Skocz do zawartości

Los Angeles Lakers 2026/2027 - przebudowa, kontynuacja czy polowanie na Giannisa?

Mich@lik

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Kubbas napisał(a):

nie wiem czy termin tego juz minal nie zaglebialem sie, ale tego exception Lakers nie dostali przez to czego wymagali, moze jakby sie zdecydowali z tego co bylo negocjonowane to moze jeszcze jest szansa dalej to wyrwac, na szybko to pisalem zapomnialem o detalach, skoro prawa birda/jcap hold Reavesa chocby zostaja do samego konca free agency i ma byc podpisany na samym koncu to chyba tak samo mozna uzyc Hachimury do sign and trade jesliby wznowili negocjacje?

Nie, trade exception wlicza się normalnie do capu, jeśli chcesz wykorzystać całe cap space, to musisz z niego zrezygnować. Kolejność nie ma znaczenia.

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Jakby ten Kuminga wpadł to Lakers powinni być jakąś 5-6 siłą na Zachodzie także katastrofy nie ma

What? Nie śledziłem Kummingi od trade do Hawks, ale coś mnie ominęło i nauczył się nie być cancerem tam?

Edytowane przez microlab

25 minut temu, microlab napisał(a):

What? Nie śledziłem Kummingi od trade do Wizards, ale coś mnie ominęło i nauczył się nie być cancerem tam?

Wizards?

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

Lakers to na ten moment druzyna 6-12, to nie sa wymiany tu i tam tylko wymiana calej druzyny i pozostawienie niechcianych assetow + Luka, Reaves i unproven w czymkolwiek kompetytywnym Kessler.

Ten core może dociągnąć do miejsc 5-6 jeżeli skład będzie zbilansowany i nie będzie dziur. Na SF jest dziura, defensywnie nie ma z czego rzeźbić mimo dobrego trenera - Kuminga jest według mnie perfekcyjnym fitem to tego składu.

Ostatni przykład z Aytonem pokazuje że Lakers są marni w „I can fix him”. I jeszcze by się znalazło kilka innych przykładów. Nie wierzę że z Kumingą będzie inaczej, zwłaszcza że nie ma w tej ekipie za bardzo weteranów którzy wzięliby go za mordę.

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

Lakers to na ten moment druzyna 6-12, to nie sa wymiany tu i tam tylko wymiana calej druzyny i pozostawienie niechcianych assetow + Luka, Reaves i unproven w czymkolwiek kompetytywnym Kessler.

GM beGM zobaczą teraz sile mitycznego zgrania  lub jego braku. Test na żywym organizmie 

Kuminga to byłby w sumie niezły ruch dla Lakers - tj. gość to ordynarny średniak i pewnie skończyłoby się jak z Aytonem (duże nadzieje, a zagra ot co na swój kontrakt), ale jest młody i ma profil, którego nie mają w rosterze. Za to Looney to 'nie wiedziałem, że on jeszcze żyje' posunięcie.

A Lakers mają roster na miejsca 3-6, przy zdrowym Donciciu mogłoby to nieźle chodzić, problemem jest, że nie są w stanie już go zauważalnie wzmocnić.

1 godzinę temu, BMeF napisał(a):

A Lakers mają roster na miejsca 3-6, przy zdrowym Donciciu mogłoby to nieźle chodzić, problemem jest, że nie są w stanie już go zauważalnie wzmocnić.

Lakers dla mnei to odwrócone Toronto. Raptors mają samych skrzydłowych i praktycznie zero centrów i rozgrywających. Za to Lakers odwrotnie głównie centrów i rozgrywajacy h i zero skrzydłowych. Gdzie zero to mam na myśli na poziomie startera w dobrej drużynie NBA. I ten Kuminga którego nawet Hawks się pozbyli i nkt na rynku go nie chciał będzie robił różnice bo jego konkurencja to Knecht i Vando gdzie obaj już sa jedną nogą poza NBA. Takie pierwsze z brzegu pytanie - Kim Lakers chce bronić np takiego Edwardsa ?  Ogrom luk w obronie. Potencjał ofensywny jest spory ale dla mnie lepszy zespół mieli rok temu

1 godzinę temu, BMeF napisał(a):

Jak oni skonczyli 4-ci z Lebronem, Ruim, Smartem, Aytonem i Kennardem a zamienili ich na tank Commandera Kesslera, Mamu, Sextona (!), zwloki Looney Tunes i obietnice wyplutego z ATL Kumingi (!!).

6ste to bedzie peak, jak sie nie polamia ci co zwykle.

Odkldajac Lebrona na bok, to widac jakie zaufanie do “kultury organizacji” mieli Smart, Rui i Kennard

4 minuty temu, Van napisał(a):

Nazwisko Grimes omijasz po raz kolejny celowo bo nie pasuje do tezy czy przypadkiem?

JAk chcesz go uznać za dobrego obrońcę to niech ci będzie. Nie mam zamiaru kruszyć kopii ale dla mnie to jest przeciętny obrońca z tego co go oglądałem w 76ers

3 minuty temu, ely3 napisał(a):

A Grimes to wg Ciebie skrzydłowy?  Bo wg mnie nie

Dla mnie to sg i to raczej dość niski

To już prędzej LaRavia ale ciężko mi powiedzieć by to był ktoś na poziomie startera

Pytasz kto miałby bronić Edwardsa to Ci odpisuje, że gość który jest tego samego wzrostu. W obronie wśród młodzieży jest jeszcze Manon i Thiero, ze starszych Laravia czy Vando więc ta kwestia mogłaby być lepsza, ale też nie demonizowałbym tego tak strasznie i bardziej widzę potrzeba talentu, który punktami ze skrzydła wspomoże.

2 minuty temu, ely3 napisał(a):

A Grimes to wg Ciebie skrzydłowy?  Bo wg mnie nie

Dla mnie to sg i to raczej dość niski

To jeden z lepiej nadających się graczy do krycia Edwardsa który dla mnie tak na stronie jest nominalnym SG ;)

Grimes ma dwa ograniczenia wynikające z gorszych warunków fizycznych:

* słaby rim protektor co oczywiste ale może dawać się fizycznie spychać pod kosz gdzie już nie pomoże 

* nie jest widowiskowym obrońcą ale też nie potrafi w stylu Caruso generować strat u przeciwnika bo ograniczony zasięg sprawia że nie przecina dużej ilości podań 

Co robi dobrze a moim zdaniem nawet elitarnie:

* PoA co zostało chyba dosyć mocno under radar 

* świetnie przeciska się pod i nad zasłonami co akurat na Edwardsa świetnie może zadziałać z tym jego pnr 

* jest jednym z najlepszych biegających obrońców za przeciwnikiem będącym bez piłki ( krycie Rip Hamiltonow obecnej ligi) co też na Edwardsa jest pomocne 

* statystyki tych akcji obronnych i unikania gubienia się na zasłonach lub odpuszczanie przekazań to potwierdza. 

Jeden z lepszych na Edwardsa a jeden z gorszych na silniejszych skrzydłowych 

@ely3 po prostu przegapić go można a to w wielu elementach jest drugi White czy Caruso. Serio serio. 

niestety najsłabszy z nich w atletycznie i parametrach fizycznych przez co mniej uniwersalny w innych zastosowaniach. 

na  switchu jak znajdzie się pod koszem z silnym skrzydłowym to kaplica ( Caruso np da radę). 

na obwodzie atakując Edwardsa z piłką lub goniąc go bez piłki znajdzie miejsce aby ustać i unikać zasłon co robi elitarnie 

11 minut temu, ely3 napisał(a):

JAk chcesz go uznać za dobrego obrońcę to niech ci będzie. Nie mam zamiaru kruszyć kopii ale dla mnie to jest przeciętny obrońca z tego co go oglądałem w 76ers

W aspektach wyżej jest elitarny. 

22 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Jak oni skonczyli 4-ci z Lebronem, Ruim, Smartem, Aytonem i Kennardem a zamienili ich na tank Commandera Kesslera, Mamu, Sextona (!), zwloki Looney Tunes i obietnice wyplutego z ATL Kumingi (!!).

Lakers zrobili 53-29 z Donciciem opuszczajacym 18 meczów, Reavesem opuszczającym 31 meczów i LeBronem opuszczającym 22 mecze (który zaczął fajnie grać w okolicach ASG), cała wartość Hachimury to playoffy, bo w regularze to średniak, a Kennard dołączył w lutym. 

To nie jest mistrzowski roster, ale to może być (ogólnie) bardzo dobry skład, problemy to 1) brak assetów na dalsze wzmocnienia, 2) to jak na szwach jest zbudowany: Kessler i Looney zagrali 25 meczów w ostatnim sezonie, a Donciciowi non stop coś dolega. Jeden uraz Kesslera i się okaże, że za Donciciem i Reavesem nie ma rim protectora, i tak dalej.

Dla mnie było dosyć klarowne, że jeśli Lakers będą robić rebuilding na FA, to nie zbudują lepszego teamu niż w ostatnim sezonie: ani nie mieli na tyle kasy ani nie było fajnych opcji na rynku, na plus, że mają rim protectora i młody skład, na minus, że wystrzelali się ze wszystkich assetów minus Carr i swap. Ale to jest skład na dobre granie. 

15 minut temu, ignazz napisał(a):

nie potrafi w stylu Caruso generować strat u przeciwnika bo ograniczony zasięg sprawia że nie przecina dużej ilości podań

Możesz to rozwinąć?

Caruso ma 6'4, 6'6 (w najlepszym wypadku) wingspan, 8'5 standing reach

Grimes ma 6'5, 6'8 (ciut naciagany) wingspan, 8'5 standing reach

Generalnie to są trochę różni obrońcy, Caruso jest mistrzem takiego ogólnego disruptive i przejmowania podań, stąd ma najwyższy wskaźnik deflections. Grimes jest bardziej PoA do bronienia 1-1 i skupieniu na konkretnym graczu. Dlatego mniej strat wymusza/ma mniej przechwytów. 

W Lakers jest Thiero który świetnie generuje straty przeciwnika - pytanie czy dostanie szansę.