Skocz do zawartości

Chicago Bulls 2024/2025

Thomas

Rekomendowane odpowiedzi

Giddey, z tego co pamiętam, zanim zagrał w barwach Bulls, wspominał, że oczekuje 30m/y. Coby ponoć ma opcję, aby podpisać w tym off-season 25m/y, anulując mu ostatni rok tego kontraktu, który ma obecnie.

Tak to, przynajmniej zrozumiałem.

Jeśli jest opcja podpisać tę dwójkę na 5 lat za około 55m/y to to jest no brainer. Jeśli wypuścimy Josha na FA market, to Nets jebno mu maxa, którego cza będzie zmeczować. Jeśli poczekamy z Whitem rok, a on nadal będzie trzymał poziom i podpisanie go będzie oczywiste, to skończymy z tym duetem z kontraktami na poziomie 70-80m/y.

55, a 70/80 to spora różnica. Topowi gracze z klasy Giddey'a wszyscy dostali maxa, lub coś w okolicach, choć jak dla mnie niewielu się kwalifikuje. Jeśli teraz nie wydamy tej kasy, to za rok, jeśli żadne duże nazwisko się nie skusi na Wietrzne Miasto będziemy musieli wydawać grube miliony na leszczy, aby zmieścić się w capie.

Poczekajmy spokojnie na draft. Może urodzi się coś pozytywnego? Może ktoś się pokusi na Vuca i Pata?

Trudno budować teraz przez FA. Jedynie chyba można liczyć na focha od jakiejś gwiazdy i wyrwanie jej po taniości.

Na Bulls forum realgm ktoś wymyślił temat, jak budować dobrą drużynę. Punkty, podpunkty, zasady, relacje, rachunek prawdopodobieństwa i wróżenie z fusów, co ja, pomimo kilku stron tematu, skrócę Wam do kilkuwersowej rymowanki.

Do rymowanki:

Never ever trade for shit, that not fit,

Unless, UR sure that U can trade that shit for shit that fit,

Would be good to get some pick with it.

Ta bum ts, czy jak to tam szło...

Pozdrawiam

27 minut temu, Benon napisał(a):

Jeśli wypuścimy Josha na FA market, to Nets jebno mu maxa, którego cza będzie zmeczować.

Topowi gracze z klasy Giddey'a wszyscy dostali maxa, lub coś w okolicach.

nie bardzo rozumiem czemu ktokolwiek mial by zaproponowac giddeyowi maxa, skoro ten jest co najmniej polke nizej od grajkow, ktorzy takiego maxa dostali. i nie istnieje cos takiego jak 'obowiazek matchowania' ofert kontraktowych. wlasnie dlatego, sa to tak atrakcyjne dla klubow umowy...

Nie wiem skąd ten pomysł z maxami dla Josha G, a już od Nets całkowicie z dupy,.Po pierwsze Gidey jest RFA , a teamów które mają cap space i mogą złożyć QOffer jest tylko tyle ile palców u jednej ręki, dokładnie 5 . Po drugie na rynku RFA są ciekawsze opcje np. Santi Aldama. A po trzecie to BKN oprócz tego że ma najwięcej kasy do wydania to jeszcze ma 6 picków w tym drafcie, z tego dwa loteryjne raczej wysokie ,a jeszcze mają do rozwiązania-przedłużenia, wyrównania trzech swoich FA Cam Thomas, Z Williams i D Sharpe. Musieli by chyba zatrudnić Nico Harrisona żeby odpuścić Thomasa i usrywać się na Josha Giddey'a 

Przeca wiem, że nie ma obowiązku meczowania. Chodzi mi o to, że oni mogli sobie testować FA market w przypadku Pata, a tego nie zrobili. Jeśli jest szansa na podpisanie Josha poniżej maxa, bez wzrastającej rok do roku pensji, to się nie zastanawiać, bo podpisanie chłopaka, to jest mus, a byłoby fajnie zrobić to nie za największą możliwą kwotę, aby zapewnić sobie jakąś płynność finansową na przyszłość.

Przykład Nets rzuciłem, bo to oni będą mieli najwięcej kasiory i nawet bez odpuszczania sobie swoich graczy, uważam, że byliby w stanie to zrobić. Wiele zależy również od draftu, ale nie wykluczam takiej możliwości, jak i takiej, że inne teamy (wiem, że nie ma ich wiele), podpuszczą Bulls, mówiąc po karcianemu: "sprawdzam".

Według mnie po tym runie Bulls, jest na Josha hype, fakt faktem ostudzony nieco po play-in disaster, choć tam właśnie on był chyba jedynym, który nie wyglądał, jak weteran z GLeague.

Z klasy draftu '21 maxa dostali Cade, Mobley, Barnes i Wagner. Na długich i tłustych kontraktach są Sengun, trzech Jalenów (Green, Suggs i Johnson) oraz T. Murphy. Jedno jest pewne: płacenia grubego siana nie unikniemy.

Dlaczego podpisanie Josha, jak pewnie i Coby'ego to mus? W aktywność offseasonową AKME nie wierzę, a za rok będziemy mieli pod kontraktem dosłownie kilku graczy na łączną kwotę około 40 baniek. Na kogoś tę kasę trzeba będzie spożytkować, a żadnego szanującego się gracza nie przyciągną 21-letni Matas, 18-milionowy Pat i banda rolesów.

Liczyć na szczęście w loterii, wybrać mądrze i nieśmiało liczyć jeszcze na to, że GM jednak wszystkich zaskoczy i uda mu się coś zrobić z Vucem i Williamsem, nie tracąc przy tym żadnych picków.

Pozdrawiam

2 godziny temu, mayor napisał(a):

Nie wiem skąd ten pomysł z maxami dla Josha G, a już od Nets całkowicie z dupy,.Po pierwsze Gidey jest RFA , a teamów które mają cap space i mogą złożyć QOffer jest tylko tyle ile palców u jednej ręki, dokładnie 5 . Po drugie na rynku RFA są ciekawsze opcje np. Santi Aldama. A po trzecie to BKN oprócz tego że ma najwięcej kasy do wydania to jeszcze ma 6 picków w tym drafcie, z tego dwa loteryjne raczej wysokie ,a jeszcze mają do rozwiązania-przedłużenia, wyrównania trzech swoich FA Cam Thomas, Z Williams i D Sharpe. Musieli by chyba zatrudnić Nico Harrisona żeby odpuścić Thomasa i usrywać się na Josha Giddey'a 

Dopiero co ostatnio pisałeś, że Josh Giddey to potencjał na superstara i HOFa, a teraz że nie jest wart maxa i wyżej stawiasz Santi Aldamę? 

Ale rozstrzał.

25 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Dopiero co ostatnio pisałeś, że Josh Giddey to potencjał na superstara i HOFa, a teraz że nie jest wart maxa i wyżej stawiasz Santi Aldamę? 

Ale rozstrzał.

To co dla Bulls jest sufitem, dla Nets jest podłogą. Po pierwsze Brooklyn to bardziej atrakcyjny market, który jest w stanie przyciągnąć lepszych graczy, po drugie Nets mają tyle picków w najbliższych draftach i dużo miejsca w salary że mogą liczyć na  lepszych graczy niż Chicago 

30 minut temu, mayor napisał(a):

To co dla Bulls jest sufitem, dla Nets jest podłogą. Po pierwsze Brooklyn to bardziej atrakcyjny market, który jest w stanie przyciągnąć lepszych graczy, po drugie Nets mają tyle picków w najbliższych draftach i dużo miejsca w salary że mogą liczyć na  lepszych graczy niż Chicago 

pierdolisz (niczym dupiarz), co ci slina na jezyk przyniesie. wczesniej pisales o grajku, teraz wyskakujesz z fantasmagoriami n/t 'zajebistosci' brooklynu. dobrze sie czujesz?...

Ogolnie TOTALNE frajerstwo Chicago polega na tym że nie przyczaili sie na wysoki pick draftu 25 na zawodnika ktory daje mniejsze ryzyko ze spier... wybor i spier..  jego rozwoj. Taraz to moga co najwyżej w drafcie próbowac wyciagnac jakiegoś Jalena Williamsa ale jakby go nawet wyciagneli to nie wiadomo czy nie mialby histori kariery  jak Markanen. 

Edytowane przez marceli73

23 godziny temu, joe dumars napisał(a):

giddey to wybitna pizda w obronie. to niebywale, jak ten typ 'nic nie broni'...

Może nie jest wybitnym obrońcą, ale po ASW wcale nie wyglądał tak źle, jak tu piszesz. Generalnie cała ekipa Bulls broniła w tej cześci sezonu bdb (10 w lidze, DRtg niewiele niższy od 3 ekipy, gorzej bronili Knicks, Cavs czy Wolves). Buzelis wygląda bdb, do tego bardzo podobał mi sie w kilku meczach Julian Phillips - nie kumam czemu on nie dostaje szans więcej. Gdyby tylko 3p poprawił to piękna kariera przed nim jako 3&D.

17 godzin temu, Benon napisał(a):

Giddey, z tego co pamiętam, zanim zagrał w barwach Bulls, wspominał, że oczekuje 30m/y. Coby ponoć ma opcję, aby podpisać w tym off-season 25m/y, anulując mu ostatni rok tego kontraktu, który ma obecnie.

Tak to, przynajmniej zrozumiałem.

Jeśli jest opcja podpisać tę dwójkę na 5 lat za około 55m/y to to jest no brainer. Jeśli wypuścimy Josha na FA market, to Nets jebno mu maxa, którego cza będzie zmeczować.

Dokładnie tez tak uważam. 80 mln to będzie juz ryzyko niczym Denver z MPJ dołożonym do reszty...

Generalnie Tej ekipie do dalszego rozwoju potrzeby jest bdb strzelec z defensywą, coś na wzór Klaya z prime oraz long term upgrade na C, bo 35 letni Vucek to już bardziej do sprzedania lub gry mentorskiej z ławki powinien być planowany. Opcje w drafcie: na VJ nie maja za bardzo szans, może Knueppel jakimś cudem im sie trafi jak wylosują cos wyżej. Realnie chyba tylko Richardson, ale on z kolei b.młody, nie wiem czy nie za młody do tej ekipy i jak będzie finalnie z jego fizycznością. 

Podsumowując:

PG. Giddey (no brainer)/Ball/Jones (ewentualnie Ball out i podejmują Cartera jako 3 opcję)

SG. White (musza go przedłużyć, ale bardziej z perspektywą na 6th niz SG w S5)/Huerter (jak zostanie White, to pewnie do wylotu, jak nie to on w roli 6th docelowo)/Dosunmu

SF Buzelis (docelowo na PF bym go szykował), Phillips, Terry 

PF Pat-Will (docelowo z ławki)/Smith/?

C Vucevic (do handlu)/Z.Collins/?

W drafcie brałbym w 1 rundzie D.Queena (choć nie jestem jego fanem, bardziej profil młodego do zastępowania Vucka) lub Richardsona, a w drugiej zależnie od ruchów w 1, to: Raynaud na backup C/Byrd na SG.

Wtedy w ciągu sezonu patrzyłbym na opcje sprzedania paczki Ball/Huerter/Vucevic (lub innego wariantu) do potencjalnego contendera na tu i teraz za picki i wypełniacze lub dokładając pick za gwiazde do tej młodej ekipy. Niemniej przykłady OKC i HOU czy historycznie BOS pokazuje, że młody potencjał na gwiazdy (Giddey, Buzelis) + rozwijający sie rolsi (White, Smith, Jones, Pat itd.) i do tego 2-3 vetsów to ciekawa opcja. Na pewno trzymanie 4-5 PG nie ma tu sensu podobnie swingmanów.

3 godziny temu, shadowy86 napisał(a):

Ten tekst z HOFa dla Giddeya to nie wierzę, że na trzeźwo był pisany. Jak Bulls się wkopią w duże kontrakty dla Australijczyka i White'a to będą pukać do play-inów przez najbliższe kilka lat.

Nie żebym teraz wróżył im kariery Jokica czy Murraya, ale przypomnę tylko że Jokic dostał maxa w sezonie 18/11/6/1/1 i z bardzo dyskusyjna defensywą, ale po ASW robił 22/11/6,5/1,5/0,8 na 52/46/85 i nikt sie tu nie zastanawiał.

Giddey po ASW robił 21/11/9/1,5/0,8 na 50/46/81 a 30 mln (nie maxa) mu tu większość żałuje... 

Murray dostał maxa zdecydowanie bardziej kontrowersyjnego po sezonie 18/4/5/1 na niecałych 44/37/84, ale zagrał niezłe PO. White robi 20,5/4/4,5/1 na 45/37/90 ale póki co w PO/PI słabo wygląda. Stąd głosy o kontrakcie do 25mln i roli 6th nie są takie złe w 2025 (Murray i jego +27 mln w 2020 to równoważnik +40 teraz...)

8 godzin temu, dannygd napisał(a):

White (musza go przedłużyć, ale bardziej z perspektywą na 6th niz

Problem w tym, że White ani nie przyjmie przedłużenia za 25 baniek, ani nie będzie 6manem, więc skończy się kontraktem +35/40mln lub oddaniem za darmo. 

Patrząc z perspektywy ostatnich spotkań i błędów, które były popełniane w budowaniu składu, uważam że optymalnym wyjściem jest wypchnięcie Whitea i postawienie na Giddeya z Matasem. 

8 godzin temu, dannygd napisał(a):

Generalnie Tej ekipie do dalszego rozwoju potrzeby jest

Ktoś kto nie jest Donovanem. 

Edytowane przez tankathon

2 godziny temu, dannygd napisał(a):

Giddey po ASW robił 21/11/9/1,5/0,8 na 50/46/81 a 30 mln (nie maxa) mu tu większość żałuje... 

pewnie dlatego, ze giddey rozwija sie w tempie zolwia, a statsy wyliczane 'pod teze' (tutaj: obejmujace okres bez mala 2 m-cy) sa malo sexy dla wiekszosci z nas... 

2 godziny temu, tankathon napisał(a):

Problem w tym, że White ani nie przyjmie przedłużenia za 25 baniek, ani nie będzie 6manem

Stricte przedłużenia nie przyjmie, bo moga mu dac niewiele ponad 18 mln i to jest problem, a nie że nie chce przedłużyć. Tym samym będzie FA i szukać będzie kasy nie tylko tu, ale to jeszcze nie znaczy, że liga mu rzuci 30+.

1 godzinę temu, joe dumars napisał(a):

pewnie dlatego, ze giddey rozwija sie w tempie zolwia,

Serio? Gość trafia do OKC, gdzie jest masa talentu a na jego pozycji gra SGA, wrzucją go najpierw jako SFa, potem gra PF i C (LOL), dopiero w CHI zaczyna grac PG. 

statsy wyliczane 'pod teze' (tutaj: obejmujace okres bez mala 2 m-cy)

LOL, przeciez to statsy po oddaniu LaVine co jest kluczowe dla roli Giddeya i Buzelisa, więc jakie byś chciał? Joker i Murray od początku grali na swoich pozycjach....

sa malo sexy dla wiekszosci z nas... 

może wypowiadaj sie za siebie, ok? ;)

36 minut temu, dannygd napisał(a):

Serio? 

serio...

36 minut temu, dannygd napisał(a):

LOL, przeciez to statsy po oddaniu LaVine co jest kluczowe dla roli Giddeya 

ale pierdolisz. przeciez gral caly sezon jako primary ballhandler w chicago, a statsy z ma na zblizonym poziomie co w latach poprzednich. w pistons cade i ivey naprzemiennie prowadza gre. ba, czasem ta rola przypada beasleyowi, a nawet ausarowi! to sie nazywa 'nowoczesna koszykowka'; typ z takimi warunkami fizycznymi jak giddey nie ma prawa grac tylko na jednej pozycji!...

Edytowane przez joe dumars

3 godziny temu, dannygd napisał(a):

Stricte przedłużenia nie przyjmie, bo moga mu dac niewiele ponad 18 mln i to jest problem, a nie że nie chce przedłużyć. Tym samym będzie FA i szukać będzie kasy nie tylko tu, ale to jeszcze nie znaczy, że liga mu rzuci 30+.

Troszkę się zamotałem odnośnie możliwej oferowanej kwoty, dzięki za poprawienie. Co do samego przedłużenia to White nie miałby żadnego interesu w przyjmowaniu ofert poniżej 30 baniek z dwóch powodów, jego aktualny kontrakt plus to jak zaczął ostatnio grać. Nie wiem czy się zgodzimy, ale moim zdaniem jest lepszym grajkiem od IQ, który dostał 32,5 mln za sezon. Jeśli Litwin pójdzie po rozum do głowy to wymieni Whitea i dołoży co trzeba, żeby dostać dodatkowy 1rnd w tym drafcie i zamieni go na centra. 

Jeśli Chicago nowy sezon zacznie w składzie 

Rasheer Fleming - Matas - Giddey -  Ayo - Kasparas 

to będę więcej niż zadowolony. Choć byłem wielkim fanem wyboru Whitea na długo przed draftem, tak widzę, że Matas musi zostać centralną postacią w ataku bez zbędnej zwłoki. Nie chciałbym powtórki błędów jakie zostały popełnione z Williamsem. 

7 godzin temu, joe dumars napisał(a):

serio...

ale pierdolisz. przeciez gral caly sezon jako primary ballhandler 

Zagadka 

20 19,2/6,1/6,1/1,3 41% 31% 

20 19,2/7,1/9,1 48,2% 32,5%

zanim będziesz kogoś wyzywał to popatrz czasem szerzej 

te lepsze statystyki są autorstwa 20 letniego Australijczyka per36 a różnice wynikają właśnie z talentu zespołów. Jeden w glorii chwały wybrany z 1 z marszu dostał zespół a drugi powoli musiał wykazywać przydatność w obudowanym już zespole 

nikt o zdrowych zmysłach nie stawia go ponad Cade ale o ile jego fanem nie jestem i obawiam się że ograniczenia które ma nie pozwolą na nim budować mistrzostwa to już rola takiego Rona Harpera czy Shauna Livingstona robiącego sporo kłopotów w ułożonej drużynie jak najbardziej. Cały szkopol aby nie był w top 2 zarobków klubowych i zrobił wydatkami na niego miejsce na kogoś i lepszego i droższego. Tyle że te kwoty które latają rzeczywiście są przez nas zawyżane bo w mentalności tkwimy przed podwyżkami salary i kontraktu tv. 

masz prawo do swojego zdania ale aby tak od razu agresywnie wyzywać? Nieładnie. 

Kłopotem bulls jest że na razie nie ma takiego droższego lepszego gracza na horyzoncie i to rodzi obawy przepłacenia tego co mamy. 

Case OKC z Hardenem Dallas z Tysonem czy spurs z Leonardem pokazuje że nie warto zawsze zydzic. Czasem klub na tym traci. 

Giddy jest na tyle niezwykłym graczem dalej uber młodym że może warto zaryzykować coś pośredniego? Ja fanem jego byłem wcześniej ale jakoś mi przeszło. Czyli jest wysokie prawdopodobieństwo że się mylę. ;)

Bo ogólnie dobrze oceniam prospekty do 2 roku kariery a potem robię to fatalnie. Gra begm to wrednie wykazuje. 

2 godziny temu, ignazz napisał(a):

Zagadka 

20 19,2/6,1/6,1/1,3 41% 31% 

20 19,2/7,1/9,1 48,2% 32,5%

w sensie, wziales sobie statystyki giddeya z drugiego sezonu gry w nba, ujales mu lat (w roku kalendarzpwym 22/23 ukonczyl 21 lat), 'procenty' ekstrapolowales na 'per 36' (to jak napluc rozmowcy w morde) i zestwailes to ze statsami cade'a z jego debiutanckiego sezonu? spoko. eot z mojej strony...

Masz rację, mogłem  skupić się na PER ale tylko w ujęciu efektywności rzutów i stosunku asyst do strat. Lepiej? 

Mogę się mylić ale twoje wpisy są bardziej tendencyjne niż moje tym bardziej że bardziej miarodajne jest jednak przy takiej dysproporcji minut branie per 36. Po coś te statystykę zrobili. Właśnie dla takich dyskusji. 

I wyraźnie to zaznaczyłem. A tak szczerze przy świątecznej atmosferze. Nie zaskoczyło Ciebie choć odrobinę? Że aż tak dobrze to wygląda na tle twojego gracza? 

Mnie to zaszokowało. 

No i porównywałem wiekowo i nie moja wina że jeden z nich wszedł do NBA wcześniej. Stąd ten pierwszy rok musiał być dużo trudniejszy. 
I coś nie teges z tym zarzutem wieku bo jeden jest z końca września a drugi z początku października jak już taki jesteś precyzyjny. 

Edytowane przez ignazz