Skocz do zawartości

San Antonio Spurs 2025/26

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, ignazz napisał(a):

Jeżeli uważasz że Harper czy Castle to poziom Tonego się totalnie nie zgadzam

Ale Ty rozumiesz słowo hiperbola? Bo na razie to się nie zgadzam z teorią która nie padła.. Chodzi mi o to ,że Victor jest jednorożcem unikatem wręcz a Spurs mu dobierają świetnych obrońców choc on sam praktycznie tworzy topową obronę a nie ma wokół siebie za dużo przyzwoitych strzelców dystansowych 

8 godzin temu, ignazz napisał(a):

Sochan moim zdaniem się rozwija prawidłowo jak na jego poziom podłogi

Ale to nadal gracz co ma trójkę na 30% a FT na 70% ... W dzisiejszej końcówce to już ułomność. I możesz mieć jednego takiego gracza w s5. Ale Spurs 

W dniu 15.07.2025 o 06:41, ignazz napisał(a):

S5:

Fox (5)

Castle (4)

Vassel (11)

Sochan (9)

Wemby (1)

w takim s5 będzie mieć aż 3 . Osobiście uwązam ,że Harper rozwinie rzut i to ogólnie długoterminowo dobry wybór ale obecnie Spurs ma mnóstwo młodzieży z których prawie nikt nie potrafi rzucać z dystansu

No i dlatego ten element trenują mając po 20-22 lata. Przecież ja nie dyskutuje z tym co jest tylko co z tego może być. I uważam że będzie dobrze. 

A słowem hiperbola nie da się wszystkiego tłumaczyć bo można analogię źle opisać po prostu. 

Bardziej mnie zmartwiły statystyki gdzie Castle okazuje się najgorszym rzucającym odrzucając FT Giannisa. 

Z eye testu aż tak źle to nie wyglądało. 

U Sochana jest problem nie ze skutecznością tylko pewnością siebie bo on odpuszcza mnóstwo wolnych okazji wypracowanych przez zespół lub game plan przeciwnika. Gdzieś mi mignęło że gdyby trafił niewielką ilość tych mega wolnych pozycji to % byłby przyzwoity. A on niestety rzutu nie oddawał wtedy. 

Z filmików z sali gimnastycznej można się śmiać ale ja tam widzę zasadniczą poprawę techniki rzutu, drugą ręką w końcu nie przeszkadza a nogi minimalnie lepiej wyglądają po rzucie. 

Jeremy wie że od tego zależy jego przyszłość w lidze, trenuje mocno ale pewnych ograniczeń nie przeskoczysz. 

Obstawiam że spurs zaskoczą nas pozytywnie w tym nasz rodak. 

Fox i Vasell potrafią rzucać zza trzy a Wemby powinien grać więcej z Foxem dwójkowych akcji. Ostatecznie jeden z dwójki słabo rzucających musi to przełamać. Ale i na to jest plan B. Inna rotacja bo spurs mają głęboki skład. 

O rzut Harpera martwię się najmniej. 

Mamy ustawienia D i O. Będzie dobrze. 

Ostatecznie można w lutym zrobić korektę. Assety pod sprowadzenie gracza po próbach załatania dziury tym co jest się znajdą. 

I żeby każdy miał takie problemy że ostatecznie w wyniku nieudanej próby dojdzie jeszcze ktoś z draftu 2026. 

Jeżeli nawet najgorszy scenariusz jest dla zespołu conajmniej neutralny bo dołoży prospekta/ obniży wymagania finansowe Sochana / zmusi do ruszenia assetow przy dalej młodym składzie to mogę z tym w lato żyć. 

Znam słabości spurs tylko tam z każdym dniem każdy młody się rozwija. A właśnie tych zwijających się pogoniono. I wcale mnie nie zaszokuje Wesley w PÓR 

Doceniam też to że mamy świetną atmosferę między graczami i martwi tylko trener rookie. 

I jak pisałem. Mocne przyspieszenie gry może być jednym ze sposobów maskowania braku trójki u wszystkich graczy bo można przenieść ciężar zdobywania punktów bliżej kosza. Z Wemby? Nawet łatwiej. 

13 godzin temu, ely3 napisał(a):

Ogólnie pójście po tego Foxa to był kiepski ruch bo Spurs potrzebuje kogoś więcej na obwodzie niż Vassell.

Się czepiliście tego Foxa i Sochana, ale przecież Spurs nie miało pewności, że dostana 2 pick - oni raczej cieszyliby się z 5-6, pewnie wtedy Kon by poszedł do nich... więc temat strzelca byłby rozwiązany. Natomiast może Hornets nie chcieli dać dużo więcej za 2... 

Harper jest im zbędny.

Tu sie nie zgodzę, bo jak (zgodnie z Waszymi teoriami) Fox nie będzie dobrze fitował, to właśnie Harper wygląda na idealny fit.

Otóż Sochan po 3 latach nadal nie ptotrafi rzucać. To nadal 30% za 3 i 70% za 1... Tu się nic nie zmieni.

Dokładnie. Tylko co to ma do rzeczy, skoro mówimy o graczu oddającym max.7-8 rzutów na mecz. Znasz takiego Draymonda Greena? 32% za 3 i 71% za 1. Tylko naprawdę my tu mówimy o tym, że do S5 wejdzie za Castle/Sochan jakiś Barnes, Olynyk czy nawet Champagnie i raptem jest super spacing.

BTW. Podpisali 2way z Garcia, świetny ruch.

https://x.com/ShamsCharania/status/1947791110530810116?t=r9DIa2KjopTjrsKGv7tf4g&s=19

Natomiast przypomnę może, że w niejakich GSW z Greenem grał AI (33% za 3 kariery i 71% FT), MIA grało w finale z Adebayo, Butlerem, a DAL PJem i Gaffordem/Lively itd... Owszem im lepszy spacing tym lepiej, ale nie przesadzajmy już z tym hasłem. Rynek pokazuje, że dziś lepiej miec Sochana w ekipie za 10 mln niż White/Sextona za 20.

Edytowane przez dannygd

17 godzin temu, dannygd napisał(a):

Chyba przesadzasz.... Vassel to 37-38% za 3, Wemby zrobił postęp na prawie 36%, Fox potrafi byc over avg z sezonem w ułożonej ekipie (nawet miał 1 na 37%), a Castle i Sochan trenuja i raczej gorzej niż te 30% nie będzie.

W zeszlym sezonie srednia ligowa to bylo 36%.
Jak nikt z tej grupy nie bedzie istotnie powyzej przecietnej, a paru bedzie grubo ponizej to wlasnie wychodzi dno ligi...
Pisanie na zasadzie, ze trenuja i bedzie lepiej to jest myslenie zyczeniowe bo sie okazuje, ze nie zawsze wychodzi lepiej ;-]

17 godzin temu, dannygd napisał(a):

Co ważne, oni powinni jeszcze handlować Keldonem + (może) pick, żeby dostać strzelca za 3 z defensywa. Pope? Grant? Ewentualnie bardziej strzelca jak Simons, Hauser czy Kispert? I sytuacja mocno sie odmieni.

To zalezy kogo sprzedadza i kim beda grac.
Osobiscie najbardziej boje sie scenariusza, ze zadecyduje sztywne trzymanie sie decyzji sprzed lat i beda grac wlasnie lineupami z Castle, Sochanem, Foxem itp itd.

12 godzin temu, ely3 napisał(a):

Spurs w czerwcu wybrali sobie kopie Castle i Sochana . A powinni zrobić wymianę z Hornets brać Knueppela i coś dodatkowego . Harper jest im zbędny. . Nie weim tak naprawdę po co trzymali tak uporczywie ten wybór

Bo im wychodzila przepasc miedzy Harperem a innymi prospektami?

4 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Pisanie na zasadzie, ze trenuja i bedzie lepiej to jest myslenie zyczeniowe bo sie okazuje, ze nie zawsze wychodzi lepiej ;-]

Pewnie, ale w ich przypadku trudno o gorzej ;)

5 minut temu, wiLQ napisał(a):

zadecyduje sztywne trzymanie sie decyzji sprzed lat

Jakich lat? Przecież to decyzje dopiero co podjęte ;)

5 minut temu, wiLQ napisał(a):

Też tak myślę.

27 minut temu, dannygd napisał(a):

Jakich lat? Przecież to decyzje dopiero co podjęte ;)

Sochan jest sprzed 3 lat, ale fair point, ze Castle i Fox to bardziej miesiace niz lata.

28 minut temu, dannygd napisał(a):

Pewnie, ale w ich przypadku trudno o gorzej ;)

Wg mnie bardzo latwo tzn procenty tak samo marne, ale wiecej oddanych rzutow bo tak ich zmuszaja przeciwnicy.

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

Fox i Vasell potrafią rzucać zza trzy

Fox rzeczywiście potrafi rzucać za 3 ale gorzej już jest z trafianiem do kosza

37 minut temu, wiLQ napisał(a):

Ja wiem ,że tak pewnie było ale powtórzę nawet jeśli Harper to mega talent to akurat nie rozwiązuje problemów Spurs. Na dodatek dopiero co wybrali Castle i robili wymiane po Foxa. Harper jest lepszy od Castle tu nie mam wątpliwości ale nadal konstrukcja tego składu jest daleka od optymalnej

No  i skoro Harper to taki talent to mogli wymienić go na brakujace ogniwa . Jego albo Castle . Utrzymywanie ich obu nie będzie efektywne

49 minut temu, dannygd napisał(a):

Dokładnie. Tylko co to ma do rzeczy, skoro mówimy o graczu oddającym max.7-8 rzutów na mecz.

Bo Sochan to nie jest jedyny słaby strzelec za 3 w lineupach z Victorem. Obok będzie albo Fox albo Castle. Obaj słabi albo mega słabi. Harper ma potencjał na dobrą trójkę ale z ławki znowu średnio. PRzecież tam poza Victorem to raptem Vasell i Barnes dają jakiś spacing.

34 minuty temu, ely3 napisał(a):

Ja wiem ,że tak pewnie było ale powtórzę nawet jeśli Harper to mega talent to akurat nie rozwiązuje problemów Spurs. Na dodatek dopiero co wybrali Castle i robili wymiane po Foxa. Harper jest lepszy od Castle tu nie mam wątpliwości ale nadal konstrukcja tego składu jest daleka od optymalnej

Od poczatku kwestionowalem na forum wymiane za Foxa, ale ciezko miec do nich pretensje, ze nie planowali swoich ruchow pod #2 w drafcie gdy mieli tak male szanse.
W zwiazku z tym...

35 minut temu, ely3 napisał(a):

No  i skoro Harper to taki talent to mogli wymienić go na brakujace ogniwa . Jego albo Castle . Utrzymywanie ich obu nie będzie efektywne

Przeciez wciaz moga to zrobic... ot nie podobaly im sie oferty przeddraftowe to dali sobie wiecej czasu.
IMO tu warto poczekac czy przystapia do sezonu w obecnym skladzie czy nie.

Ten sezon to bedzie raczej jeszcze eksperyment. Nie wiem jak negocjacje z Foxem przebiegaja i jak jest z wysyłaniem zawodnka po podpisaniu kontraktu. Czy jak podpisze kontrakt w tym roku od nastepnego roku to czy w lato 26 bedzie go można opchnąć do jakiegoś Miami czy Orlando? Czy ta zasada roku obowiązuje nie od podpisu tylko od roku na dany kontrakt?

Wszystko zależy od tego jak Fox sie wpasuje do zespołu i czy bedzie to gwarantowało sukces jak nie to nie bedzie sentymentu chyba. Najwyżej zostanie wysłany do dobrej organizacji. Co do Harpera to po roku SA bedzie już wiedziało co z tym fantem zrobić. Cassel mi idealnie pasuje na 6-mena ale czy bedzie chciał taka role pełnić? 

Teraz może niestety pojawić się niezdrowa konkurencja na 1ce w SA czegoo sie obawiam ale sukces zależy od Victora. Ten który bedzie się z nim najlepeij dogadywał na boisku i ewentualnie poza nim  ten ma najwieksza szansę na pozostanie. 

Jedynie co tereaz może zrobic SA to podpisać foxa na tradeable kontrakcie. 

Edytowane przez marceli73

18 godzin temu, marceli73 napisał(a):

Ten sezon to bedzie raczej jeszcze eksperyment. Nie wiem jak negocjacje z Foxem przebiegaja i jak jest z wysyłaniem zawodnka po podpisaniu kontraktu. Czy jak podpisze kontrakt w tym roku od nastepnego roku to czy w lato 26 bedzie go można opchnąć do jakiegoś Miami czy Orlando?

Jak podpisze extension wkrotce to bedzie mozna go sprzedac w lato 2026.

Godne uwagi jest to, ze jak podpisze jakies okolomaxowe extension to nie bedzie mogl byc sprzedany przez pol roku, wiec calkiem mozliwe iz to wstrzymuje ten temat.
Tzn jak Fox podpisze gdzies pod koniec sierpnia to 6 miesiecy bedzie wypadac juz po trade deadline, wiec w ten sposob moze sobie zagwarantowac spokoj na rok.

18 godzin temu, marceli73 napisał(a):

Jedynie co tereaz może zrobic SA to podpisać foxa na tradeable kontrakcie. 

Pytanie czy Fox chcialby taki podpisac? Po wymianie przy trade deadline sie pewnie nastawial na maxa.

A chce jeszcze potwierdzić czego nie pisałem że brak podpisu Foxa do 3 sierpnia wynika z przepisów i dlatego strony czekają z tym zapewne maksymalnym podpisem. Tu nie ma negocjacji czy zastanawiania się gracza tylko deal done. 

Fox is eligible to agree to an extension after the Finals conclude but is restricted on the amount of years and total value," Marks wrote. "The three-year, $140.2 million extension increases to four-years, $229 million starting on Aug. 3. "What to expect: Fox signs a four-year, $229 million extension."

I nie ma tu marginesu do zniżek. Jak coś będzie niżej. Super. Ale spodziewam się Maxa. 

Może grubsza kasa ale na 3 lata aby tylko 1 rok to był koszmar księgowego gdy nałożą się extensions wszystkich. 

Klub o maksie to zadecydował przy wymianie w lutym. Harper nie ma nic do tego ot fart że wpadł z #2

The Spurs and point guard De’Aaron Fox have reached an agreement on a four-year, maximum-salary extension, agent Rich Paul tells Shams Charania of ESPN (Twitter link).

Fox will earn just over $37MM in 2025/26, with his new deal taking effect next July and running through ’29/30. It will feature a starting salary worth 30% of the ’26/27 cap.

Based on the NBA’s latest projection of a 7% increase, Fox’s four-year contract would be worth a total of $222.4MM over four seasons. If the cap rises by the maximum allowable 10% next year, the value of Fox’s deal would be $228.6MM. The contract doesn’t include a fourth-year player option or a trade kicker, notes Michael Scotto of HoopsHype (Twitter link).

Ostro mu zapłacili....

Godzinę temu, dannygd napisał(a):

Poza tym to ten sam poziom kasy, co Cade czy Mobley mają...

nienajlepsze porównanie do ludzi, którzy majo być cornerstone swoich teamów z Foxem, z którym już się publika zastanawia kiedy zostanie popchnięty i czy trafio się chętni

wydaje sie ze przeplacili

ale rowniez spurs albo wydaje sie albo wiedza ze dostali tego goscia

ktory rozpierdalal do momentu g7 gdzie zagral chyba ze zlamana reka jak dobrze pamietam

cala serie szedl leb w leb z currym

ciekawe, sam nie wiem co o tym myslec

chyba tez bym na ich miejscu zaplacil, wierze w Foxa lubie jego gre

1 minutę temu, Denis Bad Boy Załęcki napisał(a):

A co jest z Malonem nie tak? Dobrze kojarzę, że majty?

Zrobił w college'u dziecko 13-latce i miał przez długi czas na nie wywalone, ale NBA przez lata zamiatało i zamiata sprawę pod dywan, bo jedna z twarzy 90s z pedofilską przeszłością to troszku siara. 

Wemby daje vibe a man of the people i wyśmiał NBA gdy złożyli na urodziny życzenia Malone'owi - tak co do tamtego tweeta.