Skocz do zawartości

Lakers 24/25

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Geronimo napisał(a):

Luka dużo mówił o lojalności podczas konferencji, więc myślę, że nie wywinąłby Lakers takiego numeru po pół roku.

o tym loyal guyu to mówił imo w kontekście Dallas i pytań, czy by tam został/podpisał super maxa. Nie oszukujmy się, nie jest on nic Lakers winny póki co, a na pewno nie jakiejś lojalności.

w sumie ten trade po jakiegoś wysokiego, to może i trochę mus Lakers na już? W sumie od pierwszego dnia muszą/powinni przekonywać Doncica, że Lakers to organizacja, która ogarnie mu granie o mistrza

42 minuty temu, matek napisał(a):

Sam AD jest więcej warty od tego pakietu.

Czy ja wiem. Łamliwy allstar, który w rs zagrał w Lakers średnio 54 meczów na sezon. Ktoś uszczypliwy powiedziałby że to 2/3 allstara, który co najwyżej będzie twoją drugą opcją. Ja bym nie traktował go jako super assetu w wymianach, ta wymiana z Luką to cud w Los Angeles i sprawa dla Watykanu.

42 minuty temu, matek napisał(a):

Edytowane przez P_M

Abstrahując od tego, że kompletnie nie widzę Doncica w Kolorado, to przecież Lakers staną na głowie, żeby stworzyć mu w Los Angeles wymarzone warunki do gry, bo dość przypadkowo pozyskali nową twarz organizacji i zapewnili sobie nowe otwarcie po odwieszeniu butów na kołku przez Jamesa. Pelinka zaczął urabianie Słoweńca niemal od razu, co najlepiej widać w temacie wzmocnienia pozycji centra. Podkreślane jest budowanie w długiej perspektywie, a przedstawiony profil zawodnika skrojony jest pod Lukę, do którego Pelinka zresztą na konferencji nawiązał.

Osobiście mam nadzieję, że Lakers się nie podpalą i zachowają cenniejsze assety, bo nawet te ciekawsze nazwiska nie są szczególnie atrakcyjne. Z Claxtona żaden zbawca, a ten pakiet, który się w kontekście wymiany z jego udziałem pojawił jest śmieszny. Liga będzie chciała Lakers wydoić, więc grunt to nie spanikować i dołożyć tu tanie wzmocnienie (byle nie Jonasa), najlepiej na spadającej lub po prostu krótkiej umowie.

43 minuty temu, P_M napisał(a):

Czy ja wiem. Łamliwy allstar, który w rs zagrał w Lakers średnio 54 meczów na sezon. Ktoś uszczypliwy powiedziałby że to 2/3 allstara, który co najwyżej będzie twoją drugą opcją. Ja bym nie traktował go jako super assetu w wymianach, ta wymiana z Luką to cud w Los Angeles i sprawa dla Watykanu.

Na szczęście Ty nie jesteś uszczypliwy i "obiektywnie" sprowadziłeś jego wartość do Ruiego Hachimury. Albo Vinceta. 

Zaraz w sumie wyjdzie, że Lakers tego mistrza 2020 to wygrali nie dzięk legendarnemu już "flukowi" AD a bardziej " mimo posiadaniu peta Davisa w skladzie" ...

11 minut temu, Pan A. napisał(a):

Na szczęście Ty nie jesteś uszczypliwy i "obiektywnie" sprowadziłeś jego wartość do Ruiego Hachimury. Albo Vinceta. 

Zaraz w sumie wyjdzie, że Lakers tego mistrza 2020 to wygrali nie dzięk legendarnemu już "flukowi" AD a bardziej " mimo posiadaniu peta Davisa w skladzie" ...

Czym innym jest wartość zdrowego AD na boisku, a czym innym jest wartość trade'owa AD ze swoim zdrowiem. Jeżeli tego nie odróżniasz, to nie pogadamy:)

Godzinę temu, Hoolifan napisał(a):

Abstrahując od tego, że kompletnie nie widzę Doncica w Kolorado, to przecież Lakers staną na głowie, żeby stworzyć mu w Los Angeles wymarzone warunki do gry, bo dość przypadkowo pozyskali nową twarz organizacji i zapewnili sobie nowe otwarcie po odwieszeniu butów na kołku przez Jamesa. Pelinka zaczął urabianie Słoweńca niemal od razu, co najlepiej widać w temacie wzmocnienia pozycji centra. Podkreślane jest budowanie w długiej perspektywie, a przedstawiony profil zawodnika skrojony jest pod Lukę, do którego Pelinka zresztą na konferencji nawiązał.

Gdy Magic narzekał na coacha i złożył request, dostał Rileya, gdy Bryant narzekał i złożył request, dostał Gasola i ekipę na b2b, LeBron mógł narzekać na brak ruchów Pelinki, to dostał Doncicia ;] - w świecie NBA, gdzie jeden tytuł to często highlight organizacji wspominany przez lata, farciarze z Los Angeles to certyfikowani pewniacy do budowania top contenderów. No i nie wiem czy była duża gwiazda, która mogła być niezadowolona z pobytu w LA poza Dwightem: Westbrook, ale on już nie był gwiazdą, zresztą Dwight też był skończony. Ktoś jeszcze? Może jakiś Van Exel czy Eddie Jones, ale to pięć tierów niżej.

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

od równo dwóch lat Davis opuścił 12 spotkań rs z czego sporo, to były zapewne shutdowny dla odpoczynku, nie opuścił też żadnego meczu PO grając w nich średnio po 39 minut, to czyni go w tym okresie najzdrowszym wysokim na poziomie all-star+, nawet Jok więcej spotkań opuścił

8 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

od równo dwóch lat Davis opuścił 12 spotkań rs z czego sporo, to były zapewne shutdowny dla odpoczynku, nie opuścił też żadnego meczu PO grając w nich średnio po 39 minut, to czyni go w tym okresie najzdrowszym wysokim na poziomie all-star+, nawet Jok więcej spotkań opuścił

Davis niedługo skończy 32 lata, jemu zakładając best case scenario bycia zdrowym zostały 2-3 lata prime, tutaj wymiana Davisa na kogoś z tego samego tieru sportowo i młodszego wydawała się tydzień temu mało prawdopodobna.

AD ma przeciętne fundamentals i na 6 lat w Lakers, sezony '21 i '22 były indywidualnie stracone ('25 trwa), no raczej nie będzie robić 26-12 po 35/36 roku życia, tutaj wydawało się, że Lakers dograją sezon-dwa i potem co najwyżej oddadzą starego AD za picki, więc P_M ma trochę racji. 

Teraz, BMeF napisał(a):

więc P_M ma trochę racji. 

ja jedynie odnoszę się do zarzuty łamliwości, bo został tu powtórzony kilkukrotnie przez samego P_M, a inni nawet memy na wózku już wrzucali, może to kwestia większej dozy szczęścia, ale też możliwe, że przemodelował swój tryb treningów i ogólnego prowadzenia się, clue jest takie, że na tą chwilę jest praktycznie okazem zdrowia i psuje to jedynie ta aktualna kontuzja, która chyba też nie będzie zbyt długotrwała

2 godziny temu, Geronimo napisał(a):

Luka dużo mówił o lojalności podczas konferencji, więc myślę, że nie wywinąłby Lakers takiego numeru po pół roku.

Dalej cisza odnośnie centra - gdzieś mi mignęło, że Nets oczekują za Claxtona pakietu: Rui, Vincent, 1 runodwy pick + jeszcze zamiana picków. Chyba szukałbym tańszej alternatywy mimo wszystko

Lojalny to on mógł być wobec Mavs, do Lakers został odesłany. W jednym jednak racja, po pół roku tego nie zrobi, zwyczajnie pogra 1,5 roku i poczeka na PO. Pograł z Irvingiem, pogra z LBJ, a potem pogra z ziomkiem z Yugo i tyle. 

4 minuty temu, tankathon napisał(a):

Lojalny to on mógł być wobec Mavs, do Lakers został odesłany. W jednym jednak racja, po pół roku tego nie zrobi, zwyczajnie pogra 1,5 roku i poczeka na PO. Pograł z Irvingiem, pogra z LBJ, a potem pogra z ziomkiem z Yugo i tyle. 

też trzeba pamiętać, że LA otwiera masę możliwości, których nie znajdziesz w Colorado w tej samej skali, koneksje, biznesy, topowe imprezki, pewnie mu Lebron na starcie już powiedział, że spokojnie sobie te 100 baniek odrobi, a on mu w tym jak coś pomoże

8 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ja jedynie odnoszę się do zarzuty łamliwości, bo został tu powtórzony kilkukrotnie przez samego P_M, a inni nawet memy na wózku już wrzucali, może to kwestia większej dozy szczęścia, ale też możliwe, że przemodelował swój tryb treningów i ogólnego prowadzenia się, clue jest takie, że na tą chwilę jest praktycznie okazem zdrowia i psuje to jedynie ta aktualna kontuzja, która chyba też nie będzie zbyt długotrwała

https://www.foxsports.com/nba/anthony-davis-player-injuries

Teraz, P_M napisał(a):

w raporcie  zwykle musisz coś wpisać, jak zobaczysz w gamelogi na bbref, to od końcówki stycznia 23' zwykle opuszcza jeden mecz na jakiś czas, no nie jest raczej możliwe, żeby leczył te urazy w 24h za każdym razem

13 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

LeBron też jest zdrowy przez ostatnie dwa lata, a Lakers nie mają kontuzji - pewnie nie ma przypadku w tym, kolejny sezon minus Vanderbilt, cały core jest zdrowy. Ale on i Kyrie to tykające bomby nadal IMHO, zwłaszcza gdyby mieli robić głęboki run w playoffach. 

@Pan A. ma rację, że Anthony Davis to może być najlepszym graczem ever oddanym w wymianie za inną gwiazdę (jakieś kontr-kandydatury?), więc nie ma co mu umniejszać, ale P_M ma rację, że 32-latek z ~top10 ligi z katalogiem kontuzji to byłby mocny asset tylko gdyby Lakers weszli w rebuilding (skoro starszy KD kosztował Bridgesa, Cama i morze picków).

Moim zdaniem nawet jeśli Luka pójdzie w świat w 2027, to warto było zrobić taki transfer i nikt nie ma prawa wyśmiać, że odszedł za darmo. 

Po pierwsze warto było spróbować, a po drugie - po 2027 ciężko będzie oczekiwać od AD tego samego poziomu, więc wyszłoby na mniej więcej to samo, też musieliby budować od nowa. 

A zawsze może zostać na lata, wtedy nie ma dylematów.

Ale wymiana. First rounder, swap (to bez znaczenia, gdy LAL mają Doncicia), Knecht (on zrobił się overrated).

1. 84 mecze w ostatnich trzech sezonach.

2. Jeden z najgorszych indywidualnych obrońców w NBA: dla DFGA >6 at rim, najgorsze cyferki w NBA (67%), dla DFGA >12, czwarte najgorsze cyferki w NBA (52%). Sąsiaduje z Townsem pod względem defensywnych splitsów.

3. Najlepszy możliwy fit w ataku dla Lakers (31.4 PTS/100 posiadań na 64TS%, 81% assisted FG, ojojoj).

Ale gambling, defensywna injury prone chorągiewa (możliwe, że będzie zdrowy; możliwe, że dlatego, że grał w kiepskim teamie) - tu chyba nie ma nic pomiędzy 'świetny deal', albo 'kiepski deal', bo jeśli dalej będzie się łamać/będzie defensywną chorągiewą to słaby deal, a jak będzie ogarniać w D i zdrowy to złoty deal. 

Brawo Pan Robert Pelinka --> Doncic w prezencie i nie wiem czy ten deal po Williamsa legit, ale:

Doncic-Reaves-DFS-LeBron-Williams

+ Vincent, Hachimura, Vanderbilt, Hayes z ławki

Kozacką 8-man rotację z tego w playoffach można zrobić, starting lineup to będzie najlepszy atak w NBA, bezkarnie można wrzucić np. Vincenta (jeśli dalej będzie dobry) zamiast Reavesa, ileż tu jest talentu. Za dużo na barkach Williamsa w D, jeśli nie będzie ogarniać w obronie to może być gwałt w sumie z każdym mającym mocnego slashera - ale tak, nie mogłem prosić o więcej, to może być lepszy roster niż Mavs 2024 (tzn. jeśli Williams da ~impakt Gafforda). 

LAST LAST DANCE (do przyszłego roku), jaranko. 

Jedno Pelince można oddać w 100% - karty przy orderach to on umie trzymać. 

Co do samej wymiany jak w wypadku Doncica był no brainer tak już tutaj mam dużo więcej wątpliwości. Rozumiem, że na obwodzie/skrzydle zrobiło się trochę ciasno, ale mimo wszystko Knechta na rookie contract mi szkoda. 

Williams wiadomo w obronie lipa, ale najważniejsze to kontuzje. Dla mnie za to nie oddaje się obiecującego rookie i nie strzeżonego picku.