Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, ely3 napisał:

Chcę ci powiedzieć ,że w armii rosyjskiej jest wielu zwolenników Prigożina. Jakieś ataki już były . Zrzucali bomby ale te konwoje mają silną obronę pplot.  Ale Prigożin na bank wcześniej się dogadał z dowódcami. To było widać w Rostowie. Jest widoczny chaos . Widać ,że niektórzy próbują atakować ale większość woli czekać kto wygra w tym sporze

To zmieniłoby postać konfliktu, bo oznaczałoby zdradę na szczeblach armii. Jeżeli amia może, ale nie chce. Zmienia też dyskusję na forum.

Dlatego jest to co najmniej dziwne.

1 minutę temu, Gregorius napisał:

Aha . Przepraszam. Ty chciałeś używać Kindzałów. Ok to ma sens

Wszystkie strategiczne pagórki i znaki drogowe w stronę Moskwy już zostały policzone?

Teraz, Reikai napisał:

U sure? Bo on napierdala hot tejkami jeszcze gorzej niz Wolski.

Miał jedną dużą wtope choć zrozumiała (kontratak w bahmucie). Ale on pisze/mówi bardzo jasno co wie a co są mglistymi przypuszczeniami na podstawie niesprawdzonych informacji. W zasadzie ciężko z ostatniego czasu  przypomnieć sobie żeby się gdzieś pomylił. Ale nie będę się upierał jeśli masz jakiś przykład jego wtopy.

3 minuty temu, starYfaN napisał:

To zmieniłoby postać konfliktu, bo oznaczałoby zdradę na szczeblach armii. Jeżeli amia może, ale nie chce. Zmienia też dyskusję na forum.

Dlatego jest to co najmniej dziwne.

Wszystkie strategiczne pagórki i znaki drogowe w stronę Moskwy już zostały policzone?

jak szybko od tego "ja nic takiego nie napisałem" przechodzisz do prowokacji . 

4 minuty temu, starYfaN napisał:

Jeżeli amia może, ale nie chce.

W Rostowie nie chciała. W paru miejscach podobno też odmówili walki(z naciskiem na podobno). Ale nigdzie ciezkich sił ruskich nie widac w pobliżu. Dopiero 1-2h temu były pierwsze filmy z wycofywania jakiś sił z Ukrainy. Do samej Moskwy siły są transportowane helikopterami. Zagadka co się stało z 1GA pancerna bo nic o niej nie słychac. Ale jak marne siły mają ruscy po swojej stronie granicy było już widać przy rajdzie na Białogrod

2 minuty temu, Gregorius napisał:

jak szybko od tego "ja nic takiego nie napisałem" przechodzisz do prowokacji . 

Przynudzasz i bronisz własnych przekonań do ostatniego puknięcia w klawiaturę.

Nie spędzę soboty na polemikach o niczym.

Rosja dysponuje arsenałem, nawet dzisiaj, aby ten pucz zakończyć. 

Pytanie dlaczego tego nie robią. Odpowiedzi nadejdą za chwilę, albo nie. Cała reszta to gdybologia i scenariusze alternatywne.

7 minut temu, starYfaN napisał:

Przynudzasz i bronisz własnych przekonań do ostatniego puknięcia w klawiaturę.

Nie spędzę soboty na polemikach o niczym.

tak tak. Po prostu przyznaj ze walnałes farfocla i po temacie. każdemu sie zdarza. 

7 minut temu, starYfaN napisał:

Rosja dysponuje arsenałem, nawet dzisiaj, aby ten pucz zakończyć. 

czym dysponuja w okolcy Moskwy żeby to zakończyć? Rozumiem że to wiesz masz coś na poparcie tego jakieś argumenty. Bo to co napisałes też jest gdybologia. Jeżeli to jest fakt że mają takie siły ale zamiast tego rozkopują sobie autostrady i milicja robii zapory z worków piaskiem to prostu podaj jakie siły ma tam rosja których wg Ciebie nie chcą użyć.

Jako państwa napewno siły dalej ruscy maja olbrzymie. Problem dla nich jest czy są na tyle blisko żeby ich szybko użyć.

Edytowane przez Gregorius

2 minuty temu, Gregorius napisał:

tak tak. Po prostu przyznaj ze walnałes farfocla i po temacie. każdemu sie zdarza. 

czym dysponuja w okolcy Moskwy żeby to zakończyć? Rozumiem że to wiesz masz coś na poparcie tego jakieś argumenty. Bo to co napisałes też jest gdybologia. Mają siły ale rozkopują sobie autostrady i milicja robie zapory z worków piaskiem. 

Jako państwa napewno siły dalej ruscy maja olbrzymie. Problem dla nich jest czy są na tyle blisko żeby ich szybko użyć.

Policz własne farfocle. Rozumiem, że prowokacje "rozkręcają dyskusje" to często stosowany tutaj element.

Wybacz, ale jeżeli twierdzisz, że Rosja nie ma środków przenoszenia szybszych niż czołg na niskopodwoziówce, to raczej o farfoclach dyskusji nie rozkręcaj.

Tak jak następnej dramy. Chodzi o ilość wpisów? Może lepiej dbać o jakość?

Panowie w takim momencie nie skaczcie sobie do gardeł o jakieś drobne gdy na arenie rozgrywa się potężny akt historii. Nikt nie wie o co teraz chodzi czy to prowo i ustawka Putina czy wolna inicjatywa jego oponentów czy ustawka USA czy całkowicie przypadkowy zbieg okoliczności. Nie silmy się w tej chwili na tym aby stawiać trafne diagnozy gdy pacjent dopiero leci i jest 300 km od lekarza. Słyszy lekarz kaszel przez telefon ale chyba nie da rady ani postawić diagnozy ani wyleczyć SMS. A wy tu sobie atakujecie na wzajem siebie samych udając lekarzy. Obserwujmy. 

1 minutę temu, starYfaN napisał:

Policz własne farfocle. Rozumiem, że prowokacje "rozkręcają dyskusje" to często stosowany tutaj element.

Co mają moje farfocle (wskaż prosze? bo przypminam sobie jedna duża w temacie nowego nabytku SPURS )do tego że Ty walnąłeś swój. Aż tak Cię dupa o to piecze. Masz problem z tym że twoje przekonania nie odpowiadają temu co obecnie jest widoczne. Przy czym częściowo to co piszesz może okazać się prawdą bo raczej każdy oczekuje że Prigożin nie działa sam. Wiec logiczne było by ze zdecydował się na to mając jakieś informacje że cześć armii będzie przynajmniej obojętna. Problemem jest że po drodze nie ma żadnych informacji o przechodzeniu wojsk z ciężkim sprzętem  na stronę Prigozina. Wygląda jakby cały ten rejon był wydrenowany z wojsk , a ty masz z tą informacja problem bo nie pasuje do tego co sobie umyśliłeś. I nie potrzebnie dyskuje ciągniesz odpisując nie na temat który sam wywołałeś. zamiast mnie atakować możesz napisać co miałeś na myśli z Kalibrami.

2 minuty temu, starYfaN napisał:

Wybacz, ale jeżeli twierdzisz, że Rosja nie ma środków przenoszenia szybszych niż czołg na niskopodwoziówce, to raczej o farfoclach dyskusji nie rozkręcaj.

Sam pisałem że ściągają posiłki helikopterami. Natomiast przesuniecie ciężkiego sprzętu to nie jest zadanie na parę h.   

2 minuty temu, ignazz napisał:

anowie w takim momencie nie skaczcie sobie do gardeł o jakieś drobne gdy na arenie rozgrywa się potężny akt historii.

Tego co się dzieje to nikt się chyba nie spodziewał. Chyba że Budanow. Jestem nieprawdopodobnie ciekawy czy ujawni się wspólnik Prigozina. Przy tej dynamice przed wieczorem powinniśmy wiedzieć sporo więcej. W zasadzie czekam na pierwsze potwierdzone walki Wagnera z RF o ile będą. Na razie to tylko po stronie RF lotnictwo z czego 5 sztuk udało się strącić.

Godzinę temu, ely3 napisał:

Czyli tak konketnie wymyślasz jakieś tezy powołujesz się na Reutersa a jak ci się pytam po co cytujesz skoro on przeczy Twoim tezom to przechodzisz do ataku?

Jakie konkretne masz dowody na to ,ze USA dozbroiła Wagnera w broń rosyjską?

O powiedz jakim cudem w godzine doszedłeś od tego ,ze USA dozbraja Wagnera do tego ,że oni teraz zrzucą  atomówkę na Ukrainę

Czy jeśli nie potwierdzi się Twoja teoria ,że to USA dozbroiła Wagnerowców to przeprosisz? A w sumie to już oczekuje przeprosin  bo chyba nie masz dowodu na to ,ze USA dostarczyła broń Wagnerowi albo pieniądze

A za co ja mam przepraszać? Za to ,ze ci wyjaśniam ,ze armia rosyjska jest teraz na Ukrainie i dlatego Wagner ma wiecej broni niż te oddziały co zostały w Rosji. Mozesz mi powiedzieć gdzie tu jest nieprawda?

Od kiedy Kindżały są przeznaczone do atakowania ruchomych celów. Jakie podasz koordynaty? Jak nie do końca wiadomo gdzie są. Nawet w te kilka minut od wystrzału to już się konwój przesunie na tyle ,że raczej Kindżał trafi w pustkę

Po 1 - Każda kolumna Wagneroców z tego co widać ma ze sobą kilka zestawów Pancir. Do tego Strieły i nne systemy obrony pplot. Widać ,że coś próbowali bo są dowody ,ze zrzucali bomby FAB 500 w Wagnera ale raczej jest tak ,że Rosjanie są sparaliżowani.

Jak Wagner szedł przez Ługańsk to były rozkazy by ich zatrzymać ale jednostki odmówiły walki.

Po 2 - To widać od początku ,że armia rosyjska jest mocno podzielona . Część wspiera Putina a cześć Wagnera.  Nie do końca wiadomo

O najemnikach sponsorowanych przez USA pisałem w trybie przypuszczającym.

A przeprosić powinieneś za dezinformację prowadzoną w tonie profesora WAT. Przed chwilą na Polsacie i TVN24 dwóch niezależnych wysokich oficerów powiedziało to o czym pisałem. Do późnych godzin wieczornych, najpóźniej nocnych siły FR będą w stanie spacyfikować wagnerowcow (czy to przed czy już w Moskwie). O ile oczywiście nie ma jakichś gier zakulisowych i buntu wojskowych. A Ty tu w eksperckim tonie się upierales (podając modele uzbrojenia), że wagnerowcy dysponują siłami pozwalającymi im na zdobycie i utrzymanie Moskwy. 

Edytowane przez Pablo81

2 minuty temu, Pablo81 napisał:

wagnerowcy dysponują siłami pozwalającymi im na zdobycie i utrzymanie Moskwy

wskaż ten fragment w tym co pisał @ely3

2 minuty temu, Pablo81 napisał:

Przed chwilą na Polsacie i TVN24 dwóch niezależnych wysokich oficerów powiedziało to o czym pisałem.

to możesz wreszcie napisać co takiego powiedzieli o czym Ty pisałeś. O tym że Wagner będzie spacyfikowany do godzin nocnych chyba że nie?

6 godzin temu, Pablo81 napisał:

Przecież ta grupa wagnera jest całkowicie uzależniona od armii rosyjskiej i już w przeszłości w ramach interesów Kremla była wysyłana na misje samobójcze (Syria). Mi to wygląda na znalezienie nowego wroga, którego można zdmuchnąć jak świeczkę, żeby potem ogłosić sukces.

O tym też mówili?

Edytowane przez Gregorius

przewiduje przyszlosc:

Skonczy się to tak, ze jak dojadą do Moskwy ( o ile dojadą ) usiadą do rozmow, wynegocjują jakies nowe warunki, Wagnerowcy dostaną jakies gwarancje bezpieczenstwa, ktos poleci ze stołka, i tyle z tego będzie. 

Zadnej krawej jadki nie bedzie, puczu etc.

przeciez  to jest ukartowane zeby z twarzą wycofać wojska z Ukrainy. ze nibyzrobia rozpierduchę pod Moskwa. Putin się niby z nimi rozprawi i wyjdzie cały na biało

Edytowane przez Vice-rezerwa-rezerwy2

1 minutę temu, Gregorius napisał:

wskaż ten fragment w tym co pisał @ely3

to możesz wreszcie napisać co takiego powiedzieli o czym Ty pisałeś. O tym że Wagner będzie spacyfikowany do godzin nocnych chyba że nie?

Przed chwilą emerytowany generał Wojska Polskiego opowiadał przez pół godziny na TVN24 i powiedział min., że jeżeli nie ma buntu, to siły FR już są w stadium przegrupowania i najprawdopodobniej w późnych godzinach wieczornych będę w stanie spacyfikować wagnerowcow. Jeżeli będzie to na terenie samej Moskwy, to proces będzie dłuższy.

4 godziny temu, ely3 napisał:

A tak w ogóle to przeceiż Wagnerowcy już przejechali około 600 km przez Rosję i nikt ich nie zatrzymał. 600 kilemetrów a już tu czytam ,ze dotarcie do Moskwy przekracza ich możliwosci?

Nie widać by Rosjanie mieli kim to zrobic. A przede wszystkim nie ma chyba kto tego zorganizować

Nie mają kim, no i nie ma jeszcze kto.

2 minuty temu, Krzemo napisał:

@Pablo81

Dawaj! 

1 minutę temu, Pablo81 napisał:

Nie mają kim, no i nie ma jeszcze kto.

dojechać do Moskwy. ty napisałeś zdobyć i utrzymać. Czyli klasycznie wyolbrzymić do absurdu zdanie drugiej osoby żeby mieć szanse z tym dysktować.

7 minut temu, Pablo81 napisał:

że jeżeli nie ma buntu, to siły FR już są w stadium przegrupowania i najprawdopodobniej w późnych godzinach wieczornych będę w stanie spacyfikować wagnerowcow. Jeżeli będzie to na terenie samej Moskwy, to proces będzie dłuższy.

A będziesz tak miły i wskażesz gdzie to pisałeś w swoich wiadomościach które zaczęły dyskusje. Oczywiście mniej więcej.