Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Piti dla Polaka wychodzi 4600 miesięcznie za medianowy dom na 120metrow plus działka 1000 metrów.

Przezyjesz za 400pln, gaz, prad, woda, samochod, jedzenie?

mediana m2 domu to ~7k pln - jak medianowy polak ma uzbierac 140k pln na wklad wlasny? Czy rzad ma program “pan/i z kotem na swoim” jak np amerykanin z FHA i 3.75% downpayment?

czy ty liczysz w jakiejs zapadlej wsi pod srednim miastem za 3k m2?

Teraz, memento1984 napisał(a):

Przezyjesz za 400pln, gaz, prad, woda, samochod, jedzenie?

mediana m2 domu to ~7k pln - jak medianowy polak ma uzbierac 140k pln na wklad wlasny? Czy rzad ma program “pan/i z kotem na swoim” jak np amerykanin z FHA i 3.75% downpayment?

czy ty liczysz w jakiejs zapadlej wsi pod srednim miastem za 3k m2?

Nope, nie przeżyjesz. Liczyłem dom z działką za 800k

I w usa i w Polsce liczyłem miesięczne wydatki, nie wliczalem wkładu.

12 minut temu, memento1984 napisał(a):

In 2023, Poland recorded approximately 4.25 million new bailiff enforcement proceedings (egzekucje komornicze), which involve the execution of court judgments for debt recovery, such as asset seizures or wage garnishments.

With a population of about 37.6 million, this equates to roughly 0.113 proceedings per capita, or 113 per 1,000 people.

XD

Zapomniałem zapłacić mandatu i mi komornik zajął 250 zł z konta i porównujesz to do przepadku domu XD

Z Twoich wpisów ten chyba najzabawniejszy XD

12 minut temu, fluber napisał(a):

Rata 4450, podatek 70 i ubezpieczenie 80. Polakowi 1k nie zostanie z 5k (mediana to 5400, więc zostaje 800)

800pln na gaz, prad, wode, samochod, jedzenie i kota. 

6 minut temu, RappaR napisał(a):

XD

Zapomniałem zapłacić mandatu i mi komornik zajął 250 zł z konta i porównujesz to do przepadku domu XD

Z Twoich wpisów ten chyba najzabawniejszy XD

Wrzucam wszystkie egzekucje dlugu. Ty nie jestes jednak zbyt lotny. Idz sie wyspij po dyzurku albo przytul do kota.

3 RAZY mniej zajec komorniczych. Polska to kraj bankrutow.

W 2023 roku w Polsce odnotowano około 129 541 zajęć komorniczych nieruchomości (co stanowi początek egzekucji, analogiczne do wszczęcia postępowania), co przekłada się na około 0,00344 na mieszkańca, czyli 3,44 na 1 000 osób.

Dla porównania, w USA zarejestrowano około 357 000 zgłoszeń foreclosure (wszczęć postępowań egzekucyjnych z nieruchomości), co daje około 0,00106 na mieszkańca, czyli 1,06 na 1 000 osób.

z twoich popierdywan z polskiego akron, ten chyba najzabawniejszy xD

7 godzin temu, mayor napisał(a):

A jeśli chodzi o domy i mieszkania to można porównać ilu Amerykanów traci domy przez foreclosure cases na skutek zadłużenia medycznego, jest to około 1,5 miliona rocznie, versus ile domów - mieszkań w Polsce jest w skali roku licytowanych przez komorników na skutek zadłużenia właścicieli w szpitalach i przychodniach ? 

Dlaczego polacy traca 3x przez licytacje z zadluzenia jezeli maja piekna i darmowa sluzbe zdrowia? Czy wynika to z jakis ukrytych problemow spolecznych? Czy sa wiekszymi analfabetami niz wysmiewani amerykanie i nie potrafia kontrolowac swoich finansow?

Edytowane przez memento1984

8 godzin temu, ignazz napisał(a):

Po pierwsze to nie wasza zasługa ta pozycja USA budowana skrupulatnie przez wieki praworęcznie na bazie ropy naftowej bo to zrobiło otwarcie przemysłowej dominacji XIX wieku jeszcze. Żyjecie na peryferiach życia publicznego USA

Mayor podejrzewal mnie ze rodzina przyplynela na statku Mayflower.

kto to “wy”?

Polska to peryferia EU a Torun to peryferia Polski. Peryferia zycia publicznego?

13 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

@ignazz ma jeszcze naleciałości ze starego systemu stąd per "wy" dobrze że nie wyjechał z towarzyszem xD

Przecież we dwóch piszecie brednie? @julekstep skąd te wątpliwości ? 

Dla ograniczonych umysłowo tłumaczę i objaśniam. Odpisałem Ohio Boy co przeniósł się do DC i do chomika co wymienił właśnie ściółkę. 

Stąd liczba mnoga. 

Po co dopisywać tu jakieś inne dziwne domysły? 

Naleciałości? Stary system? 

Odmaszerować Towarzysze 

14 minut temu, ignazz napisał(a):

Przecież we dwóch piszecie brednie? @julekstep skąd te wątpliwości ? 

Dla ograniczonych umysłowo tłumaczę i objaśniam. Odpisałem Ohio Boy co przeniósł się do DC i do chomika co wymienił właśnie ściółkę. 

Stąd liczba mnoga. 

Po co dopisywać tu jakieś inne dziwne domysły? 

Naleciałości? Stary system? 

Odmaszerować Towarzysze 

W sensie ze Ty serio myslisz ze @agresywnychomik mieszka w US?

2 godziny temu, memento1984 napisał(a):

. Polska to kraj bankrutow.

W 2023 roku w Polsce odnotowano około 129 541 zajęć komorniczych nieruchomości (co stanowi początek egzekucji, analogiczne do wszczęcia postępowania), co przekłada się na około 0,00344 na m

Dlaczego polacy traca 3x przez licytacje z zadluzenia jezeli maja piekna i darmowa sluzbe zdrowia? Czy wynika to z jakis ukrytych problemow spolecznych? Czy sa wiekszymi analfabetami niz wysmiewani amerykanie i nie potrafia kontrolowac swoich finansow?

Pisałem wyraźnie o zajęciach nieruchomości za długi medyczne w USA i w PL, a Ty wyskakujesz ze wszystkimi zadłużeniami. Nie znam nikogo w Polsce komu by komornik zajął chatę za dług medyczny. Jeżeli chodzi o analfabetyzm to w Polsce 99,8% społeczeństwa potrafi pisać i czytać tylko 0,2% jest analfabetami( jak flubera stary),za to w USA jest 21% analfabetów -ponad 100 razy więcej Amerykanów analfabetów niż Polaków -wiadomo w US&A wszystko jest większe- na bogato

Edytowane przez mayor

22 minuty temu, mayor napisał(a):

Pisałem wyraźnie o zajęciach nieruchomości za długi medyczne w USA i w PL, a Ty wyskakujesz ze wszystkimi zadłużeniami. Nie znam nikogo w Polsce komu by komornik zajął chatę za dług medyczny. Jeżeli chodzi o analfabetyzm to w Polsce 99,8% społeczeństwa potrafi pisać i czytać tylko 0,2% jest analfabetami( jak flubera stary),za to w USA jest 21% analfabetów -ponad 100 razy więcej Amerykanów analfabetów niż Polaków -wiadomo w US&A wszystko jest większe- na bogato

a co to ma znaczenie czy Ci zajma za dlugi medyczne czy za pieniadze z providenta zeby sie polozyc w szpitalu wojskowym po znajomosci?

Ty uciekles leczyc sie na starosc do Polski u Rappara, bojac sie bankructwa medycznego w US a wyladowales w kraju z trzykrotnie wieksza iloscia zajec komorniczych nieruchomosci.

nie ma wiekszego znaczenia czy bankructwo i zajecie nieruchomosci jest z takiego czy innego powodu - chyba ze jak fluber "pa, czegos takiego nie ma nigdzie na swiecie!".

Polacy sa w takim razie ~3x wiekszymi analfabetami finansowymi skoro 3-razy czesciej spotyka ich egzekucja komornicza nieruchomosci 😕

Edytowane przez memento1984

29 minut temu, memento1984 napisał(a):

a co to ma znaczenie czy Ci zajma za dlugi medyczne czy za pieniadze z providenta zeby sie polozyc w szpitalu wojskowym po znajomosci?

Ty uciekles leczyc sie na starosc do Polski u Rappara, bojac sie bankructwa medycznego w US a wyladowales w kraju z trzykrotnie wieksza iloscia zajec komorniczych nieruchomosci.

nie ma wiekszego znaczenia czy bankructwo i zajecie nieruchomosci jest z takiego czy innego powodu - chyba ze jak fluber "pa, czegos takiego nie ma nigdzie na swiecie!".

Polacy sa w takim razie ~3x wiekszymi analfabetami finansowymi skoro 3-razy czesciej spotyka ich egzekucja komornicza nieruchomosci 😕

Znaczenie ma bo ten wątek jest o problemach "służby zdrowia" .Ty wyskakujesz z pomarańczową propagandą, jaka to Ameryka wspaniała i bogata z zajębiście funkcjonującą służbą zdrowia , groszowymi składkami ubezpieczeń zdrowotnych, a Polska to dziadostwo- zacofane, zadłużone, brudne szpitale. Trzeba brać pożyczki z Providence żeby się dostać po znajomości do szpitala wojskowego. Ktoś Ci uciekł z Ameryki bojąc się bankructwa medycznego i chui wie co tam jeszcze wymyślisz pod wpływem tej propagandy

22 minuty temu, mayor napisał(a):

Znaczenie ma bo ten wątek jest o problemach "służby zdrowia" .Ty wyskakujesz z pomarańczową propagandą, jaka to Ameryka wspaniała i bogata z zajębiście funkcjonującą służbą zdrowia , groszowymi składkami ubezpieczeń zdrowotnych, a Polska to dziadostwo- zacofane, zadłużone, brudne szpitale. Trzeba brać pożyczki z Providence żeby się dostać po znajomości do szpitala wojskowego. Ktoś Ci uciekł z Ameryki bojąc się bankructwa medycznego i chui wie co tam jeszcze wymyślisz pod wpływem tej propagandy

Uwazaj tam na komornika tak jak ja bede uwazal zeby mnie policjant nie zastrzelil! Trzymaj sie!

9 godzin temu, RappaR napisał(a):

Masz skierowanie na CITO?

U nas w szpitalu robią w ciągu tygodnia skierowania na CITO w poradni szpitalnej i nie mówię tu o znajomościach. 

Dokladnie, a po znajomosci to bys jeszcze moze u Rapcia dostał kawe i ciasteczko😋