Skocz do zawarto艣ci

Denver Nuggets 2020/2021

Lucas

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, bo ju偶 po drafcie, a tematu o Nuggets nadal nie ma, wi臋c z trzech kibic贸w w Polsce chyba w tym roku zn贸w pad艂o na mnie je艣li o za艂o偶enie chodzi.

No i mimo, 偶e tym razem b臋dzie to sezon po Finale Konferencji i kapitalnych historiach z Playoffs to chyba zak艂adaj膮c zesz艂oroczny temat o Nuggets mia艂em w sobie wi臋cej optymizmu, bo przed Denver ci臋偶kie lato, ma艂o miejsca na b艂臋dy, a jeste艣my po drafcie, gdzie przynajmniej ja z jednego ruchu nie jestem zadowolony.

Wyb贸r Zeke Nnaji moim zdaniem przynajmniej 艣wietny i tu naprawd臋 nie ma si臋 o co czepia膰, bo wyb贸r kogo艣 wysokiego by艂 tu logiczny i liczy艂em najbardziej na Zeke w艂a艣nie, ewentualnie na Tillmana. Troch臋 niech臋tnie podchodzi艂em do tych mock贸w z Greenem, bo na guard Denver wydaje si臋 zabezpieczone, a w tym momencie budowy dru偶yny to w ko艅c贸wce 1 rundy IMO powinno si臋 bra膰 fit nad talentem.

Zeke z tego co czyta艂em z rozmowy z jego indywidualnym trenerem to przybra艂 na wadze i mocno pracowa艂 nad rzutem, gdzie "proj NBA 3P%" i tak mia艂 po NCAA oceniane do艣膰 dobrze, cho膰 za wiele za 3 nie rzuca艂. No o niego jako艣 spokojny jestem, dostanie minuty na C/PF i powinien si臋 spokojnie rozwija膰 obok i za Jokiciem.

No ale jak wy偶ej pisa艂em o tym, ze fit > talent teraz i powinno si臋 szuka膰 ju偶 gotowych graczy to kompletnie nie rozumiem i nie kupuj臋 p贸j艣cia po RJ-a Hamptona w tym drafcie i oddania za to wyboru z 2023 roku. Jak ju偶 tak bardzo si臋 na niego napalili to mogli wybra膰 z #22 i zamiast Zeke poszuka膰 veterana pod kosz po prostu. Minut dla Hamptona raczej nie b臋dzie od razu (Murray, Morris, Dozier, Harris, mo偶e Barton je艣li by艂by t艂ok na SF) i wiem, 偶e on by艂 bardzo wysoko w rakingach ESPN i uchodzi za wielki talent, ale nie wiem czy Denver "sta膰" na takie ryzyko w tym momencie budowy zespo艂u. Bardziej naprawd臋 rozumia艂bym t臋 wymian臋, 偶eby wybra膰 Bane'a cho膰by ni偶 RJ-a, ale jak ju偶 jest to oby mi zamkn膮艂 mord臋 i okaza艂 si臋 all-starem...

Tak generalnie wygl膮da kadra Denver teraz:

PG: Jamal Murray / Monte Morris
SG: Gary Harris / PJ Dozier (on i Morris maj膮 niegwarantowane umowy, ale pewnie je zagwarantuj膮 Nuggets) / RJ Hampton
SF: Will Barton / Keita Bates-Diop (te偶 niegwarantowana umowa, jego mog膮 zrzucic akruat) / Vlatko Cancar
PF: Michael Porter JR / Bol Bol
馃槃 Nikola Jokic / Zeke Nnaji

Wypisa艂em graczy, nad kt贸rymi Denver ma pe艂n膮 kontrol臋 i c贸偶. Liczy艂em mocno na to, 偶e pozyskaj膮 Jrue, ale ci臋偶ko by艂o przebi膰 paczk臋, potem liczy艂em na wymian臋 Harris + pick za co艣 lepszego i np. pozyskanie Aarona Gordona, ale tego pewnie te偶 nie zobaczymy jak jednego picku si臋 ju偶 pozbyli, zeby tego Hamptona 艣ci膮gn膮膰...

Pozostaje wi臋c FA, gdzie nie ma kasy i pozostaje przed艂u偶anie swoich zawodnik贸w.

Tak偶e FA s膮 Torrey Craig, Jerami Grant, Mason Plumlee, Paul Millsap i priorytetem jest tu przed艂u偶enie Granta oczywi艣cie, je艣li Jerami odejdzie za nic do jakiej艣 Atlanty do Denver mo偶e by膰 w bardzo trudnej sytuacji kadrowej. Plumleego raczej nie przed艂u偶膮 jak Zeke wzi臋li, bo Mason za minimum raczej gra膰 nie b臋dzie, Millsapem z tego co widzia艂em to sporo zespo艂贸w si臋 intersuje, wi臋c zak艂adam, 偶e wi臋cej go w Denver nie poogl膮damy.

Craig to zale偶y od ofert, gracz maj膮cy jednak spore ograniczenia, ale daj膮cy te偶 na parkiecie D i Hustle, wi臋c pewnie zale偶y od ofert innych dru偶yn, lecz on mo偶e zosta膰 na d艂u偶ej w Nuggets. Oby tego Granta przede wszystkim przed艂u偶yli, ale i tak ta rotacja mo偶e by膰 do艣膰 kr贸tka wtedy, bo zak艂adaj膮c, 偶e Grant i Craig zostaj膮 to:

Murray - Morris
Harris - Dozier/Hampton
Barton - Craig (+ minuty Porter / Bol / Grant)
Grant 聽- Porter
Joki膰 - Nnaji

Tragedi moze nie ma, zw艂aszcza 偶e zrobili fina艂y konferencji bez Bartona, a tu odszed艂by tak naprawd臋 "tylko" Millsap i Plumlee, gdzie obaj jakich艣 cudownych PO nie zagrali, ale ten wynik z Playoffs by艂 raczej ponad stan je艣li chodzi o sam potencja艂 kadrowy.

No i pewnie poszukaliby jakiego艣 weterana pod kosz i na SF/PF jeszcze, bo w ko艅cu kadr臋 czym艣 trzeba zamkn膮膰, cho膰 tych najlepszych pewnie 艣ci膮gn膮 jednak inne dru偶yny jak Lakers / Clippers / Bucks.

Co do wybor贸w to przy obu przytocze jeszcze opini臋 Hollingera oraz Vecenie z The Atletic na koniec.

Zeke Nnaji:

Vecenie鈥檚 scouting report: I鈥檓 concerned Hollinger is going to have a heart attack with another big coming off of the board. Nnaji has great touch around the basket and good feet, but I鈥檓 pretty concerned about his lack of true defensive position. He鈥檚 not really a 4 who is comfortable defending the perimeter, and he鈥檚 not really a 5 because he isn鈥檛 much of a rim protector. Scouts do believe that he will shoot from distance at some point though.

Hollinger鈥檚 team fit: Denver picked an American! There had been a lot of chatter about Nnaji here, and it makes some sense with Mason Plumlee and Paul Millsap likely leaving as free agents. Nnaji can shoot and plays hard, but he鈥檒l have to show he can play some 4 to have value because Nikola Jokic isn鈥檛 going anywhere. I had him rated as a 2nd-rounder.

Vecenie: Desmond Bane| Hollinger: Paul Reed

RJ Hampton:

Vecenie鈥檚 scouting report: Hampton is extremely athletic, fluid and explosive. He has good ballhandling ability and will be able to get real separation if he has the threat of the jumper. If things were to really, truly break right for Hampton, he could be the kind of lead creator for stretches in the backcourt that every team is looking for right now. But he needs the shooting to come along. He鈥檚 working on it, but we haven鈥檛 yet seen enough results in the NBA to feel confident it鈥檒l happen.

Ranking: No. 29

Hollinger鈥檚 team fit: Hampton slid relative to some expectations, but he gives Denver a long-term play as a potential ballhandling guard. He won鈥檛 give the Nuggets immediate help, but they love to have long-term projects and their player development system has borne fruit with raw players just like Hampton. I don鈥檛 love the player but I like the fit a lot.

Vecenie: Probably Desmond Bane. But Hampton is very Denver as they always shoot for upside| Hollinger: Desmond Bane

O obu s膮 te偶 d艂u偶sze teksty, ale to sobie potem poczytam.

Jest sporo znak贸w zapytania co do tego lata w Kolorado, ale oby dali rad臋 zar贸wno w office, jak i ju偶 p贸藕niej na parkiecie, cho膰 to chyba moje najmniej optymistyczne nastawienie do offseason/offseaon w wykonaniu Nuggets od 3/4 lat :P Tak偶e licz臋, 偶e mo偶e b臋dziecie mie膰 bardziej optymistyczny punkt widzenia i tylko marudz臋, bo pewnie jak na takie Playoffs i na takie wyst臋py duetu Murray - Joki膰 to pewnie mozna optymistyczniej patrze膰 na przysz艂o艣膰.

Jako艣 po prostu 艂atwiej si臋 kibicowa艂o zespo艂owi z m艂odym talentem i bez wielkich oczekiwa艅, kt贸ry by艂 niedoceniany ni偶 dru偶ynie po Finale Konferencji, gdzie presja ro艣nie na nich ;)

Edytowane przez Eld
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

2 godziny temu, ely3 napisa艂:

Pami臋taj jeszcze ,偶e Morris to wyb贸r drugorundowy wi臋c on za rok b臋dzie UFA . Wi臋c Denver musi zdecydowa膰 chce mie膰 kontrol臋 nad kolejn膮 umow膮 czyli zerwa膰 umow臋 i zrobi膰 go RFA czy ryzykowa膰 utrat臋 go za rok聽

Wiem, ale bior膮c pod uwag臋, 偶e Denver nie chce wej艣膰 w podatek i wzi臋li tego RJ-a to pewnie zrobi膮 go UFA za rok, zeby taniej wysz艂o w tym sezonie.

Edytowane przez Lucas
Odno艣nik do komentarza

Screen_Shot_2020_11_19_at_1.37.42_AM.png

Jeszcze tabela z Denver Stiffs, bo zapomnia艂em o Markusie Howardzie w 2 rundzie draftu :P聽 C贸偶 cyferki z NCAA robi膮 wra偶enie, ale czy dostanie szans臋 w NBA to zobaczymy, pewnie przy urazach dopiero ewentualnie.

Bol Bola pewnie zrobi膮 z two-way "na sta艂ego" gracza, bo tam jest wiara w jego rozw贸j.

No i mam nadziej臋, 偶e @LeweBiodroSmoka聽i @julekstep聽widz膮 to troch臋 optymistyczniej i w tym roku ja b臋d臋 marud膮 :P

Widzia艂em ju偶 na Reddicie i Twitterze teorie, ze je艣li jest RJ to oznacza to i tak wymian臋 Harrisa/Bartona, lecz w sumie nie wiem za kogo mieliby dealowa膰 i czy dok艂ada膰 do tego kolejny pick?

Odno艣nik do komentarza

11 minut temu, Koelner napisa艂:

Campazzo to troch臋 lol聽

Coraz wi臋cej o tym Campazzo w Denver, a to troch臋 nie ma sensu (jak kolejny guard to po choler臋 tej pick za RJ?), gdy potrzeby zespo艂u s膮 inne, a je艣li Monte nie zostanie wymieniony to Campazzo i tak b臋dzie 3 do grania na PG xD

Dodatkowo raczej za minimum nie zagra i nie rozumiem po co Denver kolejny guard, zw艂aszcza 偶e ten ma 180 cm, a w Europie to i Teodosic by艂 super, a w NBA jednak zabrak艂o mu cho膰by fizyczno艣ci.

Nadal nic oficjalnego ale coraz mniej rozumiem ten offseason.

Odno艣nik do komentarza

Argentinian guard Facundo Campazzo is indeed headed to Denver, HoopsHype has learned. The Real Madrid star, who's signing a two-year deal, will become the shortest NBA player ever with no college basketball experience.

Ruszy艂a maszyna ;)

Moim zdaniem troch臋 zb臋dny ruch, chyba ze Monte jest na oucie. Nie chodzi o samego Campazzo, a potrzeby zespo艂u, ale mo偶e co艣 szykuj膮, 偶e b臋dzie bardziej potrzebny.

Szukaj膮c plus贸w no i mam nadziej臋, 偶e wiedz膮 co robi膮 i s膮 gotowe deale, bo mamy okropnie duzo guard贸w nagle.

Edytowane przez Lucas
Odno艣nik do komentarza

Nie spodziewa艂em si臋, 偶e stracicie na rzecz Pistons a偶 dw贸ch kluczowych zawodnik贸w Granta i Plumlee. Grant podobno dosta艂 t臋 sam膮 umow臋 od Nuggets ale uzna艂 ,偶e wa偶niejsz膮 rol臋 b臋dzie mie膰 w Detroit i odszed艂,,,

Teraz chyba kluczowe jest nie straci膰 Millsapa bo Craiga pewnie spokojnie przed艂u偶膮. 呕le si臋 uk艂ada ten listopad dla Denver

Odno艣nik do komentarza

Troch臋 jakbym sam do siebie pisa艂, ale je艣li to faktycznie sko艅czy si臋 tak:

To no Nuggets wejd膮 w sezon s艂absi ni偶 w poprzednim sezonie (tak wiem, zabrak艂o Bartona w Playoffs, a zrobili WCF), gdzie normalnie to zesp贸艂 powinien raczej szuka膰 wzmocnie艅 na tym etapie budowy, mo偶e nie a偶 tak agresywnie jak Bucks, bo oni przez umow臋 Giannisa s膮 bardziej pod presj膮, ale no warto by艂oby pokaza膰 Jokowi i Jamalowi, 偶e ten zesp贸艂 chce by膰 ci膮gle coraz to lepszy, a tu wydaj膮 pick na Hamptona, kt贸ry mo偶e za 2 lata b臋dzie warto艣ciowym graczem rotacji, jeden z wyj膮tk贸w idzie na trzeciego guarda, kt贸ry mo偶e i kapitalnie podaje i b臋dzie 艣wietny do ogl膮dania, ale nie jest jaki艣 niezb臋dny.

No a mo偶e to i tak sko艅czy膰 si臋 gorzej je艣li Millsap nie przed艂u偶y, mimo jego gorszego sezonu poprzedniego.

Keita nie jest gwarantowany to mo偶e za niego jaki艣 warto艣ciowy gracz typu Noel chocia偶?

Edytowane przez Lucas
Odno艣nik do komentarza

Malone od kilku lat gra dwoma sta艂y pi膮tkami. Jedna to starterzy druga to rezerwowi i rzadko je miksuje. O ile pami臋tam to rok i dwa lata temu Denver by艂o nr 1 w minutach gdzie startowa艂o 5 starter贸w i zero starter贸w

O ile podstawowa pi膮tka nadal b臋dzie jedna z najmocniejszych w lidze o tyle 艂awka dosta艂a pot臋偶ny strza艂.

Bardziej mnie zastanawia jak oni chc膮 gra膰 Morrisem. Bo jako艣 艣redio widz臋 Morrisa i Campazzo obok siebie. A Morris gra naprawd臋 bardzo dobre ostatnie sezony

Odno艣nik do komentarza

@ely3聽jak tak patrz臋 na ten roster to coraz mniej rozumiem deal z draft day, a ju偶 wtedy go nie rozumia艂em.

Wydali pick i wydali wyj膮tek na graczy, kt贸rzy nie s膮 jako艣 wybitnie potrzebni teraz tej dru偶ynie.

Co do rotacji to mo偶e b臋d膮 jako艣 miesza膰 i Jamal wi臋cej na SG pogra? Ewentualnie mo偶e o czym艣 nie wiemy i Monte nie b臋dzie w Denver, a p贸jdzie w jakiej艣 wymianie.

Edytowane przez Lucas
Odno艣nik do komentarza

C贸偶, Monte na d艂u偶ej ch臋tnie zostawi臋, 艣wietny gracz. Scenariusz z dealem to zak艂ada艂em bez przed艂u偶enia umowy, 偶eby za rok nie odlecia艂, bo go kto艣 przep艂aci.

Fajnie 偶e chc膮 go przed艂u偶y膰 i oby to zrobili, ale martwi mnie brak informacji o Millsapie, bo Denver zosta艂o przed艂u偶enie Millsapa i Craiga na sf/pf / minimum dla weterana / trade je艣li chodzi o te pozycje, gdzie jest biednie do艣膰 w rosterze...

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.