Skocz do zawartości

Lakers 24/25

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.04.2025 o 05:01, Van napisał(a):

No z tak grającym Doncicem to z lepszymi drużynami nie mają czego szukać. Nawet pal licho te cegły, ale pasywnoscz brak presji na obronę. Beznadziejny mecz w jego wykonaniu. 

Rozwiń  

Najgorsze procenty pod obręczą od rookie year, największy % liczby trójek w karierze, gracz z gorszym PR-em by zebrał dużo więcej krytyki, ciekawe czy będzie można liczyć na prime Doncicia w playoffach. 

Swoją drogą, ten płacz ile Lakers dostają osobistych vs rywale skończył się tak, że po wymianie Davisa ... są na minusie i (+30 meczów) rywale dostają 5 osobistych więcej na mecz niż wcześniej. Tu było wiadomo, że to kwestia D-schematów i turbo-czysto grającego w D anchora, ale i tak warte odnotowania dla tych wszystkich teorii spiskowych. 

Ale tak działa NBA-dyskurs, że (prawie) nikt nie posypie głowy popiołem, tylko wskoczy na kolejny wagon dziwnych teorii. :) 

Czy ten b2b sprawi, że Knecht wejdzie z powrotem do rotacji? Dziś dostał minuty, bo Hachimura nie grał i dorzucił swoje. Granie Knechtem ma swoje minusy bo w defensywie zdarza mu się pogubić, natomiast przy tej konstrukcji ławki, chyba JJ i Lakers nie stać, żeby nie grać gościem, który ma taki range jeśli chodzi o rzut. 

Goodwin, Finney-Smith, Vanderbilt, Vincent (czyli standardowy pakiet, który wchodzi z ławki) dziś 14pkt, sam Knecht 12pkt. 

ciekawe jak to Redick ułoży, bo szkoda kisić tego Knechta na ławce, najbliższy mecz z OKC powinien dać odpowiedź, bo dla Lakers obecnie gra toczy się o uniknięcie OKC aż do ewentualnego finału konferencji + wrzucenie GSW i Denver do drabinki z OKC. Niech się dzieje 

No kurczę, ten mecz pokazał dlaczego Lakers cały czas są w grze, jak są przyciśnięci trochę do ściany i muszą pokazać swój A-game nawet z najlepszym zespołem w lidze, to naprawdę potrafią jak chyba nikt inny. Ostatnie takie coś widzieliśmy chyba z Nuggets jak całkowicie wyłączyli Jokica.

Doncic jak dla mnie cały czas ma problemy z plecami, jest nienaturalnie sztywny, zwłaszcza w defensywie to widać. Oby przed PO lub w trakcie miał okazję trochę się podleczyć. 

Lakers i ich ofensywa nie jest generalnie jakaś nadzwyczajnie dobra, trochę brakuje pomysłu i takiego "identity" lub stylu, dużo jest grania na 1 na 1 czyli szukanie i wykorzystywanie tam przewag czy to ze strony LD, LBJ czy AR. Takie granie jest jak najbardziej spoko na playoffy, gdzie bardziej szanuje się piłkę, wówczas bardziej fizyczna defensywa w ogóle mało daje opcji w ataku, ale wciąż czuję niedostatek, że mało pomysłów jest na grę. Teraz sam nie wiem na ile tutaj Redick sam do końca nie wie w jaką stronę pójść, czy może bardziej kwestia kontuzji i napiętego terminarza, gdzie nie ma treningów i ciężko cokolwiek przepracować. Tak naprawdę, prawdziwą siłę Lakers dopiero poznamy w PO.  

W dniu 6.04.2025 o 22:28, heronim napisał(a):

Lakers i ich ofensywa nie jest generalnie jakaś nadzwyczajnie dobra, trochę brakuje pomysłu i takiego "identity" lub stylu, dużo jest grania na 1 na 1 czyli szukanie i wykorzystywanie tam przewag czy to ze strony LD, LBJ czy AR.

Rozwiń  

Prawda, ale Lakers mają nowy roster i najpierw zardzewiały był Luka, potem nie było LeBrona, a potem zardzewiały był LeBron. Denver w lutym, Rockets ostatnio i Thunder dzisiaj to trzy mecze dlaczego można sobie wyobrażać Lakers w finałach: dwa razy gdy big3 (;]) hulało to ofensywa Lakers była kliniczna na wyjeździe z mocnym rywalem z konfy, mecz z Rockets to przykład, że Lakers mają spacing i głębię. Dużo potencjału, dużo znaków zapytania.

Goodwin out z rotacji, Goodwin w rotacji czy Goodwin i Knecht poza rotacją? To chyba jedyny dylemat na playoffy. 

Edytowane przez BMeF

Ta defensywa Lakers jak wchodzą na taki poziom zaangażowania naprawdę sprawia sporo problemów. Jak na switch rywala przejmuje DFS czy Vando, ba nawet Lebron czy co raz częściej Rui nie ma dla rywala mismatchu i łatwej drogi do kosza. Tutaj też trójkę naprawdę aktywnie bronili czy Thunder trafiali czy nie to nie było tylu czystych pozycji jak chociażby w meczach z Bulls. 

Teraz jak udało się wygrać pierwszy mecz i to w takim stylu to patrząc na kalendarz najbardziej sensowne byłoby chyba odpuszczenie drugiego meczu mając na horyzoncie b2b w Dallas i posadzenie wszystkich z rotacji. Rockets wygrali z Warriors, a Nuggets przegrali z Pacers więc żeby dogonić Rockets to Lakers musieliby wszystko wygrać, a Rockets przegrać pozostałe mecze. 

W dniu 7.04.2025 o 04:25, Van napisał(a):

Ta defensywa Lakers jak wchodzą na taki poziom zaangażowania naprawdę sprawia sporo problemów. Jak na switch rywala przejmuje DFS czy Vando, ba nawet Lebron czy co raz częściej Rui nie ma dla rywala mismatchu i łatwej drogi do kosza. Tutaj też trójkę naprawdę aktywnie bronili czy Thunder trafiali czy nie to nie było tylu czystych pozycji jak chociażby w meczach z Bulls. 

Teraz jak udało się wygrać pierwszy mecz i to w takim stylu to patrząc na kalendarz najbardziej sensowne byłoby chyba odpuszczenie drugiego meczu mając na horyzoncie b2b w Dallas i posadzenie wszystkich z rotacji. Rockets wygrali z Warriors, a Nuggets przegrali z Pacers więc żeby dogonić Rockets to Lakers musieliby wszystko wygrać, a Rockets przegrać pozostałe mecze. 

Rozwiń  

Porażka w drugim meczu z OKC może być o tyle pozytywna, że Houston zagwarantuje sobie 2 miejsce w konferencji, a co za tym idzie odpuści swój przedostatni mecz, właśnie z Lakers.

W dniu 7.04.2025 o 06:29, Pozioma napisał(a):

Porażka w drugim meczu z OKC może być o tyle pozytywna, że Houston zagwarantuje sobie 2 miejsce w konferencji, a co za tym idzie odpuści swój przedostatni mecz, właśnie z Lakers.

Rozwiń  

Właśnie to kolejny argument za odpuszczeniem meczu, który i tak byłoby zajebiscie ciężko wygrać. Reddick już wcześniej czy to z Nuggets czy z Bucks sadzał większość rotacji i to wydaje się dobra okazja by ponownie to zrobić maksymalizujac szanse na 3 miejsce odpuszczają iluzoryczna już pogoń za drugim. 

Zgadza się, oby nie popełniono tego samego błędu co zrobiło Denver w dwumeczu kończąc go 0-2 zamiast brac w ciemno 1-1.  Przy tak wyrównanym zachodzie każde zwycięstwo musi być przemyślane i na wagę złota i odpuścić to to trzeba odpuścić żeby wygrać to co trzeba

Edytowane przez Tombou

nie wiem jak dobrym trenerem jest ten z OKC bo malo ich ogladam

prawie w ogole

ale

to dosc popularna taktyka zeby pod koniec RS nie wystrzelac sie z coverow, gameplanow defensywnych, matchupow itd

ogladalem tylko troche tego meczu ale OKC wygladali na takich troche bezjajecznych, jakby wyszli na jakis scrimmage w LA fitness po 8 godzinnej zmianie w robocie

nie szedlbym zbyt daleko z teoriami po tym meczu ten z Rockets okc tez troche ogladalem, podobnie to wygladalo

W dniu 7.04.2025 o 17:23, Kubbas napisał(a):

o dosc popularna taktyka zeby pod koniec RS nie wystrzelac sie z coverow, gameplanow defensywnych, matchupow itd

Rozwiń  

Wlasnie sie zastanawialem dlaczego Rockets rzucili sie z piesciami na Stepha akurat teraz, w meczu o nic, kiedy Warriors moga byc ich rywalem w 1 rundzie. Teraz od pierwszego gwizdka bedzie fokus co sie dzieje off ball.

W dniu 7.04.2025 o 18:08, Chytruz napisał(a):

Wlasnie sie zastanawialem dlaczego Rockets rzucili sie z piesciami na Stepha akurat teraz, w meczu o nic, kiedy Warriors moga byc ich rywalem w 1 rundzie. Teraz od pierwszego gwizdka bedzie fokus co sie dzieje off ball.

Rozwiń  

Nie oglądałem bo ostatnio mam mało czasu ale słuchałem podcastu podczas pracy i właśnie coś było gadane ze Rockets pokazali blueprint na stepha

Dziwne

W dniu 7.04.2025 o 23:59, Tombou napisał(a):

Zgodnie z przypuszczeniami James x2 Doncić Reaves DFS Hachimura Kleber Vincent?  Off out  z OKC we wtorek 

Rozwiń  

Bardzo dobrze mamy tiebreakery do przodu także 

Nuggets za to chyba wszystkie tiebreakery maja w plecy?

21 godzin temu, Kubbas napisał(a):

Nie oglądałem bo ostatnio mam mało czasu ale słuchałem podcastu podczas pracy i właśnie coś było gadane ze Rockets pokazali blueprint na stepha

Dziwne

Rozwiń  

Blueprint byl ten co zawsze, off ball go trzymac dwiema rekami, trap na kazdej zaslonie i liczyc, ze reszta nie dowiezie i sedziowie nie beda gwizdac.

Udalo sie, ale zapalka spalona w meczu o nic.

Thunder nie mają już specjalnie o co grać, ale też nie przesadzałbym w drugą stronę, bo jednak wyszli pełnym składem, kiedy spokojnie mogli dać odpocząć starterom, poza tym w trakcie meczu próbowali chyba wszystkich możliwych sposobów obrony (no, w każdym razie kilku). Lakers też od strony taktycznej nic specjalnie nowego nie pokazali. 

Rockets z kolei mogli uznać, że lepiej umocnić się na drugiej pozycji niż ukrywać jakieś rozwiązania taktyczne w meczu z zespołem, na trafienie którego w playoff jednak szanse mają relatywnie niewielkie.

Tak, Rockets trzy tygodnie temu mieli 2-3W przewagi nad play-inami, więc to, że Udoka im nie przełączył guzika gdy robią 15-2 będąc najbardziej hot drużyną w NBA nie jest jakimś zaskoczeniem, pewnie mając 0 expa jednak wolisz wejść w playoffy wyjaśniając po drodze contenderów. Shai dalej walczy o MVP (pewnie wygra, ale nie jest murowanym faworytem) i nie opuszcza meczów, więc zatrzymanie go przez Rockets i LAL na 1 FTA akurat bardzo wartościowe. 

Bilanse między top10 Zachodu:

image.png.2150faf7cf4873e08a9f535d308072ae.png

Memphis to byłoby marzenie, tu łatwiej zrozumieć dlaczego zmienili trenera. Trzeci seed to byłaby rewelacja, bo po porażkach z marca myślałem, że się nie uda, a jest szansa do WCF na przyjemne matchupy w tym scenariuszu. 

Top8:
image.png.4ebc5b4b38de5c8410a20deea3ed5c96.png

Clippers to chyba opcja nr 2, dobry matchup dla Doncicia.

Rok temu Lakers mieli 15-20 z top10 Zachodu. ;]]] 

14 godzin temu, BMeF napisał(a):

Tak, Rockets trzy tygodnie temu mieli 2-3W przewagi nad play-inami, więc to, że Udoka im nie przełączył guzika gdy robią 15-2 będąc najbardziej hot drużyną w NBA nie jest jakimś zaskoczeniem, pewnie mając 0 expa jednak wolisz wejść w playoffy wyjaśniając po drodze contenderów. Shai dalej walczy o MVP (pewnie wygra, ale nie jest murowanym faworytem) i nie opuszcza meczów, więc zatrzymanie go przez Rockets i LAL na 1 FTA akurat bardzo wartościowe. 

Bilanse między top10 Zachodu:

image.png.2150faf7cf4873e08a9f535d308072ae.png

Memphis to byłoby marzenie, tu łatwiej zrozumieć dlaczego zmienili trenera. Trzeci seed to byłaby rewelacja, bo po porażkach z marca myślałem, że się nie uda, a jest szansa do WCF na przyjemne matchupy w tym scenariuszu. 

Rozwiń  

Tylko pamiętajmy, że tak Lakers, Warriors, Dallas, a nawet Clippers, Kings i Grizz to jednak troche inne ekipy PRE/POST deadline. Dla Lakers najgorszy matchup wg mnie to GSW i chyba jednak HOU (a nie OKC), nie jestem przekonany jak z LAC im pójdzie, a najlepszy to MEM/MIN/Nuggets (o DAL i Kings nie piszę, bo zakładam, że nie wejdą jednak do PO).