Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, P_M napisał(a):

R/R w dolarze mają przychody+10% 

Nie namawiam, ja sobie w IKE na razie wrzuciłem 6k, może jeszcze dorzucę przed 16 września kolejne 4-6k, bo to ostatni dzień z prawem do dywidendy, ale myślę że w 3 lata są w stanie wyjść znowu na ath.

A słyszałeś o tym Cezarym Blachowiaku coś?

Teraz, P_M napisał(a):

Nic 

No właśnie nic nie mogę znaleźć czyli chyba jakiś scam.

Aczkolwiek zgodnie z sugestiami z jego grupy kupiłem trochę akcji i póki co wszystko idzie w górę :) więc trochę szkoda 

Btw. Dobrze rozumiem że hajs na ikze dajesz bezpośrednio w akcje text?

13 minut temu, blackmagic napisał(a):

No właśnie nic nie mogę znaleźć czyli chyba jakiś scam.

Aczkolwiek zgodnie z sugestiami z jego grupy kupiłem trochę akcji i póki co wszystko idzie w górę :) więc trochę szkoda 

Btw. Dobrze rozumiem że hajs na ikze dajesz bezpośrednio w akcje text?

Hajs na ike, nie na ikze, tak daje bezpośrednio w akcje text. Na xtb jak coś.

13 godzin temu, blackmagic napisał(a):

Niby tak ale póki co są w trendzie spadkowym i nie widać oznak potencjalnego odbicia.

btw. Zna ktoś kogoś takiego jak Cezary Błachowiak ? Trafiłem na stronę mistrzgieldowyai.com i widzę grupę na whatsappie ale brak innych rzetelnych info…

Jak dla mnie to scam

Ilość czerwonych flag na tej stronie jest bardzo dużą. 

Edytowane przez Mirwir

33 minuty temu, Grzechu napisał(a):

Wyszedł ciekawy produkt dla inwestorów dywidendowych na GPW, dywidendowy ETF z Beta (ETFBDIVPL) 

Myślę, czy nie sprzedać akcji z IKE i nie zamienić ich na ten ETF 

Zależy od celu, jak bardziej cenisz sobie święty spokój i olanie notowań i satysfakcjonuje Cię potencjalnie mniejsza stopa zwrotu to spoko opcja:)

35 minut temu, Grzechu napisał(a):

Wyszedł ciekawy produkt dla inwestorów dywidendowych na GPW, dywidendowy ETF z Beta (ETFBDIVPL) 

Myślę, czy nie sprzedać akcji z IKE i nie zamienić ich na ten ETF 

Ale czy koszty tego etf trochę nie czynią go słabo opłacalnym?

7 minut temu, P_M napisał(a):

Zależy od celu, jak bardziej cenisz sobie święty spokój i olanie notowań i satysfakcjonuje Cię potencjalnie mniejsza stopa zwrotu to spoko opcja:)

Na IKE tak, tam dobrze mieć w miarę pewne zyski, bo straty nie rozliczysz. Więc bardziej ryzykowne rzeczy lepiej kupić poza IKE

6 minut temu, fluber napisał(a):

Ale czy koszty tego etf trochę nie czynią go słabo opłacalnym?

Docelowo 0,5%, nie widzę problemu. Zmiana kursów w jeden dzień może zrobić większą różnicę. W zamian masz dużą dywersyfikację inwestycji i praktycznie zerowe zaangażowanie  

22 minuty temu, Grzechu napisał(a):

Docelowo 0,5%, nie widzę problemu. Zmiana kursów w jeden dzień może zrobić większą różnicę. W zamian masz dużą dywersyfikację inwestycji i praktycznie zerowe zaangażowanie  

Docelowo 0,5 stałej opłaty i do 0,4 zmiennej. Plus to są spółki z polskiej giełdy. 

13 minut temu, fluber napisał(a):

Docelowo 0,5 stałej opłaty i do 0,4 zmiennej. Plus to są spółki z polskiej giełdy. 

OK, ale to jest tylko jeden z wielu dostępnych instrumentów. IMO to będzie całkiem dobra alternatywa np. dla obligacji skarbowych 

Edytowane przez Grzechu

W dniu 26.08.2025 o 17:56, P_M napisał(a):

R/R w dolarze mają przychody+10% 

Nie namawiam, ja sobie w IKE na razie wrzuciłem 6k, może jeszcze dorzucę przed 16 września kolejne 4-6k, bo to ostatni dzień z prawem do dywidendy, ale myślę że w 3 lata są w stanie wyjść znowu na ath.

Ala :P 

• 2 tygodnie później...

W kwietniu dostałem FOMO i kupiłem Lubawe gdy była ath(a przyglądałem się jej jak byla za 6) a co było potem to klasyk leciała w dół. Stwierdziłem, że w nią wierzę i do kupiłem jeszcze kilka razy. I uśredniona cena zakupu zjechała prawię ~20%. Mimo dobrych wyników i kolejnych kontraktów to niewiele się działa z kursem. Byłem z 12-15% na czerwono. A od dwóch dni zieleń. 

W dniu 4.03.2025 o 11:27, P_M napisał(a):

Jakby ktoś szukał bezpiecznej przystani, to Kruk jest obecnie całkiem tani na naszej GPW, który daje od kilku dobrych lat regularną dywidendę. Spółka nie pod gwałtowne wzrosty, raczej pod bezpieczną dywidendę i utrzymanie wartości kapitału. Spółka z stałymi wzrostami przychodów i zysków.

https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/KRUK

W dniu 4.03.2025 o 18:49, Me Myself and I napisał(a):

Akcje spółki Kruk (KRU.PL) tracą podczas dzisiejszej sesji już ponad 4% i tym samym wybijają się na najniższe poziomy obserwowane od września 2023 roku po tym jak w piątek kurs akcji tąpnął w reakcji na mieszane na wyniki finansowe spółki. 

Spółka osiągnęła przychody na poziomie 2,9 mld zł (+12% r/r), wynik operacyjny na poziomie 1,4 mld zł (+6,4% r/r) oraz zysk netto w wysokości 1,07 mld zł (+9% r/r). Wszystkie te wartości są rekordowe w historii spółki. Mimo to inwestorzy przyjęli wyniki Kruka chłodno, co może wynikać z wydźwięku wyników 4Q, który na tle pozostałego roku pozostawiał wiele do życzenia. Przychody spadły w nim o 13% r/r, Zysk operacyjny spadł o 44% do 165,6 mln zł, a zysk netto wyniósł 115,2 mln zł, co oznacza prawie 50% spadek r/r.

Inwestorów niepokoi również komentarz prezesa spółki. Kruk, który w 2024 roku zainwestował w portfele wierzytelności 2,8 mld zł, nie spodziewa się, że 2025 rok przyniesie przekroczenie tego poziomu - podał prezes Kruka, Piotr Krupa. "Jest prawdopodobieństwo, że trochę też przeszacowaliśmy tam te portfele, jakaś część tego odpisu, wynika z tego, że one są mniej warte" - dodał prezes.

chart-2025-03-03t150834-514.png 

Akcje spółki notowane są na najniższych poziomach od 2023 roku i wybijają się poniżej 100-tygodniowej EMA (po raz pierwszy od 2022 roku). Źródło: xStation 

W dniu 18.03.2025 o 17:01, P_M napisał(a):

Kruk już odbił z poziomów 380 do 415 za akcję. Jak ktoś będzie chciał szybko zamknąć pozycję to myślę max do 430 i sprzedać, jak long term i zbierać przez lata dywidendę, to kupić i zapomnieć.

Pora na weryfikacje po czasie. Kruk obecnie na poziomach 470. Ja oczywiście nie wszedłem wtedy jak pisałem :D 

W dniu 12.09.2025 o 20:12, P_M napisał(a):

Pora na weryfikacje po czasie. Kruk obecnie na poziomach 470. Ja oczywiście nie wszedłem wtedy jak pisałem :D 

Jakieś tipy na dziś? Kończy mi się lokata w przyszłym tygodniu 

ja ostatnio kupiłem Tauron to zrobił 7 procent w miesiąc. Kupiłem też trochę PKO BP po ogłoszeniu podatku bankowego ale to long term inwestycja raczej. 
szczególnie bym co dywidendowego kupował 

43 minuty temu, blackmagic napisał(a):

Jakieś tipy na dziś? Kończy mi się lokata w przyszłym tygodniu 

Na razie chyba nic lepszego niż TEXT na ten moment nie mam, możesz kupić do wtorku, i załapiesz się na 2,89 zł dywidendy per akcję, która wypłacą 25 Września, obecnie akcje są po 54,20, to Ci daje już niespełna 5,3%, a wypłacają 3 rocznie, te 2 pozostałe mniejsze:
https://strefainwestorow.pl/notowania/spolki/PLLVTSF00010/dywidendy

Ale tak czy owak z samej dywidendy możesz stopę zwrotu na poziomie 10% wyciągnąć.

Z ryzykownych pozycji z NewConnect - od paru lat trzymam troche akcji P2CHILL, za 2 tygodnie premiera gry Aztecs i udziały (20%) w Permafrost.
Coal energy, o ktorym tez wspomnialem, wlasnie zebralo 14,5 mln zł finansowania na fedrowanie w Polsce.

Edytowane przez P_M

19 godzin temu, P_M napisał(a):

Na razie chyba nic lepszego niż TEXT na ten moment nie mam, możesz kupić do wtorku, i załapiesz się na 2,89 zł dywidendy per akcję, która wypłacą 25 Września, obecnie akcje są po 54,20, to Ci daje już niespełna 5,3%, a wypłacają 3 rocznie, te 2 pozostałe mniejsze:
https://strefainwestorow.pl/notowania/spolki/PLLVTSF00010/dywidendy

Ale tak czy owak z samej dywidendy możesz stopę zwrotu na poziomie 10% wyciągnąć.

Z ryzykownych pozycji z NewConnect - od paru lat trzymam troche akcji P2CHILL, za 2 tygodnie premiera gry Aztecs i udziały (20%) w Permafrost.
Coal energy, o ktorym tez wspomnialem, wlasnie zebralo 14,5 mln zł finansowania na fedrowanie w Polsce.

Wziąłem trochę akcji ze wszystkich - dam znać jak idzie. Póki co unsexy które mam trochę w górę poszły więc tydzień otwieram na plusie