Skocz do zawartości

ATF GOAT WORLDWIDE

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.06.2023 o 21:22, Qcin_69 napisał(a):

tyle gadania o Sokratesie a #1 w filozofii poszła z 4 wyborem :P 

Rozwiń  

impakt duży (na pewno większy od Sokratesa :) )

ale kolo ma jedną zasadniczą wadę

jest kurewsko nudny (jego życie było nudne, jego teksty były nudne, wszystko co z nim związane jest nudne)

W dniu 29.06.2023 o 21:32, P_M napisał(a):

Ok, dla mnie Kant to takie top 15, ale spoko. 

Rozwiń  

nie no

w samej filozofii Kant to top5 luźno

ale na pewno ma w c*** niskie sympathy value (a przynajmniej powinien mieć u osób które miały jakąkolwiek styczność, czy też próby styczności z jego tekstami :) )

W dniu 29.06.2023 o 21:22, Qcin_69 napisał(a):

tyle gadania o Sokratesie a #1 w filozofii poszła z 4 wyborem :P 

Rozwiń  

i nie

#1 w filozofii nie zostanie wybrany w tym drafcie :) (chyba że sobie zostawię ten pick na ostatnią rundę w celach edukacyjnych)

W dniu 29.06.2023 o 21:32, P_M napisał(a):

Ok, dla mnie Kant to takie top 15, ale spoko. 

Rozwiń  

Ciekawe dlaczego tak nisko. Ciężko mi wyobrazić sobie tylko większych od niego.  No ale to Twoje zdanie. Jak niw zapomnisz daj proszę swoje top 15 w takim razie. Może być na pm skoro już wybrałem.

W dniu 29.06.2023 o 21:33, julekstep napisał(a):

impakt duży (na pewno większy od Sokratesa :) )

ale kolo ma jedną zasadniczą wadę

jest kurewsko nudny (jego życie było nudne, jego teksty były nudne, wszystko co z nim związane jest nudne)

Rozwiń  

No właśnie nie lubię go. I tutaj impact wyżej niż osobiste sympatię.  Lol. Nawet ciężko mi go bronić niezgadzajac się z jego filozofia.  Ale nie umiem wyobrazić sobie 5 filozofów z większym impactem.

W dniu 29.06.2023 o 21:34, P_M napisał(a):

XDDDXDDDD

Rozwiń  

Einstein na luzie.  Karol Wielki też chyba ze ktoś ma zupełnie inne kryteria.  Edison mocne top 3 więc nie wiem z czego się śmiejesz.

W dniu 29.06.2023 o 21:41, P_M napisał(a):

Wiadomo, Dziki trener xD

Rozwiń  

to nauki ścisłe akurat

W dniu 29.06.2023 o 21:38, Gregorius napisał(a):

Einstein na luzie. 

Rozwiń  

jak zrobić era-adjustment to akurat Newtona można dać wyżej -> ale tak, Einstein pewnie będzie nr 1 w ścisłych 

Edytowane przez julekstep

W dniu 29.06.2023 o 21:29, P_M napisał(a):

Masz Kanta za 1 w filozofii? 

Rozwiń  

yep, #1 bez dwóch zdań dla mnie, przed Platonem.

Generalnie z filozofia jest tak, ze ciężko tutaj ustalić „właściwa” kolejność - i chcąc nie chcąc podejście Julka w kwestii Arystotelesa tez kupuje, ale dla mnie prywatnie Kant wygrywa kategorie.

A ze był nudny :P no cóż, był, ale Krytyka czystego rozumu to chyba najlepsza pozycja z filozofii jaka zdarzyło mi się czytać :P 

no i „niebo gwiaździste  nade mną, prawo moralne we mnie” no sztosik cytat, znacznie lepsze niż odpowiedz na pytanie czym jest Substancja :P 

W dniu 29.06.2023 o 21:34, julekstep napisał(a):

#1 w filozofii nie zostanie wybrany w tym drafcie :) (chyba że sobie zostawię ten pick na ostatnią rundę w celach edukacyjnych)

Rozwiń  

tez zostawiłem sobie filozofię na koniec generalnie, bo tam z 15 pickiem będzie można spokojnie wybrać kogoś kto skończy w top5- i wszystko pozostawiam kwestii późniejszego sprzedania danego filozofa 

W dniu 29.06.2023 o 21:53, Qcin_69 napisał(a):

no i „niebo gwiaździste  nade mną, prawo moralne we mnie” no sztosik cytat, znacznie lepsze niż odpowiedz na pytanie czym jest Substancja :P 

Rozwiń  

No właśnie słaby ten cytat, a już jego imperatyw kategoryczny to aż wstyd przywoływać biorąc pod uwagę jak odtwórcza to myśl.

W dniu 29.06.2023 o 21:56, P_M napisał(a):

No właśnie słaby ten cytat, a już jego imperatyw kategoryczny to aż wstyd przywoływać biorąc pod uwagę jak odtwórcza to myśl.

Rozwiń  

mam zgoła inna opinie, dla mnie imperatyw kategoryczny to absolutny top jeśli chodzi o zasady etyczne, choć samemu się nigdy do niej nie stosowałem, ale jakbym miał wybrać coś co jest moja ulubiona doktryna filozoficzna to mam świadomość ze kończę na ostatnim miejscu w tej kategorii :D 

W dniu 29.06.2023 o 22:02, Qcin_69 napisał(a):

mam zgoła inna opinie, dla mnie imperatyw kategoryczny to absolutny top jeśli chodzi o zasady etyczne, choć samemu się nigdy do niej nie stosowałem, ale jakbym miał wybrać coś co jest moja ulubiona doktryna filozoficzna to mam świadomość ze kończę na ostatnim miejscu w tej kategorii :D 

Rozwiń  

Na studiach miałem etykę i może miałem dziwnego profesora, ale wszyscy studenci zgodnie widzieli słabości w imperatywie Kanta i dość szybko się po nim przejechali. Inna sprawa, że bardziej irytuje mnie odtwórczość niż treść, bo to samo zostało już powiedziane/napisane przed Kantem, a dziwnym trafem ta zasada etyczna jest jemu przypisywana. :)

• Reikai odpiął/ęła ten temat