Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Koelner napisał:

w pierwszych dniach naprawdę było niebezpiecznie i jakby cały internet szedł Twoją drogą to byśmy byli obecnie w innym miejscu - powtarzam się ale myślę, że jest to zrozumiałe

nie było, nie bylibyśmy i owszem, jest zrozumiałe, ale z odmiennych względów, niż ci się wydaje ; ]

co ciekawe, w innych miejscach, gdzie społeczności są dużo większe, widać na szczęście odwrócenie się od tego. coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że oskarżanie każdego, kto ma inne zdanie o bycie rosyjską onucą oraz ograniczenie wypowiedzi, to broń obosieczna i lepiej jej nie stosować.

2 godziny temu, RappaR napisał:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_w_Osetii_Południowej_(2008)#Raport_komisji_międzynarodowej

Niezależna międzynarodowa komisja powołana do zbadania konfliktu w Gruzji, składająca się z europejskich ekspertów w dziedzinie wojskowości, prawa i historii, sporządziła raport sponsorowany przez UE i opublikowany 30 września 2009.

Raport konkluduje, że wojna została rozpoczęta atakiem Gruzji, który był niezgodny z prawem międzynarodowym.

A Białoruś dalej jest na mapie. 

Trzymajmy się faktów.

temat omawiany z darkim - bubel prawny

A Ukraina dalej jest na mapie.

Trzymajmy się faktów.

2 godziny temu, RappaR napisał:

United Nations General Assembly resolution ES-11 L.1 vote.svg

Większość świata się wstrzymała od głosu i nie stwierdziła kto jest ofiarą, a kto jest agresorem.

Jeśli Watykan jest po stronie Putina, to podobne deklaracje złożyły Indie, Chiny, Pakistan, RPA, 

"China has criticized sanctions against Russia, and said it understands Russia's 'security concerns' regarding NATO's eastward expansion."

"The Head of Public Diplomacy at the DIRCO stated that South Africa had "adopted a non-aligned position", discouraged the imposition of sanctions and called for NATO to respect Russian security concerns."

"The Indian government has refrained from taking a stand on the issue or criticizing Russia] India is also working on setting up a mechanism to trade with Russia using rupees to avoid the effects of sanctions on trade between the two countries.

Czyli nie pojmujesz znaczenia słowa - poparcie.

1 godzinę temu, lorak napisał:

nie było, nie bylibyśmy i owszem, jest zrozumiałe, ale z odmiennych względów, niż ci się wydaje ; ]

no co Ty :) miałem fotki od teścia i starszego brata jak stoją w kolejce do tankowania, na dzielni chłopacy urządzali patrole patriotyczne ponieważ nagle pojawiający się członek rodziny darkiego wpuszczał bez papierów Ukraińców przez granicę którzy latali po dzielni gwałcąc i rabując razem z kolorowymi ;]

46 minut temu, julekstep napisał:

sa tez paragrafy za obraze uczuc religijnych

rozumiem ze Ty i kilka osob ktore daje od kilku stron w tym temacie na KK zaczynacie sie pakowqc? :)

a gdzie obraziłem?

1 minutę temu, Koelner napisał:

temat omawiany z darkim - bubel prawny

Tylko Ty jeden masz monopol :)

1 minutę temu, Koelner napisał:

Jest i będzie :)

2 minuty temu, Koelner napisał:

To w końcu Franciszek popiera Putina czy nie?

5 minut temu, RappaR napisał:

Tylko Ty jeden masz monopol :)

wczytaj się - tam chyba wyszło finalnie że Gruzja nie powinna atakować a Rosja interweniować :P

1 minutę temu, julekstep napisał:

chociażby tekst o papieżu 'robiącym laskę' 🤷‍♂️

jeśli obraziłem czyjeś uczucia religijne to najmocniej przepraszam, na forum żaden post nie jest napisany po to aby zranić czyjeś uczucia ale w momencie gdzie Watykan zaatakuje państwo sąsiadujące z Polską i tutaj userzy będą prowadzić watykański trolling który zostanie potwierdzony przez ministerstwo cyfryzacji RP to jestem jak najbardziej za banowaniem.

dziękuję i pozdrawiam :)

1 godzinę temu, Koelner napisał:

eśli obraziłem czyjeś uczucia religijne to najmocniej przepraszam, 

Obrażanie uczuć religijnych dotyczy symboli, lub miejsc kultu  więc daj spokój. Dyskusja nad gafą/polityką p.o. głowy kościoła, z całą pewnością nią nie jest.

Inna sprawa, że naśmiewanie się z ludzi wierzących/samej wiary, jest po prostu słabe.

W dniu 2.05.2022 o 17:19, RappaR napisał:

Nie, wróżbici :) 

Analitykami nie są. Są tubą propagandową jeśli chodzi o twitter. I nie da się ich traktowac jako wiarygodne źródło o ile ich informacje nie są potwierdzone przez inne niezależne źrodło. 

Przecież oni twierdzili ,że zniszczyli fregatą pociskami z GRADA co od początku wyglądało na bzdurę ale wiele portali to powtarzało. Potem się okazało to bujdą ale tak samo jak z Duchem Kijowa nikt powazny tego nie potwierdzał i nikt praktycznie z ludzi zajmujących się tą wojną w to nie wierzył

Na froncie rosyjska ofensywa utknęła całkowicie.

Rosjanie wytracili impet. Ok wciąż mają lokalna przewagę pod Iziumem a zwłaszcza na odcinku uderzenia 2 armii więc zdobyli Jampil ale Ukraina wycofała się za rzeke i Rosjanie drepczą w miejscu. Atakuja Limiań z 3 stron ale jeszcze nie weszli do miasta choć od 3 dni są w odległości 3 km od granic. W okolicach Iziumu ostatni większy postęp zrobili tydzień temu. Do tego muszą przerzucać siły na lewą flankę która jest coraz bardziej zagrożona.

Na południu Rosjanie w końcu dotarli do centrum Popasne ale w walce o to miasto tracą ogrom sił. Już dwie dywizje wyjechali w trakcie tych walk i odesłali na tyły bo nie miały siły bojowej. Teraz do walk rzucili pułki piechoty morskiej zabrane z Mariupola ale to już naprawdę rezerwa rezerw.

Ukraina za to robi swoje na w teorii mniej kluczowych frontach – Charków i Chersoń

Pod Chersoniem odbili 4 wioski na granicy obwodu Mikołajowskiego i Chersońskiego. Ale tam chyba na razie walki się toczą bez wzmocnień i nowej broni.

Za to pod Charkowem widać ,że sa tam już zarówno nowe czołgi jak i artyleria 155 mm . Oraz baterie plot francuskie. Od kilku dni Rosjanie nie latają na dłuższe dystanse. Do tego traca sporo dronów.

Jest taki ukraiński dziennikarz wojenny który obecnie jest na froncie charkowskim i który wczoraj wrzucał film z ataku ukraińskiego na wioskię Bajrak . Bajrak jest 10 km na północ od Starego Saltiva Miasto oficjalnie nie zostało zdobyte ale są na twitzerze ludzie którzy w takich sytuacjach dzownią do miejscowych i ci potwierdzają,że w mieście nie ma już Rosjan za to jest armia ukraińska W tej chwili Ukraina poszła na północ w kierunku jedynego czynnego mostu na rzece w Rubiżne ( nie mylić z dużym miastem koło Siewierodoniecka). I tu się przyznam do niedopatrzenia. Od miesiąca pisałem ,że Ukraina powinna uderzyć na Kupiańsk bo przez to miasto przechodzi większość zaopatrzenia na front. Ale Kupiańsk bez Wołczańska traci większość autów. Do Wołczańska idą pociągi z Biełgorodu, Kurska i Moskwy. TO tędy idzie 50 % uzupełnień. Miasto jest średnio bronione ale Rosja ma 6 armią rozlokowaną do obrony Biełgorodu więc pewnie przerzucą dywizje do obrony miasta.

Dziś pokazano pierwsze zdjęcia z wyzwolonych terenów np. Ruskiej Łozoy i widać ile tam wyrzutni GRAD zniszczono lub przejęto. Ostrzał Charkowa znacząco zmalał odkąd Ukraina odbiła Ruską Łozową i wioski wokół niej.. Rosjanie próbują kontratakować wokół Charkowa ale poza zdobyciem dwóch wiosek niedaleko Kozackiej Łopani przy granicy z Rosją to nie mają sukcesów.

Dziś Ukraina uderzyła na ogrmny skład paliwa w Makiejewce. Płoną 4 zbiorniki po 5 tys ton paliwa każdy.

Większość prorosyjskich trolli od dwóch dni albo przestała pisać albo zablokowali dostęp do swych kont. Trudno się dziwić skoro od miesiąca pompowali balonik jak siły spod Kijowa zniszczą Ukrańską armię w Donbasie. Tworzyli obraz walca który się miał przejechać. Przerzucono nową armię. Kilkanaście świeżych BTG a tu efekt mocno mizerny. Ukraina więcej terenów odbiła w ciągu ostatniego tygodnia niż utraciła

Oczywiście Ukraina ponosi ogromne straty. Mają mniej więcej tylu samo zabitych co Rosjanie tylko , że Rosjanie tracą więcej sprzętu i musza uzupełniać to gorszym jakościowo i starszym złomem. A Ukraina odwrotnie . Otrzymuje z Zachodu coraz więcej nowoczesnego sprzętu

Nawet Azowstal – otoczony bez szans na zwycięstwo się broni i mam wrażenie ,ze chcą się bronić do 10 maja by Rosjanie nie mogli ogłosić nawet mikro sukcesu.

Trzeba też pamiętać ,że sam Azowstal to jest ogromny kompleks wielkości dużego miasta. Choć pojawiły się komunikaty ,że Rosjanie wdarli się do kompleksu

A na koniec humoreska.

Rosyjska ministerstwo obrony podało ,ze oficjalnie odnaleziono dowody na użycie czarnej magii przez Ukraińską armię… A jak zrobili film w TV Gwiazda z ostrzału ukraińskich okopów to jak zrobiono zbliżenie to się okazało,że w okopach są manekiny a nie żywi ludzie..

Moje przewidywania

Front pod Charkowem sie Rosjanom załamał. Ukraińska armia wychodzi na odległosc rzutu kamieniem do Biełgorodu i Wołczańska. Może za chwilę mocno ograniczyć zaopatrzeniie. Już teraz ma problemy z paliwem bo podobno już większość cystern została zniszczona a nowe z magazynów jeszcze nie dotarły. Ukraińska armia nie ogłasza postępów w tamtym rejonie ale wielu lokalsów podaje ,że od kilku trwają walki wokół Bałakliji, Bazaliki oraz Starego Saltiva. 

Pod Chersoniem Ukraina testuje wytrzymałość rosyjskich żołnierzy. Atakuje  w nocy. Niszczy im punkty dowódcze oraz oddziały tyłowe. Raczej nie mają obecnie sił na frontalny atak na Chersoń ale ewidentnie grają na wyczerpanie psychiczne a jak się front załamie to będzie powtórka z Browarów i Kijowa

Azowstal padnie do 9 maja. Rosjanie potrzebują suksecu. Atakują hutę nawet Kalibrami więc nawet jeśli nie zdobędą podziemi to na powierzchni zostanie tylko kupa kamienia. Zasypią obrońców zwłaszcza ,że tam już zostali głównie wojskowi. 

Możliwe,że Rosjanie spróbują jeszcze raz wykonać atak na Limań i przełamać obrone na Północnym Dońcu ale realnie widać ,że ich siły ofensywne się wyczerpują a Ukraina wychodzi szerokim frontem na ich zaplecze pod Iziumem. 

A mnie przy stratach wyższych rangom dowódca rosyjskich przeszła taka myśl czy przypadkiem nie maja ze sobą jak zwykli ludzie swoich telefonów komórkowych i stad zbierane przez lata dane są bardzo pomocne aby takich gości zdjąć przy pomocy pewnych firm z USA?

Ludzie GSM zawsze głupio używali i tu generalicja nie musi być wyjątkiem. 

Mi nawigacja samochodowa porownujac daty zawsze podpowiada bez wklepywania ile minut będę jechał gdy ja jeszcze jej nie dotykałem plus połączenia z googlem itp. 

oglądając film w tv w telefonie wpisałem w googla obsada i na pierwszym miejscu wyświetliło mi film który oglądałem z konta niepowiązanego - przypadek? 

15 minut temu, ignazz napisał:

A mnie przy stratach wyższych rangom dowódca rosyjskich przeszła taka myśl czy przypadkiem nie maja ze sobą jak zwykli ludzie swoich telefonów komórkowych i stad zbierane przez lata dane są bardzo pomocne aby takich gości zdjąć przy pomocy pewnych firm z USA?

Mi nawigacja samochodowa porownujac daty zawsze podpowiada bez wklepywania ile minut będę jechał gdy ja jeszcze jej nie dotykałem plus połączenia z googlem itp. 

oglądając film w tv w telefonie wpisałem w googla obsada i na pierwszym miejscu wyświetliło mi film który oglądałem z konta niepowiązanego - przypadek? 

Tak, byly reporty na poczatku ze orkowie uzywali kart sim, ktore Ukraincy lokalizowali. 

Godzinę temu, ignazz napisał:

Jak kupisz na allegro czapkę, to wyświetlą Ci się czapki na każdej stronie.

Tajemnicą poliszynela jest fakt sprzedawania paczek metadanych przez wszystkie firmy, w których każdy z nas podlega błyskawicznej identyfikacji.

Na każdej stronie masz boty statystyczne i analityczne. Powinni zrobić z tym porządek, tylko nikomu nie zależy.

Wtyczki nic Ci nie dadzą, potrzebny jest min Matrix, tylko ilu go obsłuży.

5 minut temu, Sebastian napisał:

Nie Ukraińcy. Na 100% dane wywiadowcze idą od USA. Stąd precyzja ukraińskich ataków.

Nie tylko.

Rosjanie od początku popełniają kardynalne błędy.

Po 1 - okazało się ,że ich systemy potrzebują masztów GSM ,które Rosjanie na początku wojny niszczyli i się okazało, że musza używać otwartych kanałów

Po 2 ich żołnierze używają chińskich radiostacji które nie szyfrują.

Po 3 - Rosjanie stosują taktykę żywcem wyjątą z II wojny światowej. Oni są tak zacofani ,że to nadal budzi moje zdziwienie. Mija drugi miesiać a oni nadal ustawiają punkty dowodzenia armią ok 20 km oid linii frontu. W zasięgu dosłownie każdej artylerii.. Ustawiają je w szczerym polu, gdzie łatwo wykryć ich aktywność

Ukraina w tym samym czasie ma sztab często 60 km od frontu. Sztaby są zlokalizowane w miastach . Jest kilka punktów w mieście generujących szum i Rosjanie nie potrafia ich wykryć

USA, Wlk Brytania i Francja dała pełny dostęp do swoich satelit szpiegowskich. Do tego te wywiady wspierają cały czas podając oczywiście geolokacje. Ale i bez tego Ukraina by miała dużo trafień bo Rosjanie nadal funkcjonują tak jakby świat wojen się nie zmienił. Nadal dowódca stoi blisko frontu. Dokonuje inspekcji. Video konferencje nie istnieją.

Zobacz jak mało Rosjanie mają sukcesów ze wsparciem dronów. Wynika to  z tego ,że stracili na początku wojny kilka systemów walki elektronicznej i dziś Ukraina wie jak oszukiwać drony i wie jak je neutralizować

Mamy drugi miesiąc wojny a Rosjanie o ile poprawili wsparcie artyleryjskie i teraz więcej skupiają się na masowym punktowym ostrzeliwaniu pozycji ukraińskich o tyle nadal bezmyślnie koncentrują swoje oddziały w jednym punkcie bez wsparcia radarów pasywnych. Rosyjskie rozpoznanie leży. Dali sie zaskoczyć Ukraińcom pod Charkowem i utracili kilka waznych miast bo mieli tam słabe oddziały Rosgwardii ( nie wykryli przesunięcia wojsk). W dzisiejszych czasach ich dowódcy nadal są za blisko frontu.  Żaden generał nie powinien być w zasięgu rakiet GRAD a oni cały czas ustawiają tak swoje punkty dowodzenia. Ich drony są klase gorsze od tego co mają Turcy. Ukraina świetnie koordynuje drony z rakietami. Czy atakiem czolgów. Rosjanie używają dronów ale ich drony kamikadze mają ok 50% pudeł a z pozostałcych co 3 w ogóle nie eksploduje. oni przestali od miesiąca z tego powodu używać tych dronów.

O ile na początku zima, błoto lepsza znajomość terenu tłumaczyła sukcesy Ukraińców w rozbijaniu konwojów to teraz tylko indolencja Rosjan jest przyczyną ich strat pośród wyższego dowództwa.

Rosjanie jak na razie nie dorośli do wojny z prawdziwą armią. Lata walk z pastrzami owiec ich rozleniwiły. Oni zapomnieli jak chronić konwoje. Nie nauczyli się jak wykorzystywać drony. Systemy komunikacji by zarządzać wojną z dużej odległości. Nie rozumieją roli zaopatrzenia. Oni walczą pod iziumem i mają Ukraińską armię 25 km od Wołczańska przez który idzie zaopatrzenie do tych oddziałów.

Przy okazji nie rozumiem Scholza i polityki niemieckiej

Z jednej strony coś takiego ogłosili dzisiaj

Z drugiej strony blokuja przekazanie czołgów czy nawet przekazania nowszych czołgów Polsce czy Słowacji jako uzupełnienie za to co te kraje przekazały Ukrainie

1 godzinę temu, ignazz napisał:

Nie, nie przypadek. Dlatego nawet jak teraz zabronią kart sim w Rosji, maja dane za ostatnie 15 lat, kiedy ichni generałowie byli jeszcze kapitanami.

Ogolem dawno postuluje, że UE powinna zakazać tak jak Chiny wszystkich zachodnich firm społecznościowych od Google i Facebooka zaczynajac