Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

ale to mowisz o takich "startupach" ktore sa "nakladkami" na duze LLM? to jest obecnie inwestycyjny plankton (kwotowo).

Aktualna hossa jest wynikiem masowej wiary w kosmiczne możliwości ai. Proporcje cen do zysków w kontekście akcji są w wielu wypadkach bezprecedensowe. Zwykle to było ile- 10, 12? NVIDIA ma teraz ile, 60?

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

zdefiniuj, co rozumiesz przez halucynacje. ja uzywalem tego sformulowania luzno, jak mi LLM wygenerowal tekst, ktory byl pelen "ogolnikow" i wygladalo, ze nie zajrzal do danych (to jeszcze wtedy jechalem na trybie "auto", zamiast defaultowo "Pro").

Błędy, które trudno zidentyfikować, mające znaczny wpływ na rezultat prompta, pojawiające się w co którejś odpowiedzi.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

to magia anonimowego pisania mixu bzdur ale tez ciekawych rzeczy w necie, na np niszowym forum. nic osobistego, bo jak zauwazyles, nie znamy sie.

Tym bardziej ten mechanizm jest interesujący. Milioner, człowiek sukcesu, brak prowokacji i taki wylew.

9 minut temu, memento1984 napisał(a):

pewnosci nigdy nie ma.

nie znam wogole tego przypadku, ale chatgpt to takie "nieogarniete pole" ze sporymi mozliwosciami - widocznie (obecni tworcy/wlasciciele) sa w stanie stworzyc dobre narzedzie, a nie sa w stanie byc wystarczajaco kreatywni, zeby wiedziec, jak wykorzystac je najbardziej optymalnie.

zmarnowane zasoby na nietrafione wewnetrzne projekty to ich i prywatnych inwestorow problem.

Nie widziałeś Stephena hawkinga walczącego w MMA,Jezusa biegającego po wodzie itd? Generowanie video przepala kosmiczne zasoby, open ai oglasA rewolucje, rynek się jara a ja mam experience tego faceta z big short siedzącego w fitchu czy tam moodys 

7 minut temu, fluber napisał(a):

Zwykle to było ile- 10, 12?

Tak pro forma, najlepsza spółka dywidendowa z Chin ma 1 do 18, większość ma poniżej 25. Przy czym mówię o spółkach dywidendowych. 

10 minut temu, fluber napisał(a):

Tym bardziej ten mechanizm jest interesujący. Milioner, człowiek sukcesu, brak prowokacji i taki wylew.

Z ciekawości, jakie masz skojarzenia z belką siana? 

10 minut temu, P_M napisał(a):

Nie sugerowałem tego, ale samo włożenie 6 cyfrowej kwoty w rynek to myślę fajny milestone:) 

Zdecydowanie lepiej się czuję z włożeniem tego w obligacje. Tak czy siak majątek bierze się z pracy, coraz wyższych kwalifikacji i umiejętności co przekłada się na zarobki, a raczej w wyjątkowych przypadkach z inwestycji giełdowych, więc choć, póki co, myślę, że wrócę na giełdę w pewnym momencie to pewnie większość aktywów i tak pewnie będę trzymał w obligacjach 

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Tak pro forma, najlepsza spółka dywidendowa z Chin ma 1 do 18, większość ma poniżej 25. Przy czym mówię o spółkach dywidendowych. 

Z ciekawości, jakie masz skojarzenia z belką siana? 

Ciekawa statystyka, dzięki.

Sanah oczywiście 

6 minut temu, fluber napisał(a):

Zdecydowanie lepiej się czuję z włożeniem tego w obligacje. Tak czy siak majątek bierze się z pracy, coraz wyższych kwalifikacji i umiejętności co przekłada się na zarobki, a raczej w wyjątkowych przypadkach z inwestycji giełdowych, więc choć, póki co, myślę, że wrócę na giełdę w pewnym momencie to pewnie większość aktywów i tak pewnie będę trzymał w obligacjach 

W naszym wieku można śmiało trzymać 80% w akcjach:)

27 minut temu, fluber napisał(a):

Aktualna hossa jest wynikiem masowej wiary w kosmiczne możliwości ai. Proporcje cen do zysków w kontekście akcji są w wielu wypadkach bezprecedensowe. Zwykle to było ile- 10, 12? NVIDIA ma teraz ile, 60?

50 Nvidii, "zwykle" to by bylo ~20-30.

przychody sa szacowane na wzrost w przyszlym roku ~40%. AMD wyglada na przegrzane, maja najwiecej do dowiezienia w nastepne 12miesiecy.

hype na intela wogole nie rozumiem.

Błędy, które trudno zidentyfikować, mające znaczny wpływ na rezultat prompta, pojawiające się w co którejś odpowiedzi.

to juz kwestia implementacji do specyficznego uzytkowania - moze zbyt wysokie oczekiwania do wykonania danego zadania?

bardzo interesujacy, szczegolnie jak ktos ma za duzo czasu (czyli polowa naszego forum).

Nie widziałeś Stephena hawkinga walczącego w MMA,Jezusa biegającego po wodzie itd?

nie widzialem, bo nie mam zbytnio jak widziec, chyba ze ktos mnie tutaj tym zbombarduje

Generowanie video przepala kosmiczne zasoby, open ai oglasA rewolucje, rynek się jara a ja mam experience tego faceta z big short siedzącego w fitchu czy tam moodys 

nie wiem dokladnie jaki to jest naklad, grok dal mi odpowiedz, ze:

1min video at 1080 24fps to 12minut na 1x Nvidii H100 GPU (koszt sprzetu ~$30k),12min x 0.14kWh (1.68kWh). 5min video na 1unit  H100 GPU-1h GPU time.

wytrenowanie modelu 4k-10k x H100 GPUs (~$300mln "capexu") w jeden miesiac, 10-25GWh,

Edytowane przez memento1984

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

hype na intela wogole nie rozumiem.

Intel w Q3 25 wygenerował 4 mld usd zysku.

AMD w całym 2024 1,64 mld, a w Q1 i Q2 po 750 mln USD zysku.

Oczywiście Intel ma kilka gorszych kwartałów za sobą to jasne, ale mówienie o niezrozumieniu hype'u wynika z niewiedzy.

W dniu 25.10.2025 o 21:12, fluber napisał(a):

Tak btw. czy tylko ja czuję się jak Michael Baum w Big Short, który widzi, że połowa sp500 wisi na ai, której producenci notują regularne spadki, a która w ostatnich miesiącach zalicza regres pod każdym możliwym względem z Sora 2 od open ai robiąca fake tik toka na czele jako szczyt osiągnięć technologicznych. Patrzę jak Chiny przejmują od USA rolę światowego lidera, patrzę na wojnę celną, patrzę jak rynki na to w ogóle nie reagują i się zastanawiam czy tylko ja jestem w szoku że to jeszcze nie jeblo i spodziewa się pierdolnięcia sp500 o 70 procent?

Warren Buffett’s Berkshire Hathaway now holds more than $344 billion in cash, enough to buy 474 companies in the S&P 500.

9 minut temu, RappaR napisał(a):

Napisałem w kontekście, że mnóstwo wolnej gotówki i każdy czeka z spadkami, to w sumie właśnie takie antyspadki

Jakby kazdy czekal, to by tak gielda nie rosla ;)

ale jest spora grupa duzych inwestorow ktora siedzi na gotowce w jakis obligacjach na poziomie ~inflacji.

Buffett glownie napakowal swoj “war chest” gotowka sprzedajac apple ~2024 ~$180/190…

8 godzin temu, memento1984 napisał(a):

W tym roku naprawde trzeba byc nieudacznym zeby nie zrobic 2-baggera na losowych, topowych spolkach technologicznych.

Meh, analiza i wsteczna zawsze skuteczna. Była masa powodów, żeby nie inwestować w big techy od wysokich wycen, po wojny celne. Sam mówiłeś, że z drżącymi łapami kupowałeś AMD, także nie przecenialbym tu swoich umiejętności inwestowania.

3 godziny temu, P_M napisał(a):

Meh, analiza i wsteczna zawsze skuteczna. Była masa powodów, żeby nie inwestować w big techy od wysokich wycen, po wojny celne. Sam mówiłeś, że z drżącymi łapami kupowałeś AMD, także nie przecenialbym tu swoich umiejętności inwestowania.

Nie umiejetnosc, tylko jednak zawsze ktoras (duza) spolke technologiczna musiales miec w jakims mixie.

ja wogole poddalem sie z uzywaniem “umiejetnosci” (za ostatni rok) poza jednym wyjatkiem, z biotechu, gdzie wyskoczylem przy +50% bo spekalem a to byl 5-bagger jak sie okazalo (kompletnie “nie zasluzony” imho).

Edytowane przez memento1984