Skocz do zawartości

Jazz 26/27 - W końcu koniec tankowania

ely3

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, ely3 napisał(a):

Nurkić  22/2 bardzo dobra umowa dla Jazz biorąc pod uwage jak on dobrze kreował z tej pozycji. Obrona bywała czasem słaba ale też nie oszukujmy sie Jazz moim zdaniem specjalnie tak sobie ustawiali obronę niemniej poza tym wnosił wszystko to czego Jazz potrzebowało.

On nawet miał 3 TD z rzędu a pamiętam ile było śmiechu kiedy Jazz oddało Sextona za niego choć szczerze sam nie wierzyłem ,że on się tak odbuduje w JAzz

XD

przeciez Nurkic to najgorszy dziad z dziadow

8 mln dla Aytona wyglada przy tym cudownie

Ale wiecie że mówimy tutaj o umowie na 2 lata (które to są gdzieś zgaduje w 90% łatwo trejdowalne) a nie o max kontrakcie na 5 lat? Minimum? Takie umowy dostają Sochany tego świata a nie gościu który ma top skilla w całej lidze - screen assist. Świetny fit do obecnego backcourtu. 

Porzingis właśnie dostał …40 mln na dwa lata. 

Tak, umowa Aytona świetna, Bośniaka gorsza, ale też jest dobrze. Dobrze się wkomponował w team, podoba mu się SLC. Nie ma się za bardzo czym tu podniecać. O kilka postów za dużo o tej umowie. 

5 godzin temu, Kubbas napisał(a):

XD

przeciez Nurkic to najgorszy dziad z dziadow

8 mln dla Aytona wyglada przy tym cudownie

Widać ,że nie oglądałeś JAzz w tym sezonie. Sam nie spodziewał ,że się odbuduje ale system JAzz akurat mu służy. Widać ,ze Hardy go ustawił trochę jak kiedyś w Bostonie ustawiał Horforda. Centralna postać dużo podań.

Ayton ani nie rzuca za 3  ani nie potrafi kreować ani zbierać. Bośniak w mijającym sezonie robił praktycznie wszystkie lepiej od Aytona. A to że poprzednie lata kontuzje go orały to wyglądał jak dziad ale n penwo nie zeszły sezon. 

@mac

Popisy centrów w tym miesiącu

Porzi 40/2 . Horford co już jest jedną nogą w trumnie 14/2. Mark Williams 38/3 . Hartenstein 75/3 

Nurkic biorąc pod uwagę jak dobrze wyglądał w takiej roli jaką mu wyznaczył Hardy ( choć akurat skuteczność wolnych mógłby poprawić) to za 11 mln to dobra umowa

Ta umowa wciąż zostawia 38,5 mln przestrzeni do podatku.. a Jazz ma  w tym momencie 12 zawodników na umowach ( wliczam już Petersona)

@ely3 @karl czy Wy przypadkiem nie chwalicie każdej decyzji Jazz?

Może napiszcie przed co powinni zrobić z Kesslerem, żeby porównać potem z efektem końcowym.

Jedyny sens jaki widzę dla kontraktu Nurka, to że tam jest TO i to pod wymianę w sezonie balast.

12 minut temu, mac napisał(a):

Może napiszcie przed co powinni zrobić z Kesslerem, żeby porównać potem z efektem końcowym.

Pisze od dawna. Wszystko powyżej 30 mln to będzie głupota. Lubię go ale on nie jest wart każdych pieniędzy. A biorąc pod uwage jak cięzkie sa teraz podatki a już teraz powinniśmy podpisać Keyonte za ok 30-35 mln to jak Kesller chce 40 mln to niech idzie . On jest świetnym obrońcą. Moze nawet z potencjałem na drugą piątkę obrońców ale by był wart wiecej niż 30 mln to musiałby kreować kolegów i lepiej rzucać z 3. Skoro tego nie ma to te 150/5 to dla mnie jest maks .. Wszystko powyżej to już będzie zła decyzja a jesli rzeczywiście Lakers mu chce dać 130/3 co jest 3 letnim maksem to trudno - dorga wolna

Nie przypominam sobie bym chwalił głupią decyzję JAzz ,że chcą mieć ALL stara na ALL Star w Salt Lake zamiast hardcorowo tankować po Victora nie przypominam sobie bym chwalił wybory Hendicksa czy Codyego tzn  w momenice draftu pewnie byłem neutralny ale dość syzbko pisałem o  nich ,ze to są wtopy. Cody w obornie jest przydatny i nabrał masy ale jego rozwój koszykarski jest dramatycznie powolny. On koszykarsko nadal niewiele potrafi poza obroną. Choć i tak w porównaniu z debiutanckim rokiem to spory postęp bo wtedy był najgorszym graczem NBA

2 godziny temu, ely3 napisał(a):

Ayton ani nie rzuca za 3  ani nie potrafi kreować ani zbierać. Bośniak w mijającym sezonie robił praktycznie wszystkie lepiej od Aytona.

Ja wiem, że Nurkic fajnie wyglądał w Utah, a Aytona najlepiej zweryfikował rynek, ale już nie przesadzajmy. :)

Nurkic potrafi dobrze podać, zbiera i trudno go przepchnąć pod koszem. Ale jest też kiepskim finisherem, dużo fauluje, dużo traci i jest klocem w obronie. Kontrakt dla niego jest ok przy założeniu, że utrzyma poziom z contract year, ale z tym jak wiemy różnie bywa.

Ayton tak btw. zbiera niewiele gorzej. Jest za to nieporównywalnie bardziej efektywny jako finisher i mobilny w obronie.

54 minuty temu, Jendras napisał(a):

bardziej efektywny jako finisher

Tak to prawda tylko że dzisiaj to dobrze jak center ma jednak trójkę. Więc Ayton jest zdecydowanie lepszy w ataku pod ksozem ale Bośniak jest lepszy na obwodzie i co ważniejsz e zpunktu widzenia JAzz dobrze kreuje. TO nie przypadek ,ze JAzz miło świetny lineup z Filipowskim 

I tak ja zakładam ,ze Nurkić utrzyma poziom z zeszłego sezonu 

Teraz, mac napisał(a):

gratki @ely3 i @karl

za deal z Lolkers.

Dzięki

Pisałem od pół roku że wg insiderów prób bólu dla JAzz to 30 mln.  Zwłaszcza po wymianie po JJJ bo Jazz by płaciło podatek już teraz

Wyciągnąć 2 razy pierwsza runda i dwa swapy za Kesslera który jest wybitnym rim protectorem i znośnym reatorem to bardzo dużo

Aigne jednak wydymał Lakers

Co zmienia faktu ,że JAzz za te TPE na 30 mln musi poszukać centra bo na razie mamy tylko Nurkica albo musza przekońać JJJ ,że pwoinien polubć grę jako center

Ogólnie finalnie Jazz za Goberta dostało

- 2023 Minnesota first-round pick (Keyonte George) -

2025 Minnesota first-round pick (Walter Clayton Jr) -

2027 unprotected Minnesota first-round pick -

2028 Lakers first-round pick swap -

2029 Minnesota first-round pick (top-5 protected) -

2030 Lakers first-round pick swap -

2031 unprotected Lakers first-round pick -

2033 unprotected Lakers first-round pick

Tak mniej więcej. 

Pytanie co dalej

Jazz ma obecnie 12 zawodników na umowach i duże TPE na 30 mln. Pytanie czy Jazz może kogoś wchłonąć. Gafford z MAvs za wybór Sota z27? Jokić z Denver bo będą chcieli uniknąć podatku?

A poważnie to nie wiem czy lepiej grać small ball z JJJ  na centrze ale wtedy słaba zbiórka będzie czy jednak z Nurkiem na centrze czy jednak właśnie pozsykać kogoś na dwueltnie umowie za mniej więcej 20 mln

Gafford, Wendel Carter Jr., Adams z HOU, Valanciunas, Bitadze do wyjęcia pewnie z 1st / 2 x 2nd lub cos podobnego

JJJ na C miałby sens przy PF z rzutem i elitarną zbiórką, ciężki temat. 

46 minut temu, 24kobe8 napisał(a):

No to zamiana Centrów:

Hayes za Kesslera 🙃 

Ainge jest lepszy w te klocki bo Jazz dało opcje zespołu w tej umowie

I JAzz nie oddało nawet drugiej rundy za ten podpis 🙂

Ale nadal jestem ciekaw czy to TPE jakoś wykorzystają - choć z tego co widziałem to podobno jest tylko na 16 mln

Dziś nad ranem czytałem trochę informacje wewnątrz Jazz bo się zastanawiałem czy te 4 mln różnicy to naprawdę była przepaść nie do zasypania i kilku informacji ale 100% pewnosci co do źródła nie mam

Po 1 - Jazz zaczęło mieć problemy komunikacyjne z Kesslerem i jego agentem jakieś 2lata temu. Kessler chciał wymiany. Były problem z trenerem , zarządem itp . Kessler oczekiwał dużej umowy rok temu. Klub wtedy chciał czekać by mieć dużo wolnej gotówki teraz. W trakcie sezonu jak problem narastał to uznali ,że zrobią wymianę po JJJ bo liczyli się z tym ,że Kessler odejdzie

Po 2- 28 mln w Utah daje 16,6 mln na ręke dla Kesslera. 32 mln w Kalifornii daję 15,5 mln na rękę więc Kesller stracił finasnowo podpisujac większy angaż w Lakers

Po 3 - Jazz miało wewnętrzne wyliczenie ,ze Kessler nie ma produkcji warte więcej niż 25 mln . Dawali mu 28 ale wyżej już nie miel zamiaru . Jazz ma przed sobą co roku negocjacje i chcieli pokazać agentom ,że nie będą przepłacać . Nie będą ulegać szantażowi. Mają uczciwe wyceny . Za chwilę czeka ich negocjacja z Keyonte , którego chcą podpisać już teraz ale zobaczymy 

Po 4 - Lakers bało się ,ze 32 mln to Ainge wyrówna i zostaną z niczym .Wiedzieli ,ze 36 mln to nie wyrówna ale to z kolei było za dużo wg analityków Lakers więc Pelinka zadzwonił z zapytaniem jakby mógł wyglądać s&t i poszło jak poszło.

Część z tych informacji było podawane przez wiele źródeł a niektóre tylko przez jedno więc nie mam 100% pewności ale ogólnei widać, że kluby inaczej kalkulują teraz przekroczenie progu podatkowego, czy drugiego Apronu. Patrzą jaki to ma wpływ na dalsze lata i co ciekawe właściciel JAzz zarabia wciąz ogromne pieniądze i dla niego płacenie podatku co roku nie jest problemem ale Jazz nie chciało wchodzić w podatek już teraz bo wtedy za 2 lata by musieli rozwalić zespół bo podatek byłby ok 150-200 mln . Oni chcą przesunać podatek co najmniej o rok jak nie dwa.. 

W dniu 24.06.2026 o 11:46, ely3 napisał(a):

JJJ raczej nie powinien grac jako center i chyba sam nie lubi grać jako center . Więc raczej będzie grał Nurkić ( zwłaszca ,że w Jazz świetnie kreował z tej pozycji) jeśli nie będzie Kesslera w s5

Wyszedl tu duzy problem... bo JJJ fatalnie dzialal jako starter na centrze, a jesli rozwiazaniem ma byc Nurkic to raczej cos grubo poszlo nie tak z tym koncem tankowania. 
Z jednej strony wyciagnac 4 picki za wrzutke z trejdu Goberta to zloto, ale z drugiej jaki oni maja plan B?

Zwlaszcza, ze z tego co piszesz bylo jasne od dawna, ze sie finansowo nie dogadaja... czy to wlasciwie musi byc jakis trejd? Fillery i slabe picki za jakiegos sredniaka?

4 godziny temu, ely3 napisał(a):

Po 1 - Jazz zaczęło mieć problemy komunikacyjne z Kesslerem i jego agentem jakieś 2lata temu. Kessler chciał wymiany. Były problem z trenerem , zarządem itp . Kessler oczekiwał dużej umowy rok temu. Klub wtedy chciał czekać by mieć dużo wolnej gotówki teraz. W trakcie sezonu jak problem narastał to uznali ,że zrobią wymianę po JJJ bo liczyli się z tym ,że Kessler odejdzie

Po 2- 28 mln w Utah daje 16,6 mln na ręke dla Kesslera. 32 mln w Kalifornii daję 15,5 mln na rękę więc Kesller stracił finasnowo podpisujac większy angaż w Lakers

Taaaaa, a w LA bedzie mial dokladnie te same kontrakty reklamowe jak w Utah... 
Mi to wyglada na powtorke z Haywarda tzn chcieli posciubic kaske to gracz odszedl i tyle.

5 godzin temu, ely3 napisał(a):

Po 3 - Jazz miało wewnętrzne wyliczenie ,ze Kessler nie ma produkcji warte więcej niż 25 mln . Dawali mu 28 ale wyżej już nie miel zamiaru . Jazz ma przed sobą co roku negocjacje i chcieli pokazać agentom ,że nie będą przepłacać . Nie będą ulegać szantażowi. Mają uczciwe wyceny . Za chwilę czeka ich negocjacja z Keyonte , którego chcą podpisać już teraz ale zobaczymy 

Ergo jesli Keyonte bedzie mial dobry sezon to juz wiadomo, ze odejdzie - to jest minus sztywnego trzymania sie swoich wycen.

Keyonte jak utrzyma poziom w plusowym zespole w tym roku to pewnie koło maksa będzie wart, ale nie o tym. 

Szkoda Kesslera, bo to dobry klocek był,ale 2swapy i 2 unp za niego + potężne TPE to jednak był no brainer, z drugiej strony skoro Pacers dają 5 pick za Zubaca to widać, że ceny za centrów trochę oderwane od wycen forumowych. 

Teraz główne zadanie to odpowiednie spożytkowanie TPE, na szybko to Nuggets, Kings, Magic i Thunder będą pod musem żeby zejść z salary i jest szansa to wykorzystać by jeszcze trochę dobrać trochę assetow