Skocz do zawartości

Czy forum umiera smiercia naturalna? Czy mozna cos z tym zrobic?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, wiLQ napisał(a):

ale moje pytanie nie bylo "czemu forum umiera" tylko "czy mozna cos z tym zrobic?".

tak, mozna. Stworzyć grupę na FB i tam pisać

wiem, wydaje się to fchooj słabe dla ludzi przyzwyczajonych latami do pisania po forach, ale tak właśnie jest i koniec

8 godzin temu, Pepis21 napisał(a):

Lepiej niż grupę na facebooku to założyć discorda (kiedyś nawet wstawiałem link, ale nikt nie był zaintersowany), który jest trochę taką nową formą forum w obecnych czasach i sporo rzeczy przeniosło się właśnie tam.

Discord jest zbyt skomplikowany dla większości z nas starych ludzi wychowanych na forum phpbb by przemo.

Moim zdaniem forum nie tyle umiera co spadła (lub w dalszym ciągu spada) jego popularność do pewnego stopnia który zostanie skutecznie podtrzymany przez aktywnych użytkowników oraz tych którzy siedzą tu od lat.

Główny problem to brak aktywnej promocji i przyciągania „nowych”. Wiem, że Logo forum widnieje jako jedno z wielu na książkach wydawanych przez SQN ale najwidoczniej to nie wystarczy.

Liczba potencjalnych „kandydatów” jest ogromna, bo NBA oraz koszykówka sama w sobie przeżywa swoisty renesans i widać to chociażby po młodzieży - masa dyskusji na forach, boiska/orliki do kosza zapełnione kiedy tylko robi się ciepło a dzieciaki biegają po mieście w merchu NBA (wiadomo to już kwestia designerska w niektórych przypadkach ale większość pewnie coś ogląda).

Faktyczny brak postępu technologicznego (fora są dość przestarzałe) trochę nas stopuje ale nie uważam by Discord był idealnym rozwiązaniem. Korzystam z niego regularnie ale w mojej opinii ma on zupełnie inne zastosowanie. Wiele informacji ginie tam pod natłokiem pisania i wszelkiego rodzaju „czatów” co na forum jest dużo bardziej przejrzyste i łatwiej jest nam odnaleźć wątek sprzed wielu lat.

Z autopsji też znam przerzucenie jednego forum na Discorda i skończyło się tak, że musiałem opuścić ten kanał z racji ogromnego spamu o wykruszenia się starszej części community.

Reasumując - nowa szata graficzna już jest. Jakby się udało przyciągnąć nowych w jakikolwiek sposób to byłoby to skuteczne lekarstwo na zwiększenie zasięgów ale tak czy inaczej myślę, że będziemy sobie dalej istnieć w naszym „elitarnym” gronie. :)  

Bardzo czesto ostatnio widze na jakichs redditach ludzi wspominajacych, ze tesknia za forami.

Fora to jednak produkt innych czasow i innego internetu. Nie bedzie masowego doplywu nowych userow, wiec sobie tak bedziemy trwac dopoki nam sie calkiem nie odechce albo nie umrzemy, it is what it is.

3 godziny temu, Raven2156 napisał(a):

Główny problem to brak aktywnej promocji i przyciągania „nowych”.

czy w tym czasie jakieś inne  fora w Polsce przyciągnęły większą ilość userów niż forum e-nba.pl ? 

3 godziny temu, Raven2156 napisał(a):

Faktyczny brak postępu technologicznego (fora są dość przestarzałe) trochę nas stopuje

w sensie że nie ma takich feature'ów jak na FB czy jak?  

przeciez forum jako forum po tym ostatnim updacie (nie wiem, 2019? 20) naprawdę miło się obsługuje, w porównaniu do tych phpBB i innych wynalazków

gdyby jeszcze były te reakcje które były na początku ale potem usunięto :P 

11 godzin temu, Pepis21 napisał(a):

Lepiej niż grupę na facebooku to założyć discorda (kiedyś nawet wstawiałem link, ale nikt nie był zaintersowany), który jest trochę taką nową formą forum w obecnych czasach i sporo rzeczy przeniosło się właśnie tam.

nie, nie lepiej

W dniu 23.01.2025 o 11:29, LeweBiodroSmoka napisał(a):

niby rzeczywiście patrząc na sam talent powinniśmy być w peaku atrakcyjności ligi, ale przez nieżyciowe zasady CBA nawet nie za bardzo można liczyć na jakieś grube wymiany, a obecna umowa ma obowiązywać do końca tego wieku, trochę strach się bać

Te zasady CBA są bardzo życiowe i podnoszą atrakcyjność ligi. Zabezpieczają przed patologią jaką było tworzenie super teamów i dynastii. Warto zauważyć że nie ma już takich pojebanych sytuacji jak w 2010s, kiedy co roku w finałach były te same drużyny, bo właściciele Warriors mieli doskonałą maszynkę do drukowania pieniędzy, a jak im się na chwilę maszynka zacięła ,to ją szybko naoliwili podpisując Duranta. Dzisiaj już taka patologia nie przejdzie dzięki nowemu CBA 

11 minut temu, mayor napisał(a):

Te zasady CBA są bardzo życiowe i podnoszą atrakcyjność ligi. Zabezpieczają przed patologią jaką było tworzenie super teamów i dynastii. Warto zauważyć że nie ma już takich pojebanych sytuacji jak w 2010s, kiedy co roku w finałach były te same drużyny, bo właściciele Warriors mieli doskonałą maszynkę do drukowania pieniędzy, a jak im się na chwilę maszynka zacięła ,to ją szybko naoliwili podpisując Duranta. Dzisiaj już taka patologia nie przejdzie dzięki nowemu CBA 

Ale wiesz że akurat Warriors core zbudowali draftem nie transferami czy fa?