Skocz do zawarto艣ci

Oda do Lebrona

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Kubbas napisa艂:

Perfekcyjna kariera, perfekcyjne zycie, wrecz niemozliwe, tyle lat grania na tym poziomie, tyle lat bez zadnych afer, tyle lat przy roznych konfliktach "taking the high road"

z t膮 perfekcyjn膮 karier膮 to przesadzone, jednak pierwsza jej po艂owa i wszystkie LeQuitowe ksywki, tu wiele m贸wi膮, zastanawiam si臋 te偶, co gdyby nie by艂o schadzki wielkiej tr贸jki w Miami i nie mia艂by tych dw贸ch pierwszych tytu艂贸w, jak wp艂yn臋艂oby to na niego psychicznie i jaki by艂by jego odbi贸r w powszechnej 艣wiadomo艣ci. Ca艂a tr贸jka wtedy Lebron, Wade i Bosh sporo po艣wi臋cili (finalnie wychodzi na to, 偶e Lebron najmniej i zbudowa艂 na tym swoje legacy). Oczywi艣cie pretensji nie mam, bo to dobra decyzja, ale niewielu graczy ma to szcze艣cie, 偶eby mie膰 takie okienko do grania wok贸艂 allstar贸w przez kika sezon贸w, st膮d te偶 warto wspomnie膰 znowu o Durancie, gdzie tez niby pretensje byly o zepsucie ligi, a jednak te okienka na zdobywanie tytu艂贸w i zapisanie si臋 w anna艂ach ligi jest kr贸tkie, pomimo nawet 20-letniej kariery Lebrona.

Ja osobi艣cie nigdy nie polubi艂em stylu Lebrona, to bycie szachist膮, to dla mnie cz臋sto by艂o kunktatorstwo typu "nie oddam trudnego rzutu, 偶eby nie zepsu膰 sobie statystyk", pami臋tam jak kiedy艣 gdzie艣 by艂 artyku艂 z czas贸w Miami, gdzie chcia艂 by膰 zawsze powy偶ej 50FG%, 偶eby dobrze w statsheecie to wygl膮da艂o. Statystycznie na pewno jest GOAT'em, ale dla mnie zabi艂 tym swoim maksymalnie efektywnym stylem finezj臋 tego sportu.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

11 minut temu, lorak napisa艂:

fajny post

Tak, potwierdzam - bardzo fajny. I nie chodzi nawet o tre艣膰 (w sensie czy sie zgadzam - bo pewnie ka偶dy znalaz艂by聽co艣), ale o form臋 - gdzie sam spos贸b (mam nadziej臋), nie przywo艂a tu bandy frustrat贸w z tekstami w stylu "jak ju偶 przestaniesz sie spusz...膰" czy "wyjmij ju偶 te cohones z ust" - bo przecie偶 dla nich, kto艣 inny jest GOATem聽 - a czego w SM jest teraz od groma...

Ja sie tylko zastanawiam jak ludzie naprawd臋 go zapami臋taj膮? Czy faktycznie jako "kr贸la" na kt贸rego sie sam pozuje (innych ksywek tu nie ma co przytacza膰, bo nie przystoi) czy jak kogo艣 innego? Johnson by艂 niekwestionowanym "Magic", Jordan - dla wielu "God" jak jeszcze gra艂, Kobe z instynktem zab贸jcy "BalckMamba" , Alcindor zmieni艂 nazwisko itd. ale jak tak sobie popatrz臋 na pewne jednoznaczne skojarzenia, to KAJ kojarzy mi si臋... z nikim.聽

My艣l臋, 偶e LBJ wie, 偶e ma cos jeszcze do pozostawienia po sobie i jeszcze nie powiedzia艂 ostatniego s艂owa...

Odno艣nik do komentarza

Teraz, RappaR napisa艂:

Akurat kariera mocno zjebana, perfekcyjne kariery to mieli Jordan, Kobe i Duncan

4 minuty temu, P_M napisa艂:

z t膮 perfekcyjn膮 karier膮 to przesadzone, jednak pierwsza jej po艂owa i wszystkie LeQuitowe ksywki, tu wiele m贸wi膮, zastanawiam si臋 te偶, co gdyby nie by艂o schadzki wielkiej tr贸jki w Miami i nie mia艂by tych dw贸ch pierwszych tytu艂贸w

Gdyby robi膰 symulacj臋 kariery LeBrona 100 razy od loterii w drafcie, to w wi臋kszo艣ci przypadk贸w wygra艂by du偶o wi臋cej ni偶 wygra艂 w realu, 艣wietnie to wida膰 por贸wnuj膮c jego karier臋 do innych alltimer贸w.聽

Ale bior膮c pod uwag臋 wszystkie czynniki (sukcesy, longevity, 偶ycie prywatne etc.) - ci臋偶ko by艂oby obiektywnie wybra膰 jak膮kolwiek karier臋 ponad jego, i bior膮c wszystkie czynniki 偶aden zawodnik nie mia艂by na jego miejscu lepszej kariery, ju偶 bez wzgl臋du na to kto tam kogo uwa偶a za najlepszego koszykarza w historii.聽

A post bardzo sympatyczny, 艣wietnie po forum wida膰 jak stopniowo ludzie dochodz膮 - na r贸偶nych etapach - do docenienia, pr臋dzej lub p贸藕niej, wielkich sportowc贸w;聽jakie dyskusje toczy艂o si臋 par臋 lat temu, i jak one kompletnie umar艂y. To jest najlepszy feature tego LeBronowego longevity. :)

Odno艣nik do komentarza

37 minut temu, P_M napisa艂:

z t膮 perfekcyjn膮 karier膮 to przesadzone, jednak pierwsza jej po艂owa i wszystkie LeQuitowe ksywki, tu wiele m贸wi膮,

wiele dobrego o jego wielko艣ci. nie jeden bowiem na jego miejscu by si臋 z艂ama艂 po tych wszystkich pora偶kach oraz krytyce. on jednak si臋 nie podda艂 i doszed艂 na szczyt, co tym bardziej pokazuje, jak niez艂omny charakter posiada.

Odno艣nik do komentarza

11 minut temu, lorak napisa艂:

wiele dobrego o jego wielko艣ci. nie jeden bowiem na jego miejscu by si臋 z艂ama艂 po tych wszystkich pora偶kach oraz krytyce. on jednak si臋 nie podda艂 i doszed艂 na szczyt, co tym bardziej pokazuje, jak niez艂omny charakter posiada.

Mo偶na te偶 to tak interpretowa膰 :) natomiast timing, kiedy Lebron zd膮偶y艂 zdoby膰 tytu艂 nie pozwala mi wyda膰 tak jednoznacznej oceny.聽

Odno艣nik do komentarza

13 minut temu, lorak napisa艂:

Te偶 bez przesady, nie ma co dawa膰 mu Ben Simmons treatment, 偶e super utalentowany multimilioner nie przejmuje si臋 krytyk膮 w profesji, kt贸r膮 robi troch臋 lepiej od innych. :)

To, czego realnie szkoda (poza powstaniem聽Warriors),聽to tych lat w Cleveland za pierwszym pobytem, z normalnym supportem tytu艂y w '08-10 by艂y do ogarni臋cia, przecie偶 oni tam przegrali 4 punktami seri臋 z super teamem Celtics z Ilgauskasem jako drug膮 opcj膮, da膰 mu ekwiwalent, nie wiem, teamu Birda z '81 albo Magic '95 i zupe艂nie inaczej by si臋 potoczy艂o to wszystko IMHO, bo potem ta presja naros艂a do ko(s)micznych rozmiar贸w.聽

Odno艣nik do komentarza

Godzin臋 temu, dannygd napisa艂:

Ja sie tylko zastanawiam jak ludzie naprawd臋 go zapami臋taj膮? Czy faktycznie jako "kr贸la" na kt贸rego sie sam pozuje (innych ksywek tu nie ma co przytacza膰, bo nie przystoi) czy jak kogo艣 innego? ...

Edytowane przez tankathon
Odno艣nik do komentarza

2 godziny temu, Kubbas napisa艂:

jesli na prawde ktos mysli ze Curry zmienil koszykowke na gre oparta o rzut za 3, to niestety ale c***a sie zna, to Lebron wprowadzil najwazniejsze pojecie do koszykowki ktore teraz jest tak na prawde koszykowka

spacing

Meh, triangle to ju偶 by艂 spacingowy system. Albo inside-outside w teamach Hakeema i Shaqa. W nowoczesnej formie, to D'Antoni w Suns w 2004, potem ewolucja post臋powa艂a standardowo. Bardziej to by艂a odpowied藕 na zniesienie upo艣ledzonego illegal defense ni偶 cokolwiek zwi膮zanego z LeBronem.

Heliocentryczna ofensywa to te偶 nie jest wynalazek LeBrona.

On nie zapocz膮tkowa艂 偶adnych rewolucyjnych zmian i to 偶adna ujma, umia艂 po prostu zrobi膰 na boisku wi臋cej ni偶 inni i to ca艂a tajemnica (duh).

Odno艣nik do komentarza

Cytat

jesli na prawde ktos mysli ze Curry zmienil koszykowke na gre oparta o rzut za 3, to niestety ale c***a sie zna, to Lebron wprowadzil najwazniejsze pojecie do koszykowki ktore teraz jest tak na prawde koszykowka

spacing (pozdro Bastillion)

przeciez definicja obecnie granej ultraefektywnej koszykowki to definicja druzyn lebrona od x lat, high % wjazd pod kosz albo high % trojka od pomagajacego obroncy do wjazdu, drive and kick

Curry dodal do tego swoja cegielke ale to Lebron od poczatku do konca swojej kariery stworzyl lige ktora teraz ogladamy

Ca艂kowicie si臋 nie zgadzam.

Najpierw przeczyta艂em Tw贸j post p贸藕niej @Chytruz聽i tylko si臋 podpisuje.

LeBron jest po prostu maszyn膮, kt贸ra wytrwa艂a oraz PRZYSTOSOWA艁A si臋 do ligi w perfekcyjny spos贸b. Zacz膮艂 od bycia najsilniejszym obwodowym do bycia najszybszym PF. Jego 艂atwo艣膰 dostosowania si臋 dzi臋ki warunkom fizycznym oraz urozmaiconym stylem osi膮gn膮 to wszystko.

Nawet tu i teraz kto艣 chcia艂by napisa膰 w czym LeBron by艂 najlepszy ever? Jakie LeBron ma najlepsze zagranie ever? Ci臋偶ko cokolwiek wymieni膰 poniewa偶 we wszystkim by艂 wybitny ale nie wprowadzi艂 do koszyk贸wki nic innowacyjnego. Freak fizyczny, kt贸ry wykorzysta艂 to doszcz臋tnie.聽

Odno艣nik do komentarza

16 minut temu, Koelner napisa艂:

Ca艂kowicie si臋 nie zgadzam.

Najpierw przeczyta艂em Tw贸j post p贸藕niej @Chytruz聽i tylko si臋 podpisuje.

LeBron jest po prostu maszyn膮, kt贸ra wytrwa艂a oraz PRZYSTOSOWA艁A si臋 do ligi w perfekcyjny spos贸b. Zacz膮艂 od bycia najsilniejszym obwodowym do bycia najszybszym PF. Jego 艂atwo艣膰 dostosowania si臋 dzi臋ki warunkom fizycznym oraz urozmaiconym stylem osi膮gn膮 to wszystko.

Nawet tu i teraz kto艣 chcia艂by napisa膰 w czym LeBron by艂 najlepszy ever? Jakie LeBron ma najlepsze zagranie ever? Ci臋偶ko cokolwiek wymieni膰 poniewa偶 we wszystkim by艂 wybitny ale nie wprowadzi艂 do koszyk贸wki nic innowacyjnego. Freak fizyczny, kt贸ry wykorzysta艂 to doszcz臋tnie.聽

Podobne odczucia. Lebron to T-1000 ;)

Odno艣nik do komentarza

Dla mnie Lebron jest odpowiednikiem naszego Pudziana.聽 Ma charakter do zapierdolu i 艣wietne geny/cia艂o.

Mam ziomka, kt贸ry ma identyczny charakter i zachowania,聽 wszyscy ju偶 dawno odpu艣cili a ten pr贸buje kolejny raz a偶 do skutku. Ma w dupie co inni sobie pomy艣l膮,聽 robi po swojemu.聽 IMO ma to znamiona rysu psychopaty. W sumie troch臋 zazdroszcz臋, bo sam jestem leniem.

Odno艣nik do komentarza

To zmienianie ligi przez jakiegokolwiek pojedynczego zawodnika to jest generalnie straszne pitu-pitu. Jaka艣 dru偶yna mo偶e jednostkowo wyznaczy膰 jakie艣 trendy, i to by by艂o na tyle, ale i tak bardzo rzadko (nie wiem, mo偶e Heat w D za czas贸w big3). Nikt nie rzuca ju偶 skyhook贸w jak Kareem, nikt nie operuje na midrange jak Jordan, a skillset wysokich > skillset Russella czy nawet Duncana, pojawi si臋 Wembanyama (kolejny go艣膰 z unikalnym skillsetem vs swoje czasy) i b臋dzie podobna narracja.聽

To, co jest atutem LeBrona, to w艂a艣nie fakt, 偶e jest najwszechstronniejszym graczem ever pod wzgl臋dem skillsetu w O+D, z grubsza funkcjonalne off-ball skillsy i idealny size do grania inside/outside powoduj膮, 偶e sprawdzi艂 si臋 w przer贸偶nych rosterowych kombinacjach/rolach w defensywie.聽

Odno艣nik do komentarza

2 godziny temu, BMF napisa艂:

To, czego realnie szkoda (poza powstaniem聽Warriors),聽to tych lat w Cleveland za pierwszym pobytem, z normalnym supportem tytu艂y w '08-10 by艂y do ogarni臋cia,聽

Mi akurat "mocno szkoda", 偶e graj膮c z AD nie jest w stanie awansowa膰 do bara偶y.

Odno艣nik do komentarza

28 minut temu, BMF napisa艂:

To zmienianie ligi przez jakiegokolwiek pojedynczego zawodnika to jest generalnie straszne pitu-pitu. Jaka艣 dru偶yna mo偶e jednostkowo wyznaczy膰 jakie艣 trendy, i to by by艂o na tyle, ale i tak bardzo rzadko (nie wiem, mo偶e Heat w D za czas贸w big3). Nikt nie rzuca ju偶 skyhook贸w jak Kareem, nikt nie operuje na midrange jak Jordan, a skillset wysokich > skillset Russella czy nawet Duncana, pojawi si臋 Wembanyama (kolejny go艣膰 z unikalnym skillsetem vs swoje czasy) i b臋dzie podobna narracja.聽

To, co jest atutem LeBrona, to w艂a艣nie fakt, 偶e jest najwszechstronniejszym graczem ever pod wzgl臋dem skillsetu w O+D, z grubsza funkcjonalne off-ball skillsy i idealny size do grania inside/outside powoduj膮, 偶e sprawdzi艂 si臋 w przer贸偶nych rosterowych kombinacjach/rolach w defensywie.聽

Wydaje mi si臋, 偶e to nawet nie chodzi o zmienianie ligi, ale o czerpanie przyjemno艣ci, rozrywki i rado艣ci z rozgrywek sportowych, a Lebron to maszynowe granie. Ch臋tniej obejrz臋 po raz dziesi膮ty jakie艣 stare highlighty innych graczy, ani偶eli LeBrona.

Odno艣nik do komentarza

Odnosi艂em si臋 do tezy, 偶e LeBron zmieni艂 NBA: nie zrobi艂 tego, Kareem, Jordan czy inny Curry te偶 tego w long runie nie zrobili, 15-20 lat po ko艅cu kariery top4 graczy alltime (Kareem, Jordan) ich signature moves wylecia艂y z u偶ytku na poziomie ca艂ej ligi,聽z LeBronem b臋dzie pewnie inaczej, ale dalej nie ma potrzeby dorabiania czego艣, czego nie ma.

Jak komu艣 si臋 nie podoba jego styl gry, no to spoko, co ja mog臋, nic nie mog臋. Wiem po sobie, 偶e najlepiej mi si臋 ogl膮da艂o LeBrona do ~2014 roku (wrzuca艂em HL z 08-10 do jakiego艣 innego tematu niedawno, dajcie spok贸j co on by obecnie robi艂 ;]),聽potem pass-first LeBrona gdy Davis by艂 zdrowy, te inne lakersowe wersje s膮 ju偶 meh, a w Cavs si臋 ratowa艂 (wizualnie)聽faktem, 偶e mia艂 tam najlepszy spacing w karierze.

Odno艣nik do komentarza

20 godzin temu, RappaR napisa艂:

Akurat kariera mocno zjebana, perfekcyjne kariery to mieli Jordan, Kobe i Duncan

Nie mieli聽perfekcyjnej, ale blisko tego. Mog艂o p贸j艣膰 im jeszcze lepiej co by艂o w ich zasi臋gu.
Jordan聽nie robi膰聽przerwy blisko 2-letniej i mie膰聽teraz 7 lub 8 tytu艂贸w.
Kobe wygra膰聽tytu艂 r贸wnie偶 w 2004 i 2008 (by艂o to do zrobienia, ale w 03/04 syf z gwa艂tem, k艂贸tnie z Shaqiem i kontuzja Malone, a w 2008 kontuzja Bynuma)
Duncan wygra膰 te偶 w 2013 (by艂聽bardzo blisko 6/6).

Edytowane przez Rodman91
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.