Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Raven2156 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2024 (edytowane) Siemaneczko wszystkim! Jak co roku startujemy z kolejną (już dziewiątą!) edycją forumowego For Fun Typera! Mimo, że moja aktywność na forum w tym roku była raczej “bierna” z racji na dużo zmian w życiu prywatnym to przeglądałem i czytałem co piszecie mniej lub bardziej regularnie. W końcu na spokojnie mogę przyznać, że wszystko ustabilizowało się na tyle, że jestem w stanie wrócić do normalnego udziału w życiu forum! Pojawiały się pytania dotyczące fazy Play-In i tak jak w poprzednich latach zdecydowałem się nic w tej kwestii nie zmieniać i nie uwzględniać jej w ogólnej punktacji i finalnie zaliczyć jedynie te scenariusze które okażą się prawdziwe. Wszystko za sprawą tego, że nie znamy jeszcze seedów #7 i #8. Zapraszam was jednak do głosowania już teraz, bo czasu jest mało a wiadomo, że zawsze może wypaść z głowy. Dla tych którzy są nowi na forum lub nigdy nie brali udziału w Typerze śpieszę z pomocą - o co tutaj chodzi. For Fun Typer! daje możliwość rywalizowania ze wszystkimi ludźmi z forum poprzez typowanie wyników poszczególnych rywalizacji w PO. Głosy oddawane są po kolei na kolejne rundy aż do wielkiego finału. Wyniki dwóch pierwszych rund (tj. First Round & Second Round) są liczone osobno, natomiast runda Finałów Konferencji, oraz Finał są sumowane co daje nam łącznie 3 osobne rankingi, które będę na bieżąco publikował wraz ze statystykami i aktualną punktacją. Najważniejszy jest jednak wynik końcowy, który powstaje poprzez zsumowanie wszystkich zdobytych przez was punktów w trakcie wszystkich rund. Dzięki temu poznamy zwycięzcę Typera! Zapraszam wszystkich do regularnego udziału, ponieważ opuszczenie którejkolwiek z rund finalnie najprawdopodobniej będzie wiązało się z brakiem szans na zwycięstwo. Kolejną bardzo ważną kwestią jest to, że Typer był, jest i zawsze będzie darmowy. Nie każdy może sobie pozwolić by postawić prawdziwe pieniądze na tego typu zakłady lub po prostu nie chce tracić/ryzykować zaoszczędzonych pieniędzy i dla właśnie takich ludzi jest ten Typer - lubiących się dobrze bawić i ceniących sobie rywalizację na sprawiedliwych warunkach! Przejdę teraz do krótkich zasad oceniania tak by były one jasne dla wszystkich: ⦁ Idealnie trafiony wynik: +4 Punkty. ⦁ Wynik omylny o 1 (np. typowaliśmy 4-2, a skończyło się ostatecznie 4-1): +2 Punkty. ⦁ Nietrafiony wynik jednak drużyna na którą głosowaliśmy wygrywa: +1 Punkt. W przypadku źle trafionych wyników obowiązują punkty ujemne i tutaj sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana (jednak sprawdzona przez lata) więc zaufajcie - działa i jest możliwie najbardziej sprawiedliwa! Głosujemy, że drużyna A zwycięży 4:0. Ostatecznie seria kończy się: ⦁ 0:4: -4pkt ⦁ 1:4: -3,5pkt ⦁ 2:4: -3pkt ⦁ 3:4: -2,5pkt Głosujemy, że drużyna A zwycięży 4:1. Ostatecznie seria kończy się: ⦁ 0:4: -3,5pkt ⦁ 1:4: -3pkt ⦁ 2:4: -2,5pkt ⦁ 3:4: -2pkt Głosujemy, że drużyna A zwycięży 4:2. Ostatecznie seria kończy się: ⦁ 0:4: -3pkt ⦁ 1:4: -2,5pkt ⦁ 2:4: -2pkt ⦁ 3:4: -1,5pkt Głosujemy, że drużyna A zwycięży 4:3. Ostatecznie seria kończy się: ⦁ 0:4: -2,5pkt ⦁ 1:4: -2pkt ⦁ 2:4: -1,5pkt ⦁ 3:4: -1pkt Jasno, klarownie i na temat! W razie pojawienia się jakichkolwiek pytań służę pomocą. Dzięki głosowaniu które odbyło się w trakcie 2 edycji Typera wszelkie głosy są jawne i zostaną opublikowane w tym temacie zaraz po zakończeniu głosowania na daną rundę celem podkręcenia rywalizacji pomiędzy użytkownikami na forum! Każdy z nas będzie miał możliwość sprawdzenia kto jak typował i dowiedzieć się czy nasze głosy wypadną lepiej niż znajomego. Wszystkie wyniki poszczególnych rund będę starał się opracowywać i wrzucać na forum najszybciej jak będę tylko mógł jednakże wiadomo, że czasem trudno znaleźć wolną chwilę więc bardzo proszę o cierpliwość i wyrozumiałość w tej kwestii. Dodatkowo dzięki pomysłowi który narodził się przy organizacji 8 edycji Typera, przed rozpoczęciem pierwszej rundy będzie możliwość zdobycia 5 dodatkowych punktów za wytypowanie tegorocznego mistrza NBA. Myślę, że 5 punktów to adekwatna nagroda biorąc pod uwagę, że w poprzednich latach nawet ułamki punktów decydowały o kogoś zwycięstwie. Typy na mistrza zostaną opublikowane po zakończeniu głosowania na pierwszą rundę. Data i godzina do której można oddawać głosy na poszczególne rundy Playoffs będzie wyraźnie zaznaczona i bardzo proszę o możliwe jak najszybsze oddawanie głosów! Będzie ona regularnie przypominana jednak z racji na napięty grafik Playoffs czasu nie ma dużo. Po upływie tego terminu głosy niestety nie będą już przyjmowane. Z roku na rok Typer cieszy się coraz większą popularnością i liczę, że i w tym roku uda się zebrać pocieszną grupę fanów! Warto również przypomnieć listę wszystkich "medalistów" z poprzednich edycji NBA For Fun Typer: ⦁ #1 NBA Playoffs For Fun Typer 15/16: 1st kao chen (32pkt), 2nd vero1897 (31pkt), 3rd montana (26pkt) ⦁ #2 NBA Playoffs For Fun Typer 16/17: 1st Tomek9248 (42,5pkt), 2nd Spinaker (37,25pkt), 3rd Ledley (37 pkt) ⦁ #3 NBA Playoffs For Fun Typer 17/18: 1st mSala (28pkt), 2nd Regis (27pkt), 3rd Tecu & karl (Ex aequo 26,5 pkt), ⦁ #4 NBA Playoffs For Fun Typer 18/19: 1st haribo (30,5pkt), 2nd Szyszmon (29pkt), 3rd Przemek_Orliński (28,5 pkt) ⦁ #5 NBA Playoffs For Fun Typer 19/20: 1st Dydymusik (32,5pkt), 2nd Jackoso & vero1897 (Ex aequo 31pkt), 3rd Lal78 (29,5 pkt) ⦁ #6 NBA Playoffs For Fun Typer 20/21: 1st Eld (29pkt), 2nd Stryder (26pkt), 3rd LONGER01 (25 pkt) ⦁ #7 NBA Playoffs For Fun Typer 21/22: 1st Szulim & Nick4fun (38pkt), 2nd Tomek & falcao (Ex aequo 36,5pkt), 3rd Stachoo (35 pkt) ⦁ #8 NBA Playoffs For Fun Typer 22/23: 1st Yooka (27,5pkt), 2nd vero1897 (27pkt), 3rd Fluber (23,5 pkt) A przechodząc do konkretów... Informuję, że termin składania swoich "typów" na pierwszą rundę upływa w sobotę, 20 kwietnia o godzinie 19:00 czasu polskiego, ponieważ wtedy rozpoczyna się pierwszy mecz tegorocznych Playoffs pomiędzy Orlando Magic vs Cleveland Cavaliers! Swoje głosy możecie oddać tutaj: https://forms.gle/cAag9zPFwsAMdWeJ9 Głosujcie proszę na wszystkie możliwe scenariusze a w miarę postępów Play-in będę usuwał te nieprawidłowe. Wszystkim życzę powodzenia, dobrej zabawy i jak najbardziej zaciętej rywalizacji! Niech wygra najlepszy! Edytowane 17 Kwietnia 2024 przez Raven2156 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2024 Po dzisiejszej nocy Typer został zaktualizowany (usunąłem nierealne scenariusze). Wszyscy którzy jeszcze nie głosowali mogą to zrobić w tym miejscu: https://forms.gle/vmJ2RipJ5PmP9mvJ7 Znamy już termin rozpoczęcia "właściwych" Playoffs. Tym samym informuję, że termin oddawania waszych "typów" na pierwszą rundę upływa w sobotę, 20 kwietnia o godzinie 19:00 czasu polskiego, ponieważ wtedy rozpoczyna się pierwszy mecz tegorocznych Playoffs pomiędzy Orlando Magic vs Cleveland Caavaliers! Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Typer został ponownie zaktualizowany. Tak na dobrą sprawę nie wiemy jedynie z kim zagrają Celtics oraz Thunder. Na chwilę obecną zagłosowało "jedynie" 19 osób a biorąc pod uwagę popularność Typera w poprzednich latach wiem, że frekwencja bywała zazwyczaj wyższa! Wiem, że czasu jest sporo ale aby nie umknęło zagłosujcie najlepiej już teraz! Wszyscy którzy jeszcze nie głosowali mogą to zrobić w tym miejscu: https://forms.gle/skhf9p9SvgJUamFA9 Informuję, że termin oddawania waszych "typów" na pierwszą rundę upływa w sobotę, 20 kwietnia o godzinie 19:00 czasu polskiego, ponieważ wtedy rozpoczyna się pierwszy mecz tegorocznych Playoffs pomiędzy Orlando Magic vs Cleveland Cavaliers! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Siemka! Typer został zaktualizowany po raz ostatni. Mamy już wszystkie pierwszorundowe pary a najcudowniejszy czas w życiu każdego fana koszykówki zza oceanu czyli Playoffy zaczynają się oficjalnie już za nieco ponad 10 godzin! Nie czekajcie i głosujcie już teraz! Na chwilę obecną udział wzięło 35 osób. Wszyscy którzy jeszcze nie głosowali mogą to zrobić w tym miejscu: https://forms.gle/8XGcWPy6MV56D3TC6 Informuję, że termin oddawania waszych "typów" na pierwszą rundę upływa w sobotę, 20 kwietnia o godzinie 19:00 czasu polskiego, ponieważ wtedy rozpoczyna się pierwszy mecz tegorocznych Playoffs pomiędzy Orlando Magic vs Cleveland Cavaliers! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RonnieArtestics Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 16 minut temu, Raven2156 napisał(a): Siemka! Typer został zaktualizowany po raz ostatni. Mamy już wszystkie pierwszorundowe pary a najcudowniejszy czas w życiu każdego fana koszykówki zza oceanu czyli Playoffy zaczynają się oficjalnie już za nieco ponad 10 godzin! Nie czekajcie i głosujcie już teraz! Na chwilę obecną udział wzięło 35 osób. Wszyscy którzy jeszcze nie głosowali mogą to zrobić w tym miejscu: https://forms.gle/8XGcWPy6MV56D3TC6 Informuję, że termin oddawania waszych "typów" na pierwszą rundę upływa w sobotę, 20 kwietnia o godzinie 19:00 czasu polskiego, ponieważ wtedy rozpoczyna się pierwszy mecz tegorocznych Playoffs pomiędzy Orlando Magic vs Cleveland Cavaliers! Hej, sprawdz proszę czy moje głosy przeszły. Teraz wysyłałem, ale Jak klikam prześlij to nic się nie dzieje. Zrobiłem dwa razy ale dwa razy to samo. Guzik „prześlij” zmienia kolor z niebieskiego na szary i nic więcej się nie dzieje, ani zadnego komunikatu o powodzeniu ani o niepowodzeniu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 3 minuty temu, RonnieArtestics napisał(a): Hej, sprawdz proszę czy moje głosy przeszły. Teraz wysyłałem, ale Jak klikam prześlij to nic się nie dzieje. Zrobiłem dwa razy ale dwa razy to samo. Guzik „prześlij” zmienia kolor z niebieskiego na szary i nic więcej się nie dzieje, ani zadnego komunikatu o powodzeniu ani o niepowodzeniu.. zmień tych Pacers na majstrze i będzie gituwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RonnieArtestics Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 6 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a): zmień tych Pacers na majstrze i będzie gituwa Denver Niggaz wpisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Jestem ciekaw czy jak zwykle niewiele trafię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 10 godzin temu, RonnieArtestics napisał(a): Denver Niggaz wpisałem Przeszło Oficjalnie zamykam listę. Udział w pierwszej rundzie wzięło 59 osób! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 W ramach ciekawostki. Zestawienie drużyn które wytypowaliście, że zostaną tegorocznymi mistrzami NBA: 1. Denver Nuggets (23 głosy) 1. Boston Celtics (23 głosy) 3. Los Angeles Lakers (4 głosy) 4. Dallas Mavericks (3 głosy) 5. Phoenix Suns (2 głosy) 5. Los Angeles Clippers (2 głos) 7. Cleveland Cavaliers (1 głos) 8. Oklahoma City Thunder (1 głos) 9. New York Knicks (1 głos) 10. Philadelphia 76ers (1 głos) Fajnie, że z 16 drużyn wytypowanych zostało aż 10! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 W I rundzie 59 uczestników, a mistrzowskich typów 61 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LONGER01 Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Czy zgodnie z tradycją, wieloletni fan człowieka morza, także i w tym roku oddał swoje głosy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2024 10 godzin temu, DRK napisał(a): W I rundzie 59 uczestników, a mistrzowskich typów 61 Zweryfikowałem. Zdublowały mi się dwa głosy na Nuggets. W takim wypadku przesyłam aktualizację: Zestawienie drużyn które wytypowaliście, że zostaną tegorocznymi mistrzami NBA: 1. Boston Celtics (23 głosy) 2. Denver Nuggets (21 głosy) 3. Los Angeles Lakers (4 głosy) 4. Dallas Mavericks (3 głosy) 5. Phoenix Suns (2 głosy) 5. Los Angeles Clippers (2 głos) 7. Cleveland Cavaliers (1 głos) 8. Oklahoma City Thunder (1 głos) 9. New York Knicks (1 głos) 10. Philadelphia 76ers (1 głos) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2024 Podsyłam przegląd waszych typów na 1 rundę! https://docs.google.com/spreadsheets/d/1uLNXF6yUwIchxGhJLJXVi6nPYseC3Gv8RWEjWGmN3wI/edit?usp=sharing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iglo13 Opublikowano 23 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2024 człowiek morza tradycyjnie piękne typy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepler Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2024 W dniu 15.04.2024 o 00:06, Raven2156 napisał(a): Przejdę teraz do krótkich zasad oceniania tak by były one jasne dla wszystkich: ⦁ Idealnie trafiony wynik: +4 Punkty. ⦁ Wynik omylny o 1 (np. typowaliśmy 4-2, a skończyło się ostatecznie 4-1): +2 Punkty. ⦁ Nietrafiony wynik jednak drużyna na którą głosowaliśmy wygrywa: +1 Punkt. Drobne pytanie odnośnie puntowania. Dlaczego przy trafionej serii nie ma tak zróżnicowanej ilości punktów dla każdej możliwej kombinacji jak w przypadku nie trafionej serii? przykład: Typowałem serię Minnesota-Suns 4:3 dla Minny i dostanę tyle samo punktów co ktoś kto lepiej typował i dał typ 4:2. tutaj aż się prosi aby: ⦁ Wynik omylny o 2 (np. typowaliśmy 4-2, a skończyło się ostatecznie 4-0): +1,5 pkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Intrygująco ten typerek zaczyna się. Po zakończonej jak na razie jedynej serii MIN-PHO jedynym bezbłędnym trafieniem popisał się @człowiek...morza. Blisko był jeszcze @ptak (4-1). Ogólnie wynik tej serii (patrząc na wszystkie 59 głosy) duża niespodzianka. Forumowicze na zwycięzcę typowali Suns (40 do 19). A aż 57 osób przewidywalo zaciętą serię składającą się z 6 lub 7 gier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 30 Kwietnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2024 @Raven2156 rozkręcaj głosowanie na II rundę bo czasu mało, a w dodatku majówka i może być trudność z koncentracją. Para Nuggets - Wolves wyszła przed szereg. semifinals series kicks off on Saturday in Denver. Dates have been announced, but not start times. The full schedule is below. Game 1: Timberwolves at Nuggets; Saturday, May 4 Game 2: Timberwolves at Nuggets; Monday, May 6 Game 3: Nuggets at Timberwolves; Friday, May 10 Game 4: Nuggets at Timberwolves; Sunday, May 12 Game 5 (if necessary): Timberwolves at Nuggets; Tuesday, May 14 Game 6 (if necessary): Nuggets at Timberwolves; Thursday, May 16 Game 7 (if necessary): Timberwolves at Nuggets; Sunday, May 19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 2 Maja 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2024 (edytowane) W dniu 29.04.2024 o 12:42, Kepler napisał(a): Drobne pytanie odnośnie puntowania. Dlaczego przy trafionej serii nie ma tak zróżnicowanej ilości punktów dla każdej możliwej kombinacji jak w przypadku nie trafionej serii? przykład: Typowałem serię Minnesota-Suns 4:3 dla Minny i dostanę tyle samo punktów co ktoś kto lepiej typował i dał typ 4:2. tutaj aż się prosi aby: ⦁ Wynik omylny o 2 (np. typowaliśmy 4-2, a skończyło się ostatecznie 4-0): +1,5 pkt. W NBA "niespodzianki" pojawiają się zdecydowanie rzadziej niż w innych ligach więc myślę, że ma to sens. Sprawdza się już od wielu lat. W dniu 30.04.2024 o 18:37, DRK napisał(a): @Raven2156 rozkręcaj głosowanie na II rundę bo czasu mało, a w dodatku majówka i może być trudność z koncentracją. Para Nuggets - Wolves wyszła przed szereg. semifinals series kicks off on Saturday in Denver. Dates have been announced, but not start times. The full schedule is below. Game 1: Timberwolves at Nuggets; Saturday, May 4 Game 2: Timberwolves at Nuggets; Monday, May 6 Game 3: Nuggets at Timberwolves; Friday, May 10 Game 4: Nuggets at Timberwolves; Sunday, May 12 Game 5 (if necessary): Timberwolves at Nuggets; Tuesday, May 14 Game 6 (if necessary): Nuggets at Timberwolves; Thursday, May 16 Game 7 (if necessary): Timberwolves at Nuggets; Sunday, May 19 Właśnie działam w tej kwestii. Edytowane 2 Maja 2024 przez Raven2156 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven2156 Opublikowano 2 Maja 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2024 Z racji, że Playoffy nam się delikatnie rozjeżdżają, nie ma co dłużej czekać - startujemy z głosowaniem na drugą rundę tegorocznych NBA Playoffs! Standardowo proszę was o zagłosowanie na wszystkie możliwe scenariusze a te które okażą się nieprawidłowe - usunę. Pamiętajcie, że czasu jest bardzo mało, bo termin oddawania swoich "typów" na drugą rundę upływa w nocy z Soboty na Niedzielę 4/5 maja o godzinie TBD czasu polskiego, ponieważ wtedy rozpoczyna się pierwszy mecz drugiej rundy NBA Playoffs pomiędzy Denver Nuggets a Minnesota Timberwolves! Swoje głosy możecie oddać tutaj: https://forms.gle/FjxMwvmbNkqcaMc8A Do dzieła! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi