Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Nie, to jest strasznie irytujące jak dyskutujesz z tezami, które nie padły.

Moja teza - obecna nagonka jest sztucznie kreowana w celu prywatyzacji służby zdrowia i zwiększenia zysków korpo.

Twoje posty - dobrze, że się dzieją zmiany.

Mój wniosek - wierzysz, że skutek zmian będzie dobry dla Ciebie. 

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

Nie wdając się w kłótnie optymalizacja by pomogła. Powiększając placówki a zmniejszając ilość ucina też sporo kosztów administracyjnych. Te stanowiska w administracji gdzie w takim Toruniu na Bielanach pierwsze co zrobiono remont to pokoje zarządzających a nie sale pacjentów czy zabiegowe zmusza do zastanowienia się. 

Trochę bez sensu ale budżetu pewnie nie mają. No i pytanie w jakim to wszystko jest stanie? Robiąc remont sal - pytanie czy trzeba wymieniać/modernizować instalację gazów medycznych+ dostarczyć sprzęt medyczny. Łatwiej jest po prostu odświeżyć pomieszczenie zarządu gdzie nie jest to tak kosztowne jak w przypadku pomieszczeń specjalistycznych.

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Moja teza - obecna nagonka jest sztucznie kreowana w celu prywatyzacji służby zdrowia i zwiększenia zysków korpo.

Twoje posty - dobrze, że się dzieją zmiany.

Mój wniosek - wierzysz, że skutek zmian będzie dobry dla Ciebie. 

Nigdzie nie twierdziłem, że dobrze iż służba zdrowia się prywatyzuje. Można jebać lekarskie patologie i zarazem nie być za prywatyzacją.

7 minut temu, fluber napisał(a):

Nigdzie nie twierdziłem, że dobrze iż służba zdrowia się prywatyzuje. Można jebać lekarskie patologie i zarazem nie być za prywatyzacją.

Tak, sławny symetryzm.

Znam to z forum :) Można nie być za KO, ale krytykować sałatkę Pawłowicz!

2 minuty temu, Koelner napisał(a):

o ja jebie aż człowiek przy piątku jest uradowany że składa się na zdrowie i naukę przypominając sobie że w lipcu jest dopiero dzień wolności podatkowej 

k**** dajcie już spokój z tą łaską pańską. Za pół etatu w przemyśle mam wyższe wynagrodzenie zasadnicze niż za cały etat na tych państwowych frykasach. Stawianie naukowców w jednym rzędzie z lekarzami to nieporozumienie 

57 minut temu, MA23 - rezerwa napisał(a):

Trochę bez sensu ale budżetu pewnie nie mają. No i pytanie w jakim to wszystko jest stanie? Robiąc remont sal - pytanie czy trzeba wymieniać/modernizować instalację gazów medycznych+ dostarczyć sprzęt medyczny. Łatwiej jest po prostu odświeżyć pomieszczenie zarządu gdzie nie jest to tak kosztowne jak w przypadku pomieszczeń specjalistycznych.

Rozróżniam te sprawy. Tylko akurat w Toruniu przy całościowej „renowacji” te salki osiągnęły bardzo szybko pełną operacyjności użytkowa a remonty reszty czekały a potem były dosyć kultowo długo przeprowadzane. Kwestionuje też za wysoki moim zdaniem standard tych pomocniczych pomieszczeń. 
Nie trzeba geniuszu poznawczego aby ocenić co się odwaliło. Niestety obawiam się że to norma. 

Patrzę na to z boku bo ani nie jestem w zarządzie ani akurat mi na szczęście remont nie doskwierał. 

Wskazuje tylko że walki godzinowe to jedno a remontowo budowlane to może też być złoto. 

Skoro tak ochoczo politycznie atakuje się ( słusznie) samorządy to i kwestie tych budynków eksploatacji remontów czy budowy od nowa mogą być niezwykle pouczające. 

28 minut temu, fluber napisał(a):

k**** dajcie już spokój z tą łaską pańską. Za pół etatu w przemyśle mam wyższe wynagrodzenie zasadnicze niż za cały etat na tych państwowych frykasach. Stawianie naukowców w jednym rzędzie z lekarzami to nieporozumienie 

Ciekawe ktory tag team by wybralo forum

Rappar + Dawid Kacprzyk

czy

fluber + Magdalena Sroda

🤔

3 godziny temu, julekstep napisał(a):

Ciekawe ktory tag team by wybralo forum

Rappar + Dawid Kacprzyk

czy

fluber + Magdalena Sroda

🤔

Dwóch zarobasów w opcji pierwszej vs dwoje irytujących (fluber mniej, ale za eksperymenty mu się należy jakaś łatka xD) intelektualistów. nie wiem jak Ty ale dla mnie to no brainer xD 😂 😂 😂 

8 godzin temu, RappaR napisał(a):

@fluber to nie wyglada na zly pomysl - hard cap na 76k/miesiac, pytanie jak w to maja sie wpisywac chirurdzy?

jakies tam szpitale powinni pewnie zamknac - @RappaR dlaczego "wszyskie"?

26 minut temu, memento1984 napisał(a):

@fluber to nie wyglada na zly pomysl - hard cap na 76k/miesiac, pytanie jak w to maja sie wpisywac chirurdzy?

Można wprowadzić jakiś ,,Zbigniew Religa Exception''.

Zresztą to tylko techniczne szczegóły, ważniejszy jest ogólny kierunek zmian systemowych. 

14 minut temu, RappaR napisał(a):

Mam szczere pytanie - Ty celowo kłamiesz czy też po prostu przy całej swojej wybitnej inteligencji nie jesteś w stanie pojąć co dokładnie oznacza słowo etat?

Skrót myślowy 

Btw 

Za SJP "stała posada z określoną płacą"

Tak, zdaje sobie sprawę że to będzie za 75 godzin i 50 minut (chyba?). 

23 minuty temu, fluber napisał(a):

Skrót myślowy 

Btw 

Za SJP "stała posada z określoną płacą"

Tak, zdaje sobie sprawę że to będzie za 75 godzin i 50 minut (chyba?). 

1. «stanowisko pracy w pełnym wymiarze godzin i ze stałą pensją»
2. «liczba godzin, jakie musi przepracować osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę»

i kolejna kwestia - to nie będzie UOP tylko umowa cywilnoprawno na b2b. 
Stawka za etat to będzie ~12,9 brutto dalej.