Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Wszystko wskazuje na to, że jutro Intel za +40 USD po publikacji wstępnego raportu kwartalnego. W tym momencie na handlu pozasesyjnym 40,70. Podobno są też plotki o zlapaniu Microsoftu przez Intel Foundry dla których mają robić chipy AI:

https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_foundry_wraca_do_gry_niebiescy_podobno_podpisali_kontrakt_na_produkcje_chipow_dla_giganta-46049.html

Gdyby to było prawdą to jest szansa na ATH w przedziale 80-100 USD za akcję.

Tak btw. czy tylko ja czuję się jak Michael Baum w Big Short, który widzi, że połowa sp500 wisi na ai, której producenci notują regularne spadki, a która w ostatnich miesiącach zalicza regres pod każdym możliwym względem z Sora 2 od open ai robiąca fake tik toka na czele jako szczyt osiągnięć technologicznych. Patrzę jak Chiny przejmują od USA rolę światowego lidera, patrzę na wojnę celną, patrzę jak rynki na to w ogóle nie reagują i się zastanawiam czy tylko ja jestem w szoku że to jeszcze nie jeblo i spodziewa się pierdolnięcia sp500 o 70 procent?

9 minut temu, fluber napisał(a):

Tak btw. czy tylko ja czuję się jak Michael Baum w Big Short, który widzi, że połowa sp500 wisi na ai, której producenci notują regularne spadki, a która w ostatnich miesiącach zalicza regres pod każdym możliwym względem z Sora 2 od open ai robiąca fake tik toka na czele jako szczyt osiągnięć technologicznych. Patrzę jak Chiny przejmują od USA rolę światowego lidera, patrzę na wojnę celną, patrzę jak rynki na to w ogóle nie reagują i się zastanawiam czy tylko ja jestem w szoku że to jeszcze nie jeblo i spodziewa się pierdolnięcia sp500 o 70 procent?

Każdy pewnie tak sądzi, tylko pytanie co dalej. Złoto ATH, krypto ATH, nieruchomości nieopłacalne, dolar może iść w dodruki.

Ogółem każdy widzi to co Ty, tylko pytanie co dalej z tym zrobić?

23 minuty temu, fluber napisał(a):

ja czuję się jak Michael Baum w Big Short, który widzi, że połowa sp500 wisi na ai

Przeciez to kazdy wie

24 minuty temu, fluber napisał(a):

wisi na ai, której producenci notują regularne spadki, a która w ostatnich miesiącach zalicza regres pod każdym możliwym względem

O czym Ty mowisz? Jakie spadki?

regres jest w jakosci “darmowej” strony np takiego chatgpt. “Pro” dziala tak jak powinien. Grok to narzedzie shitpostingowe ewentualnie szybkie “fiszki” na jakis temat.

27 minut temu, fluber napisał(a):

czy tylko ja jestem w szoku że to jeszcze nie jeblo i spodziewa się pierdolnięcia sp500 o 70 procent?

Na podstawie czego, glebokich przemyslen w czasie biegania na biezni/w lesie?

16 godzin temu, fluber napisał(a):

Z ciekawosci, czemu to ma dowodzic? Ze ktos stworzyl c***owego agenta inwestycyjnego i podzielil sie tym ze swiatem? 

17 minut temu, memento1984 napisał(a):

O czym Ty mowisz? Jakie spadki?

Generują straty a nie zyski, których spodziewają się za, ile, 3 lata?

18 minut temu, memento1984 napisał(a):

regres jest w jakosci “darmowej” strony np takiego chatgpt. “Pro” dziala tak jak powinien. Grok to narzedzie shitpostingowe ewentualnie szybkie “fiszki” na jakis temat.

Plus zrobił się takim gównem, że się pożegnałem. Pro nie przynosi zysków, ile chciałbyś za niego płacić żeby było warto?

20 minut temu, memento1984 napisał(a):

Na podstawie czego, glebokich przemyslen w czasie biegania na biezni/w lesie?

Flashbackow z dotcomow.

Btw. Takie wstawki to rekompensują jakie kompleksy? 

20 minut temu, memento1984 napisał(a):

Przeciez to kazdy wie

Że giełda stoi na ai czy giełda stoi na ai której jebnie?

29 minut temu, memento1984 napisał(a):

Z ciekawosci, czemu to ma dowodzic? Ze ktos stworzyl c***owego agenta inwestycyjnego i podzielil sie tym ze swiatem? 

Rozbawił mnie komentarz, nie wiedziałem że ktoś weźmie to na poważnie 

22 minuty temu, RappaR napisał(a):

Może być zdjęciem przedstawiającym ‎tekst „‎Total Money Market Funds (TOTALMMF.RP) 7,481,232 +83,327 +1.13%) 06/30/25 [ECONOMY] CHART PANEL for Mon, Jun 30th, 2025 Q Symbol. Monthly TOTALMMF.RP -1M- Indicators Compare fix) 1x1 Full Screen Chart Actions Help ? Templates ח 8,000,000 7,481,232 7,000,000 6,000,000 5,000,000 4,000,000 3,000,000 2,000,000 barchart 989 1994 999 2004 三1 1M 2M SD 6M 9M 1Y 2Y 3Y SY 10Y 20Y Max 2009 1,000,000 2014 2019 0 2024 % log‎”‎

M2 w US

image.thumb.png.906479ddc031bc40b3e46a7b304ad4fc.png

13 minut temu, fluber napisał(a):

Generują straty a nie zyski, których spodziewają się za, ile, 3 lata?

Plus zrobił się takim gównem, że się pożegnałem. Pro nie przynosi zysków, ile chciałbyś za niego płacić żeby było warto?

w niedlugiej przyszlosci (1-3lat), w zaleznosci od wypracowanego modelu, jezeli firma zatrudnia nie wiem, 100 osob, to uzytkowanie na rok, taka rownowartosc 5-10 osob na pelnym etacie? wiem ze to sie wydaje absurdalne bo ludzie dostali moment temu dostep za friko, teraz sa zetony za $100, wiec kazdy mysli ze tak bedzie na zawsze.

Flashbackow z dotcomow.

tylko odpowiednika dotcomow (chatgpt/grok) nawet nie ma na gieldzie. twoja "polowa sp500 w ai" to wszystko infrastruktura, ktora wlasnie teraz powstaje.

Btw. Takie wstawki to rekompensują jakie kompleksy? 

tak, bardzo Ci dziekuje. dzisiaj po obczajeniu watku o PL rapie, moge z cala odpowiedzialnoscia odpowiedziec, ze rekompensuje mi kompleks "wody lecacej z kutasa".

Że giełda stoi na ai czy giełda stoi na ai której jebnie?

ze ~polowa sp500 to obecnie ~AI

Edytowane przez memento1984

12 minut temu, memento1984 napisał(a):

w niedlugiej przyszlosci, w zaleznosci od wypracowanego modelu, jezeli firma zatrudnia nie wiem, 100 osob, to uzytkowanie na rok, taka rownowartosc 5-10 osob na pelnym etacie? wiem ze to sie wydaje absurdalne bo ludzie dostali moment temu dostep za friko, teraz sa zetony za $100, wiec kazdy mysli ze tak bedzie na zawsze.

Na ten moment brakuje niehalucynujacych rozwiązań, więc ta niedługa przyszłość przestała się zbliżać.

14 minut temu, memento1984 napisał(a):

tylko odpowiednika dotcomow (chatgpt/grok) nawet nie ma na gieldzie. twoja "polowa sp500 w ai" to wszystko infrastruktura, ktora wlasnie teraz powstaje.

Nie rozumiem tego komentarza. Po pierwsze to nie tylko dotcomy oberwały od banku dotcomow. Po drugie wystarczy mieć 3 informatyków i ai żeby inwestorzy walili drzwiami i oknami zeby się nie spóźnić na pociąg. A dla kogo się buduje ta infrastruktura to przecież wiadomo.

16 minut temu, memento1984 napisał(a):

tak, bardzo Ci dziekuje. dzisiaj po obczajeniu watku o PL rapie, moge z cala odpowiedzialnoscia odpowiedziec, ze rekompensuje mi kompleks "wody lecacej z kutasa".

Nawet nie wiem co na to odpowiedzieć, ale szokuje mnie Twój rage zupełnie bez powodu.

19 minut temu, memento1984 napisał(a):

ze ~polowa sp500 to obecnie ~AI

Jakbym napisałem, że Monica Bellucci ma cycki, które są za małe to byś napisał  że każdy to wie? Bo nie wiem po co komentujesz zdanie do pierwszego przecinka, gdy sens zdania jest zupełnie inny.

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Każdy pewnie tak sądzi, tylko pytanie co dalej. Złoto ATH, krypto ATH, nieruchomości nieopłacalne, dolar może iść w dodruki.

Ogółem każdy widzi to co Ty, tylko pytanie co dalej z tym zrobić?

No właśnie mam wrażenie, że panuje wizja dynamicznego długoterminowego wzrostu wspieranego przez ai, a niekoniecznie pesymizm. 

Ja w tym miesiącu zdałem z giełdy wszystko poza ppk. Gdyby inni mieli taką wizję jak ja to spadki byłyby nieuchronne i dotkliwe.

6 minut temu, fluber napisał(a):

No właśnie mam wrażenie, że panuje wizja dynamicznego długoterminowego wzrostu wspieranego przez ai, a niekoniecznie pesymizm. 

Ja w tym miesiącu zdałem z giełdy wszystko poza ppk. Gdyby inni mieli taką wizję jak ja to spadki byłyby nieuchronne i dotkliwe.

Time in the market > timing the market

Na świecie wszędzie cięcie stóp procentowych, więc pieniądza będzie przybywać. Uciekanie z giełdy w tym momencie osobiście uważam za błąd, ale ja planuję holdowac assety przez najbliższe 5-10 lat.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Po drugie wystarczy mieć 3 informatyków i ai żeby inwestorzy walili drzwiami i oknami zeby się nie spóźnić na pociąg. A dla kogo się buduje ta infrastruktura to przecież wiadomo.

mowisz o VC? to nic nowego, wystarczy sobie spojrzec na dziczyzne jaka sie odpierdala na styku VC i bio/med.

tylko nie mieszaj tego z sp500?

5 minut temu, fluber napisał(a):

Na ten moment brakuje niehalucynujacych rozwiązań, więc ta niedługa przyszłość przestała się zbliżać.

sprobuj "pro". tez ma swoje minusy, nie halucynuje, czesciej odmawia wykonania zadania. z ciekawych rzeczy, nie udalo mi sie "pro" przekonac zeby zrobil blad (sam popelnilem blad, i grilowalem go 2/3h zeby znalazl co jest nie tak).

LLM jest tym, co wystarczy, AGI to jakies brednie.

8 minut temu, fluber napisał(a):

Nawet nie wiem co na to odpowiedzieć, ale szokuje mnie Twój rage zupełnie bez powodu.

to moj eksperyment, grok w wersji nuklearnej!

9 minut temu, fluber napisał(a):

Jakbym napisałem, że Monica Bellucci ma cycki, które są za małe to byś napisał  że każdy to wie? Bo nie wiem po co komentujesz zdanie do pierwszego przecinka, gdy sens zdania jest zupełnie inny.

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Tak btw. czy tylko ja czuję się jak Michael Baum w Big Short, który widzi, że połowa sp500 wisi na ai, której producenci notują regularne spadki, a która w ostatnich miesiącach zalicza regres pod każdym możliwym względem z Sora 2 od open ai robiąca fake tik toka na czele jako szczyt osiągnięć technologicznych.

piszesz o jakis "spadkach" (jasne, domyslalem sie ze chodzi o straty, ale piszesz jakbys uzywal Cgpt w wersji light). to nie jest regres tylko uzywasz taniego/darmowego tieru.

nawet nie wiem to co ma znaczyc "open ai robiaca fake tik tok na czele jako szczyt osiagniec technologicznych". <-?

21 minut temu, P_M napisał(a):

Time in the market > timing the market

Na świecie wszędzie cięcie stóp procentowych, więc pieniądza będzie przybywać. Uciekanie z giełdy w tym momencie osobiście uważam za błąd, ale ja planuję holdowac assety przez najbliższe 5-10 lat.

Nie wykluczam, że bańka ai będzie wyjątkiem. Możliwe też, że po prostu nie jestem psychicznie gotowy na straty w wysokości kilkuset tysięcy i nagle durne 3-letnie obligacje jawią mi się jako bezpieczna przystań.

mowisz o VC? to nic nowego, wystarczy sobie spojrzec na dziczyzne jaka sie odpierdala na styku VC i bio/med.

tylko nie mieszaj tego z sp500?

Jak startupy masowo przestaną dowozić, to sądzę, że czeka nas szerokie pierdolnięcie.

sprobuj "pro". tez ma swoje minusy, nie halucynuje, czesciej odmawia wykonania zadania. z ciekawych rzeczy, nie udalo mi sie "pro" przekonac zeby zrobil blad (sam popelnilem blad, i grilowalem go 2/3h zeby znalazl co jest nie tak).

LLM jest tym, co wystarczy, AGI to jakies brednie.

Nie istnieje w tej chwili llm, który nie halucynuje.

to moj eksperyment, grok w wersji nuklearnej!

Nie, to efekt frustracji, ale nie chce mi się zgadywać przyczyny. Choć z punktu widzenia psychologii ciekawe jakie mechanizmy stoją za tym by z dupy napisać komuś kogo nie znasz w necie o wodzie lecącej z kutasa, będąc jednocześnie w rl life człowiekiem wielkiego sukcesu.

piszesz o jakis "spadkach" (jasne, domyslalem sie ze chodzi o straty, ale piszesz jakbys uzywal Cgpt w wersji light). to nie jest regres tylko uzywasz taniego/darmowego tieru.

nawet nie wiem to co ma znaczyc "open ai robiaca fake tik tok na czele jako szczyt osiagniec technologicznych". <-?

Skoro się domyślasz z kontekstu to po co te wstawki? 

Dosłownie mam na myśli że open ai pakuje kosmiczne zasoby w fake tik toka sprzedając to jako technologiczny hit

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

Z ciekawosci, czemu to ma dowodzic?

Po co miałbym np tu odpisywać "armii amerykańskiej" albo coś podobnego kiedy jest jasne że chciałeś zadać inne pytanie? Szkoda czasu na takie doczepki.

Edytowane przez fluber

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Nie wykluczam, że bańka ai będzie wyjątkiem. Możliwe też, że po prostu nie jestem psychicznie gotowy na straty w wysokości kilkuset tysięcy i nagle durne 3-letnie obligacje jawią mi się jako bezpieczna przystań.

Ale wiesz, że możesz inwestować na giełdzie w sektory niezwiązane z AI?

Anyway gratulacje za kilkaset k na giełdzie:)

4 minuty temu, P_M napisał(a):

Ale wiesz, że możesz inwestować na giełdzie w sektory niezwiązane z AI?

Nie wierzę w wygraną z rynkiem etf-y na sektory - nie czuję żebym się wystarczająco na tym znał 

Trochę myślałem o etf na rynki wschodzące, bo mocno wierzę w Chiny (bo jak ai pierdolnie to całe sp500 pierdolnie), ale mogę mieć skrzywienie z uwagi na współpracę naukowe i nie chce żeby praca zawodowa wpływała na moje decyzje inwestycyjne bo silny nie obiektywizm to zły doradca.

7 minut temu, P_M napisał(a):

Anyway gratulacje za kilkaset k na giełdzie:)

Ja nie zarobiłem kilkaset k na giełdzie (w sensie zysku) żeby było jasne.

5 minut temu, fluber napisał(a):

Jak startupy masowo przestaną dowozić, to sądzę, że czeka nas szerokie pierdolnięcie.

ale to mowisz o takich "startupach" ktore sa "nakladkami" na duze LLM? to jest obecnie inwestycyjny plankton (kwotowo).

8 minut temu, fluber napisał(a):

Nie istnieje w tej chwili llm, który nie halucynuje.

zdefiniuj, co rozumiesz przez halucynacje. ja uzywalem tego sformulowania luzno, jak mi LLM wygenerowal tekst, ktory byl pelen "ogolnikow" i wygladalo, ze nie zajrzal do danych (to jeszcze wtedy jechalem na trybie "auto", zamiast defaultowo "Pro").

10 minut temu, fluber napisał(a):

Nie, to efekt frustracji, ale nie chce mi się zgadywać przyczyny. Choć z punktu widzenia psychologii ciekawe jakie mechanizmy stoją za tym by z dupy napisać komuś kogo nie znasz w necie o wodzie lecącej z kutasa, będąc jednocześnie w rl life człowiekiem wielkiego sukcesu.

to magia anonimowego pisania mixu bzdur ale tez ciekawych rzeczy w necie, na np niszowym forum. nic osobistego, bo jak zauwazyles, nie znamy sie.

Skoro się domyślasz z kontekstu to po co te wstawki? 

Dosłownie mam na myśli że open ai pakuje kosmiczne zasoby w fake tik toka sprzedając to jako technologiczny hit

pewnosci nigdy nie ma.

nie znam wogole tego przypadku, ale chatgpt to takie "nieogarniete pole" ze sporymi mozliwosciami - widocznie (obecni tworcy/wlasciciele) sa w stanie stworzyc dobre narzedzie, a nie sa w stanie byc wystarczajaco kreatywni, zeby wiedziec, jak wykorzystac je najbardziej optymalnie.

zmarnowane zasoby na nietrafione wewnetrzne projekty to ich i prywatnych inwestorow problem.