Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/8 [LeweBiodroSmoka-Braveheart22]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@LeweBiodroSmoka

• Sergio Ramos, Real Madryt - 13/14
  • Jari Litmanen, Ajax - 95/96
  • Hristo Stoiczkow, Barcelona - 93/94
  • Arjen Robben, Bayern Monachium - 13/14
  • David Alaba, Bayern Monachium - 12/13
  • Edgar Davids, Juventus - 02/03
  • Ronaldo, Real Madryt - 02/03
  • Franco Baresi, Milan - 92/93
  • Julio Cesar (GK), Inter Mediolan - 09/10
  • Łukasz Piszczek, Borussia Dortmund - 12/13
  • Daniele De Rossi, Roma - 17/18

@Braveheart22

• Karim Benzema, Real Madryt - 21/22
  • Deco, Porto - 03/04
  • Vinicius Junior, Real Madryt - 23/24
  • Fernando Redondo, Real Madryt - 99/00
  • Ricardo Carvalho, Porto - 03/04
  • Fernando Hierro, Real Madryt - 97/98
  • Dani Carvajal, Real Madryt - 23/24
  • Alisson Becker (GK), Liverpool - 18/19
  • Filipe Luis, Atletico Madryt - 15/16
  • Maniche, Porto - 03/04
  • Hakim Ziyech, Ajax - 18/19

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Przypominam, że rozbudowane opisy nie są wymagane. Obowiązkowo proszę wrzucić grafikę z taktyką, która najlepiej zobrazuje Wasze zespoły. Ewentualnie jakieś podstawowe informacje, które Waszym zdaniem warto przedstawić, ale najważniejsza grafika.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do 1/4. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Powiedzmy, że 1/8 potrwa do najbliższej środy 14 stycznia. Ponad 5 dni powinno wystarczyć. Jak będzie taka potrzeba to będziemy coś tam korygować, ale fajnie byłoby skończyć zabawę w weekend za 2 tygodnie, a mamy 4 rundy do przeprowadzenia.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

atfLM.png.425d8be3e82733553bdc760c4470bd04.png

Alisson - nie trzeba za bardzo reklamować, jego klasa i atuty są dobrze znane. Zwycięska kampania, jednak droga do pucharu nie była usłana różami i tu swoją rolę odegrał Alisson. Pewnie nie każdy pamięta, że Liverpool w tamtym sezonie do ostatniej kolejki fazy grupowej drżał o awans i gdyby nie interwencja Brazylijczyka w końcówce spotkania, to pożegnałby się z ligą mistrzów bardzo szybko. =>

Drugi punkt zwrotny to rewanżowy mecz półfinałowy na Anfield przeciwko Barcelonie. Liverpool nie miał w tamtym spotkaniu praktycznie żadnego marginesu błędu. Alisson zagrał na 0, broniąc świetne sytuacje Alby czy Suareza + jeszcze ze dwa groźne strzały. Sezon zwieńczył finał również na 0, gdzie Brazol był bardzo pewny. 

Carvajal - bardzo możliwe, że Hiszpan ogólnie był lepszym grajkiem, z lepszymi liczbami kilka lat wstecz, ale o wyborze w jego przypadku zaważyło to, że później stał się ważniejszym graczem, jednym z liderów, a nie dodatkiem do wielkiego zespołu. Dobra forma w decydujących meczach, gol w finale i chyba nagroda zawodnika meczu. Zapewni dobrą jakość z obu stron.

Hierro - techniczny, dobry z piłką, dobry w powietrzu, dobry w grze obronnej, lider. Może nie był najszybszym graczem, ale w tym formacie wybrany w trochę młodszej wersji. Zatrzymał Del Piero, który był wtedy w niezłym gazie.

Carvalho - lider defensywy świetnego Porto, które zaskoczyło całą Europę. Świetny w grze defensywnej, na wyprzedzenie, asekuracji, ten bardziej mobilny, szybszy w mojej parze. W powietrzu też daje radę. Poza tym elegancki, dobry z piłką przy nodze.

Filipe Luis - opcja zdecydowanie defensywna na bok obrony. Mając Viniciusa na lewym skrzydle, zależało mi właśnie na tym, by za jego plecami był gość, który super ogarnia defensywę, a Brazylijczyk to gwarant wysokiej jakości w tym aspekcie. Na poziomie ATF'ów raczej ciężko grać z powodzeniem ultra ofensywnie, więc warto poszukać balansu. W dodatku nie przeszkadza w technicznej grze i dodaje warunków fizycznych. Może liczb nie robi, ale warta odnotowania akcja z meczu przeciwko Barcelonie, po której Atletico miało karnego.

Redondo - pivot, cofnięty rozgrywający czy jak to tam się mówi. Świetny był w tamtym sezonie Argentyńczyk, dominował każdego zawodnika w środku pola. Utrzymanie piłki, kontrola tempa gry, wyjście spod pressingu. Bardzo dobre czytanie gry. Grajek mocny fizycznie, chyba idealna opcja na defensywnego pomocnika.

Maniche - box-to-box, gość zapierniczał w obie strony i miał młotek w prawej nodze, tak go pamiętam. Mój kolejny muszkieter z Porto, który w tamtym czasie zrobił furorę. 

Deco - artysta na boisku, technika, inteligencja, wizja gry, podania. Najlepszy zawodnik tamtej edycji ligi mistrzów, ze świetnymi liczbami (top asystent), których zwieńczeniem był gol w finale.

Vinicius - najlepszy zawodnik tamtego Realu (tak, tak Julek!). Szybki, dynamiczny, kapitalny drybling, którym tworzy mega przewagę. Świetne wcięcia za linię obrony. W tamtym sezonie dołożył całkiem konkretne liczby i był mvp zwycięskiego zespołu. Kolejny z golem w finale. Większość go nie lubi, ale trzeba docenić.

Ziyech - tamten Ajax grał piękny, ofensywny futbol, nawiązując do dawnych lat, po drodze odprawiając Real, Juve z CR7 i bedąc praktycznie sekundy od finału. A główną rolę grał tam bardzo często Marokańczyk, który czarował na skrzydle. Technika, drybling, świetna lewa noga. Dobrze kreuje, ma strzał, chyba ideolo.

Benzema - co tu dużo mówić, napastnik kompletny, najlepszy w drafcie, który zagrał kosmiczny sezon. To było duże zaskoczenie, że ostał się aż do #7 picku. Ludzie tak szybko zapomnieli, co on wyprawiał? :)

...

Starałem się tak dobrać skład, by był dobry do technicznego grania, szanowania piłki, z tą nutą nieszablonowości z przodu, dynamiką, dryblingiem na skrzydłach. Jednocześnie, by był wystarczająco dobry w defensywie, jak na poziom ATF, gdzie tego talentu w innych zespołach jest przecież bardzo dużo. Myślę, że udało się to zrobić. 

Mając z tyłu zestaw Alisson, Hierro, Carvalho nie boję się grać od tyłu. Przed nimi jest przecież jeszcze szef środka Redondo, który świetnie kontroluje grę. Maniche ma zapierniczaj na całej długości, od kreowania wyżej jest Deco. Benzema potrafi w ataku wszystko, utrzymanie piłki, również kreowanie, wykończenie obie nogi, głowa. Są też dynamiczne, świetne 1v1 skrzydła. Ten tercet z przodu to też świetny zestaw na kontratak po odbiorze czy po dłuższym podaniu od Alissona, który świetnie uruchamia w ten sposób szybki atak.

...

Krótko o przeciwniku. Myślę, że to ciekawy zespół. Wśród piłkarskich pamiątek w domu mam koszulkę Ronaldo czy ręcznik Ajaxu z wizerunkiem Litmanena. To chyba dużo mówi odnośnie mojej sympatii do tych zawodników:). Myślę, że piłkarsko zdominuję środek pola w tym meczu, niemniej akurat Davids czy De Rossi to gracze, którzy mają dużo atutów w grze defensywnej i będą się odgryzać.

Jeśli chodzi o tyły to może być dość wyrównanie. Wydaje mi się, że Ramos > Carvalho, Hierro > Baresi. Carvajal > Piszczek. Alaba > Filipe Luis. 

Środek i przód uważam, że mam już przewagę i to zrobi różnicę w tym meczu. U LBS'a trochę przestrzelony sezon Robbena, na co już zwracałem uwagę w trakcie draftu, no i generalnie z przodu chyba za mało kreacji, a typowa egzekucja. 

Wyniki zawodników też po mojej stronie. Tylko 3 zawodników LBS'a zdobyło tytuł w wybranym sezonie, trochę mało, ale to już dodatek.

Aha, nie dodawałem statystyk, ale raczej łatwo sprawdzić jak ktoś będzie miał taką potrzebę, chociaż może jeszcze podrzucę w wolnej chwili. Raczej nie ma się czego wstydzić;). Na razie tyle ode mnie. 

Powodzenia LBS!

Edytowane przez Braveheart22