Skocz do zawarto艣ci

Same kontuzje

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

Koniec ko艅c贸w tak jak ju偶 pare razy rozmawialismy co sezon sa kontuzje聽

Ja ju偶 w sumie wyklarowalem sobie opinie na ten temat po prostu koszyk贸wka jest tak kontaktowa i intensywna 偶e ciezko b臋dzie cos z tym zrobic聽

Zgadzam sie z Jeffersonem w pelni聽

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Kontaktowa?! Od kiedy? Kontaktowe to s膮 sporty walki albo 'kopana'. W koszyk贸wce znakomity procent kontuzji/uraz贸w (a mo偶e i wi臋kszo艣膰) to mechaniczne (przeci膮偶eniowe) defekty, i 偶aden 'kontakt z przeciwnikiem' nie jest tu do niczego potrzebny...聽

Hipoteza badawcza - jaka jest korelacja mi臋dzy cz臋stym 艂apaniem kontuzji a c***owym (za ma艂o lub - rzadziej - za du偶o b膮d藕 zbyt intensywnie, gdy wracasz po rekonwalescencji) trenowaniem?...聽

Edytowane przez kcp78
Odno艣nik do komentarza

Og贸lnie jak ogl膮dam combine i por贸wnuje to do tempa rozgrywanych mecz贸w to wnioski same si臋 uk艂adaj膮 w ca艂o艣膰. Wzros艂a intensywno艣膰 gry wielokrotnie poprzez rozw贸j rzutowy ka偶dego gracza z pi膮tki na boisku. Mecz wyglada jakby 10 os贸b r贸wnocze艣nie byli na combine.聽
Kiedys rozgrywajek mia艂 czas na spokojne koz艂owanie cz臋sto g臋sto ty艂em do kosza w stylu Mark Jackson i ca艂a ekipa sta艂a aby kloc przemie艣ci艂 si臋 pod koszem. Troch臋 to trwa艂o. Teraz w 5-6 sekundzie obrona w ca艂o艣ci musi wraca膰 bo ka偶dy grozi rzutem. A rzuca ka偶dy i kozluje ka偶dy. A ze zbiera膰 tak偶e potrafi ka偶dy to akcja idzie szybko. Nie ma ani zwiechy aby Rodman da艂 pi艂k臋 Isiah. Ani czekania na Parisha zanim docz艂apie.聽聽Masowanie dw贸ch graczy pod koszem na kontakcie w latach 90 troch臋 starszym fanom nba kt贸rzy kochaj膮 epok臋 Jordana i super centr贸w zamydlila oczy ze by艂o twardo. Tam by艂o twardo raz na 20 sekund i dotyczy艂o to w ka偶dej akcji 2 graczy.聽Tam przy stabilnych starciach w parterze 艂atwiej by艂o o urazy raczej rak ni偶 w obecnej koszyk贸wce gdzie przy ci膮g艂ym ruchu wi臋cej jest uraz贸w n贸g bo gracze lec膮 w g贸r臋. No i w d贸艂. A ze rozgrywaj膮cy dzi艣 wyglada na PF z poprzedniej epoki to w ten d贸艂 idzie z impetem. To proste por贸wnanie.聽

kontakt jest ale bardziej dynamiczny i niejako z daleka. Kiedy艣 poci膮gi si臋 ociera艂y w trumnie a teraz id膮 w g贸r臋 i zderzenie nast臋puje na drugim pietrze. I tylko przez chwile bo liga chroni graczy i gwi偶d偶e ka偶dy kontskt. Nie podoba艂o mi si臋 to kiedy艣 ale zrozumia艂em ze inaczej nie da rady.聽

Edytowane przez ignazz
Odno艣nik do komentarza

I cho膰by dlatego nie jestem fanem Play in聽

Liga dobrze my艣li rozwa偶aj膮c zmniejszenie liczby spotka艅聽

82 mecze rs to jest kurde naprawd臋 mega obci膮偶enie przy tak fizycznej i dynamicznej grze jaka sta艂a si臋 koszyk贸wka聽

Ju偶 przecie偶 liga startuje 2 tygodnie wcze艣niej, ale mo偶e zmniejszenie liczby do 72 spotka艅 nie jest g艂upie聽

W kopanej te偶 zauwa偶amy wzrost liczby spotka艅 i niestety wi臋ksz膮 liczb臋 kontuzji聽

Organizmy ludzi po prostu zaczynaj膮 m贸wi膰 do艣膰 na tak膮 intensywno艣膰聽

Odno艣nik do komentarza

Godzin臋 temu, josephnba napisa艂:

I cho膰by dlatego nie jestem fanem Play in聽

Liga dobrze my艣li rozwa偶aj膮c zmniejszenie liczby spotka艅聽

82 mecze rs to jest kurde naprawd臋 mega obci膮偶enie przy tak fizycznej i dynamicznej grze jaka sta艂a si臋 koszyk贸wka聽

Ju偶 przecie偶 liga startuje 2 tygodnie wcze艣niej, ale mo偶e zmniejszenie liczby do 72 spotka艅 nie jest g艂upie聽

W kopanej te偶 zauwa偶amy wzrost liczby spotka艅 i niestety wi臋ksz膮 liczb臋 kontuzji聽

Organizmy ludzi po prostu zaczynaj膮 m贸wi膰 do艣膰 na tak膮 intensywno艣膰聽

Nba 偶yje rekordami, ograniczenie 82 mecz贸w jebie wszystko statystycznie.

Odno艣nik do komentarza

1 minut臋 temu, Reikai napisa艂:

Z tym ci臋偶ko si臋 nie zgodzi膰聽

Pytanie tylko czy powi臋kszaj膮ca si臋 liczba kontuzji nie jest wi臋kszym problemem wizerunkowo i w przeliczeniu na zainteresowanie ni偶 jaki艣 rekordzik

Moim zdaniem lepiej by艂oby zrobi膰 reset na zako艅czenie 75lecia i p贸j艣膰 w jako艣膰聽 ni偶 modli膰 si臋 偶eby kolejne rundy PO mia艂y superstar贸w na boisku zamiast na trybunach聽

Jestem pewien 偶e nale偶臋 do zdecydowanej mniejszo艣ci

Edytowane przez josephnba
Odno艣nik do komentarza

A ja uwa偶am 偶e powinni zwi臋kszy膰 ilo艣膰 graczy w kadrze na sezon do 20-tu np a na mecz 14 zg艂aszasz i problem si臋 troch臋 zmniejsza. W takim przypadku tez wi臋cej trzeba zawodnik贸w z innych lig podkra艣膰. To s膮 dobre rozwi膮zania聽ale w takiej siatk贸wce to ju偶 problem 偶eby聽na olimpiad臋 by艂o 15 zawodnik i 2 libero np. Ja nie wiem to jest wina chyba聽聽dzia艂aczy ze si臋 z c***..聽 na glowy聽pozamieniali. Oczywi艣cie dla niekt贸rych trener贸w w NBA to by艂by problem bo nie ogarniaj膮 szerszej rotacji. Zreszta nawet przy 12 stu zawodnikach wi臋ksza rotacja zmniejszy艂aby ilo艣膰 kontuzji

Edytowane przez marceli73
Odno艣nik do komentarza

by膰 mo偶e si臋 oka偶e, 偶e spoko, 偶e 72 mecze i jest mniej kontuzji....

a by膰 mo偶e si臋 oka偶e, 偶e nie i jest po staremu. Co wtedy? Powr贸t do 82 偶eby si臋 tabelki z rekordami zgadza艂y? dalsze zmniejszenie do 60?

og贸lnie ciekawa kwestia, kt贸r膮 kilkakrotnie ostatnio mimochodem tu omawiali艣my - jak wp艂yw 'rozszerzenia pola gry' i zmuszenia graczy do obrony na promieniu 7.5 m聽 zamiast 4.5m + zwi臋kszenie tempa + zniesienie zakazu strefy w obronie (help D, podwajanie) wp艂yn膮艂 na kontuzje. Gdzie kiedy艣 grano po 40+ minut, teraz max 35 + load management i i tak kontuzji jest sporo.聽

Ale mo偶e poczekajmy rok-dwa po coVidzie, i zobaczmy co wtedy.

Opcja alternatywna - wyd艂u偶y膰 RS o, nie wiem, 2? 4? (wstaw sfojo szcze艣liwo liczb臋) tygodnie. Te zespo艂y, kt贸re nie graj膮 w PO maj膮 mega kr贸tki sezon (6 miesi臋cy, gdzie ko艅c贸wka to cz臋sto tank czy innego rodzaju wyjebka na wszystko), tak b臋d膮 mie膰 d艂u偶szy, a wszystkie聽 b臋d膮 mia艂y wi臋cej odpoczynku mi臋dzy meczami.聽 Mo偶e back to back uda艂o by si臋 wtedy wyeliminowa膰, nawet je艣li nie ca艂kowicie, to w du偶ym stopniu.

Edytowane przez rw30
Odno艣nik do komentarza

32 minuty temu, marceli73 napisa艂:

A ja uwa偶am 偶e powinni zwi臋kszy膰 ilo艣膰 graczy w kadrze na sezon do 20-tu np a na mecz 14 zg艂aszasz i problem si臋 troch臋 zmniejsza. W takim przypadku tez wi臋cej trzeba zawodnik贸w z innych lig podkra艣膰. To s膮 dobre rozwi膮zania聽ale w takiej siatk贸wce to ju偶 problem 偶eby聽na olimpiad臋 by艂o 15 zawodnik i 2 libero np. Ja nie wiem to jest wina chyba聽聽dzia艂aczy ze si臋 z c***..聽 na glowy聽pozamieniali. Oczywi艣cie dla niekt贸rych trener贸w w NBA to by艂by problem bo nie ogarniaj膮 szerszej rotacji. Zreszta nawet przy 12 stu zawodnikach wi臋ksza rotacja zmniejszy艂aby ilo艣膰 kontuzji

Pomys艂 w miar臋 ok ale聽

Czy statystyczny kibic odpala NBA tv i p艂aci za to gruby hajs 偶eby ogl膮da膰 kolesi, kt贸rzy nie maj膮 statusu gwiazdy?聽

Ile os贸b zap艂aci 偶eby zamiast Jamesa ogl膮da膰 Nunna, albo Poolea zamiast Curryego?聽

NBA jest lig膮 gwiazd, elit膮 w艣r贸d lig a nie zbieranin膮 przypadkowych graczy聽

Bulisz 1000$ na mecz fina艂owy 偶eby zobaczy膰 Tatuma, Curryego i Thompsona a nie Theisa, Smarta czy nawet mojego ulubie艅ca Williamsa聽

@rw30聽sezon jest ju偶 wyd艂u偶ony ale mo偶e faktycznie rozci膮gni臋cie go w czasie jeszcze bardziej da艂oby efekt

Pytanie tylko co na to gracze. Banana boat i te sprawy... ;)

Odno艣nik do komentarza

Je偶eli uwa偶asz, 偶e w Bostonie bul膮c 1000$ nie chce ogl膮da膰 Smarta to si臋 grubo pomyli艂e艣. Nie jest to najwi臋ksza gwiazda w wymiarze ligi ale w Bostonie jest uwielbiany. S膮dz臋, 偶e kibice oddaliby Browna kosztem Smarta (debilizm ale oni tak maj膮)

Odno艣nik do komentarza

9 godzin temu, Reikai napisa艂:

Racja. Im by to rozwali艂o ca艂y 艣wiatopogl膮d. Znaj膮c ich zami艂owanie do tych liczb i por贸wna艅 zawodnik贸w, tak偶e z r贸偶nych dekad. Cho膰 jak na to spojrze膰 rozs膮dnie, to zdrowsi zawodnicy mogliby mie膰 lepszy start do rekord贸w nawet przy kr贸tszym sezonie, bo przynajmniej by wi臋cej pograli zamiast si臋 leczy膰. Ale to wymaga... dog艂臋bnej analizy statystycznej 馃槈 Na ile liczba spotka艅 by si臋 przyczynia艂a do "wi臋kszej prze偶ywalno艣ci" gwiazd na boisku 馃榾

Edytowane przez Szak
Odno艣nik do komentarza

Szczerze? Wydaje mi si臋, 偶e pomimo i偶 pobicie Jabbara przy skr贸conym sezonie przez LeBrona by艂oby wi臋kszym wyczynem to jednak dop贸ki to si臋 nie stanie to nie b臋dzie kombinowania tak aby nie zaburza膰 tej 82 meczowej ci膮g艂o艣ci przy rekordzie ergo w to lato zmian raczej nie b臋dzie.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.