Skocz do zawartości

LeBron vs Jordan - tak na poważnie

BMF

Ignorując pierścienie i zespołowe osiągnięcia, lepszy był  

187 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ignorując pierścienie i zespołowe osiągnięcia, lepszy był

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
26 minut temu, RappaR napisał(a):

Z takich ciekawostek odnośnie Jordana.

W 1995 zagrał 17 meczy, zrobił w nich PER 22, 27 ppg na 41% i 49% TS. 

Wystarczyło mu to, by znaleźć się na 11 miejscu w głosowaniu na MVP

może dlatego że z nim zrobili 13-4 (76% W ) a przed nim 34-31

Znalazłem ostatnio na x ciekawy top 50 RAPM z lat 85/96. Z jednej strony widać dominacje MJ (i totalne przereklamowanie jego obrony) z drugiej strony w top25 4 graczy z Chicago (Kukoc jako rezerwowy)  i dodatkowo wysoko dwóch graczy którzy do Chicago dołączyli  po 95 czyli Ron Harper, Rodman . Jakoś nie dziwi mnie 6 mistrzostw mając taką przewagę nad konkurencja i brak realnej konkurencji.

Zdjęcie

16 minut temu, lorak napisał(a):

fajnie widzieć w topce takich zawodników jak Horace, Rodman, Mahorn czy Laimbeer. to IMO dodaje wiarygodności temu statowi.

No nie wiem 

Tu Sam Perkins czy Dany freakin' Shayes mają wyższy RAPM od Pippena i Barkleya.

Horace strasznie wysoko

3 godziny temu, lorak napisał(a):

fajnie widzieć w topce takich zawodników jak Horace, Rodman, Mahorn czy Laimbeer. to IMO dodaje wiarygodności temu statowi.

przez chwilę zastanawiałem się czy nie piszesz ironicznie. Ale właśnie Ci zawodnicy mimo że są nieoczywiści w takich zestawieniach u mnie też budują zaufanie do rankingu (oczywiście przy założeniach że bezpośrednio porównujemy zawodników o podobnej roli czy liczbie minut)

3 godziny temu, Mameluk napisał(a):

Tu Sam Perkins czy Dany freakin' Shayes mają wyższy RAPM od Pippena i Barkleya.

Horace strasznie wysoko

Pamiętajmy za jakie lata porównujemy zawodników. Akurtat Perkins trafił na swoje dobre lata gdzie był dobrym obrońcom  i jego rzut czynił go dosyć unikalnym podkoszowym. 

Barkley (mimo że to top3 zawodników których lubiłem) to aboslutnie topowy zawodnik ofensywny ale z ułomną obrona i jak się zastanowić to wygląda to ok.  Dodatkowo cześć zawodników tak jak BMeF napisał jest na małej próbce jak np. Shayes.

Wiadomo że przy ocenie zawodnika nie można kierować się jednym rankingiem i ten również jest tylko wstępem do jakiejś dyskusji . Chyba jednym przypadkiem którego nie do końca rozumiem jest właśnie Pippen. 

9 minut temu, Gregorius napisał(a):

Barkley (mimo że to top3 zawodników których lubiłem) to aboslutnie topowy zawodnik ofensywny ale z ułomną obrona i jak się zastanowić to wygląda to ok.  Dodatkowo cześć zawodników tak jak BMeF napisał jest na małej próbce jak np. Shayes.

Barkley jak Barkley, ale że Larry Bird tak kulawo w obronie, a Magic Johnson na plus, gdzie zdarzyło mi się przejebać ATF'a przez tę łątkę słabego obrońcy, mając Magica w składzie ;) 

tu są tylko te ostanie sezonu Birda (tzn. tak zakładam po liczbie games), więc po kontuzji, gdy już faktycznie był słaby w D.

ale @Gregorius możesz dać link do źródła? bo coś mi się possesions nie zgadzają, bo jest ich zdecydowanie za dużo gdy się doda O+D, więc zastanawiam się przy jakich założeniach było to liczone?

Godzinę temu, lorak napisał(a):

tu są tylko te ostanie sezonu Birda (tzn. tak zakładam po liczbie games), więc po kontuzji, gdy już faktycznie był słaby w D.

ale @Gregorius możesz dać link do źródła? bo coś mi się possesions nie zgadzają, bo jest ich zdecydowanie za dużo gdy się doda O+D, więc zastanawiam się przy jakich założeniach było to liczone?

https://x.com/Squared2020/status/2040863640597794830?s=20 

Myślę że masz racje i nie wszystkie mecze są liczone. 

51 minut temu, lorak napisał(a):

WOW

https://squared2020.com/about/

to zasługuje na oddzielny temat. nie wiem czy mecz oglądać, czy te dane przeglądać ; ]

Chyba nawet największe koszykarskie nerdy nie kojarzą Rona Andersona a ten koleżka w rankingu RAPM za 1989 rok jest tuż za Jordanem i Magicem. ;]

Tak, wiem, nie można porównywać superstarów z rolesami, but still... 

images.webp