Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Thomas Opublikowano 9 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2023 Jestem fanem NBA od trzech dekad,w tym czasie zgromadziłem sporo materiałów o naszej ukochanej lidze, w tym dwa zeszyty A4 z wycinkami prasowymi. Zbierałem je w czasach gdy internetu jeszcze nie było, lub był luksusem i chodziło się do kawiarenek internetowych żeby z niego skorzystać. Myślę, że artykuły które będę tu udostępniał zainteresują młodsze pokolenie, ale i starsi z chęcią przypomną sobie dawne czasy. Na początek artykuł z przed dwudziestu lat dotyczący LeBrona, który z perspektywy czasu można uznać za proroczy. Miłej lektury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 16 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Artykuł który pojawił się przed igrzyskami w Barcelonie. Na zdjęciu Larry Jonhson w stroju University of Nevada, to chyba on miał być tym młodym? Ostatecznie na igrzyska pojechał Christian Laettner. W sumie to do dzisiaj nie wiem o co chodziło z tym młodym i co on tam robił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Asystentem i wysłannikiem NCAA był Coach Mike K powiązany z Duke. A tam gwiazda był Laettner. Dało radę zalatwic kosztem Shaqa. reka rękę myje a LJ to w drafcie był rok wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 chodziło raczej o uhonorowanie (? nie wiem czy to najlepsze słowo ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy) koszykówki NCAA, a tam Duke & Leattner byli highly successfull 2 ostatnie lata no i LAttner miał ten fartowny rzut. Raczej nie było wątpliwości że Shaq był już wtedy & będzie lepszym koszykarzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 16 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 49 minut temu, rw30 napisał(a): chodziło raczej o uhonorowanie (? nie wiem czy to najlepsze słowo ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy) koszykówki NCAA Czyli tam z góry było założone, że jeden zawodnik ma być z NCAA. Nie wiem czy zwróciłeś (zwróciliście) uwagę na to, że na tamtą chwilę Isiah Thomas miał jechać na igrzyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 40 minut temu, Thomas napisał(a): Nie wiem czy zwróciłeś (zwróciliście) uwagę na to, że na tamtą chwilę Isiah Thomas miał jechać na igrzyska. wg mojej wiedzy nigdy takiej chwili nie było. Pytanie z kiedy / na podstawie czego jest artykuł. 45 minut temu, Thomas napisał(a): Czyli tam z góry było założone, że jeden zawodnik ma być z NCAA. tak dokładnie. dla nas to trochę dziwne biorąc pod uwagę różnice poziomów, ale już tu na forum pewnie sporo ludzi zdaje sobie sprawę z pozycji NCAA w US. Ktora swóją drogą chyba była mocniejsza w chwili tworzenia Dream Teamu, gdzie przeskakiwanie NCAA było rzadkością a większość graczy grała 2-3 sezony na uniwerku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Jordan odchodzi po raz pierwszy. Cytat z kasety VHS którą później kupiłem. " U szczytu swojej kariery postanowił zawiesić buty na kołku, odszedł w glorii i chwale, niepokonany". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Oficjalne pożegnanie Jordana. Numer zastrzeżony, pomnik przed halą, wydawało się, że to już faktycznie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis21 Opublikowano 31 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 W dniu 16.12.2023 o 19:43, Thomas napisał(a): Nie wiem czy zwróciłeś (zwróciliście) uwagę na to, że na tamtą chwilę Isiah Thomas miał jechać na igrzyska. Wg książki o Dream Teamie Jacka McCalluma (warto przeczytać jak ktoś tego nie zrobił) to tam właściwie nikt nie chciał grać z Isiahem, nawet Daly gdy Stockton doznał kontuzji to wolał zastąpić go Dumarsem niż Thomasem. Mnie ciekawi z tego artykułu jedna rzecz a mianowicie zdanie, że kontrakt Jordana z Gatoradem nakazywał mu grę na IO. Szczerze mówiąc pierwsze czytam o czymś takim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 31 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 11 godzin temu, Pepis21 napisał(a): Mnie ciekawi z tego artykułu jedna rzecz a mianowicie zdanie, że kontrakt Jordana z Gatoradem nakazywał mu grę na IO. Szczerze mówiąc pierwsze czytam o czymś takim. Szukałem innego źródła na ten temat, ale nie znalazłem. Są informacje, że podpisał tą umowę w 91 roku, że na dziesięć lat i za jaką kwotę, ale o olimpiadzie ani słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 6 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2024 Było o młodym LeBronie, to teraz coś na temat młodego Wade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 13 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2024 (edytowane) Kontynuując wątek Wade. Artykuł który ukazał się po tym, jak Dwyane sięgnął po swój pierwszy tytuł. Edytowane 16 Stycznia 2024 przez Thomas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 20 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2024 Dziś trochę cyferek. Z grubsza licząc zarobki przez te trzydzieści lat wzrosły o 1000%, sprawdziłem z ciekawości jaka była inflacja w stanach w tym okresie. Okazuje się, że licząc rok do roku, przeważnie było to poniżej 4%, także mocno się to rozjechało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 27 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 W sezonie 92/93 najlepiej zarabiającym zawodnikiem był David Robinson, niecałe sześć milionów, dwa lata później do ligi dołączył Glenn Robinson i zażądał stu milionów. To był chory system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano 27 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 2 godziny temu, Thomas napisał(a): To był chory system. tak, dlatego rok czy dwa później został zmieniony (bodajże w CBA (re)negocjowanym latem 1995 kiedy był lockout) i wprowadzono rookie scale contracts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 3 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2024 W dniu 27.01.2024 o 15:17, rw30 napisał(a): tak, dlatego rok czy dwa później został zmieniony (bodajże w CBA (re)negocjowanym latem 1995 kiedy był lockout) i wprowadzono rookie scale contracts Jedną z pierwszych "ofiar" nowego systemu był Iverson, którego debiutancka umowa to trzy lata i niecałe dziewięć milionów. Dopiero po siedmiu sezonach podpisał swój kontrakt życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 10 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2024 Czy ktoś jeszcze pamięta, że Magic był trenerem Lakers? Ostatecznie to była bardzo krótka przygoda, przegrał 11 z 16 spotkań i mu się odechciało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano 10 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2024 (edytowane) powrót do gry, też na krótko, bodajże w sezonie 95/96 to pamiętam, ale trenerki to nie W dniu 3.02.2024 o 10:29, Thomas napisał(a): Jedną z pierwszych "ofiar" nowego systemu był Iverson, którego debiutancka umowa to trzy lata i niecałe dziewięć milionów. Dopiero po siedmiu sezonach podpisał swój kontrakt życia. nigdy do końca nie byłem pewny co znaczy 'charyzmatyczny', i czytając ten artykuł ciągle mam wrażenie, że nie wiem. A może ktoś, kto użył tego słowa w tym artykule też nie wie. Edytowane 10 Lutego 2024 przez rw30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 10 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2024 7 godzin temu, Thomas napisał(a): Czy ktoś jeszcze pamięta, że Magic był trenerem Lakers? Ostatecznie to była bardzo krótka przygoda, przegrał 11 z 16 spotkań i mu się odechciało. Cytat Johnson, who still had a guaranteed player contract that would pay him $14.6 million during the 1994–95 NBA season, signed a separate contract to coach the team that had no compensation W sumie śmiesznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 17 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2024 Taka ciekawostka. Ten przepis, że maksymalny numer to 55, chyba nadal funkcjonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi