Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, fluber napisał(a):

Sp500 robi 100 procent zysku w ciągu 5 ostatnich lat. Czy przez te wszystkie etf nie mamy bańki na amerykańskiej giełdzie? Wskaźniki inwestycji w stosunku do zysków sugerują kosmiczne przegrzanie a buffet ciągle czeka z gotówką. Czy to w końcu jebnie?

Jeden Rabi powie tak, drugi Rabi powie nie. 

Znowu tak naprawdę giełda nie rośnie, rośnie big7. A jednak te spółki wyglądają niesamowicie stabilnie. 

25 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Imo Pieniądz tak stracił wartosc po prostu, mieszkania tez zrobiły pewnie w 5 -7 lat 100%

Kebab sapko w warszawie zrobil 300%, 2017 12pln dzisiaj sredni tam 37pln mieszkania i pensje nadal za tym nie nadazaja!

12 minut temu, RappaR napisał(a):

Jeden Rabi powie tak, drugi Rabi powie nie. 

Znowu tak naprawdę giełda nie rośnie, rośnie big7. A jednak te spółki wyglądają niesamowicie stabilnie. 

Ja sie poddalem w “bycie najwiekszym rozkminiaczem gieldy” i zrobilem portfel taksowkarza z Kutna co chwali, tfu! Nvidie i temu podobne no i +43% w 12miesiecy. Wczesniej marne 5-8%

W dniu 9.04.2025 o 21:40, memento1984 napisał(a):

tylko cla na Chiny 125% <- "will smith samemu w przedpokoju meme", gielda +11% powrot, tech +20%+

generalnie powiem ze dokupywalem AMD z drzaca reka po $78, NVDA spekalem przy $83 w nocy i dopiero ~$88. generalnie 1/4 dostepnej wolnej kasy poszla w dolek.

Masz dalej AMD? Jednak short term AMD dużo dużo lepiej niż się spodziewałem. Graty za te zakupy:)

Ja się nie załapałem na AMD mimo że rozważałem jak c/wk było 2,5 i tu pisałem o tym. No cóż może jednak Intel kiedyś mnie ozłoci:)

20 godzin temu, P_M napisał(a):

Masz dalej AMD? Jednak short term AMD dużo dużo lepiej niż się spodziewałem. Graty za te zakupy:)

Ja się nie załapałem na AMD mimo że rozważałem jak c/wk było 2,5 i tu pisałem o tym. No cóż może jednak Intel kiedyś mnie ozłoci:)

Nadal trzymam!

Janusz taxi driver z Kutna portfolio rzadzi!

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

Lol, IKE to zjada... 

0,8-0,9% podatku to cholernie dużo...

Jakikolwiek etf w ike jest tańszy 

No jak ktoś regularnie co roku bije rynek to mu się to opłaci, no ale śmierdzi to nowym OFE na kilometr i dalszą komplikacja oszczędzania na emeryturę.

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

Zusowski ETF zeby pobierac cos jak management fee 0.8-0.9%.

Kataster dla posiadaczy akcji.

Ale państwo przynajmniej będzie mieć stały dochód, niezależnie czy rynek na zielono czy czerwono 

29 minut temu, fluber napisał(a):

No jak ktoś regularnie co roku bije rynek to mu się to opłaci, no ale śmierdzi to nowym OFE na kilometr i dalszą komplikacja oszczędzania na emeryturę.

Kataster dla posiadaczy akcji.

Ale państwo przynajmniej będzie mieć stały dochód, niezależnie czy rynek na zielono czy czerwono 

Ciekawe jak wyliczyli te 100tys pln jako cutoff. Ogolnie money grabie, i wlasnie po ten staly dochod ida. Jesli chodzi o deficyt to kiedy jest jakis miarodajny odczyt teraz?

23 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Ciekawe jak wyliczyli te 100tys pln jako cutoff. Ogolnie money grabie, i wlasnie po ten staly dochod ida. Jesli chodzi o deficyt to kiedy jest jakis miarodajny odczyt teraz?

To był jeden ze 100 konkretów, więc pewnie nie wyliczali w ogóle.

Zobaczymy jakie będą zasady zakładania, wypłacania, w co będzie można inwestować itd, jeżeli nie będzie żadnego ryzyka że rząd na to kasę polisy i będzie można trzymać do 100k w obligacjach to git, pewnie nawet założę.

Dla kwot powyżej 100k - wolę mieć 19 procent od zysku niż 0,8 procent od kapitału zawsze i wszędzie.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Dla kwot powyżej 100k - wolę mieć 19 procent od zysku niż 0,8 procent od kapitału zawsze i wszędzie.

Dla poniżej również, bo jak jesteś na wirtualnej stracie poki nie sprzedaż to nie płacisz nic, a tu zawsze kilkaset złotych rocznie oddasz, niezależnie od stanu inwestycji.

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Dla poniżej również, bo jak jesteś na wirtualnej stracie poki nie sprzedaż to nie płacisz nic, a tu zawsze kilkaset złotych rocznie oddasz, niezależnie od stanu inwestycji.

Poniżej 100k nie ma tego 0,8 procent i nie ma podatku Belki. Jak tracisz to wychodzi na to samo, ale jak zyskujesz to jesteś do przodu. Przynajmniej tak zrozumiałem założenia. To 0,8 jest od nadwyżki powyżej 100k

13 minut temu, fluber napisał(a):

Poniżej 100k nie ma tego 0,8 procent i nie ma podatku Belki. Jak tracisz to wychodzi na to samo, ale jak zyskujesz to jesteś do przodu. Przynajmniej tak zrozumiałem założenia. To 0,8 jest od nadwyżki powyżej 100k

Tak czy owak bez sensu, po 4 latach Ike masz większy limit kwotowy, i nie masz ograniczeń w co inwestować , w tym oki wg grafiki tylko 25k w lokaty/oszczędności bez podatku. Ciekawe w takim razie czy jakbyś miał 99k w obligach to czy od nadwyżkowych 75k płacisz 0,8% podatku.

5 minut temu, P_M napisał(a):

Tak czy owak bez sensu, po 4 latach Ike masz większy limit kwotowy, i nie masz ograniczeń w co inwestować , w tym oki wg grafiki tylko 25k w lokaty/oszczędności bez podatku. Ciekawe w takim razie czy jakbyś miał 99k w obligach to czy od nadwyżkowych 75k płacisz 0,8% podatku.

Ustawy jeszcze nie ma, ale kilka wypowiedzi jest co najmniej niepokojących:

W części oszczędnościowej OKI można będzie otwierać lokaty i składać zapisy na obligacje oszczędnościowe do 25 tys. zł wartości oszczędności bez podatku. (Czyli tak naprawdę tylko 1/4 będzie bez ryzyka)

na OKI nieopodatkowane do 100 tys. zł będą tylko nowe środki, (czyli widzę problemy z wypłacaniem i ponownym wplacaniem)

w skali roku podatek od nadwyżki ponad 100 tys. zł na OKI będzie stały, jego wysokość będzie znana w listopadzie. Zaznaczył, że skłania się, żeby obligacyjna część wzoru na opodatkowanie nadwyżki w ramach OKI opierała się na papierach trzyletnich, ze względu na ich ciągłość emisji. "Trzyletni papier, jego średnia rentowność z listopada i ogłaszamy stawkę podatku w roku kolejnym od aktywów ( czyli w sumie nie wiadomo ile będzie podatku i w praktyce będzie powiązany z inflacją)

OKI mają prowadzić instytucje finansowe, które obecnie prowadzą IKE i IKZE, czyli np. biura maklerskie, czy banki (czyli dodatkowe opłaty?)

No to na ten moment to może bym rozważył opakowanie 20k w obligacjach na tym koncie i wypłacał nadwyżki żeby nie przekroczyć 25k ale w sumie ile na tym zaoszczędzę i czy to warte zachodu?

1 minutę temu, fluber napisał(a):

No to na ten moment to może bym rozważył opakowanie 20k w obligacjach na tym koncie i wypłacał nadwyżki żeby nie przekroczyć 25k ale w sumie ile na tym zaoszczędzę i czy to warte zachodu?

Kompletnie nie, skoro roczny limit ike to 26k, a będzie tylko rósł.

10 minut temu, P_M napisał(a):

Kompletnie nie, skoro roczny limit ike to 26k, a będzie tylko rósł.

Może ludzie opakuja tym lokaty/konta oszczędnościowe, które trzymają jako poduszki finansowe. Faktycznie zaczynam mieć wrażenie, że poza Rafałami zaorskimi tego.swiata, zainteresowanie będzie umiarkowane 

5 minut temu, fluber napisał(a):

Może ludzie opakuja tym lokaty/konta oszczędnościowe, które trzymają jako poduszki finansowe

25k na 5% lokacie co jest w długim terminie wybitną ofertą, to oszczędność 20 zł miesięcznie. Można, ale czy to warte zachodu? Imho nie. Julek nawet za to kebsa w Wawie nie opierdoli.

Edytowane przez P_M