Skocz do zawartości

Plotki, transfery, wydarzenia - zaczynamy sezon 2009/10

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

na ten nizszy wyjatek (ok. 2 baniek na sezon) mowi sie, ze to minimum dla weteranow.

ale prawda jest taka, ze podpisac moze go kazdy. mogl swego czasu gary payton (czy karl malone?) gdy podpisywali z lakers ale mogli i dosc mlodzi gracze jak bodajze matt barnes w tym sezonie. ak to mniej wiecej wyglada.

Minimalny zależy wyłącznie od stażu, a maksymalny to 105% zarobków z poprzedniego roku albo maks ustalony przez lige dla danego stażu, zależy co większe. Czyli LBJ w ten offseason, jeśli wyoptuje (czemu nikt nie bierze pod uwage opcji, że skorzysta z player option?), to będzie miał maksa 16,5 mln, mimo, że league-wide max bedzie najprawdopodobniej wynosił mniej.

bb2 - Nie, nie i jeszcze raz nie.

Są trzy wyjątki dla FA z innych drużyn: MLE, BAE (dawniej LLE) i minimalny kontrakt. MLE jest równy średnim zarobkom, czyli 5-6 mln, BAE kiedyś było 1 million exception (tak Malone podpisał z Lakers), obecnie jego rozmiar można sprawdzić tu http://members.cox.net/lmcoon/salarycap.htm#Q19 i nie można używać go dwa lata z rzędu. Minimalny można użyć kiedy sie chce i ile razy sie chce. Uff.

no niby nie ma, ale przyjęlo sie w kuluarach i nieoficjalnie mówic o kontraktach dla weteranów, oscylujacych w granicach 1-2 mln

może dlatego, że dla weteranów (min 5 sezonów) jest to minimum 1 mln, a dla prawdziwych weteranów (staż min 10 sezonów) jest to już to 1-2mln o których pisałeś, czyli konkretnie 1.4 mln ;)

A właśnie czy jest jakaś zależność dla powiedzmy 32latka, który własnie skończył 6letni kontrakt, w którym, średnio zarabiał 10mln/sezon co do minimalnej i maxymalnej wysokości kontraktu jaki ewentualnie dostanie

Wiemy, ze jest w zależności od liczby sezonów na parkiecie, a czy wysokość ostatniego kontraktu i wiek koszykarza też w jakiś sposób wpływa na ustalanie tych granic?

Wydaje mi się, ze nie, ale pewności nie mam

jeżeli nie byłby to 6cio letni kontrakt to w grę wchodziłby jeszcze NON-BIRD EXCEPTION jesli klub do własnego FA nie miałby praw birda ani early birda.

Można mu wtedy dać albo 120% ostatnich zarobków albo 120% ligowego minimum (tzn większe z tych 2).

na ten nizszy wyjatek (ok. 2 baniek na sezon) mowi sie, ze to minimum dla weteranow.

nie mówi się

BAE i minimum dla weteranów to są 2 różne sprawy.

ale prawda jest taka, ze podpisac moze go kazdy. mogl swego czasu gary payton (czy karl malone?) gdy podpisywali z lakers ale mogli i dosc mlodzi gracze jak bodajze matt barnes w tym sezonie. ak to mniej wiecej wyglada.

po 1 Payton wziął MLE, a Malone zdaje się dopiero minimum.

i powtarzam - Derrick Rose i Beasley czy Oden są już weteranami.

Czyli LBJ w ten offseason, jeśli wyoptuje (czemu nikt nie bierze pod uwage opcji, że skorzysta z player option?), to będzie miał maksa 16,5 mln, mimo, że league-wide max bedzie najprawdopodobniej wynosił mniej.

jak to nikt nie bierze pod uwagę? toż to przecież jest to co cała trójka (LBJ, Wade, Bosh) zrobi wg powszechnej opinii

Czyli LBJ w ten offseason, jeśli wyoptuje (czemu nikt nie bierze pod uwage opcji, że skorzysta z player option?), to będzie miał maksa 16,5 mln, mimo, że league-wide max bedzie najprawdopodobniej wynosił mniej.

jak to nikt nie bierze pod uwagę? toż to przecież jest to co cała trójka (LBJ, Wade, Bosh) zrobi wg powszechnej opinii
Chodzi mi o to, że LeBron może skorzystać z player option, żeby zostać sezon w Cavs. Jeśli chodzi o zarobki, to będzie dla niego bardziej opłacalne. Tylko, że musiałby to zrobić przed otwarciem rynku, więc ryzykowne.

Pietras - co ma non bird do maksa?

I prosze Cie, nie nazywaj tego "minimum dla weteranów", bo obejmuje to też rookie free agents (tak, istnieje takie coś).

Chodzi mi o to, że LeBron może skorzystać z player option, żeby zostać sezon w Cavs. Jeśli chodzi o zarobki, to będzie dla niego bardziej opłacalne. Tylko, że musiałby to zrobić przed otwarciem rynku, więc ryzykowne.

Pietras - co ma non bird do maksa?

I prosze Cie, nie nazywaj tego "minimum dla weteranów", bo obejmuje to też rookie free agents (tak, istnieje takie coś).

1. jak skorzysta to będzie latem FA, jak nie skorzysta to zostanie na jeszcze 1 sezon w Cavs.

2. nie wiem co ma, nie doczytałem że chodzi o min/max, myślałem że o normalną umowę.

3. nazwałem tak bo inni tak pisali, chodzi oczywiście o ligowe minimum.

Jendras napisał :

Ludzie, zrozumcie wreszcie, że w tej lidze nie liczy się tylko aspekt sportowy, zwłaszcza współcześnie.

I

Jendras napisał :

Biznes jak biznes, ale Buss jest lojalny i Fishera nie sprzeda

To jak to jest - raz piszesz "tylko aspekt sportowy" a raz "lojalność".

Rozumiem że to zapewne dla wygody, kiedy trzeba umotywować swoją opinię to piszesz że liczy się tylko wynik

a kiedy masz inne zdanie to liczy się już lojalność a nie wynik ?

Jendras napisał :

w kwestii zdobycia mistrzostwa Fish jest ważniejszy od Farmara.

Ale mnie chodziło o pozyskanie Kirka - wtedy też Fish jest ważniejszy dla ciebie dla mistrzostwa niż Kirk ?

Jendras napisał :

Farmar to przydatny energizer z ławki, nic więcej.

ależ pełna zgoda, po wymianie starterem byłby Hinrich, Farmar gra z ławki, a po sezonie go puszczamy, a za minimum wraca Fisher.

badboys2 napisał :

nie ma opcji trade'u fishera. wiadomo bylo gdy go przyjmowalismy, ze nie bedzie "wymienialny" nawet w contract year chocby gral nie wiem jaka kupe. to, ze do nas przyszedl bylo niejako zbawieniem i dzieki temu po czesci dzis mamy tytul, jednoczesnie my teraz musimy mu sie odwdzieczyc tym samym i fishera do konca kontraktu nigdzie nie puscimy. nie ma takiej opcji. pozycja fisha w druzynie jest niepodwazalna i chocby nie wiem jaka kiche gral, on zostanie w tej ekipie.

A przepraszam skąd taka pewność. Byłeś na kolacji z Bussem i ci wspomniał. Minąłeś się z Philem po meczu

i ucieliście sobie pogawędkę, czy może po każdym meczu z Fishem chodzisz na piwo i ten pokazał ci zapis w

kontrakcie ? Mam wrażenie /może mylne/ że to wszystko są tylko przypuszczenia.

Nie chcę już kopać w starych tematach - w zeszłym sezonie jak przypuszczałem i pisałem, że gramy w S5

Radmanem i Vuja kosztem Arizy po to żeby ich komuś pchnąć to też czytałem zaraz "NIE MA TAKIEJ OPCJI"

I co Radmana już dawno u nas nie ma !!

badboys2 napisał :

chyba, ze bulls beda bardzo zdesperowani, nie znajda na rynku kogos fajnego w zamian za kirka i postawia warunek: tylko spadajace kontrakty, jednoczesnie dogadamy sie z nimi, ze fish wraca, a dalej probujemy handlowac farmarem, bo 4 pg nam niepotrzebnych ale na tonie bedzie juz czasu.

A mało to już ekip tak się dogadywało, dlaczego my się mamy nie dogadać ?

4 PG to chyba nie problem, Brown będzie tak jak teraz często - grał w parze z Farmarem na SG, więc będzie

po 3 na PG i SG, z opcją przesunięcia KB na SF. A latem dajemy wolną rękę Jordanowi lub szukamy chętnego

na spadający już wówczas kontrakt Sashy. I wcale tłoku na pozycjach obrońców nie mamy. Z resztą ile lat

jeszcze pogra Fish - rok ? dwa ? Niechby duet Farmar / Brown został, są młodzi z racji wieku perspektywiczni,

znają nasz system, jako zmiennicy dla pary Kirk - Kobe spokojnie wystarczą.

gdzies rzucilo mi sie w oczy, ze bulls szukaja w 1 kolejnosci za kirka kogos, kto bedzie u nich gral,

kogos w miare utalentowanego.

Ten sezon Bulls mają i tak w plecy to dograją jakoś bez dobrego zmiennika, latem mogą wziąć np. Farmara z FA

A może ktoś inny będzie wolny po sezonie ? Może coś z draftu wyciągną ? Jest różnych możliwości

szoszon napisał :

tak apropo chcialem zapytac bo widze, ze niby Lakers mogliby jakiegos weterana z FA podpisac, ktos rzucil

taki pomysl - i teraz pytanie kim jest weteran ? musi iles lat w lidze grac, zeby zostac uznany weteranem czy

jak ?

To chyba ja się wyraziłem o tym weteranie w kwestii podpisania Fisha za minimum od przyszłego sezonu.

Skoro przepis ten odnosi się nie tylko do weteranów to może i nieszczęśliwie to sformułowałem. Ale idea

jest cały czas taka sama - powrót Fisha za minimalny kontrakt.

Rozumiem że to zapewne dla wygody, kiedy trzeba umotywować swoją opinię to piszesz że liczy się tylko wynik

a kiedy masz inne zdanie to liczy się już lojalność a nie wynik ?

A w jaki sposób jedno wyklucza drugie? Liczy się biznes, ale Buss jest lojalny. Proste jak dymanie. Fisher zostaje. Zresztą, sam się przekonasz.

Co do Hinricha - jeśli mógłbym wybrać, to wolę oddać Farmara od Fisha.

Jendras napisał :

Ludzie, zrozumcie wreszcie, że w tej lidze nie liczy się tylko aspekt sportowy, zwłaszcza współcześnie.

I

Jendras napisał :

Biznes jak biznes, ale Buss jest lojalny i Fishera nie sprzeda

a kiedy masz inne zdanie to liczy się już lojalność a nie wynik ? [/quote:9mp9m75i]

to czerwone słówko robi różnicę :)

sadek z nikim nie chodze na klacje ale to o czym pisze jest dla fanow lakers logiczne. szczegolnie tych, ktorzy dluzej sledza losy tej druzyny.

to wynika z tego co napisalem wyzej. przyjscie fisha w 07 bylo malym uklonem w strone lakers. fish mogl wybrac nyc, mogl w ogole odejsc na emeryture. wowczas nie bylo mu po drodze opuszczac utah, gdzie byli przeciez swiezo co w wcf.

podpisujac z la zrobil nam duzy uklon, bo z miejsca dostalismy znajacego trojkaty pg, dobrego w defensywie i the clutch. i to za niezla kase jak na tamte czasy. po parkerze byl to wielki skok, dzieki czemu weszlismy 2 razy do finalow a gra lakers z fishem od razu wyladala inaczej, nawet jak jescze nie bylo pau.

fish jest co-kapitanem tego zespolu. jest wzorem dla mlodych. jest takze prezydentem zwiazku zawodnikow. dlatego phil na niego stawia i dlatego nie zostanie wytransferowany a juz napewno nie zrobia takiego walku z nim jak robili spurs, ze gosc wracal po wykupieniu jego kontraktu po 30 dniach. bo nie przystoi to szefowi takiej organizacji. i w ogole byloby to troche nie fair, gdybysmy takie zagranie zrobili. mitch moze zdobyc pau za kwame ale pewnych rzeczy nigdy nie zrobi bo phil takze na to sie nie zgodzi.

jezeli wciaz tego nie rozumiesz to ja juz nie wiem jak ci mozemy to wyjasnic, ze fish jest nie na sprzedaz/wymiane itd.

wg realgm lebron bardzo naciska na transfer jamisona

w gre wchodzi rowniez powrot ilgauskasa.

ciekawe czy wizz na to pojda.

ponownie realgm.

iguodala,delambert za amare

ciekawy deal i poszedlbym na to na miejscu suns. oczywiscie brakowaloby im punktow z pomalowanego ale to jest iguodala.

po co natomiast philly amare skoro maja branda, ktorego nikt nie bedzie chcial?

i dobrze widze, ze mike duenlavy odpuscil sobie trenerke w clippers?

ponownie realgm.

ciekawy deal i poszedlbym na to na miejscu suns. oczywiscie brakowaloby im punktow z pomalowanego ale to jest iguodala.

chyba ktoś jeszcze od strony Suns powinien zostać włączony, bo nie bardzo zgadzają się wysokości kontraktów (16,5 Amare do 23,5 Igiego i Dalemberta)

ponownie realgm.

chyba ktoś jeszcze od strony Suns powinien zostać włączony, bo nie bardzo zgadzają się wysokości kontraktów (16,5 Amare do 23,5 Igiego i Dalemberta)

Ma być Amare + filler, za Barbosą nie będę płakał. Chociaż kurde na tego Dalemberta mam alergię, a Brand to za duże ryzyko. Suns mogą na to pójść, bo to chyba najlepszy możliwy deal jaki dostaną za Amare, innside scoring wprawdzie mocno ucierpi, ale Iguodala wnosi do Suns mnóstwo atutów, do końca roku można grać run n gun z Lopezem i Fryem pod koszami, a w offseasonie poszukać jakiegoś wysokiego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.