Skocz do zawartości

Czy forum umiera smiercia naturalna? Czy mozna cos z tym zrobic?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Gregorius napisał(a):

Realgm np

Masz jakieś dane, że real gm jest bardziej aktywne niż 10 czy 15 lat temu?

Po drugie - fora, a nie forum. Oczywiście, że dochodzi do centralnizacji podmiotów, kiedyś było grono, nasza klasa, myspace. Został FB. Wielki zjada małych. Nawet jeśli real gm trwa dumnie stojąc przeciw redditowi i mediom społeczniościowych, to nie wynika to z renesansu FOR, a z tego, że realgm wchłania inne podmioty

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Masz jakieś dane, że real gm jest bardziej aktywne niż 10 czy 15 lat temu?

nie wiem czy nie zrozumiałeś pytania na które odpowiadałem. czepiasz się czy jesteś ciekawy. Nie, nie mam takich danych ale pytanie było czy są fora gdzie toczą się ożywione dyskusje. Wskazałem jedno z naszego podwórka gdzie w jednym temacie o LBJ w 3 msc zostały napisane 55 strony

28 minut temu, Gregorius napisał(a):

nie wiem czy nie zrozumiałeś pytania na które odpowiadałem. czepiasz się czy jesteś ciekawy. Nie, nie mam takich danych ale pytanie było czy są fora gdzie toczą się ożywione dyskusje. Wskazałem jedno z naszego podwórka gdzie w jednym temacie o LBJ w 3 msc zostały napisane 55 strony

Nie z naszego podwórka, tylko forum globalne, największe na świecie o tematyce koszykówki.

Nasze podwórko to fora polskie o koszykówce.

4 godziny temu, josephnba napisał(a):

Ale wiesz że akurat Warriors core zbudowali draftem nie transferami czy fa? 

Tak , ale przy dzisiejszych regulacjach CBA nie dali by rady tego core utrzymać przez tak długi czas, a tym bardziej po przegranej w finale dokooptować superstara Duranta. Lacob chciał płacić więcej luxury tax niż reszta  ligi , żeby zagwarantować kolejne mistrzostwa. Zresztą mnie nie chodziło akurat o Warriors, tylko o to jak skutecznie nowe CBA ograniczyło patologie super teamów i dynastii ,gdzie na starcie sezonu było wiadomo kto zagra w finałach 

3 godziny temu, Gregorius napisał(a):

Zadam Ci inne pytanie:

co mają w sobie inne polskie fora na których siedzisz, że nie zmniejsza się na nich aktywność?

Ja mam wrażenie, że młodsi ludzie nie są skorzy do wyrażania swoich opinii, a może nawet bardziej nie potrafią tego robić. Jak się ogląda cały czas rolki na facebooku, to później jest kłopot by napisać więcej niż kilka zdań o czymkolwiek (o analizach statsów a'la Rappar, january, lorak czy BMF nie wspominając), a szkoła i jej aktualny poziom raczej tego stanu nie poprawi. Media społecznościowe nie są tu problemem - na facebooku nie ma moim zdaniem żadnej grupy, która funkcjonowałaby na zasadzie wymiany poglądów, a przynajmniej ja takiej nie znalazłem.

Dotychczasowi userzy wraz z wiekiem mają natomiast coraz mniej czasu by swoją uwagę skupiać na nba (sam widzę to po sobie), dodatkowo dochodzą jeszcze jakieś bezsensowne spory, które spowodowały odejście kilku bardzo aktywnych użytkowników (przykładowo @january, który kiedyś był siłą pociągową tematu o Lakers obecnie nie odzywa się już w ogóle w dziale nba, @barcalover, Rafał Niewiadomski, Przemek Orliński również się nie pojawiają, a byli kiedyś bardziej aktywnymi użytkownikami).

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Nie takie fora padły. Szokujące jest że umarło forum o elektronice gdzie fajnie analizowano gadżety i pomoc była techniczna lepsza niż u producenta. 

Tych gadżetów jest coraz więcej ale Google daje tylko strony sprzedażowe. 

Sam mogę przytoczyć forum na realmadryt.pl, które lata funkcjonowało bardzo dobrze, ale i ono, tuż przed odgórnym zamknięciem, zaczęło podupadać. To niestety chyba naturalna kolej rzeczy i to miejsce też prędzej czy później dopadnie. 

33 minuty temu, Geronimo napisał(a):

Ja mam wrażenie, że młodsi ludzie nie są skorzy do wyrażania swoich opinii, a może nawet bardziej nie potrafią tego robić. Jak się ogląda cały czas rolki na facebooku, to później jest kłopot by napisać więcej niż kilka zdań o czymkolwiek (o analizach statsów a'la Rappar, january, lorak czy BMF nie wspominając), a szkoła i jej aktualny poziom raczej tego stanu nie poprawi. Media społecznościowe nie są tu problemem - na facebooku nie ma moim zdaniem żadnej grupy, która funkcjonowałaby na zasadzie wymiany poglądów, a przynajmniej ja takiej nie znalazłem.

Media społecznościowe są bańkami - albo masz takie poglądy jak wszyscy albo jak masz inne, to jesteś atakowany wojenką plemienną w każdy możliwy sposób. Co sprawia, że nie ma tam wymiany poglądów

35 minut temu, Geronimo napisał(a):

Sam mogę przytoczyć forum na realmadryt.pl, które lata funkcjonowało bardzo dobrze, ale i ono, tuż przed odgórnym zamknięciem, zaczęło podupadać. To niestety chyba naturalna kolej rzeczy i to miejsce też prędzej czy później dopadnie. 

Właśnie - kiedyś były fora od wszystkiego i się wchodziło na kilka for. To jest jedyne obok sherdoga, na którym wciąż jestem. A były fora każdej gry i siedziałem na eufi, totalwar, elderscrolls etc w podstawówce i gimnazjum. Teraz jak z ciekawości poszukałem jakichś for w google do temat nie znalazłem absolutnie nic.

36 minut temu, Geronimo napisał(a):

Dotychczasowi userzy wraz z wiekiem mają natomiast coraz mniej czasu by swoją uwagę skupiać na nba (sam widzę to po sobie), dodatkowo dochodzą jeszcze jakieś bezsensowne spory,

Ludzie zawsze będą odchodzić, ba - odchodzili w sposób naturalny już niektórzy. Nie da się utrzymać nic bez dopływu. A pytanie do userów - na jakich forach zaczęliście się udzielać przez ostatnie 3 lata i co sprawiło, że tam wam się spodobało?

@RappaR, odpowiadając na Twoje pytanie - w ciągu ostatnich 3 lat nie zarejestrowałem się na żadnym typowym forum. Dołączyłem jedynie do branżowej, zamkniętej grupy na facebooku z uwagi na możliwość wymiany doświadczeń z innymi osobami z zawodu. Dlaczego? Z jednej strony jest tak jak mówisz - ciekawe żyjące fora są  na wymarciu, a z drugiej obowiązki zawodowe, życie prywatne zabierają tyle czasu, że ciężko o to by być aktywnym na tych dotychczasowych, a co dopiero szukać nowych. 

1 godzinę temu, Geronimo napisał(a):

@RappaR, odpowiadając na Twoje pytanie - w ciągu ostatnich 3 lat nie zarejestrowałem się na żadnym typowym forum. Dołączyłem jedynie do branżowej, zamkniętej grupy na facebooku z uwagi na możliwość wymiany doświadczeń z innymi osobami z zawodu. Dlaczego? Z jednej strony jest tak jak mówisz - ciekawe żyjące fora są  na wymarciu, a z drugiej obowiązki zawodowe, życie prywatne zabierają tyle czasu, że ciężko o to by być aktywnym na tych dotychczasowych, a co dopiero szukać nowych. 

Daj spokój, rappar jak jest pijany to szuka dziury w całym 

Ja niestety poszedłem w świat ulubionej gry w którą mocno gram więc wszystkie poboczne nowe logowania są związane z dwoma tymi najbardziej ulubionymi tytułami. Co szokujące dopiero niedawno odkryłem świat streamow H3.
Druga mocna zmiana jest korzystanie z dosyć sporych zasobów podcastów historycznych i podróżniczych. Tu jest jednak niezły wybór. Brak postępu w innych dziedzinach, zaś Pokazuje to że etap zwijania intelektualnego powoli się rozpoczął. Jest to smutne co prawdziwe. Odciąłem się od TV/ gazet/ polityki/ dalej nie bawię się w Insta FB czy TT lub X. Podreperowałem czytanie książek choć myślałem że E booki pomogą mi oszczędzać czas. Tu fajerwerków nie ma. 

Zawodowo mocno zwiększyłem udział PKP w swoim życiu. Stąd czasu dla siebie mam sporo. 

Jako dziecko internetu, które czuje się bardzo swobodnie w tej przestrzeni i wychowana na koncepcie forów internetowych bardzo doceniam waszą aktywność, merytorkę i zaangażowanie w pisanie treści tutaj na forum i osobiście nie zgadzam się z opinią, że enba umiera, bo jednak w moim przypadku ilość treści, ktorą jestem w stanie przyswoić czytając te forum nadal jest na tyle duża, że nie zdarzają mi się sytuacje, w których nie mam tutaj co czytać. Jednak jestem w stanie zauważyć brak napływu nowych wartościowych userów wraz z jednoczesnym powolnym odejściem lub spadkiem aktywności starej gwardii. Moim zdaniem wartość merytoryczna oraz wygoda korzystania (przede wszystkim z porównaniem z grupkami na fb, twitterem etc) na tyle zostawia w tle konkurencje, że nie wierze w to, że mogłoby się to w niedługim czasie załamać i uważam że niedużym kosztem (jakaś branżowa reklama, podlinkowanie gdzieś linku do forum w miejscu, ktore robi zasięgi?) można byłoby tu ściągnąć nowe wartościowe osoby, które chciałby dyskutować na temat NBA. Kwestia osób, którę są w takich kwestiach decyzyjne czy i jak można byłoby to najlepiej rozegrać.

Zahaczając jeszcze o kwestię, która padła w poprzednich postach na temat innych forum internetowych, które nadal sprawnie operują w przestrzeni internetowej i z których korzystam to ślizgawka (muzyka, lifestyle) sportsboard (żużel) i oczywiście skyscraper city. Ciężko mi też w tym momencie pomyśleć o jakimś forum, które faktycznie spadło z rowerka, więc imo koncept forum internetowych nadal ma swoją niszę i swoimi plusami zostawia w tyle konkurencje

e; jak dla mnie przyczyną problemu jest fakt, że osoby urodzone jeszcze w latach 90 są po prostu duże sprawniejsze jeżeli chodzi o obycie w internecie.. historia imo trochę zatoczyła koło i przysłowiowe gen z jest po prostu trochę ułomne w internecie i ciężko im wyjść spoza banki największych platform cyfrowych

Edytowane przez Mizter

W dniu 23.01.2025 o 11:44, RappaR napisał(a):

Zwykły użytkownik przegrywa w starciu z wielobilionowymi korporacjami.

Nowe, nie znałem. 

W dniu 23.01.2025 o 12:15, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ale to potwierdza jedynie tyle, że ludzie chcą tylko przyswajać a nie sami tworzyć content

W dniu 23.01.2025 o 12:22, RappaR napisał(a):

Bo podcasty lecą w tle. 

Fair point.

W dniu 23.01.2025 o 12:15, LeweBiodroSmoka napisał(a):

nie rozumiem takiego podejścia, coś co uczyniło Iversona ikoną teraz jest piętnowane, co ma tych młodych jarać, 50 filmik jak to Lebron jest niesamowity bo zamiast siedzieć na leżaku dalej pyka w kosza?

Tu chyba nie zrozumiales ironii, chodzilo o wywolanie dyskusji na forum ze strony fana LaMelo, a nie jako stwierdzenie faktu.

W dniu 23.01.2025 o 15:06, joe dumars napisał(a):

w istocie jest to watek n/t lenistwa. lenistwa intelektualnego, co przeklada sie na mniejsza ochote do prowadzenia dyskusji o meczach/druzynach/grajkach. powiecie - ale jak to?! - jestesmy aktywni w gierkach menadzerskich i watku politycznym, to sie nie liczy?! otoz triggerem w/w watkow sa kompleksy/jmeskie ego, podczas gdy motywacja do pisania w tematach poswieconych nba teamom jest innej natury.

Z jednej strony tez sie zastanawialem z czego wynika wieksza aktywnosc w dziale "inne" niz w tym [X], ale z drugiej dzialy "fantasy" tez maja duzo mniej dyskusji "ego" niz kiedys.

[X] "Inne" ma duzo wiecej debat niz dzial "NBA" bo obejmuja duzo wiecej tematow, wiec moga byc szersze i ogolniejsze?

W dniu 23.01.2025 o 22:58, rw30 napisał(a):

tak, mozna. Stworzyć grupę na FB i tam pisać

wiem, wydaje się to fchooj słabe dla ludzi przyzwyczajonych latami do pisania po forach, ale tak właśnie jest i koniec

Tu sie kompletnie nie zgadzam, facebook sie nie nadaje do czegos wiecej niz kilka zdan, ktore zgina w natloku innych.

W dniu 24.01.2025 o 09:22, Raven2156 napisał(a):

Główny problem to brak aktywnej promocji i przyciągania „nowych”. Wiem, że Logo forum widnieje jako jedno z wielu na książkach wydawanych przez SQN ale najwidoczniej to nie wystarczy.

Liczba potencjalnych „kandydatów” jest ogromna, bo NBA oraz koszykówka sama w sobie przeżywa swoisty renesans i widać to chociażby po młodzieży - masa dyskusji na forach, boiska/orliki do kosza zapełnione kiedy tylko robi się ciepło a dzieciaki biegają po mieście w merchu NBA (wiadomo to już kwestia designerska w niektórych przypadkach ale większość pewnie coś ogląda).

To moze warto jakos sprobowac to forum zareklamowac? Chocby za darmo.

W dniu 24.01.2025 o 12:15, Chytruz napisał(a):

Bardzo czesto ostatnio widze na jakichs redditach ludzi wspominajacych, ze tesknia za forami.

Serio? To pisz im zeby wpadli na e-nba ;-]
A jak ich nie interesuje kosz to polec dzial "Inne"...

W dniu 24.01.2025 o 12:44, rw30 napisał(a):

czy w tym czasie jakieś inne  fora w Polsce przyciągnęły większą ilość userów niż forum e-nba.pl ? 

Jesli masz na mysli o koszykowce to pewnie tylko e-basket, ale jesli masz na mysli wszystkie fora to e-nba nie jest nawet w Top100.

6 godzin temu, RappaR napisał(a):

Zadam Ci inne pytanie:

co mają w sobie inne polskie fora na których siedzisz, że nie zmniejsza się na nich aktywność?

Czy sie zmniejsza aktywnosc to trudno ocenic bez dostepu do statsow, ale sa wciaz fajnie dzialajace fora.
Np skyscrapercity czy Gry-planszowe.pl.

5 godzin temu, Geronimo napisał(a):

Ale to jest wlasnie ogromna przewaga forum i wg mnie powinno byc wysoko na liscie "dlaczego warto dolaczyc".
Na facebooku czy discordzie po prostu nie da sie miec glebokich dyskusji, takich gdzie sa dlugie wypowiedzi, wielowatkowe cytowanie itp itd.

Bardzo watpie, ze nowe pokolenia nagle przestaly miec ochote takich rozkmin, ot zostali zamknieci w bance bez widoku na taka opcje.

5 godzin temu, Geronimo napisał(a):

Dotychczasowi userzy wraz z wiekiem mają natomiast coraz mniej czasu by swoją uwagę skupiać na nba (sam widzę to po sobie), dodatkowo dochodzą jeszcze jakieś bezsensowne spory, które spowodowały odejście kilku bardzo aktywnych użytkowników (przykładowo @january, który kiedyś był siłą pociągową tematu o Lakers obecnie nie odzywa się już w ogóle w dziale nba, [...] Rafał Niewiadomski, Przemek Orliński również się nie pojawiają, a byli kiedyś bardziej aktywnymi użytkownikami).

To szkoda. A nie mozna ich przeprosic? ;-]

5 godzin temu, RappaR napisał(a):

Właśnie - kiedyś były fora od wszystkiego i się wchodziło na kilka for. To jest jedyne obok sherdoga, na którym wciąż jestem. A były fora każdej gry i siedziałem na eufi, totalwar, elderscrolls etc w podstawówce i gimnazjum. Teraz jak z ciekawości poszukałem jakichś for w google do temat nie znalazłem absolutnie nic.

He? https://infocraft.pl/fora-dyskusyjne-lista-2022/

5 godzin temu, RappaR napisał(a):

Ludzie zawsze będą odchodzić, ba - odchodzili w sposób naturalny już niektórzy. Nie da się utrzymać nic bez dopływu. A pytanie do userów - na jakich forach zaczęliście się udzielać przez ostatnie 3 lata i co sprawiło, że tam wam się spodobało?

Aktywni userzy i specjalistyczna wiedza. Mozliwosc zadania szczegolowego pytania o jakis duperel i w miare szybko uzyskanie odpowiedzi.

38 minut temu, Mizter napisał(a):

Jako dziecko internetu, które czuje się bardzo swobodnie w tej przestrzeni i wychowana na koncepcie forów internetowych bardzo doceniam waszą aktywność, merytorkę i zaangażowanie w pisanie treści tutaj na forum i osobiście nie zgadzam się z opinią, że enba umiera

Dla jasnosci, mialem glownie na mysli dzial NBA.

38 minut temu, Mizter napisał(a):

Moim zdaniem wartość merytoryczna oraz wygoda korzystania (przede wszystkim z porównaniem z grupkami na fb, twitterem etc) na tyle zostawia w tle konkurencje, że nie wierze w to, że mogłoby się to w niedługim czasie załamać i uważam że niedużym kosztem (jakaś branżowa reklama, podlinkowanie gdzieś linku do forum w miejscu, ktore robi zasięgi?) można byłoby tu ściągnąć nowe wartościowe osoby, które chciałby dyskutować na temat NBA. Kwestia osób, którę są w takich kwestiach decyzyjne czy i jak można byłoby to najlepiej rozegrać.

+1. Czy mozemy przeprowadzic jakas akcje zeby kazdy user wyslal linka na jakies znane grupki na innych platformach?

Forum upada to fakt. Dlaczego?

- często to miejsce było polem bitwy dla różnych frustratów, miałem wrażenie, że mężczyźni tu wchodzący przelewają swoją życiową agresywną postawę na tożsame działania w necie. Kłótnie, obelgi na porządku dziennym, wątki polityczne antagonizowały użytkowników, prywatne krucjaty ludzi traktujących to forum zbyt serio (rappar, lbs piszący w co drugim poście jaki to Ely zły, szkoda Ely'ego, ale nie dziwię się, że dał sobie spokój). Mało użytkowników z postawą easy-going (Ignazz mi się tu nasuwa, a tak to mało normalności, wielu jakby tu wchodziło z wirtualną giwerą na forum)

- mało życzliwe podejście do nowych użytkowników. Nowi często wyśmiewani przez starych wyjadaczy, a potem zdziwko czemu nie ma świeżej krwi.

- brak zainteresowania właściciela i takiego ogólnego ogarniania forum

- nie wiem, jak tam na innych forach, ja jestem jeszcze tylko na forum Widzewa i absolutnie nie mogę powiedzieć, by życie tam zamierało. Użytkowników całe mnóstwo, jest co czytać i z kim dyskutować. 

- może słabnie zainteresowanie koszem w Polsce? Dzieciaki mają teraz tysiące innych rozrywek.

Edytowane przez shadowy86

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

Z moich zalet za to, jak jestem pijany, to nie stanowię zagrożenia dla swoich dzieci :) 

Po raz kolejny informuję cię że jeśli masz jakąkolwiek wiedzę o tym że jakiemuś dziecku dzieje się krzywda, musisz to zgłosić bo inaczej jesteś współwinny 

Mnie zastanawia jedno 

Czy ludziom odechciało się pisać słowa?

Łatwiej mówić, zero wysiłku, zero korekty, dlatego też discord ma się świetnie, bo ludzie zrobili się leniwi, w sensie ci młodzi. Wola sobie nagrać głosowke i po robocie

Nie wiem czy to norma ale nawet rozmowa przez telefon wygląda inaczej. Mało który genZ trzyma aparat przy uchu, wielu których ja widuję woli na głośnomówiącym pogadać

Czy tak trudno utrzymać uniesioną rękę przez kilak minut?

34 minuty temu, shadowy86 napisał(a):

- może słabnie zainteresowanie koszem w Polsce? Dzieciaki mają teraz tysiące innych rozrywek.

Ciekawy punk widzenia. @rw30 chyba pisał coś dokładnie odwrotnego o młodych biegających w ciuchach NBA i zajętych orlikach 

Edytowane przez josephnba

Ja jestem raczej „niedzielnym kibicem” - widzem, więc się nie wychylam, ale to jest to jedno z dwóch/trzech ostatnich for, które jeszcze czytuję (drugie to naprawdę umierający sportsboard.pl i historycy).

Też jestem zdania, że fora wymierają. 
Oprócz wspomnianego i prężnie działającego kiedyś forum realmadryt.pl, było choćby forum basketa, insomnia.pl, (legendarne) forum zjawisk niewyjaśnionych, typujemy.pl forum. Fora aktywne, kilkaset regularnie piszących. Teraz z aktywnych for, które kojarzę to zostały sfd i legialive. 
Taka chyba musi być kolej rzeczy. Kiedyś był IRC, mailowe listy dyskusyjne, hitem bywały nowe zestawy emotek na Gadu-Gadu i pokoje tematyczne na czateria.interia.pl. Zostało gadu-gadu, choć czy ktoś jeszcze z niego korzysta to nie wiem. 
Fajnie, że jest tutaj społeczność, od której można dowiedzieć się wiele ciekawego o NBA, także dzięki! :)