Skocz do zawartości

Czy forum umiera smiercia naturalna? Czy mozna cos z tym zrobic?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, tankathon napisał(a):

Nie wiem czy świetna, ale wiem że ely, matki i itp. bawili się w cenzurę, przymykali oko na chamstwo "swoich" itd...jeden....

Spierdalaj w końcu ode mnie randomie i nie szukaj spółek lub kolegów, bo ja nie moderuję od dawna poza jakimś podwieszeniem tematu na prośbę.

8 minut temu, matek napisał(a):

Spierdalaj w końcu ode mnie randomie i nie szukaj spółek lub kolegów, bo ja nie moderuję od dawna poza jakimś podwieszeniem tematu na prośbę.

A mój wpis choćby w temacie Lakers sam się skasował? I oczywiście dziękuję za miłe słowo od takiej persony, nie randoma.

@LeweBiodroSmoka I to jest to co zniechęca ludzi, i nie jest to odosobniony przypadek w wykonaniu adminów modów itd...

Edytowane przez tankathon

• 1 rok później...
W dniu 24.01.2025 o 12:15, Chytruz napisał(a):

Fora to jednak produkt innych czasow i innego internetu. Nie bedzie masowego doplywu nowych userow, wiec sobie tak bedziemy trwac dopoki nam sie calkiem nie odechce albo nie umrzemy, it is what it is.

😢

Do odświeżenia tematu skłonił mnie upadek Forum Bukmacherskie.com, które było ostatnim żywym forum dyskusyjnym o zakładach bukmacherskich w Polsce. Dzisiaj chciałem wejść sobie na te forum i odbiłem się od ściany i musiałem szukać informacji w czeluściach internetu, że forum w szybkim trybie zlikwidowano. Ludzie wygrywający w konkursach od kilku miesięcy nie otrzymywali kasy za wygraną (i już jej nie dostaną) i wszystko usunięto w pizdu łącznie z całą historią dyskusji. Forum nie zarabiało na siebie i powodowało tylko długi, a bukmacherzy w tych czasach wolą sypać kasę dziennikarzynom/influencerom, żeby ich reklamowali na YouTube/social media. Jeszcze w latach 2000-2010 dwóch najpopularniejszych adminów for bukmacherskich pławiło się w luksusach i osiągnęli mityczne "FIRE". Jeden mieszkał w Singapurze, a drugi na Malcie.

Nie wypowiadałem się w tym temacie i po przeczytaniu całego wątku od siebie dodam jeszcze trzy czynniki:

a) Największa popularność for to lata 2000-2010, kiedy Internet przeglądaliśmy z komputera stacjonarnego/laptopa. Teraz z każdym rokiem idzie to już pogromem na korzyść komórek, które jednak są "anty" na długie wpisy, z których nie ma korzyści. Dlatego też Twitter ze swoją krótką formułą był strzałem w 10 do wchodzącej ery komórek i skracania pisania, gdzie ludzie krótkie wpisy sobie będą robić z komórki, a na forum długich treści nie będzie chciało im się pisać.

b) Ludzie wolą social media, bo tam mają dopaminę w postaci pisania z gwiazdami internetu, dostawania lajków, większych zasięgów, zbierania obserwujących. Na forach od lat praktycznie nie ma znanych osób, a na Twitterze możesz sobie pisać z Gortatem, Michałowiczem i innymi znanymi ludźmi z krajowej koszykówki.

c) Fora nie zarabiają na siebie (oprócz wcześniej tych bukmacherskich z 20-10 lat temu) i dlatego nie zakładają ich ludzie sukcesu w internecie, którzy pchają sobie teraz swoje różne projekty do przodu. Nikt nawet nie myśli, żeby założyć forum dyskusyjne, na którym nic nie zarobi, a będzie jeszcze miał wylęgarnie krytyki swoich działań. 

Na koniec jeszcze największym problemem tego forum jest właśnie problem z administracją, która nie jest mocno aktywna i patrząc na upadek wielu for tego się najbardziej obawiam, że pewnego dnia serwer nie zostanie opłacony albo ktoś postanowi usunąć forum i wszystko pójdzie w pizdu, jak w tym miesiącu wspomniane na początku Forum Bukmacherskie.

8 minut temu, RappaR napisał(a):

Niby forum nie żyje, a 20 lajków w 3 godziny :D ktoś wchodzi i czyta

Borys pisze tak rzadko, że trzeba przy okazji jego bycia online dać widoczny znak, że utrzymywanie tego miejsca ma sens.

O ile z ogólną tendencją, którą Borys zaznaczył się zgadzam, o tyle muszę podnieść argument w postaci reddita, jak to jest, że to medium jest tak silne, a ma wiele wspólnego z forum, gdyż są tam naprawdę długie treści.

4 minuty temu, P_M napisał(a):

Borys pisze tak rzadko, że trzeba przy okazji jego bycia online dać widoczny znak, że utrzymywanie tego miejsca ma sens.

O ile z ogólną tendencją, którą Borys zaznaczył się zgadzam, o tyle muszę podnieść argument w postaci reddita, jak to jest, że to medium jest tak silne, a ma wiele wspólnego z forum, gdyż są tam naprawdę długie treści.

Na FB też, większość reddita to krótki spam. 

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Niby forum nie żyje, a 20 lajków w 3 godziny :D ktoś wchodzi i czyta

Sam jestem w szoku, myślę, że sporo osób czyta forum i traktuje to jako gazetę, a tych największych wyjadaczy jako recenzentów. Ja sam tak mam, zdziwilibyście się, jak często tu wchodzę, przynajmniej raz na tydzień. I właśnie ciągnie mnie tu poczytanie opinii osób na ostatnie wydarzenia w NBA. Dziś dla przykładu zobaczyłem na realgm, że Derozan w Nuggets, Thomson w Heat. I odrazu wbijam na E-NBA zobaczyć jak odbierają ten trejd forumowi eksperci. 

Teraz już nie ma gazet, nie ma artykułów... są niby jeszcze probasket itp. ale szczerze jak tam czasem wejdę to reklama nie daje mi normlanie nic przeczytać i wychodzę i widze, jak te artykuły sa beznadziejnie pisane, zdecydowanie bardziej wolę poczytać wypowiedzi na forum. Także tak, forum ma podwójną funkcję. 20 lajków w parę godzin, do tego w sezonie ogórkowym to zdecydowanie potwierdza.

Przed nowym sezonem, zlecę aktualizację forum, zawsze wnosi coś nowego, podpytam się czy są jakieś nowe funkcje... a jakbyście mieli jakieś pomysły albo słyszeli o czymś co funkcjonuje, ma się dobrze i mogłoby się tu sprawdzić to piszcie w tym wątku :)

32 minuty temu, Pepis21 napisał(a):

Na pewno trzeba uaktualnić oznaczanie linków z x-a, bo teraz trzeba adres z x.com zamieniać na twitter.com aby działało. 

z drugiej strony był moment że aktywności dużej liczby userow polegała na wklejaniu linka z Twittera 🙃

A tak z ciekawości Borys, obecnie takie forum to wydatek czy zarobek? Super jest to, że na naszym forum nie ma reklam. Są obecnie takie strony, gdzie jako tako jeszcze da się dyskutować, jak np. forum filmwebu albo muratora, ale ilość reklam po prostu woła o pomstę do nieba. 

1 godzinę temu, microlab napisał(a):

A tak z ciekawości Borys, obecnie takie forum to wydatek czy zarobek? Super jest to, że na naszym forum nie ma reklam. Są obecnie takie strony, gdzie jako tako jeszcze da się dyskutować, jak np. forum filmwebu albo muratora, ale ilość reklam po prostu woła o pomstę do nieba. 

Patrząc czysto na $ to wydatek, opłacam serwer co.roku i co parę lat większą aktualizacje. Jednak mam wklejone linki do swojego sklepu, który jakby zrodził się dzięki zamiłowaniu od małego do koszykówki i w jakiś sposób, dlatego ,w prowadziłem serwis i forum o NBA.

Myślę,że ktoś w ciągu roku może dzięki linkowi coś kupić, więc pewnie jakiś się wyrównuje. Choć tak jak mówię, nie patrzę na to od strony kasowej, a że ciągle mam doczynienia z koszem i mnie to kręci to tym bardziej ,Ślęży mi, żeby forum nie umarło. Tak naprawdę nawet jakbym całkiem się przestał koszem interesować to mam tak duży sentyment do strony, że i tak bym dbał,żeby wszystko działało.

Duża bolączką jest brak jakiejs większej moderacji forum, ale jest to zrozumiałe, jest to spore obciążenie,jakby ktoś to miał robić na całego.

4 godziny temu, Kubbas napisał(a):

Ja to w sumie technicznie @Borys bym nic nie ruszal, teraz jest ladnie i przejrzyscie, wszystkie funkcje dzialaja tak jak powinny

jest dobrze

Z tego co na szybko się zorientowałem to jest nowa aktualizacja taka większą, z wersji 4.X na 5.X, główny nacisk to dostosowanie jeszcze większe pod komórki. Pogadam w tygodniu z osobą od aktualizacji i podpytać co poradzić. Też mi minęła informacja,że ogólnie to forum ma mieć wsparcie do końca obecnego roku, ale może rozwijane już nie będzie, ale jakieś latki bezpieczeństwa będą.

Jak będę miał jakieś informacje, czy jakaś może wersję demo, albo link do innego forum, żeby zobaczyć jak wygląda ta wersja 5.X to będę tu wrzucać.