Gregorius Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 1 minutę temu, DRK napisał: Poprawiłem. Idźmy z duchem czasu. Napisałeś wcześniej, że MSC zdecydowanie za szybko. W jej kategorii poszli Einstein i Newton. W kategorii wynalazcy poszli Edison i Tesla. Maryśka ma dwa Noble z różnych nauk ścisłych. ,, Zdecydowanie za szybko". Nie sądzę. Cóz to Twoje zdanie. Przypominam że matematyka to też nauka scisła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 (edytowane) 11 minut temu, Gregorius napisał: Tak poważnie to troszkę zartuje. Buddyzm jest gdzieś na pograniczu. W zależności od definicji religii mozesz zaliczyć lub nie. Dokładnie tak. Takie gdzie nie ma żadnego związku z poprzednimi badaniami. Prawdopodobnie prądnicem, silniki elektryczne Edisona czy Tesli można by za takie uznać. Tylko z Guttenbergiem problem jest że wkład wkłąd w cały wynalazek jest nie duży. Można w toku ewolucji jakiegoś wynalazku zmienić go na tyle dużo ze ten wkład jest znaczący. Zresztą na szybko z wikipedi : Powszechnie uważa się, że po raz pierwszy użył jej Johannes Gutenberg do druku Biblii, przeprowadzonego w latach 1452–1455, co jednak nie znajduje potwierdzenia w faktach[potrzebny przypis], gdyż ruchoma czcionka była znana w Europie wcześniej, a ponadto sama Biblia nie jest pierwszym drukiem Gutenberga[a]. Zasługi Gutenberga to ulepszenie zastanych technik drukarskich niezadowalającej jakości. Jeszcze przed Gutenbergiem ruchomej czcionki miał używać holenderski drukarz Laurens Janszoon Coster. Nie wiadomo, czy ruchoma czcionka została w Europie wynaleziona zupełnie niezależnie, czy też idea ta przywędrowała z Dalekiego Wschodu, gdzie pojawiła się już cztery wieki przed Gutenbergiem. Podobnie jak w przypadku kompasu czy prochu, taką wędrówkę trudno prześledzić ze względu na brak materiałów historycznych. grunt że to właśnie prasa Gutenberga przyjęła się w Europie (ówczesnym 'centrum wszechświata') i było to na tyle epokowe wydarzenie....że w zasadzie uważa się to za jeden z głównych czynników (obok m.in odkrycia Ameryki przez Kolumba xD) przejścia z epoki średniowiecza do epoki nowożytnej więc te żaróweczki to tam se możecie o czoła porozbijać razem z @Qcin_69 kłócąc się kto faktycznie to odkrył (a pewnie i tak odkrył jakiś trzeci random, stażysta w firmie Edisona xD) Edytowane 28 Czerwca 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 miałem kilka pomysłów, ale wybrałem WTC, na każdym z nas to się jakoś odbiło każdy pamięta co wtedy robił, zdefiniowało to też w dużej mierze świat w którym żyjemy obecnie i ma konsekwencje do dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Teraz, julekstep napisał: grunt że to właśnie prasa Gutenberga przyjęła się w Europie (ówczesnym 'centrum wszechświata') i było to na tyle epokowe wydarzenie....że w zasadzie uważa się to za jeden z głównych czynników (obok m.in odkrycia Ameryki przez Kolumba xD) przejścia ze średniowiecza do nowożytności Wierz sobie w co chcesz. Oba wybory są bardzo słabe dla mnie. I biorąc pod uwagę ilość wynalazków na dalekim wschodzi to "centrum wszechswiata" to lol. Na cześć odkrytej drogi do Indii nowo odkryty ląd został nazwany Kolumbia...a nie wróć odkrył ląd już odkryty i nazwany na cześć kogoś innego...brawo dla Kolumba. Dobrze że wiedział co robi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Teraz, LeweBiodroSmoka napisał: miałem kilka pomysłów, ale wybrałem WTC, na każdym z nas to się jakoś odbiło każdy pamięta co wtedy robił, zdefiniowało to też w dużej mierze świat w którym żyjemy obecnie i ma konsekwencje do dziś aye za 'naszego życia' to na pewno najbardziej pamiętna data, pytanie czy faktycznie ma tak duży impakt jak kilka innych momentów (imho nie, ale recency bias może to ładnie podbić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Teraz, LeweBiodroSmoka napisał: miałem kilka pomysłów, ale wybrałem WTC, na każdym z nas to się jakoś odbiło każdy pamięta co wtedy robił, zdefiniowało to też w dużej mierze świat w którym żyjemy obecnie i ma konsekwencje do dziś W sumie fajny głos. Reperkusje na nasze czasy są faktycznie duże i chyba każdy z nas widział na żywo. Dobry głos. Czy będzie wysoko zależy od innych dat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Teraz, Gregorius napisał: W sumie fajny głos. Reperkusje na nasze czasy są faktycznie duże i chyba każdy z nas widział na żywo. Dobry głos. Czy będzie wysoko zależy od innych dat. no to ciężka sprawa jest, uznałem, że z tych najbliższych przynajmniej tą moźna dokładnie określić, dlatego sądzę, że ma szansę na top3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RonnieArtestics Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 20 minut temu, Qcin_69 napisał: czyżby? spytaj ludzi z Azji @RonnieArtestics @mac Ja z kato Azji akurat wiec nie wiem po co mnie wołasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 3 minuty temu, Gregorius napisał: Wierz sobie w co chcesz. dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 2 minuty temu, julekstep napisał: aye za 'naszego życia' to na pewno najbardziej pamiętna data, pytanie czy faktycznie ma tak duży impakt jak kilka innych momentów (imho nie, ale recency bias może to ładnie podbić) no mały ma impakt na dzisiejszy świat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Budda pick na miarę i w sumie słuszny. Dwóch liderów nie dogoni, ale raczej nie da się zjeść czwartemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 top3 może być za wysoko. Impakt na pewno nie ale jest na top3 ale pytanie co inni wybiorą. z ostatnich 30-40 lat być może najważniejsza data. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Teraz, LeweBiodroSmoka napisał: no mały ma impakt na dzisiejszy świat? w porównaniu do innych dat które mogą zostać picknięte? -> imho zdecydowanie tak ale tak jak piszę, recency bias (chyba najbardziej znana 'data' z naszych czasów) może tutaj sporo zdziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Teraz, julekstep napisał: w porównaniu do innych dat które mogą zostać picknięte? -> imho zdecydowanie tak ale tak jak piszę, recency bias (chyba najbardziej znana 'data' z naszych czasów) może tutaj sporo zdziałać gdyby się dało dokładnie określić upadek żelaznej kurtyny, to nie miałbym wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 6 minut temu, ernie9005 napisał: 37. Mao Zedong - antyGOAT. @ignazz o fajnie ernie po dwóch bardzo mocnych pickach dojebał busta gdybym napisał że mi przykro z tego powodu to bym skłamał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 1 minutę temu, julekstep napisał: o fajnie ernie po dwóch bardzo mocnych pickach dojebał busta gdybym napisał że mi przykro z tego powodu to bym skłamał! Czemu bust? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 1 minutę temu, julekstep napisał: o fajnie ernie po dwóch bardzo mocnych pickach dojebał busta gdybym napisał że mi przykro z tego powodu to bym skłamał! 65-70 mln ofiar. bust jak ch.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Teraz, Reikai napisał: Czemu bust? no właśnie po namyślę widzę że może i 5te miejsce być, więc bust mniejszy niż mi się początkowo wydawało słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernie9005 Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Top 1. w swojej kategorii Mao. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Teraz, Gregorius napisał: 65-70 mln ofiar. bust jak ch.. ale też w dużej mierze jednej nacji, na zewnątrz nie pokozaczył jak inni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi