Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

Można ich jakoś docisnąć, bo jest na to przyzwolenie społeczne + nie mają tak silnych kart w ręku jak 10-15 lat temu. 

Smiechy smiechami, ale ja sie nie dziwie ze Rappar chce od was spierdalac - ani mu blisko do 100k+/m ani praca wygodna a trzeba odsiedziec od c***a godzin, nawet spogladajac na forum, a traktujecie go jak oszusta, czlonka jakiejs zorganizowanej grupy.

c*** z taka robota, a tu na forum nad-reprezentacja ludzi co sie kreca 20k+ i nadal taki kwas.

Edytowane przez memento1984

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

Smiechy smiechami, ale ja sie nie dziwie ze Rappar chce od was spierdalac - ani mu blisko do 100k+/m ani praca wygodna a trzeba odsiedziec od c***a godzin, nawet spogladajac na forum, a traktujecie go jak oszusta, czlonka jakiejs zorganizowanej grupy.

c*** z taka robota, a tu na forum nad-reprezentacja ludzi co sie kreca 20k+ i nadal taki kwas.

Krytyka patologicznego systemu (nawet jeżeli Rappar jest jego beneficjentem) to nie jest krytyka Rappara. Oczywiście ta krytyka też się pojawia, ale większość krytyki dotyczy systemu 

Niemniej kolega sam się podkłada z tym, że się chwali tym iż "pracuje" 100 godzin w tygodniu i jednocześnie ma mnóstwo czasu na rzeczy, którego nie mają osoby pracujące tu na 1,5 etatu.

Nie ma żadnego logicznego uzasadnienia stawek i zasad na państwowym garnuszku w ultrabezpiecznej pracy bez prawie żadnej personalnej odpowiedzialności (od 2000 roku w Polsce prawo do uprawiania zawodu lekarza straciły 24 osoby). 

I nie wiem skąd ten powtarzany motyw zazdrości czy to w Twoim przypadku, czy Rappara. Zarabiajac 20k plus, mając lubiana pracę i rodzinę, nikt nie będzie zazdrościł statusu dobrze zarabiającego przedstawiciela byłego bloku komunistycznego na zachodzie, czy pracoholizmu okupionego chorobą alkoholową. Większość ludzi z pewnością Wam zazdrości (i stąd pewnie masa postów w tym charakterze), ale nie większość tego forum.

12 minut temu, memento1984 napisał(a):

Praca jak praca. Zresztą jakby chciał coś spokojniejszego i mniej absorbującego to zawsze mógł zostać okulistą albo specjalistą od medycyny pracy. :) 

9 minut temu, fluber napisał(a):

Niemniej kolega sam się podkłada z tym, że się chwali tym iż "pracuje" 100 godzin w tygodniu i jednocześnie ma mnóstwo czasu na rzeczy, którego nie mają osoby pracujące tu na 1,5 etatu.

Tak pro forma chyba poświęcasz więcej czasu na śledzenie sportu, niż ja na czytanie.

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Tak pro forma chyba poświęcasz więcej czasu na śledzenie sportu, niż ja na czytanie.

Wątpię żebyś poświęcał więcej czasu na czytanie overall (bo ja czytam w ramach pracy mnóstwo artykułów naukowych i książek), ale w wolnym czasie to na pewno.

Tylko ja nie pracuję 100 godzin w tygodniu i mój związek nie rozpada się przez czytanie dwóch książek tygodniowo w wolnym od pracy czasie 

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Wątpię żebyś poświęcał więcej czasu na czytanie overall (bo ja czytam w ramach pracy mnóstwo artykułów naukowych i książek), ale w wolnym czasie to na pewno.

Tylko ja nie pracuję 100 godzin w tygodniu i mój związek nie rozpada się przez czytanie dwóch książek tygodniowo w wolnym od pracy czasie 

A ja rzecz jasna nie pracuję non stop z pacjentami w pracy i czytam w pracy.

Jeśli system cały działa w skrajnych warunkach, to każde pogorszenie go rozwala. A sinusoidy zdarzają się ciągle. Czasami kilka godzin nic nie robię, czasami kilka godzin nie mam czasu wyjść do kibla.

Rodzaj pracy.

Nie mniej wciąż mam średnio od 20 do 40 pacjentów na dobę, którymi muszę się zająć.

Z ciekawości jaką inną propozycję masz poza zmuszeniem lekarzy do pracowania za 40 zł jak nieistniający strażacy bez wykształcenia?

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

A ja rzecz jasna nie pracuję non stop z pacjentami w pracy i czytam w pracy.

Jeśli system cały działa w skrajnych warunkach, to każde pogorszenie go rozwala. A sinusoidy zdarzają się ciągle. Czasami kilka godzin nic nie robię, czasami kilka godzin nie mam czasu wyjść do kibla.

Rodzaj pracy.

Nie mniej wciąż mam średnio od 20 do 40 pacjentów na dobę, którymi muszę się zająć.

Z ciekawości jaką inną propozycję masz poza zmuszeniem lekarzy do pracowania za 40 zł jak nieistniający strażacy bez wykształcenia?

Taką samą jak z uczelniami. Zlikwidować 3/4 szpitali.

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Przeciez jasno pisal ze “jest w pracy” - to nie zawsze oznacza zapierdol i pracowanie 100% czasu bycia w pracy. 
to tak jakbys mial pretensje do lekarza ze nie zapierdala jak na jakiejs linii produkcyjnej pakujac zarcie/mieso non-stop.

2 godziny temu, fluber napisał(a):

przedstawiciela byłego bloku komunistycznego na zachodzie, czy pracoholizmu okupionego chorobą alkoholową. Większość ludzi z pewnością Wam zazdrości (i stąd pewnie masa postów w tym charakterze), ale nie większość tego forum.

A co ja pracuje jako lekarz? Huh? “Wam”? 

15 minut temu, fluber napisał(a):

xD

6 minut temu, fluber napisał(a):

W województwie w którym pracuje Rappar, które ma mniej więcej wymiary 110 na 110 kilometrów jest aktualnie 190 szpitali. To jest dopiero XD

Wrzuc zetona do gemini i zapytaj ile jest prawdziwych szpitali (~80), potem wrzuc drugi zeton i zapytaj ile jest mieszkancow na jeden szpital w zaglebiu Ruhry w Niemczech.

nie pierdol o zamykaniu 3/4 LOL

xD

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

Wrzuc zetona do gemini i zapytaj ile jest prawdziwych szpitali (~80), potem wrzuc drugi zeton i zapytaj ile jest mieszkancow na jeden szpital w zaglebiu Ruhry w Niemczech.

nie pierdol o zamykaniu 3/4 LOL

xD

Płacimy absurdalne kwoty lekarzom, bo mamy za mało lekarzy na za dużo szpitali. Każdy szpital musi mieć minimum kadrowe i licytują się na tych lekarzy jak pojebani. Możemy zlikwidować tylko te nieprawdziwe na początek i wtedy zobaczyć czy nie trzeba więcej 

26 minut temu, fluber napisał(a):

Płacimy absurdalne kwoty lekarzom, bo mamy za mało lekarzy na za dużo szpitali. Każdy szpital musi mieć minimum kadrowe i licytują się na tych lekarzy jak pojebani. Możemy zlikwidować tylko te nieprawdziwe na początek i wtedy zobaczyć czy nie trzeba więcej 

1 szpital (nie pierdol i nie wliczaj klinik estetycznych i dentystow hehe) na 40k u Rapcia w wojewodztwie

1 szpital na 45k u Hansa w zaglebiu Ruhry

czyli extra ~10% wiecej szpitali na mieszkanca przy brakujacych 50k lekarzy (+30%? Zeby miec taki per capita jak niemcy).

problemem napewno jest “zachlanny” Rappar i jego fikcyjny szpital na peryferiach :)

zamknijmy 3/4 szpitali 🥲

Edytowane przez memento1984

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

1 szpital (nie pierdol i nie wliczaj klinik estetycznych i dentystow hehe) na 40k u Rapcia w wojewodztwie

1 szpital na 45k u Hansa w zaglebiu Ruhry

czyli extra ~10% wiecej szpitali na mieszkanca przy brakujacych 50k lekarzy (+30%? Zeby miec taki per capita jak niemcy).

problemem napewno jest “zachlanny” Rappar i jego fikcyjny szpital na peryferiach :)

zamknijmy 3/4 szpitali 🥲

85 szpitali na 11 milionów ludzi w Szwecji. 890 szpitali na 36 milionów ludzi w Polsce.

12 minut temu, fluber napisał(a):

85 szpitali na 11 milionów ludzi w Szwecji. 890 szpitali na 36 milionów ludzi w Polsce.

Przekonales mnie, zamykamy szpitale w PL i u Pablosa81 w DE, sprawdz jeszcze jak tam u Ronniego w NED.

potem bierzemy sie za uczelnie z pustymi od lat wakatami.

i juz mozna zaczac zamykac szkoly bo wiadomo ze dzieciakow tez nie ma.

Rappar jeszcze zdazy spierdolic i zrobic swoje FIRE, szczesciarz :)

33 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Przekonales mnie, zamykamy szpitale w PL i u Pablosa81 w DE, sprawdz jeszcze jak tam u Ronniego w NED.

potem bierzemy sie za uczelnie z pustymi od lat wakatami.

i juz mozna zaczac zamykac szkoly bo wiadomo ze dzieciakow tez nie ma.

Rappar jeszcze zdazy spierdolic i zrobic swoje FIRE, szczesciarz :)

My jesteśmy małym krajem - potrzebujemy szpitali świadczących kompleksową opiekę, posiadających wszystkie lub większość najistotniejszych oddziałów każdy. Przez grażynokrację każdy powiat musi mieć szpital albo i dwa, bo stare baby muszą mieć blisko. Lekarze obskakują po kilka szpitali, bo każdy musi mieć minimum kadrowe.  Zanim ci wszyscy studenci masowo teraz przyjmowani skończą studia minie kupa lat. Trzeba działać teraz, zamknąć 3/4 tego co jest, to co zostanie rozbudować, wyjebać w ogóle profesję lekarzy rodzinnych i zastąpić lekarzy pierwszego kontaktu sztuczną inteligencją, przerzucić poradnie do szpitali, ogarnąć shuttle busy do szpitali (wyjdzie taniej niż aktualne kominy płacowe), wprowadzić minimalne opłaty za każdą wizytę (10-20 złotych), zrobić hard cap zarobków lekarzom, zakazać prywatnej praktyki bez wyrobienia dupogodzin i jeszcze możemy sobie pogdybać, w sumie nie wiem po co i tak nikt się za to nie zabierze.

Nie wdając się w kłótnie optymalizacja by pomogła. Powiększając placówki a zmniejszając ilość ucina też sporo kosztów administracyjnych. Te stanowiska w administracji gdzie w takim Toruniu na Bielanach pierwsze co zrobiono remont to pokoje zarządzających a nie sale pacjentów czy zabiegowe zmusza do zastanowienia się. 

5 godzin temu, fluber napisał(a):

Dobry pomysł. Zostawić tylko te w centrach dużych miast i dostęp jedynie dla ludzi z legitymacją partyjną.

Pomyślałem, że trollujesz, ale potem zdałem sobie sprawę, że regularnie piszesz kompletne idiotyzmy. 

10 minut temu, RappaR napisał(a):

Dobry pomysł. Zostawić tylko te w centrach dużych miast i dostęp jedynie dla ludzi z legitymacją partyjną.

Pomyślałem, że trollujesz, ale potem zdałem sobie sprawę, że regularnie piszesz kompletne idiotyzmy. 

Oczywiście że mamy ponad 200 dużych miast w Polsce więc po tym jak zostawimy 220 szpitali (zgodnie z moim pomysłem) to tylko ci z legitymacja partyjną się dostaną.

Porownujesz lekarzy do Żydów w 1939, jak proponuję zmniejszenie liczby szpitali do ponad 200 to piszesz że będą tylko dla tych z legitymacja partyjna, jak proponuję limit wynagrodzeń to piszesz o tym że lekarze mają pracować za darmo. 

Kompletne idiotyzmy, ehe 

Teraz, fluber napisał(a):

Oczywiście że mamy ponad 200 dużych miast w Polsce więc po tym jak zostawimy 220 szpitali (zgodnie z moim pomysłem) to tylko ci z legitymacja partyjną się dostaną.

Porownujesz lekarzy do Żydów w 1939, jak proponuję zmniejszenie liczby szpitali do ponad 200 to piszesz że będą tylko dla tych z legitymacja partyjna, jak proponuję limit wynagrodzeń to piszesz o tym że lekarze mają pracować za darmo. 

Kompletne idiotyzmy, ehe 

Aktualnie generalnie każdy szpital jaki znam ma ogromne problemy z brakami miejsc, bo zlikwidowano ogromną ilość szpitali i szczególnie oddziałów wewnętrznych.

Ogółem mówię - wierzysz, że korporacje medyczne zrobią w Polsce najtańszą(sprawdź wydatki obecne na medycynę w Polsce do UE) i najlepszą opiekę zdrowotną w UE.

Ja uważam, że efektem będzie to co się stało w UK. 

Na szczęście jednak bycie obywatelem UE z PWZ jest fajne - długo byłem przekonany, że w takiej Portugalii jest bieda i c***nia, a potem z rozmowy z lekarzem w Portugalii wyszło, że ich c***owe stawki w medycynie są wyższe niż moje.

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ogółem mówię - wierzysz, że korporacje medyczne zrobią w Polsce najtańszą(sprawdź wydatki obecne na medycynę w Polsce do UE) i najlepszą opiekę zdrowotną w UE.

Nie, to jest strasznie irytujące jak dyskutujesz z tezami, które nie padły.