Skocz do zawartości

LeBron po 40-tce

Thomas

Rekomendowane odpowiedzi

LBJ zagrał dziesiąty mecz po 41. urodzinach i ma w tej chwili na swoim koncie 6 najlepszych wyników punktowych 41-latków (lub graczy starszych). Czołówka: LBJ 31, 31, 30, 29, 26 i 26 pkt. (2026), Kareem Abdul-Jabbar 25 pkt. (1988), Udonis Haslem 24 pkt. (2023)

W dniu 21.01.2026 o 20:38, Kubbas napisał(a):

LeBron po czterdziestce, a pakuje jak "młody dzik".

Ja po czterdziestce zacząłem regularnie odwiedzać ortopedę ( problemy z kolanami ), choć w swoim prime też dawałem z góry przy wzroście 188cm.

3 godziny temu, Thomas napisał(a):

LeBron po czterdziestce, a pakuje jak "młody dzik".

Ja po czterdziestce zacząłem regularnie odwiedzać ortopedę ( problemy z kolanami ), choć w swoim prime też dawałem z góry przy wzroście 188cm.

To szacun bo biały przy wzroście 188 dający z góry nad 10 ft  to jest coś. Takie pytanie, z perspektywy czasu, bo zawsze łatwiej to ocenić spoglądając w tył, z perspektywy kosza i możliwości fizycznych jaki wiek u siebie uważasz za przełom Prime/ post Prime?

4 godziny temu, Tombou napisał(a):

jaki wiek u siebie uważasz za przełom Prime/ post Prime?

Biorąc pod uwagę, że byłem stuprocentowym amatorem, mój prime był bardzo wcześnie bo w wieku 19/20 lat. Zajawkę na kosza dostałem w wieku 13/14 lat i systematycznie do tych 19/20 lat robiłem postępy, a później zaczęło się życie zawodowe ( fizyczna robota ) i jakoś tej energii żeby latać za piłką było coraz mniej, grałem coraz rzadziej, a co za tym idzie forma była coraz gorsza.

Teraz od czasu do czasu wyjdę sobie porzucać, o jakimś skakaniu nie ma mowy, tak jak pisałem problemy z kolanami, a to, że dawałem z góry przy 188 to ja wiem czy taki wyczyn? Vertical w okolicach 75/80 cm i ładujesz, a taki mniej więcej miałem.

Edytowane przez Thomas

Lebron rozegrał już 10 meczów z rzędu, a także 22 z ostatnich 23. Do końca sezonu zostało Lakersom do rozegrania 37 spotkań, jeśli James nie opuści żadnego, wówczas będzie mógł trafić do 3 piątki NBA. 

Zważywszy, że kilku zawodników nie uzyska kwalifikacji (przede wszystkim Giannis i Jokic) kto wie, może spróbuje osiągnąć ten próg. Jeśli Lakers pozostaną TOP6 na zachodzi, to wówczas wybór do All-NBA3 wydaje się możliwy. 

W dniu 29.01.2026 o 08:38, lorak napisał(a):

jeśli do tego dojdzie, to będzie jednak niezasłużony wybór, bo on nie gra na poziomie all NBA.

Nie gra, bo to Lebron i oczekiwania w stosunku do niego są wciąż bardzo duże. Można sobie wyobrazić Randle'a w 3 piątce i nikt nie będzie miał z tym większego problemu. Ale fakt, Lebron to obecnie może TOP30 gracz ligi, na pewno nie TOP15.