Skocz do zawartości

Orlando Magic 2024/25 - W górę???

tomaszan

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, ignazz napisał(a):

No ja nie pisze żeby oddać przecież. 

Akcentuje to poprzez fakt który podkreślasz. Jest przed prime

"Nie pisze ze nie byłoby scenariusza korzystnego dla Orlando" - ja to rozumiem tak, że w zasadzie można oddać Banchero bez straty na jakości, a może nawet osiągnąć z tego korzyść.

Ja tak prowokacyjnie napisałem ze Banchero overrated ale fakt faktem nie widać pogorszenia jakości gry bez niego. 
bardziej chciałem zwrócić uwagę tamtym postem jak bezpodstawne jest kwestionowanie maxa dla Franza. dla mnie to chyba ~top30 gracz w lidze już w tej chwili, a tak jak pisze spabloo, wciąż się dopiero rozwija. 

53 minuty temu, ignazz napisał(a):

Nie sprzedaje się takich gości. To nierealne na tym etapie kariery. Nie pisze ze nie byłoby scenariusza korzystnego dla Orlando ale to nigdy nie nastąpi może później jak z Melo. 

Hmm. Znam typka co w begm sprzedał Wagnera za OG Anunoby, ten sam typek pisze teraz ze nie sprzedaje się takich gości ;]

Edytowane przez RonnieArtestics

Przecież jest oczywiste, że Orlando nigdzie nie wytransferuje ani Wagnera (po tym kontrakcie), ani Banchero (który na bank dostanie taki kontrakt, chyba że wydarzy się nie wiadomo co). Tym bardziej, że mają po 21 i 22 lata. No litości. Jeżeli poszukiwanie pg, to zapewne za Anthony'ego, który w poprzednich sezonach pokazał, że coś potrafi, a w tym po prostu cieniuje.

Jeżeli Wagner będzie grał tak jak dzisiaj, to nikt nie powie, że jest przepłacony. Jeżeli tak jak wczoraj, to sorki.

Faktem jest, że Lakers (a w zasadzie Davis) sami dali dzisiaj wygrać Magic. Bo powinna być porażka i byłoby 9-8, a nie 10-7.

Natomiast kto wie, czy najlepszego kontraktu (z punktu widzenia Magic) nie ma Suggs. Jak dla mnie gość jest coraz lepszy po obu stronach parkietu. Żeby tylko jeszcze lepszą selekcję rzutów robił. No a Mosley powinien towarzystwo wybić rzucanie za 3 pkt w niespełna 10 s akcji. To bez sensu. Naprawdę Magic lepiej wyglądają, gdy grają bliżej kosza. No i ten Mo😄 Nie mam zaś już złudzeń co do Isaac'a, wyżej nie podskoczy.

Magic muszą po prostu poczekać na progres rzutowy młodych graczy, oni mają jedną z najmłodszych rotacji w NBA i właściwie wszyscy gracze (Banchero, Wagner, Suggs, Black) w których inwestowali z mocnymi pickami są streaky strzelcami. Ale Wagner miał sezon z 40% z catch and shoot, Suggs rok temu 39%, a Banchero systematycznie poprawia trójkę, tak że docelowo może tutaj wlecieć bardzo fajna synergia. 

Mając Blacka, Suggsa i dwóch point forwardów, na pewno nie będą mocno inwestować w rozgrywającego. 

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

bo ja na moje mogliby zainwestować w pg, tylko podpisali za dużo graczy o podobnym profilu, którzy będą im ciążyć

Magic rok temu wybrali w drafcie z mocnym pickiem Blacka, generalnie mają trzech ballhandlerów + Suggsa, im nie brakuje playmakingu, a shootingu. Ale ich core to 22, 23, 23, 20 lat, tak że za rok-dwa można rozpocząć takie dyskusje, bo to, że 'kontraktowo' to jest 'gotowa' ekipa, to prawda, ale tu dalej jest masa czasu na rozwój. 

Tak to działa w obecnej lidze, że skala rozwoju pod względem shootingu jest często decydująca, a to ciężko jest przewidzieć. 

30 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Suns bez legit PG z Durantem i Bookerem nie dali rady, ale Franz z Banchero to spokojnie

na pewno

Suns nie dali rady, bo za trzecią opcję w ataku tam potrafił robić Cameron Payne/KD jest stary/mają słaby roster w D. Magic mają mocarne D i powinni mieć dobry depth. 

Ale zobaczymy czy tę rolę w Magic będzie w stanie wypełnić Black. 

Godzinę temu, BMF napisał(a):

Mając Blacka, Suggsa i dwóch point forwardów, na pewno nie będą mocno inwestować w rozgrywającego.

57 minut temu, bogans2 napisał(a):

Ściągając PG zabrakłoby minut na rozwój Blacka

48 minut temu, Koelner napisał(a):

Banchero oraz Wagner grają na piłce więc PG jako playmaker jest im niepotrzebny.

Pisałem już przed sezonem, że potrzeby jest to bdb rozgrywający, bo ani Suggs, ani Black nimi nie są, choć ten drugi musze przyznać pozytywnie zaskakuje i jak na tak młody wiek, sporo widzi i nie traci nadmiernie piłek, ale tej prawdy nic nie zmieni:

49 minut temu, lorak napisał(a):

gdyby był dobry PG to i drużyna by lepiej rzucała. ze tez takie postawy trzeba na forum o koszykówce tłumaczyć.

Niemniej to, że mając w/w graczy trudno inwestować im w rasowego PG - pełna zgoda, bo wszystko jest kosztem czegoś. Nie zgodzę sie jednak, że rozwój Blacka byłby ograniczony, bo Suggs grałby SG, a Black wchodził jak 6th combo G o czym też pisałem.

Problemem jest w tej ekipie brak dobrych wzorców w tym zakresie i akurat w Popa nie musieli inwestować, bo Harris jako doświadczony 3&D im wystarczał. Mogli pójść po CP3 jak SAS lub FVV jak HOU, a obecnie zastanowiłbym się czy nie próbować wymienić Popa za Brogdona/Lonzo Balla, którzy nawet grając mało czy będąc kontuzjowani, mogą takiemu Blackowi czy Suggsowi pomóc (i maja wygasające kontrakty), a tak Magic są jedną z najgorzej podających ekip w lidze i trudno im będzie poprawić %.

Rok temu mieli Inglesa, który myślę był dobrym wsparciem dla Wagnera i Banchero w grze Point F i widać postępy.

Drugi temat to obrona pod koszem, która z Banchero niestety trochę kuleje. Dziś ta ekipa wygrywa defensywą, ale to głównie zasługa obwodu (ciekawostka: Z Harrisem są prawie +12, bez niego ledwo ponad 0 NetRtg, a Pope nie jest tu żadnym czynnikiem) i... Bitadze pod koszem. Jak wrócą do gry Wagner/Banchero + WCJ to znów ten element będzie problematyczny. No i tu pojawia sie pytanie co dalej?

Jeśli nie PG już teraz (a np. w przyszłym sezonie vet za min), to chyba szedłbym na ich miejscu w Capelę np. za Popa. Risacher miałby fajnego mentora, Clinta nie potrzebują, Bogdan wróciłby do gry 6th z ławki, a w Magic mieliby sensownego rim-protectora z bdb zbiórką (w tym ofensywną), która jest ich słabsza stroną - mogliby dosyć tanio go wydłużyć. Aczkolwiek ja pozbyłbym sie tez od razu WCJ - nawet za LNJ (który byłby ciekawym zmiennikiem Banchero) w jednej wymianie - z dopłatą, bo kontrakt WCJ przy wydłużaniu Banchero nie jest friendly, a Goga jako backup C jest moim zdaniem lepszy i tańszy.

17 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

za 2-3 sezony być może, tylko czemu Magic muszą czekać, zamiast pójść kursem Thunder?

Nom, ale co mieliby zrobić? KCP wygląda na razie źle, ale pewnie wróci do 40% za 3, Magic z tercetem Black-Suggs-Anthony ciężko byłoby podpisać kolejnego PG w lecie, frontcourt mają kompletny, głębia świetna (gdy są zdrowi). 

A poza tym, Magic mają młodziutki roster, to poczekają, różnica vs Thunder jest taka, że Shai ma 26 lat, a Banchero 22. Poczekać na rozwój Blacka, zobaczyć jak będzie z rzutem u Wagnera i Banchero - za 2-3 lata zawsze będzie opcja rzucenia picków + Suggsa za jakiegoś allstara-guarda jeśli czegoś będzie brakować, albo oddania gorszego z duetu Wagner/Banchero.

Magic mają 5. najmłodszy roster (a rotacja pewnie top3) w lidze, z sezonu na sezon robią progres, zawodnicy też się rokrocznie rozwijają, mają świetny depth i na razie 10. SRS bez 1. opcji i startera. Chyba wiadomo dlaczego robią to co robią/robią to b. dobrze.