ely3 Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 18 minut temu, Qcin_69 napisał(a): Marchewka z groszkiem to z tych dań które tutaj zostały wymienione do tej pory byłaby spokojnie w top3 - bez żadnego dodatku, sama w sobie to jest sztos pozycja Kiedy Ty kupinarnie tak podupadłeś? Groszek z marchewką to jest najgorsze kombo jakie świat kulinarny wymyślił Wygląda brejowato, jakby ktoś to danie zwymiotował wcześniej. Smakowo fatalne połączenie.. Jeśli jest coś w stanie spieprzyć doskonały smak marchewki to właśnie rozgotowanie i to jeszcze z groszkiem . Marchewka najlepiej smakuje albo w surowej postaci starta z jabłkiem albo po prostu duszona z innymi warzywami. Gotowana opcja zamienia marchewkę w rozbebłane niewiadomo co... Jedyna opcja w której marchewka traci swój smak @P_M I Ty krytykujesz zupy za brak jakości potrawy a propsujesz marchewke z groszkiem czyli coś co jest kompletnie pozbawione wartości smakowych? I to jeszcze w wersji zaśmażkowej czyli już w ogóle półpłynnej brei ? @julekstep A czemu Jack ma wpisany hiszpański rum skoro wybrał kolumbijskiego Dictatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 11 minut temu, Qcin_69 napisał(a): to jestem zaskoczony, że komukolwiek połączenie marchewki z groszkiem może nie smakować, bo to kombinacja idealna dla mnie aye, marchewka z groszkiem super (ale jako dodatek -> bo idealnie się miksuje z kartoflami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 6 minut temu, ely3 napisał(a): A czemu Jack ma wpisany hiszpański rum skoro wybrał kolumbijskiego Dictatora? Bo wpisał przy wyborze typ rumu hiszpanski??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) 7 minut temu, ely3 napisał(a): @julekstep A czemu Jack ma wpisany hiszpański rum skoro wybrał kolumbijskiego Dictatora? bo wpisał 'rum w stylu hiszpańskim' za wiki: Rum hiszpański – wytwarzany z melasy. Charakteryzuje się krótkim okresem fermentacji oraz lekkim smakiem. Wyczuwalne są w nich słodkie oraz korzenne nuty. Miejsca produkcji: Dominikana, Wenezuela, Gwatemala. Edytowane 29 Listopada 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 4 minuty temu, ely3 napisał(a): Kiedy Ty kupinarnie tak podupadłeś? Groszek z marchewką to jest najgorsze kombo jakie świat kulinarny wymyślił Wygląda brejowato, jakby ktoś to danie zwymiotował wcześniej. Smakowo fatalne połączenie.. Jeśli jest coś w stanie spieprzyć doskonały smak marchewki to właśnie rozgotowanie i to jeszcze z groszkiem . Marchewka najlepiej smakuje albo w surowej postaci starta z jabłkiem albo po prostu duszona z innymi warzywami. Gotowana opcja zamienia marchewkę w rozbebłane niewiadomo co... Jedyna opcja w której marchewka traci swój smak @P_M I Ty krytykujesz zupy za brak jakości potrawy a propsujesz marchewke z groszkiem czyli coś co jest kompletnie pozbawione wartości smakowych? I to jeszcze w wersji zaśmażkowej czyli już w ogóle półpłynnej brei ? Nie ma nic lepszego od marchewki z groszkiem- to pasuje absolutnie do wszystkiego - i do schabowego i do mielonego i do łososia i do krewetek i do golonki i do policzków wołowych - no nie ma rzeczy do której by zasmażana marchewka z groszkiem nie pasowała - idealnie wyważona słodycz - dla mnie top notch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 5 minut temu, julekstep napisał(a): aye, marchewka z groszkiem super (ale jako dodatek -> bo idealnie się miksuje z kartoflami) Biorąc pod uwagę propsowanie kebaba zaczynam dostrzegać pewien schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Teraz, fluber napisał(a): Biorąc pod uwagę propsowanie kebaba zaczynam dostrzegać pewien schemat. ja również dostrzegam że nie jesteś człowiekiem kultury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) 16 minut temu, ely3 napisał(a): @P_M I Ty krytykujesz zupy za brak jakości potrawy a propsujesz marchewke z groszkiem czyli coś co jest kompletnie pozbawione wartości smakowych? I to jeszcze w wersji zaśmażkowej czyli już w ogóle półpłynnej brei ? Ponownie zalecam naukę czytania ze zrozumieniem,bo widzę że sporo osób ma z tym problem, to że wolę drugie danie od zupy, nie znaczy, że żadna zupa mi nie smakuje... A co do marchewki z groszkiem w zasmażce, na Śląsku robimy ja specyficzną, dość gęsta i smaczną:) Edytowane 29 Listopada 2023 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 2 minuty temu, P_M napisał(a): Ponownie zalecam naukę czytania ze zrozumieniem,bo widzę że sporo osób ma z tym problem, to że wolę drugie danie od zupy, nie znaczy, że żadna zupa mi nie smakuje... Czy ktoś, kto się zna na czytaniu ze zrozumieniem pomoże mi zinterepretować poniższy fragment? W dniu 24.11.2023 o 18:57, P_M napisał(a): dla mnie walor smakowy zupy to 1/100Y, gdzie drugie danie to Y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 9 minut temu, Gregorius napisał(a): Bo wpisał przy wyborze typ rumu hiszpanski??? Napisał rum w stylu hiszpańskim a nie hiszpański 8 minut temu, Qcin_69 napisał(a): Nie ma nic lepszego od marchewki z groszkiem- to pasuje absolutnie do wszystkiego Bo jest smakowo idealnie nijakie -- Idealnie zabija smak marchewki. Groszek jako warzywo smakowo jest chyba najgorszą możliwa opcją. Obok brukselki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) 2 minuty temu, ely3 napisał(a): Napisał rum w stylu hiszpańskim a nie hiszpański i jeszcze raz za wiki (teraz dam dłuższy fragment bo może za mało wkleiłem ) : Podstawowa klasyfikacja rumu to podział uwzględniający system kolonialny Karaibów. Wyróżnić można styl: angielski (dawne kolonie brytyjskie), francuski (dawne kolonie Francji) oraz hiszpański (dawne kolonie Królestwa Hiszpanii). Rum angielski – to rodzaj rumu charakteryzującego się najwyższą spośród wszystkich rumów ciężkością. Zwyczajowo wytwarzany jest z melasy z użyciem tradycyjnych aparatów destylacyjnych wykonanych z miedzi. Produkt ten charakteryzuje się wysoką intensywnością smaku oraz długim okresem fermentacji. Przykładowe rumy: proof, overproof, navy oraz spiced. Miejsca produkcji: Jamajka, Barbados, Belize. Rum francuski – produkowany ze świeżego soku z trzciny cukrowej. Zazwyczaj posiada nutę owocową oraz dobrze wyczuwalny smak trzciny cukrowej. Nazywany również rumem rzemieślniczym. Miejsca produkcji: Gwadelupa, Martynika, Madera. Rum hiszpański – wytwarzany z melasy. Charakteryzuje się krótkim okresem fermentacji oraz lekkim smakiem. Wyczuwalne są w nich słodkie oraz korzenne nuty. Miejsca produkcji: Dominikana, Wenezuela, Gwatemala. Edytowane 29 Listopada 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 23 minuty temu, ely3 napisał(a): A czemu Jack ma wpisany hiszpański rum skoro wybrał kolumbijskiego Dictatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 5 minut temu, fluber napisał(a): Czy ktoś, kto się zna na czytaniu ze zrozumieniem pomoże mi zinterepretować poniższy fragment? Pomogę Ci zupa ma walor smakowy, ale mniejszy niż drugie danie:) użyłem hiperboli dla pokazania, że zdecydowanie bardziej wolę drugie danie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Teraz, P_M napisał(a): Pomogę Ci zupa ma walor smakowy, ale mniejszy niż drugie danie:) użyłem hiperboli dla pokazania, że zdecydowanie bardziej wolę drugie danie:) Ja mam chyba podobnie z tą różnicą, że są dla mnie wersje pomidorowej i ogórkowej co mogą rywalizować z daniami, jednak pozostałe zupy już przegrywają ze sporą ilością dań. Ty masz tak dla wszystkich zup ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 2 minuty temu, P_M napisał(a): Pomogę Ci zupa ma walor smakowy, ale mniejszy niż drugie danie:) użyłem hiperboli dla pokazania, że zdecydowanie bardziej wolę drugie danie:) Godzinę temu, fluber napisał(a): Zupy c***owe, nie to co marchewka z groszkiem. XD Ciekawe, czego ja użyłem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 @julekstep Róznica między rumem z Dominikany z tym z Kolumbii jest tak duża że na tej zasadzie to albo podajecie wódka z ziemniaków albo wódka z Orkiszów. Bo w tej chwili to w alkoholach się robi spory burdel. z jednej strony Wyborowa czyli konkretny producent a z drugiej mega szeroko rozumaina strefa geogradiczna @jack co nie zmienia faktu ,że masz tam spory rozrzut. Nie wiadomo czy chodzi ci o rum ciemny czy jasny. Czy akurat Dictator czy coś innego. Pomiędzy wyspami a kontynentem sa spore różnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 5 minut temu, mac napisał(a): Ja mam chyba podobnie z tą różnicą, że są dla mnie wersje pomidorowej i ogórkowej co mogą rywalizować z daniami, jednak pozostałe zupy już przegrywają ze sporą ilością dań. Ty masz tak dla wszystkich zup ? Chyba tak, w sensie jeżeli zapytałbys mnie co na obiad i miałoby to być jedno danie to chyba nie wybrałbym zupy:) Niemniej nadal są zupy, które mi smakują więc zluzujcie majty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 @Pablo81 pijesz Sambucę solo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) 9 minut temu, ely3 napisał(a): @jack co nie zmienia faktu ,że masz tam spory rozrzut. Nie wiadomo czy chodzi ci o rum ciemny czy jasny. Czy akurat Dictator czy coś innego. Pomiędzy wyspami a kontynentem sa spore różnice Dlatego właśnie, gdyby ktoś miał wątpliwości o jaki rum w stylu hiszpańskim chodzi wpisałem dokładnie Dictadora 12, który jest moim zdaniem modelowym przykładem tego stylu, jest w Polsce ogólnodostępny a do tego przystępny cenowo. Jeśli wystarczy Ci informacja, że chodzi o rum z tych cięższych, karmelowych, które odzwierciedlają wyobrażenie smaku rumu przeciętnego człowieka a jeśli nie to wskazałem dokładnie kraj, producenta a nawet konkretny produkt. Edytowane 29 Listopada 2023 przez jack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) geeez 16 grających - i spokój, fajnie sobie draftujemy NA LUZIE w LUŹNYM ATFie za to afery o precyzowanie, sposób zapisu itp robią osoby spoza gry xD Edytowane 29 Listopada 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi