Skocz do zawartości

Chiny, czyli nowoczesność

Wyparlo

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Pablo81 napisał(a):

Dasz jakiś link do tych rewelacji?

https://archive.org/details/hitlerssecondboo00hitl

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Już nawet nie linkuję firepower ranking, bo co oni tam wiedzą umieszczając kraje BRICS (Rosja z minimalną stratą do USA) na 2., 3. i 4 miejscu.

Rok 2022: rosyjska armia jest drugą armią na świecie. Rok 2023: rosyjska  armia jest drugą armią na Ukrainie Rok 2024: rosyjska armia jest drugą armią  w Rosji – Demotywatory.pl

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Wiedzę z memów masz zaiste wspaniałą, ale wiesz, że ukraińska armia korzysta ze sprzętu dostarczonego przez inne kraje, a nie tylko ze swoich własnych zasobów.

A ten link pokazuje, że nie masz nic na potwierdzenie tego co piszesz. 

18 minut temu, Sewer napisał(a):

Nie pojmuje tego w sensie dosłownym ale właśnie w takim że będąc mocarstwem światowym a przynajmniej europejskim muszą być ekspansywni jak nie geograficznie to gospodarczo.

W sensie Hitler był (dosłownie) chorym człowiekiem, który doszedł do władzy i miał możliwość realizacji swojej chorej i błędnej wizji dzięki zbiegowi różnych okoliczności praktycznie do powtórzenia, a kiedy ją głosił, była całkowicie błędna, ponieważ Niemcy miały najmniejszą dzietność w Europie sporo poniżej zastępowalności pokoleń i żadnej przestrzeni życiowej nie potrzebowali.

21 minut temu, Sewer napisał(a):

Może nie wiele większym od np. Włoch czy Hiszpanii ale jednak ważącym więcej.UK to zupełnie inna perspektywa państwa zamorskiego, kolonialnego który z tego względu miał naturalnie więcej przewag w stosunku do państwa kontynentalnego jakim są Niemcy.

Ale nie są kolonialni od resetu polityki europejskiej w 1945. Nie ma sensu odnosić się do tego, podobnie jak nie ma sensu odnosić się polityki szwedzkiej do Potopu.

23 minuty temu, Sewer napisał(a):

Albo budujemy konsolidacje wewnątrz Unii tworząc ,,quasi superpaństwo'' albo budujemy rurociąg z Rosją która jest rywalem i zagrożeniem dla sporej części krajów tej Unii, moim zdaniem Niemcy przez takie zagrania nie budują swojej wiarygodności jako partnera ale to tylko moje zdanie.

Sęk w tym, że Rosja rywalem i zagrożeniem dla sporej części Unii nie jest, a przynajmniej nie jest w stanie stanowić zagrożenia i nie powinna być problemem. Rosja na polityce Putina tylko straciła i Niemcy po prostu założyli, że Rosja będzie działać w interesie swoim, a nie szkodzić sobie działając na korzyść Chin.

Założenie, że inni gracze będą racjonalni jest racjonalne, mimo że czasami okazuje się błędne. 

3 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Wiedzę z memów masz zaiste wspaniałą, ale wiesz, że ukraińska armia korzysta ze sprzętu dostarczonego przez inne kraje, a nie tylko ze swoich własnych zasobów.

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,29366969,nie-polska-nie-jest-dokladnie-20-potega-militarna-swiata-popularny.html

8 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Dokładnie, nie to co autorytety z...

W sumie skąd? :D 

8 minut temu, RappaR napisał(a):

W sensie Hitler był (dosłownie) chorym człowiekiem, który doszedł do władzy i miał możliwość realizacji swojej chorej i błędnej wizji dzięki zbiegowi różnych okoliczności praktycznie do powtórzenia, a kiedy ją głosił, była całkowicie błędna, ponieważ Niemcy miały najmniejszą dzietność w Europie sporo poniżej zastępowalności pokoleń i żadnej przestrzeni życiowej nie potrzebowali.

Kolejna bzdura!

Dzietność w Niemczech w okresie międzywojennym wynosiła 2.2 dziecka na kobietę i była najwyższą w XX wieku na terenie Niemiec.

https://www.destatis.de/DE/Themen/Querschnitt/Demografischer-Wandel/Aspekte/demografie-geburten.html

Przecież ty nie masz pojęcia o czym piszesz :) Wymyślasz kompletne bzdury :)

Edytowane przez Pablo81

5 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Kolejna bzdura!

Dzietność w Niemczech w okresie międzywojennym wynosiła 2.2 dziecka na kobietę i była najwyższą w XX wieku na terenie Niemiec.

https://www.destatis.de/DE/Themen/Querschnitt/Demografischer-Wandel/Aspekte/demografie-geburten.html

Przecież ty nie masz pojęcia o czym piszesz :) Wymyślasz kompletne bzdury :)

https://www.milbank.org/wp-content/uploads/mq/volume-20/issue-02.1/20-2-The-Relations-of-Employment-Levels-to-Births-in-Germany.pdf

Serio, próbuję Cię zniechęcić od cytowania mnie, bo uważam Ciebie za kompletnego debila, ale nic nie działa. 

13 minut temu, Gregorius napisał(a):

Wydawał się wiarygodny, posiadał dość dokładne dane. Ale nie będę za niego umierał, bo nie mam wiedzy.

Jaki inny ranking lub źródło oceny proponujesz?

Drugi link odnośnie floty chińskiej wydaje się bardziej wiarygodny.

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Germany#Statistics_since_1817

Wskaźnik kiedy doszedł Hitler do władzy - 1,67.

Najwyższy wskaźnik w XX wieku na terenie Niemiec - 1901. 4,65.

Jak zwykle wyszedłeś na SS-mana nienawidzącego Żydów, a ja miałem rację, dlatego tak bardzo mi się nie chce z Tobą dyskutować. 

6 minut temu, RappaR napisał(a):

https://www.milbank.org/wp-content/uploads/mq/volume-20/issue-02.1/20-2-The-Relations-of-Employment-Levels-to-Births-in-Germany.pdf

Serio, próbuję Cię zniechęcić od cytowania mnie, bo uważam Ciebie za kompletnego debila, ale nic nie działa. 

Kretynie wrzuciłem ci urzędowe opracowanie demograficzne. Nawet głąbie z twojego pdf wynika, że w latach przedwojennych (II WŚ) w Niemczech był przyrost demograficzny.

A ty piszesz:

19 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie rozumiesz, co czytasz, kretynie?

9 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Wydawał się wiarygodny, posiadał dość dokładne dane. Ale nie będę za niego umierał, bo nie mam wiedzy.

Jaki inny ranking lub źródło oceny proponujesz?

Drugi link odnośnie floty chińskiej wydaje się bardziej wiarygodny.

Szczerze? Wojna na Ukrainie pokazała że każdy ranking ogólnodostępny można o kant dupy potłuc. Porównanie budżetów też nie ma najmniejszego sensu. Myślę że bardziej możemy rozważyć konkretne scenariusze jak np. Inwazja Chin na Tajwan i walka Chiny vs USA o panowanie nad wyspa. A i tutaj o ile znamy w miarę możliwości broni USA to w przypadku Chin to ten sprzęt jest niesprawdzony na polu walki. Chyba tylko o jakość i ilość dronów byłbym spokojny.

Edytowane przez Gregorius

18 minut temu, RappaR napisał(a):

Jak zwykle wyszedłeś na SS-mana nienawidzącego Żydów, a ja miałem rację, dlatego tak bardzo mi się nie chce z Tobą dyskutować. 

Masz dość mocno zaburzone zdolności poznawcze :( Zawsze to samo piszesz, nie masz za grosz polotu i kreatywności.

13 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Kretynie wrzuciłem ci urzędowe opracowanie demograficzne. Nawet głąbie z twojego pdf wynika, że w latach przedwojennych (II WŚ) w Niemczech był przyrost demograficzny.

A ty piszesz:

Nie rozumiesz, co czytasz, kretynie?

Ja pierdolę. Za każdym razem jak z Tobą piszę człowiek traci czas na ogarnianie oczywistych rzeczy dlatego, że jesteś głęboko upośledzony intelektualnie.

Wrzuciłeś urzędowe opracowanie demograficzne dla Niemiec powojennych na temat kobiet, które się urodziły najwcześniej w 1930. To opracowanie nie dotyczy przedwojennych Niemiec, ale powojennych Niemiec. 

I człowiek głupio traci czas na tłumaczenie tekstu z niemieckiego, bo jedyne co z niemieckiego potrafisz poza 88, to tylko mówić Ja, Meisdter. 

Teraz, RappaR napisał(a):

Ja pierdolę. Za każdym razem jak z Tobą piszę człowiek traci czas na ogarnianie oczywistych rzeczy dlatego, że jesteś głęboko upośledzony intelektualnie.

Wrzuciłeś urzędowe opracowanie demograficzne dla Niemiec powojennych na temat kobiet, które się urodziły najwcześniej w 1930. To opracowanie nie dotyczy przedwojennych Niemiec, ale powojennych Niemiec. 

I człowiek głupio traci czas na tłumaczenie tekstu z niemieckiego, bo jedyne co z niemieckiego potrafisz poza 88, to tylko mówić Ja, Meisdter. 

Głupku, dlaczego podajesz dzietność w momencie dojścia Hitlera do władzy, jak w latach poprzedzających wojnę była ~2.2 i piszesz o trudności z zastępowalnością pokoleń?

k****, już nie rób z siebie kreatyna. Serio te oceny na znany lekarz nie biorą się znikąd :(

6 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Głupku, dlaczego podajesz dzietność w momencie dojścia Hitlera do władzy, jak w latach poprzedzających wojnę była ~2.2 i piszesz o trudności z zastępowalnością pokoleń?

k****, już nie rób z siebie kreatyna. Serio te oceny na znany lekarz nie biorą się znikąd :(

Mam lepsze pytanie. Dlaczego w odniesieniu do okresu międzywojennego wrzuciłeś opracowanie dotyczące okresu powojennego i dlaczego napisałeś, że była największa dzietność w XX wieku była w latach 30, a nie na początku XX wieku?

36 minut temu, RappaR napisał(a):

Wskaźnik kiedy doszedł Hitler do władzy - 1,67.

Dlaczego wrzucasz tylko z 1933 roku? od 1934-1941 wskaźnik był zawsze większy od 2.07. I to patrząc na Twój link. jedynie 3 razy od 1919 roku wskaźnik urodzin był poniżej 2.

Co nie zmienia faktu że demografia nie była istotnym czynnikiem w decyzji o wypowiedzeniu wojny

Teraz, Gregorius napisał(a):

Dlaczego wrzucasz tylko z 1933 roku? od 1934-1941 wskaźnik był zawsze większy od 2.07. I to patrząc na Twój link. jedynie 3 razy od 1919 roku wskaźnik urodzin był poniżej 2.

Bo w 1933 doszedł do władzy Hitler pod hasłem potrzeby Lebensraum? Owszem, udało się Hitlerowi podwyższyć wskaźnik urodzeń na jakiś czas.

A teraz ja mam pytanie - próbujesz się na siłę dosrać mi czy też naprawdę uważasz, że moja teza - Niemcy nie potrzebowały Lebensraum i miały dostatecznie dużo ziemi, by móc rozwijać się bez zmagania z przeludnieniem - jest błędna i Hitler faktycznie potrzebował podbić Wschodnią Europę?

43 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Kretynie wrzuciłem ci urzędowe opracowanie demograficzne

23 minuty temu, RappaR napisał(a):

jesteś głęboko upośledzony intelektualnie.

panowie ogarnijcie się kur-wa, i nie, nie będę dochodził kto zaczął