grał bez głowy) robi mega progres w grze, do tego staje się ulubieńcem kibiców po takich właśnie akcjach, jest blisko tego co się dzieje w drużynie (draft itp).
Niezły skok jakościowy. A pamiętam jak @wiLQ zastanawiał się czy będzie dla niego miejsce w lidze. Teraz pytanie jak duży kontrakt dostanie za rok. 
Niezły backcourt się szykuje na najbliższe lata w SLC.  

A nie okaże się czasem ze Ainge na niego tez nie będzie chciał kasy wydawać za dużej :)?

Trzeba powiedzieć ,że na razie nr 2 i nr 3 tegorocznego draftu zdecydowanie są lepsi niż nr 2 i nr 3 poprzedniego draftu. To był neizły pojedynek . Boozer potwierdził ,ze od pierwszego dnia będzie robił niesamowite cyfry ale Peterson jest jeszcze lepszy. Gościu ma taka swobodę rzutu. Kreowania pozycji dla siebie. Wjazdów pod kosz. Zmianę tempa ataku. Dziś już o wiele lepiej dbał o piłkę. Mniej strat ( choć w tym pierwszym aż 4 z 8 strat to bardziej była wina centra któy dostał piłkę i nie potrafił jej chwycić) 12 asyst dziś z czego kilka naprawdę w tempo do rolującego pod kosz. Jeśli ten element u niego zaskoczy i będzie to ten poziom ze szkoły średniej to Jaz może jednak powalczyć o tą drugą rundę. 

CIekawe, że Jazz wciąż nie ogłosiło oficjalnie wymiany z Lakers więc możliwe ,że wciąż pracują nad włączeniem w to 3 strony i uzyskaniem centra